Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [AEG] AEG Lavamat 42030- απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Pitout
07-01-21, 04:00
Καλή χρονιά σε όλους!
Προκαταβολικά ευχαριστώ σε αυτόν /αυτούς που θα απαντήσει/ουν.

Έχω το συγκεκριμένο 16 χρόνια. Άνευ το παραμικρό πρόβλημα.

Ξαφνικά άρχισε να σταματά στη μέση του κύκλου.
Μετά από 4 επισκέψεις διαφόρων ειδικών -τίποτα.

Και είναι περίεργο--στην αρχή κάνει ολόκληρο μεγάλο κύκλο-2 ωρών άνευ το παραμικρό πρόβλημα.
Μετά, όταν το βάζεις σε άλλο κύκλο όπου θέλει περισσότερο νερό (π.χ.πουκάμισα) δουλεύει περίπου 10 λεπτά κανονικότατα και μετά σταματά. Όπως είναι αναμένο. Δεν κάνει τίποτα. Η πόρτα είναι μπλοκαρισμένη, Θέλει off, μερικές φορές Θέλει να το βγάλεις από την πρίζα για να επανέλθει. Όμως, αν προσπαθείς να πλένεις πάλι σταματά - εδώ, σε όλα τα προγράμματα.
Επίσης μερικές φορές προσπαθεί να στύβει με κάδο γεμάτο νερό με γερο ήχο (μπαμ-μπαμ)- μετά σταματά. Αυτό κάπως το έλυσα η σύνδεση του μοτέρ είχε μισο-βγει.
Επισης, όταν το βάζεις μόνο ξέβγαλμα, γεμίζει νερό, σταματά 1/2 λεπτό, πάλι ξαναγεμίζει, σταματά πάλι 1/2 λεπτό. Πριν δεν τα έκανε αυτά.
Επισης, έχω την εντύπωση, πως ενεργοποιείται κάποια προστασία μοτέρ. Δεν έχει ομως νερό πουθενά μέσα.

Έχω ελέγξει

* καρβουνάκια οκ
* αντίσταση και σενσορα της- οκ
* πηνίο ταχογεννήτρια- οκ
* πλακέτα δεν έχει σημάδι... τίποτα.
* έχω σφίξει ολα τα καλώδια.
* αποχέτευση και παροχή νερού-οκ

Μπορεί να είναι triac ή κάποιο καλώδιο γείωσης, ή πιεσοστατη;

Αν είναι θέμα πλακέτας

* εδώ, https://www.nextstep-labs.gr οι Κύριοι είναι αξιόπιστοι; γνώμες;

* είδα πλακέτες EWM1000 εδώ
https://kokoris.gr/index.php?ProdID=400622269116&ProdCatList=MC1_01_24

το θέμα είναι ποίος τα προγραμματίζει; Είναι " ο κόκορις" αξιόπιστος; προγραμματίζει πλακέτες;

Ευχαριστώ προκαταβολικά. Το πλυντήριο είναι υπέροχο. Δεν θέλω να το αλλάξω αν και χρειαστεί να πάρω νέα πλακέτα (ή να την επισκευάσω).

ΣΚΛΗΚΟΣ
07-01-21, 06:09
Εγώ θα σταθώ σε αυτό που αναφερεις ," το πλυντήριο κάνει μπαμ μπαμ κ μετά σταματά" . Μάλλον έχεις πρόβλημα με την ζυγοστάθμιση( αμορτισέρ , ελατήρια ) υπάρχει ένας μαγνητικός διακόπτης που που όταν εντοπίσει σοβαρ ο κραδασμό σταματά το πλυντήριο, δες την ισορροπία του κάδου...

Στάλθηκε από το Redmi 8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Pitout
07-01-21, 13:45
Εγώ θα σταθώ σε αυτό που αναφερεις ," το πλυντήριο κάνει μπαμ μπαμ κ μετά σταματά" . Μάλλον έχεις πρόβλημα με την ζυγοστάθμιση( αμορτισέρ , ελατήρια ) υπάρχει ένας μαγνητικός διακόπτης που που όταν εντοπίσει σοβαρ ο κραδασμό σταματά το πλυντήριο, δες την ισορροπία του κάδου...

Τα ελατήρια ειναι οκ. Τα αμορτισέρ-επισης. Όταν στύβει δεν κουνιέται ούτε χιλιοστό.

