PDA

Επιστροφή στο Forum : Ηλεκτρικό παλάγκο

Xrictod
23-03-21, 19:26
Ο πατέρας μου, άριστος τεχνίτης και μερακλής πατεντάς, έχει φτιάξει στο πατρικό μου σπίτι ανεβατόριο για τα ξύλα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό παλάγκο. Δυστυχώς τώρα νοσηλεύεται και έτσι αναγκάστηκα να επιστρέψω στο σπίτι.
Σήμερα το παλάγκο δεν λειτουργούσε. Επειδή έχω βασικές τεχνικές γνώσεις, ανακάλυψα αρχικά οτι το παλάγκο λειτουργεί αλλά μόνο προς τα επάνω. Προς τα κάτω δεν λειτουργεί. Ανοίγοντας το διακόπτη ανακάλυψα μια μετατροπή σε 12v (μάλλον λόγω εξωτερικού χώρου;), ενώ τελικά ο διακόπτης δείχνει να λειτουργεί (μετρημένος με πολύμετρο), οι τελικοί διακόπτες ασφάλειας διαδρομής επίσης.
Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να μου πει τι μπορεί να συμβαίνει, καθώς από μοτέρ και μάλιστα δυο κατευθύνσεων, δεν κατέχω.

chipakos-original
23-03-21, 19:42
Οι ιδιοκατασκευές μένουν πάντα ιδιοκατασκευές και τις γνωρίζει μόνο ο κάτοχος. Τώρα αν έβγαζες μερικές καθαρές φωτογραφίες του συστήματος ενεργοποίησης-κίνησης ίσως να σου δίναμε κάποια γνώμη αν μπορέσουμε να καταλάβουμε.....

george Mp
23-03-21, 20:52
Δες αν εχει κανενα κουτι με ρελε και εχει φυγει καλωδιο ή εχει χαλασει κανενα ρελε.

Xrictod
24-03-21, 20:10
Καλησπέρα στα παιδιά..

Ανεβάζω δυο φωτογραφίες

Η πρώτη είναι από το διακόπτη 1-0-1, μέσα στο κουτί υπάρχει και ένας μετασχηματιστής 220/12 και ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα άγνωστης σε εμένα χρησιμότητας.
Από τον τοίχο ερχονται 3 καλωδια 3x1.5, το 1ο παροχη ρεύματος που πάει τοσο στον μετασχηματιστή όσο κ στο μοτέρ από το 2ο καλώδιο. Το 3ο είναι οι εντολές.

Στο κουτί του μοτέρ υπάρχουν 2 ρελέ μικρά και συνδεσμολογία που περιλαμβάνει και τους τερματικούς διακόπτες ασφάλειας διαδρομής (μαυρα πλακέ καλωδια από το πλάι)

Εξωτερικά υπάρχει και ο πυκνωτής

Προφανώς πρέπει να κοιταξω το ρελε καθοδου, παρακαλώ συμβούλεψτε με πως να διαγνωσω τυχον βλαβη.

Ευχαριστώ

48323

48324

chipakos-original
24-03-21, 20:53
πρέπει να κοιτάξεις τον διακόπτη 1-0-1 ο οποίος λογικά δίνει την εντολή στο παλάγκο για πάνω ή κάτω.Απ ότι καταλαβαίνω η τάση απ το μετασχηματιστή πηγαίνει πάνω στην ανόρθωση (είναι το τετράγωνο εξάρτημα που δεν γνωρίζεις) κι από εκεί φεύγει το κόκκινο καλώδιο πηγαίνει στο κέντρο του διακόπτη το οποίο αναλόγως που βρίσκεται ο διακόπτης πάνω ή κάτω δίνει την εντολή για ανέβασμα ή κατέβασμα του παλάγκο έξοδος του διακόπτη χρώμα κίτρινο και καφέ και λογικά τροφοδοτεί πρώτα τα δύο ρελέ αφού πρώτα όμως περάσει η εντολή από τους δύο τερματικούς διακόπτες......Οπότε---- 1) έλεγχος του διακόπτη που δεν τον βλέπω και πολύ στα καλά του με αυτό το ταιράπ γύρω του και----2)έλεγχος οι δύο τερματικοί διακόπτες ότι κλείνουν κύκλωμα.....και βλέπουμε......... ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.........