PDA

Επιστροφή στο Forum : Μοτέρ τέντας Somfy

meletiros
04-10-18, 08:23
Καλημέρα σε όλους, έχω το εξής πρόβλημα με τον μηχανισμό τέντας μου μάρκας somfy ο οποίος σταμάτησε να δουλεύει και έτσι αναγκάστηκα να τον κατεβάσω (εκτός εγγύησης) για να τον ψάξω μήπως και κάνω κάτι γιατί ζητάνε τρελά λεφτά για επισκευή. Από ρεύμα είναι οκ άλλαξα και το βαρελάκι πυκνωτή εκκίνησης και το μόνο που κάνει είναι να ακούγονται τα ρελέ που έχει η πλακέτα, επίσης το κάτω μοτέρ δεν γυρίζει καθόλου με το χέρι μήπως είναι φρακαρισμένο; και πως το βγάζω; Τις γνώσεις σας παιδιά...

chipakos-original
04-10-18, 08:50
Κατ αρχήν επειδή είναι γραναζωμένο δεν γυρίζει απλά με το χέρι. Πρέπει να αφαιρεθούν τρία γρανάζια που έχει κυκλικά γύρω - γύρω από τον άξονα για να το γυρίσεις με το χέρι.Να θυμάσαι ότι δεν είναι τελείως απλό το μοτέρ ,έχει λίγη μανούρα. Επίσης δεν γνωρίζω ποιός είναι ο δικός σου τύπος αλλά ο δικός μου π.χ είναι περτσινωμένος μέσα στον κεντρικό (άξονα) σωλήνα που ανεβάζει την τέντα. Δηλαδή τον φοράνε μέσα στον σωλήνα και το περτσινώνουν.Συνήθως σπάει ένα κυκλικό εξωτερικό δισκοειδές γρανάζι που δίνει κίνηση με αποτέλεσμα να φρακάρει το μοτέρ.
Αυτά από δική μου προσωπική εμπειρία.

meletiros
04-10-18, 12:41
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου, ναι και το δικό μου είναι με πίρους τέσσερις που το πιάνουν στο εξωτερικό περίβλημα και ενώ τους έβαλα μέσα με ζουμπά (περίμενα να είναι δύο και χτυπώντας τον καθ' ένα να βγη απ' την άλλη) το μοτέρ δεν λέει να βγη με τίποτε και δεν φαίνεται να πιάνει κάπου αλλού όπως το κύριο.

meletiros
05-10-18, 18:21
Καλησπέρα, λύθηκε το πρόβλημα το έκανα σύμφωνα με κάποιο manual που βρήκα δλδ εξαγωγή του μηχανισμού μοτέρ (καθάρισμα, γρασάρισμα κλπ) μπήκαν όλα στη θέση τους και άλλαξα ένα μετασχηματιστάκι στην πλακέτα και τον πυκνωτή. Κόστος 5 ευρό.