ΣΚΛΗΚΟΣ
07-01-21, 14:37
Το μπαμ μπαμ που αναφέρεις , τι είναι;

Κυριακίδης
07-01-21, 14:49
Επίσης μερικές φορές προσπαθεί να στύβει με κάδο γεμάτο νερό με γερο ήχο (μπαμ-μπαμ)- μετά σταματά. Αυτό κάπως το έλυσα η σύνδεση του μοτέρ είχε μισο-βγει.
Επισης, όταν το βάζεις μόνο ξέβγαλμα, γεμίζει νερό, σταματά 1/2 λεπτό, πάλι ξαναγεμίζει, σταματά πάλι 1/2 λεπτό. Πριν δεν τα έκανε αυτά.
Επισης, έχω την εντύπωση, πως ενεργοποιείται κάποια προστασία μοτέρ. Δεν έχει ομως νερό πουθενά μέσα.
Πιεσσοστάτης μεριά ή υδατοπαγίδες πιεσσοστάτη βουλωμένη / καθάρισμα , από την άλλη η προσπάθεια να στίψει έχοντας μέσα νερό είναι ανορθόδοξο (μπορεί και ο πιεσσοστάτης ) ή για κάποιον λόγο καθυστερεί η αντλία εξόδου νερού .

Pitout
07-01-21, 15:17
Πιεσσοστάτης μεριά ή υδατοπαγίδες πιεσσοστάτη βουλωμένη / καθάρισμα , από την άλλη η προσπάθεια να στίψει έχοντας μέσα νερό είναι ανορθόδοξο (μπορεί και ο πιεσσοστάτης ) ή για κάποιον λόγο καθυστερεί η αντλία εξόδου νερού .
Ευχαριστώ.

Εννοείς το δοχείο, όπου τελειώνει το σωληνάκι του πιεσοστατη;
"Αντλία εξόδου" ειναι καθαρή. Την έλεγξα. Όταν στην αρχή κάνει μεγάλο κύκλο, βγάζει το νερό υπό μεγάλη πίεση (αδειάζει τον κάδο). Επισης, όταν σταματά, οτι και να έχει γίνει, μετά το βάζεις στην άντληση- βγάζει κανονικά όλο το νερό.

"...καθυστερεί η αντλία εξόδου νερού."
Αιτίες;;

Είναι επισης περίεργο, όταν σταμάτα στη μέση του κύκλο, δεν μπορείς να ανοίξεις την πόρτα- ειναι μπλοκαρισμένη. Ενώ σε οποιασδήποτε άλλη περίπτωση, η πόρτα ανοίγει όταν πατάς stop. Η πόρτα σε αυτή τη περίπτωση, ξεμπλοκάρει μόνο όταν ακυρώσεις τον κύκλο.

Pitout
07-01-21, 15:24
Το μπαμ μπαμ που αναφέρεις , τι είναι;

Στον κύκλο, ακούγεται ένα περίεργο μουντό "κλικ" και μετά κάνει μια βιαια στροφή προσπαθώντας να στύβει. ΜΙΑ στροφή μόνο. Μετά, ενεργοποιείται κάποια προστασία, και σταματά. Αυτό δεν ξαναεμφανήστηκε όταν επανασύνδεσα το 10 άκρες καλώδιο του μοτέρ- είχε λίγο βγει από την μια πλευρά. Με κλικ το καλώδιο κλείδωσε στην υποδοχή του.

Κυριακίδης
07-01-21, 20:43
Εννοείς το δοχείο, όπου τελειώνει το σωληνάκι του πιεσοστατη;
Ναι αλλά ως πιθανότητα , για περίεργες συμπεριφορές , πιο πολύ δείχνει και άποψη μου για βλάβη στο πρόγραμμα ίσως επειδή δούλεψε ένα διάστημα με προβλήματα τροφοδοσίας του μοτέρ . Λάθος κατάλαβα επειδή θεώρησα την συμπεριφορά του μοτέρ στην στιγμή του στυψίματος , αλλά όπως τα λες το σπινιάρισμα γίνεται οπουδήποτε και στις αργές στροφές (και πιθανή βλάβη στην πλακέτα ) ναι μεν δουλεύει άψογα σε ορισμένα προγράμματα , αλλά σε άλλα υπάρχει πρόβλημα.

Pitout
07-01-21, 22:00
Ναι αλλά ως πιθανότητα , για περίεργες συμπεριφορές , πιο πολύ δείχνει και άποψη μου για βλάβη στο πρόγραμμα ίσως επειδή δούλεψε ένα διάστημα με προβλήματα τροφοδοσίας του μοτέρ . Λάθος κατάλαβα επειδή θεώρησα την συμπεριφορά του μοτέρ στην στιγμή του στυψίματος , αλλά όπως τα λες το σπινιάρισμα γίνεται οπουδήποτε και στις αργές στροφές (και πιθανή βλάβη στην πλακέτα ) ναι μεν δουλεύει άψογα σε ορισμένα προγράμματα , αλλά σε άλλα υπάρχει πρόβλημα.

