Επιστροφή στο Forum : [Σταθερός Η/Υ] Προβλημα με SATA
Μπαινει μεχρι το bios και δεν αναγνωριζει καμια συσκευη που συνδεω σε υποδοχες sata (4).
m/b Asus P5KPL SA chipset intel G31
cpu Intel core2duo E8400 3,00Ghz/64bit
ram Kingstone dual ch. 2x2gb/ddr2/800
Ενεργειες που εχουν γινει: επαναφορα της μητρικης στις εργοστασιακες ρυθμισεις, δοκιμη cpu, ram, hdds, vga σε αλλον Η/Υ λειτουργουν κανονικα. Δοκιμαστικε και το τροφοδωτικο ειναι ΟΚ. Συνδεθηκε ενα IDE dvd player αναγνωριζεται απο το bios.
Yπαρχει περιπτωση να χαλασε μονο οτι εχει σχεση με ΣΑΤΑ? Επισκευαζεται? Ευχαριστω για το χρονο σας
Την τελευταία φορά σε ένα 5PKPL άλλαξα την μπαταρία της μητρικής. Πρέπει να σου τελείωσε και συνήθως είναι το τελευταίο που σου πάει το μυαλό :wiink:
Μετά ,αν τα SATA είναι ήδη ενεργοποιημένα στις ρυθμίσεις του bios δοκίμασε να ενημερώσεις την μητρική με το τελευταίο bios. Κάπου το 2015 βγήκε το τελευταίο αν δεν κάνω λάθος
'H δοκίμασε με καινούρια sata καλώδια
Ολες οι γραμμες SATA περνανε απο το Southbridge οποτε υπαρχει πιθανοτητα το προβλημα να ειναι εκει
Φιλε μου η 1η σου ενεργεια θα επρεπε να ηταν να δοκιμασεις με αλλα καλωδια κατα προτιμηση καινουρια και ποιοτικα
Μπαινει μεχρι το bios και δεν αναγνωριζει καμια συσκευη που συνδεω σε υποδοχες sata (4).
m/b Asus P5KPL SA chipset intel G31
cpu Intel core2duo E8400 3,00Ghz/64bit
ram Kingstone dual ch. 2x2gb/ddr2/800
Ενεργειες που εχουν γινει: επαναφορα της μητρικης στις εργοστασιακες ρυθμισεις, δοκιμη cpu, ram, hdds, vga σε αλλον Η/Υ λειτουργουν κανονικα. Δοκιμαστικε και το τροφοδωτικο ειναι ΟΚ. Συνδεθηκε ενα IDE dvd player αναγνωριζεται απο το bios.
Yπαρχει περιπτωση να χαλασε μονο οτι εχει σχεση με ΣΑΤΑ? Επισκευαζεται? Ευχαριστω για το χρονο σας
Εννοειται, δοκιμασα καινουργιο καλωδιο, αλλα και τα υπαρχοντα σε αλλον Η/Υ. Το ρολοι της m/b δουλευει κανονικα, αλλα ΟΚ αλλαξα και μπαταρια. Το προβλημα με το southbridge, αν υπαρχει, δεν γνωριζω πωσ να το αντιμετοπισω
Εννοειται, δοκιμασα καινουργιο καλωδιο, αλλα και τα υπαρχοντα σε αλλον Η/Υ. Το ρολοι της m/b δουλευει κανονικα, αλλα ΟΚ αλλαξα και μπαταρια. Το προβλημα με το southbridge, αν υπαρχει, δεν γνωριζω πωσ να το αντιμετοπισω
Υποθέτω ότι είναι ενεργοποιημένα τα SATA από το BIOS:
Το τελευταίο bios μπορεί να ενημερωθεί με δισκέτα εφόσον δουλέυουν τα IDE
Το ίδιο φταντάζομαι μπορεί να γίνει και με την εγκατάσταση των windows με το DVD που περιέχει και τους driver του southbridge.
Μετά δεν ξέρω , κοιτάς για καμμένα εξαρτήματα στο MB.
Ακυρο με τα windows εφόσον δεν βλέπει σκληρό. Βάλε iDE σκληρό:001_tongue:.
Αλλά μην λέμε εξυπνάδες ,είναι καλό motheboard το συγκεκριμένο.. με εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια. Ακόμα δουλέυει
Ναι δεν διαφωνω, πολυ καλο motherboard, 11 χρονια τοχω και δουλεψε και με ασχημες συνθηκες, τα λεφτα του ταχει βγαλει. Αν βρω κανενα IDE σκληρο θα το ξαναστεισω, αφου υπαρχουν τα υπολοιπα εξαρτηματα. Ευχαριστω για τον χρονο και τις ιδεες σας, παιδια
bootable usb με τα windows! Δεν ξέρω αν γίνεται και πως γίνεται
Di*Ca_Electronic
03-11-20, 02:18
Φίλε Χρήστο,
δίνω και μία πληροφορία / ενημέρωση από την πλευρά του ηλεκτρονικού μηχανικού.
