PDA

Επιστροφή στο Forum : "Ανάποδο" νερό απο ηλιακό θερμοσίφωνα.

goosey
18-10-17, 02:42
Καλημέρα σε όλους.
Ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει ξαφνική ανάποδη έξοδος νερού? Δηλ απο τον "κρύο" σωλήνα βγαίνει ζεστό (πάντως όχι καυτό όπως κανονικά) και απο τον "ζεστό" βγαίνει κρύο.
* Δεν το κάνει όλες τις ώρες, το παρατήρησα πολύ αργά βράδυ. Τι λοιπές ώρες λειτουργεί κανονικά το ζεστό + κρύο, απο τους σωστούς σωλήνες.
* Θερμοσίφωνο 4ετίας.
* Δεν έχει ξανασυμβεί παλαιότερα.
* Καιρικές συνθήκες τωρινές. Οκτώβριος - ηλιοφάνεια - το πρωί +4'C το μεσημέρι +27'C.

vasilimertzani
18-10-17, 12:13
Mαλλον θα εχει χαλασει το ασφαλιστικο/αντεπιστροφο του θερμοσιφωνα.

georgis
18-10-17, 17:30

μολλον η σιγουρα;

lepouras
18-10-17, 18:06
μολλον η σιγουρα;
αν μπορούσε με ένα μήνυμα που διαβάζει να δώσει και σίγουρες απαντήσεις και να έχει σίγουρη διάγνωση τώρα θα ήταν πλούσιος....

georgis
18-10-17, 22:22
αν μπορούσε με ένα μήνυμα που διαβάζει να δώσει και σίγουρες απαντήσεις και να έχει σίγουρη διάγνωση τώρα θα ήταν πλούσιος....

απο αυτα που λεει εσυ τι νομιζεις οτι ειναι;

vasilimertzani
18-10-17, 22:50
Εγραψα μαλλον γιατι απο αυτα που γραφεις δεν υπαρχει νοημα.Οποτε κατι εχεις παρατηρησει λαθος.

Κυριακίδης
18-10-17, 23:52
Και πως εξηγείς τα παρακάτω έντονα υπογραμμισμένα? (εννοείται δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με το αντεπίστροφο/ που λογικά θα έπρεπε επίσης να βγαίνει ζεστό νερό).

Ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει ξαφνική ανάποδη έξοδος νερού? Δηλ απο τον "κρύο" σωλήνα βγαίνει ζεστό (πάντως όχι καυτό όπως κανονικά) και απο τον "ζεστό" βγαίνει κρύο.

Αυτό συμβαίνει σε μένα σε μία βρύση στο μπαλκόνι (που δεν είναι αναμεικτική / μόνο κρύα έξοδος) . Αλλά συμβαίνει όταν π.χ. λείψω από το σπίτι για μέρες και έχω κλείσει τον γενικό παροχής ύδρευσης .
Στην επιστροφή μου στο σπίτι και ενώ ανοίγω την όποια "κρύα" βρύση (και ενώ έχω ξεχάσει να ανοίξω επίσης τον γενικό παροχής ) μου έρχεται ζεστό νερό στην "κρύα " βρύση .
Μπορεί να ισχύει το #2 , αλλά μπορεί ίσως να είναι ταυτόχρονα με χαμηλή πίεση δικτύου.

Και τα μέντιουμ βγάζουν χρήμα με αστοχία απαντήσεων άνω του 99% .... αφελείς να υπάρχουν.:lool:

goosey
19-10-17, 01:57
Εγραψα μαλλον γιατι απο αυτα που γραφεις δεν υπαρχει νοημα.Οποτε κατι εχεις παρατηρησει λαθος.
To αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, αλλά το ίδιο αισθάνθηκα κι εγώ οταν το είδα : Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα... Απο τις "μπλε" βρυσες ζεστό και απο τις "κόκκινες" κρύο...
Nόμιζα οτι καποιος μου κάνει φάρσα.
Κι ολο αυτό εντελώς ξαφνικά και όχι όλες τις ώρες.
Άρα όπως καταλαβαίνεις εδω δεν υπάρχει λάθος στην παρατήρηση μου.
Απο την άλλη, να συμβαίνει και κάτι άλλο ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ στα ανωτέρω, που δεν έχω αντιληφθεί ακόμη, φυσικά και μπορεί.
Εχω μπει στη διαδικασία εδω κ 4 μέρες απο όταν το πρωτο-κατάλαβα, να ελέγχω συνέχεια τις ροές στις βρύσες.
Αυριο το πρωί θα μπορέσω να κάνω πλέον οπτικό έλεγχο και στην εγκατάσταση.