Σε μικρούς κύκλους, ξεκινά και δουλεύει κανονικά για περίπου 20 λεπτά- οκ. Μετα σταματά- σαν να περιμένει κάτι... μήπως η αντλία νερού ή την βαλβίδα νερού εισόδου δεν δίνει σήμα και περιμένει κάποια από αυτές;
Αν ήταν πλακέτα σε άλλα προγράμματα δεν θα δούλευε 20 λεπτά κανονικά στην αρχή. Εκτός που όταν έσφιξα το καλώδιο του μοτέρ, το ξαφνικό σπιν δεν ξαναεμφανίστηκε.
Όταν σταματάει, ειναι σε μπλοκ- δεν ανοίγει η πόρτα. Πρέπει να διακοψεις το προγραμμα. Σε κανονικες συνθήκες, μόλις το σταματάς, ο κάδος γυρνά 2-3 φορές και μετά ανοίγει η κλειδαριά.

Κυριακίδης
07-01-21, 22:07
Να πάρουμε την ιδέα του #2 και να δοκιμάσεις χωρίς φορτίο να δεις πως συμπεριφέρεται? θα ολοκληρώσει την πλύση?

Pitout
07-01-21, 22:54
Να πάρουμε την ιδέα του #2 και να δοκιμάσεις χωρίς φορτίο να δεις πως συμπεριφέρεται? θα ολοκληρώσει την πλύση?
Όχι, απρόβλεπτο ειναι. Μετα την πρώτη κανονική- γεμάτο-άδειο- το ίδιο ειναι.
Συνεπως, μετά δεν δοκιμάζω- αλλιώς πρέπει να τα πλένω στο χέρι. Εκτός που φοβάμαι μην μείνει ο κάδος γεμάτος νερό.
Δουλεύει για περίπου 15-20 λεπτά- μετα stop.

Di*Ca_Electronic
08-01-21, 07:33
Φίλε Κώστα,
εύχομαι ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτη ΥΓΕΙΑ.
Σ΄ εκείνο που μπορώ να συνεισφέρω για το πλυντήριό σου είναι
ότι από την ιστοσελίδα : https://elektrotanya.com/aeg_lav_42030.zip/download.html
κατεβαίνει ΔΩΡΕΑΝ το Service Manual του.
Πρόκειται για φάκελλο που περιέχει 29 .pdf αρχεία, στο δε 011EN.pdf
στη τελευταία σελίδα αναφέρει ότι στο μοτέρ συνδέεται ένα NTC.
Αν έχει τέτοιο το δικό σου άλλαξέ το προληπτικά μπορεί να σου δημιουργεί το πρόβλημα
που αναφέρεις.
Η πλακέτα είναι η πλέον επίφοβη για τη συγκεκριμένη βλάβη κι αν διαβάσεις το Product
NumberCode στο ταμπελάκι στο πίσω μέρος του πλυντηρίου σου ίσως σε κάποιο εργαστήριο
επισκευής των συγκεκριμένων πλακετών να καταφέρουν να στην επαναπρογραμματίσουν.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Pitout
08-01-21, 12:48
Φίλε Κώστα,
εύχομαι ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτη ΥΓΕΙΑ.
Σ΄ εκείνο που μπορώ να συνεισφέρω για το πλυντήριό σου είναι
ότι από την ιστοσελίδα : https://elektrotanya.com/aeg_lav_42030.zip/download.html
κατεβαίνει ΔΩΡΕΑΝ το Service Manual του.
Πρόκειται για φάκελλο που περιέχει 29 .pdf αρχεία, στο δε 011EN.pdf
στη τελευταία σελίδα αναφέρει ότι στο μοτέρ συνδέεται ένα NTC.
Αν έχει τέτοιο το δικό σου άλλαξέ το προληπτικά μπορεί να σου δημιουργεί το πρόβλημα
που αναφέρεις.
Η πλακέτα είναι η πλέον επίφοβη για τη συγκεκριμένη βλάβη κι αν διαβάσεις το Product
NumberCode στο ταμπελάκι στο πίσω μέρος του πλυντηρίου σου ίσως σε κάποιο εργαστήριο
επισκευής των συγκεκριμένων πλακετών να καταφέρουν να στην επαναπρογραμματίσουν.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Ευχαριστώ.
Είχα υπ΄ όψιν τον σενσορα. Επειδη ομως στο πρώτο ξεκίνημα ζεσταίνει κανονικά έως 70 βαθμούς (όπως ορίζει και το προγραμμα) δεν του έχω δώσει περισσότερη σημασία. Θα το ξαναμετρήσω.