Σε Mother Boards 10ετίας plus οπωσδήποτε έλεγχος / αντικατάσταση όλων των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών.
Παρουσιάζεται σίγουρα απώλεια χωρητικότητας / αύξηση αντίστασης ESR στο κύκλωμα μ΄ αποτέλεσμα μείωση ή
κι αύξηση των τάσεων λειτουργίας (ιδιαίτερα των cache memories) κι εμφάνιση προβλημάτων αναλόγων που
παρατηρείς.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Εγκατασταση windows απο φλασακι usb γινεται. Αλλα που θα εγκατασταθουν αφου δεν βλεπει σκληρο δισκο. Αν καποια στιγμη βρω εναν IDE, θα δοκιμασω εκει.
Καλοδεχουμενες και χρησιμες οι τεχνικες πληροφοριες, Δημητρη, το θεμα ειναι αξιζει το κοστος, δεδομενου οτι δεν εχω, εξοπλισμο και γνωσεις να το κανω μονος μου, η να κοιταξω για καποια μεταχειρισμενη μητρικη?
Το usb λογικά θα το κάνει partition. Δεν το έχω κάνει ποτέ για να σου πω ακριβώς. Ή και με έναν εξωτερικό σκληρό θα γίνεται αυτό.
Αν κάνεις την σχετική αναβάθμιση μητρικής βρες μια lga 775 που να παίρνει 8 gb Ram 4χ2gb για να είναι χρήσμες και οι παλιές.Παρόλο την παλαιότητα της ένα 30άρι θα έχει σίγουρα μία τέτοια μητρική.Και είναι και δυσέυρετες.Εκεί έπασχε , στην μνήμη
Δεν νομίζω πάντως ότι αξίζει γιατί ακόμα και 8 γιγα να βάλεις σε 1 2 χρόνια με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των λειτουργικών δεν θα ανοίγει τίποτα στον browser. Για αυτό και πήγα σε ολική αναβάθμιση
Εξαρτάται φυσικά και από τις ανάγκες σου.Εγώ πχ, έχω την τάση να ανοίγω 100 παράθυρα στον chrome:001_tongue:
Πριν 2 μηνες εστεισα PC για 100 παραθυρα. Απλα θελω να φτιαξω κλι αυτο σε 1 ρετρο κουκλα κουτακι, intel dual core, 2x1gb ddr2, 760gt,cd player, monitor, ηχεια κτλ υπαρχουν. 15 ετιας εξαρτηματα ,αλλα δουλευουν, ακομα και 2 80αριδες δισκοι αλλα ειναι σατα. Κι ενα micro mobo να βρω μια χαρα με καλυπτει. Win XP η κανενα Linux θα του βαλω, οποτε δεν με ενδιαφερει μελοντικη αναβαθμιση. Μουσικη θα παιζει
πχ χωρίς να γνωρίζω τι πουλάει ο συγκεκριμένος πωλητής https://www.ebay.com/itm/Gigabyte-GA-EP45-DS3L-Rev-1-0-P45-ATX-Mainboard-775/193547118322?hash=item2d104ea6f2:g:-VsAAOSwnTBekW6F
Gigabyte-GA-EP45-DS3L-Rev-1-0 16gb ddr2 στα 1333! Αφού και εγώ ψήνομαι!:w00t: Δεν την λες και φτηνή στα 60 ευρώ..
Τώρα είδα ότι θα δουλέψει λογικά και με τις παλιές μνήμες που έχεις
https://download.gigabyte.com/FileList/Memory/motherboard_memory_ga-ep45-ds3l.pdf
Εγω με την καμια. Αν και εχει ενα σωρο υποδοχες για υποστηριξη πολλων καρτων/δισκων, που εμενα δεν μου χρειαζονται, και παλι ειναι πανακριβη για αυτα που προσφερει και για μεταχειρισμενη. Πηρα την Β460Μ DS3H 74E καινουργια. Μεταχειρισμενη στα 25Ε πηρα μια ΑSRock G41C-GS R2.0.
Aν δεις στα specs τι υποστηριζουν, η περι ου ο λογος δεν αξιζει τα 60Ε. Στο ιδιο σαιτ ομως ειδα μια αλλη με 20Ε που αξιζει να το ψαξω. Εγω χρειαζομαι μονο 2 ντιμακια 2 σατα κι 1 pci-e