Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για τρύπημα τοίχου / Εγκατάσταση φωτιστικού
Καλησπέρα σας!
Θέλω να βάλω δύο τέτοια φωτιστικά τοίχου ΙΚΕΑ σε τοίχο στο σαλόνι. https://www.ikea.com/gb/en/p/nymane-wall-reading-lamp-wired-in-inst-white-90356963/
Υπάρχει καλωδίωση που βγαίνει απο τον τοίχο. Ο τοίχος είναι έτσι:
47507
Το πάνω μέρος του τοίχου είναι ψευδοτοιχία που κρύβει σωληνώσεις φυσικού αερίου οπότε δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κουτί ρεύματος.
Για την εγκατάσταση του φωτιστικού απαιτείται τρύπα με ουπα σε δυο σημεία όπως παρακάτω:
47508
Τρυπάω άφοβα ή υπάρχει πιθανότητα η καλωδίωση να έρχεται απο πάνω και έχω πρόβλημα; Πως μπορώ να το ξέρω;
Ευχαριστώ πολύ
chipakos-original
08-06-20, 13:43
Ετσι όπως έχεις κάνει τις κόκκινες κουκίδες ακριβώς πάνω από το καλώδιο εγώ δεν θα τρύπαγα με τίποτα.Αν το καλώδιο έρχεται ελεύθερο ή όχι θα το καταλάβεις αν το σπρώξεις με το χέρι σου και δεις ότι κολυμπάει ελεύθερα προς τα πίσω, ή όχι και θα κρίνεις ο ίδιος αν μπορείς να τρυπήσεις αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από το καλώδιο. Τουλάχιστον λίγο πιο δίπλα, και πάλι όπως σου είπα με προσοχή. Επίσης αν είχες εργαλείο που εντοπίζει ηλεκτροφόρα καλώδια θα σε βοηθούσε λίγο.Το ρεύμα θέλει προσοχή......
Ετσι όπως έχεις κάνει τις κόκκινες κουκίδες ακριβώς πάνω από το καλώδιο εγώ δεν θα τρύπαγα με τίποτα.Αν το καλώδιο έρχεται ελεύθερο ή όχι θα το καταλάβεις αν το σπρώξεις με το χέρι σου και δεις ότι κολυμπάει ελεύθερα προς τα πίσω, ή όχι και θα κρίνεις ο ίδιος αν μπορείς να τρυπήσεις αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από το καλώδιο. Τουλάχιστον λίγο πιο δίπλα, και πάλι όπως σου είπα με προσοχή. Επίσης αν είχες εργαλείο που εντοπίζει ηλεκτροφόρα καλώδια θα σε βοηθούσε λίγο.Το ρεύμα θέλει προσοχή......
Και μένα μου φαίνεται επίφοβο αλλά αυτές είναι οι οδηγίες εγκατάστασης του φωτιστικού:
47509
Το καλώδιο δεν ερχόταν καθολου ελεύθερα, χτύπησα λίγο τον τοίχο να σπάσει το στοκάρισμα και δείχνει όντως να έρχεται απο πάνω αλλά είναι σφιχτό και δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.
Να δοκιμάσω με κάποιον ανιχνευτή καλωδίων ή μήπως να καλέσω κάποιον επαγγελματία;
Σιγουρα εχει καλωδια. Το φωτοστικο βαλτο 5 εκατοστα δεξια ή αριστερα απο την ευθεια. Δεν θα το καλυπτει το εμπροσθιο τμημα;
Εναλλακτικά αν ειναι ελαφρυ, κολλα το με bison montaz kit ή αντιστοιχο
https://www.greenlizard.gr/image/cache/catalog/01papavramidis/products/kolles/bison/montage-kit-super-strength-800x800.png
https://www.greenlizard.gr/image/cache/catalog/01papavramidis/products/kolles/bison/montage-kit-super-strength-800x800.png
madrivermadonus
08-06-20, 19:35
στη θεση σου θα τρυπουσα διαγωνια και κατω-αριστερα απο το καλωδιο. επισης οταν τρυπας προχωρα χιλιοστο-χιλιοστο και ελεγχε καθε τοσο
αν στη χειροτερη το γδαρει θα πεσει ο αντιηλεκτροπληξιακος γιαυτο ομως πρεπει να προσεχεις και να προχωρας σιγα-σιγα
τα καλωδια πηγαινουν κατω-πανψ-δεξια ή αριστερα
στην περιπτωση σου μαλλον πηγαινει πανω αλλα με σιγουρια θα σου πει μονο ο ηλεκτρολογος που ειχε κανει το σπιτι. :)
Φαίνεται πως η βάση του φωτιστικού είναι αρκετά στενή οπότε δεν επιτρέπει να τρυπήσω παραδίπλα. Θα δοκιμάσω την λύση με την κόλλα.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Και μένα μου φαίνεται επίφοβο αλλά αυτές είναι οι οδηγίες εγκατάστασης του φωτιστικού:
47509
Το καλώδιο δεν ερχόταν καθολου ελεύθερα, χτύπησα λίγο τον τοίχο να σπάσει το στοκάρισμα και δείχνει όντως να έρχεται απο πάνω αλλά είναι σφιχτό και δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.
Να δοκιμάσω με κάποιον ανιχνευτή καλωδίων ή μήπως να καλέσω κάποιον επαγγελματία;
από το φωτιστικό βλέπω ότι η βάση είναι αρκετά ποιο στενή από το καπέλο που κουμπώνει από πάνω. οπότε για σιγουριά θα σου έλεγα να βάλεις το φωτιστικό στο πλάι από το καλώδιο στο σημείο που φαίνεται το μαύρο βέλος στο σχέδιο.και φερε το και σχεδόν ακούμπησε το από το πλάι.
Βαλε το καλωδιο στο πλαι οπως ειπε και ο lep, κατήργησε την πανω τρυπα και ανοιξε μια νεα πιο χαμηλα στη βαση (οποτε πιο κατω απο το καλωδιο).
νεκταριοος
09-06-20, 20:23
δεν ξερω αν μπωρεις να τη βαλεις αναποδα (τη βαση αν το προβλεπει ο κατασκευαστης)ωστε να βγεις με ασφαλεια κατω απο το καλοδιο .