Pitout
09-01-21, 13:17
Ευχαριστώ.
Είχα υπ΄ όψιν τον σενσορα. Επειδη ομως στο πρώτο ξεκίνημα ζεσταίνει κανονικά έως 70 βαθμούς (όπως ορίζει και το προγραμμα) δεν του έχω δώσει περισσότερη σημασία. Θα το ξαναμετρήσω.
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει με τις τιμές αναφοράς αντίστασης Ω σε πολυμετρο σχετικά με:

* σωληνοειδές βαλβίδες εισόδου νερού
* αντίσταση + NTC σενσορα
* drain pump

Ευχαριστώ σε όλους.

Di*Ca_Electronic
10-01-21, 06:00
Φίλε Κώστα.
στο #post μου 12 αναφέρω την ιστοσελίδα που κατεβαίνει το Service Manual
του πλυντηρίου σου.
Στ΄ αρχείο 025EN.pdf και συγκεκριμένα στη σελ. 31 αναφέρεται :
- αντίσταση πηνίου βαλβίδας εισόδου νερού : 4,3ΚΩ ,
- αντίσταση ρότορα μοτέρ : 1,68Ω ,
- αντίσταση στάτορα μοτέρ : 1,9Ω ,
- αντίσταση NTC : κυμαινόμενες τιμές από 13,325ΚΩ (0ο C) μέχρι 458Ω (90ο C)
και τιμή 6ΚΩ στους 20ο C ,
- αντίσταση πηνίου αντλίας αποχέτευσης : 150 έως 200Ω.
Επίσης η αντίσταση ταχυμέτρου είναι από 135Ω έως 171Ω, κι η αντίσταση θέρμανσης είναι 27Ω.
Αν βρεις τιμές κοντινές στις παραπάνω τιμές τότε τα στοιχεία που ελέγχεις είναι εντάξει κι η βλάβη
το πλέον πιθανόν να προέρχεται από τη πλακέτα ελέγχου των προγρ/των.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Pitout
10-01-21, 16:23
Φίλε Κώστα.
στο #post μου 12 αναφέρω την ιστοσελίδα που κατεβαίνει το Service Manual
του πλυντηρίου σου.
Στ΄ αρχείο 025EN.pdf και συγκεκριμένα στη σελ. 31 αναφέρεται :
- αντίσταση πηνίου βαλβίδας εισόδου νερού : 4,3ΚΩ ,
- αντίσταση ρότορα μοτέρ : 1,68Ω ,
- αντίσταση στάτορα μοτέρ : 1,9Ω ,
- αντίσταση NTC : κυμαινόμενες τιμές από 13,325ΚΩ (0ο C) μέχρι 458Ω (90ο C)
και τιμή 6ΚΩ στους 20ο C ,
- αντίσταση πηνίου αντλίας αποχέτευσης : 150 έως 200Ω.
Επίσης η αντίσταση ταχυμέτρου είναι από 135Ω έως 171Ω, κι η αντίσταση θέρμανσης είναι 27Ω.
Αν βρεις τιμές κοντινές στις παραπάνω τιμές τότε τα στοιχεία που ελέγχεις είναι εντάξει κι η βλάβη
το πλέον πιθανόν να προέρχεται από τη πλακέτα ελέγχου των προγρ/των.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Ευχαριστώ, τα είδα. Θα τα μετρήσω.

Και οι δυο βαλβίδες εισόδου νερού δείχνουν 0.01 η 0 Ω αντίσταση=FAIL, Φ.Τιμές -4.300Ω
Τα υπόλοιπα εξαρτήματα έχουν κανονικες τιμές τους σε Ω.
Η αντίσταση ΔΕΝ ειναι σπασμένη- με την γείωση δεν δίνει αγωγιμότητα.

Έχει πρόοδο. Την πολύτιμη βοήθειά σας, από που μπορώ να βρω αυτό το πράγμα:
48104
Το κωδικό του ειναι 1468766397, AEG, Inlet valve.

https://shop.electrolux.co.uk/laundry/washing-machines/electronics/washing-machine-complete-inlet-valve/p/1468766397