Κυριακίδης
19-10-17, 07:35
Για να πάρεις απαντήσεις πρέπει η ερωτήσεις να περιγράφουν την εγκατάσταση.

vasilimertzani
19-10-17, 13:51
Και πως εξηγείς τα παρακάτω έντονα υπογραμμισμένα? (εννοείται δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με το αντεπίστροφο/ που λογικά θα έπρεπε επίσης να βγαίνει ζεστό νερό).

Αυτό συμβαίνει σε μένα σε μία βρύση στο μπαλκόνι (που δεν είναι αναμεικτική / μόνο κρύα έξοδος) . Αλλά συμβαίνει όταν π.χ. λείψω από το σπίτι για μέρες και έχω κλείσει τον γενικό παροχής ύδρευσης .
Στην επιστροφή μου στο σπίτι και ενώ ανοίγω την όποια "κρύα" βρύση (και ενώ έχω ξεχάσει να ανοίξω επίσης τον γενικό παροχής ) μου έρχεται ζεστό νερό στην "κρύα " βρύση .
Μπορεί να ισχύει το #2 , αλλά μπορεί ίσως να είναι ταυτόχρονα με χαμηλή πίεση δικτύου.

Και τα μέντιουμ βγάζουν χρήμα με αστοχία απαντήσεων άνω του 99% .... αφελείς να υπάρχουν.:lool:
για να πηγαινει το ζεστο νερο στην πλευρα του κρυου επιστρεφει από την σωληνα που συνδέεται ο θερμοσίφωνας με το κρυο.Για να γινει αυτό πρεπει να εχει χαλασει το ανεπιστροφο που εχει το ασφαλιστικο.
για τα υπογραμμισμένα που λες βρηκα και για αυτό λυση :
'Εγραψα μαλλον γιατι απο αυτα που γραφεις δεν υπαρχει νοημα.Οποτε κατι εχεις παρατηρησει λαθος'

η χαμηλη πιεση τι σχεση μπορει να εχει με την επιστροφή ζεστου νερου στο δικτυο του κρυου?

georgis
19-10-17, 18:01
μηπως η βρυσση της μπανιερας ειναι απλη ,δηλ με διακοπτη ζεστου κρυου και στην εξοδο του σπιραλ εχει διακοπτη;αν παραμμεινουν ανοικτα το ζεστο και το κρυο με κλειστο το διακοπτη του ντουζ ,τοτε μπορει να περναει το ενα στο αλλο.

JOUN
19-10-17, 20:10
Εχοντας ελαχιστη σχεση με το θεμα,να πω οτι πιστευω οτι πρεπει να εχει τρυπησει το ηλιακο και σου μπερδευει τα δυο κυκλωματα του(νερο απο πανελ-ζεστο νερο χρησης).
Επισης μαλλον η ολη ιστορια εχει σχεση με την θερμοκρασια των νερων του ηλιακου γιαυτο και δεν το κανει παντα..

goosey
23-10-17, 16:04
Eγινε κι ο οπτικός έλεγχος (και κατα τη διάρκεια χρήσης) στην εγκατάσταση επάνω. Δεν υπάρχει καποια διαρροή ούτε απο τη βαλβίδα ούτε αλλού.
Αν βοηθάει κάποιο στοιχείο ακόμη, οτι χρησιμοποιείται λίγο απο το νερό του ηλιακού( σε σχέση με τη χωρητικότητα του).
Επίσης τις τελευταίες 5 μέρες, μόνο μια φορά το έκανε. Τις λοιπές, κανονική λειτουργία.

μηπως η βρυσση της μπανιερας ειναι απλη ,δηλ με διακοπτη ζεστου κρυου και στην εξοδο του σπιραλ εχει διακοπτη;αν παραμμεινουν ανοικτα το ζεστο και το κρυο με κλειστο το διακοπτη του ντουζ ,τοτε μπορει να περναει το ενα στο αλλο. δεν μίλησα για μπανιέρα σπιράλ κλπ... συμβαίνει στους νιπτήρες μπάνιου / κουζίνας κλπ...

Εχοντας ελαχιστη σχεση με το θεμα,να πω οτι πιστευω οτι πρεπει να εχει τρυπησει το ηλιακο και σου μπερδευει τα δυο κυκλωματα του(νερο απο πανελ-ζεστο νερο χρησης).
Επισης μαλλον η ολη ιστορια εχει σχεση με την θερμοκρασια των νερων του ηλιακου γιαυτο και δεν το κανει παντα.. Ε, κοίτα κι εγώ που είμαι άσχετος απο υδραυλικά, το ίδιο σκέφτηκα, αλλά εδώ πιστεύω να πάρω κ καμιά άλλη ιδέα...

vasilimertzani
25-10-17, 09:01
Καλημέρα σε όλους.
* Δεν το κάνει όλες τις ώρες, το παρατήρησα πολύ αργά βράδυ. Τι λοιπές ώρες λειτουργεί κανονικά το ζεστό + κρύο, απο τους σωστούς σωλήνες.
* Θερμοσίφωνο 4ετίας.
* Δεν έχει ξανασυμβεί παλαιότερα.
* Καιρικές συνθήκες τωρινές. Οκτώβριος - ηλιοφάνεια - το πρωί +4'C το μεσημέρι +27'C.
) Ανοίγεις δηλ το ζεστο και τρεχει κρυο νερο?και μετα ανοίγεις το κρυο και τρεχει ζεστο?Μετα πως φτιαχνει το πρόβλημα?μονο του?συνεχιζει ολη νυχτα?Φτιαχνει την επομενη που θα ξαναζεσταθεί το νερο?

georgis
25-10-17, 17:44
δεν μίλησα για μπανιέρα σπιράλ κλπ... συμβαίνει στους νιπτήρες μπάνιου / κουζίνας κλπ...

αν συμβαινει αυτο που σου λεω θα στο κανει παντου.βαλτο κατω με χαρτι και μολυβι τι ροη μπορει να υπαρχει και θα το καταλαβεις πως μπορει να γινει.

goosey
26-10-17, 00:54
) Ανοίγεις δηλ το ζεστο και τρεχει κρυο νερο?και μετα ανοίγεις το κρυο και τρεχει ζεστο?Μετα πως φτιαχνει το πρόβλημα?μονο του?συνεχιζει ολη νυχτα?Φτιαχνει την επομενη που θα ξαναζεσταθεί το νερο?
Πάλι απο την αρχή :
1) Oι μπλε ταπες βγάζουν χλιαρό και οι κοκκινες κρύο. Όλο αυτό μόνο αργά το βράδυ+νωρίς πρωί.
2) Και δεν συμβαίνει κάθε μέρα.
3) Τις λοιπές ώρες (μεσημέρι + απόγευμα + νωρίς βράδυ) λειτουργούν κανονικά. Δηλ οι μπλε τάπες βγάζουν κρύο και οι κόκκινες βγάζουν καυτό.

alto2
27-10-17, 01:29
Η διαδρομή των σωλήνων από τον ηλιακό προς το διαμέρισμα πως γίνεται; Μήπως έχει γίνει κάποια παρέμβαση; Ο ηλιακός δίνει απευθείας στην εγκατάσταση ή υπάρχει και θερμοσίφωνας ανενεργός παράλληλα;

vasilisd
28-10-17, 23:57
Επιστροφή ζεστού νερού στο δίκτυο κρύου θα μπορούσε μόνο να γίνει αν το ασφαλιστικό του θερμοσίφωνα έχει χαλάσει (είναι και αντεπίστροφη βαλβίδα μαζί) και μόνο αν υπήρχε διακοπή νερού ή πολύ χαμηλή πίεση, τόση ώστε να μη μπορεί να ανέβει το νερό με φυσικό τρόπο έως την βρύση του μπάνιου σου, οπότε θα και θα επέστρεφε ζεστό νερό από τον ηλιακό με φυσική ροή προς τις παροχές του κρύου, με αισθητά μειωμένη πίεση και χωρίς να τρέχει νερό από την γραμμή του ζεστού.
Η θερμοκρασία του νερού (χλιαρό) στη γραμμή του κρύου είναι ίδια όση ώρα και αν αφήσεις την βρύση να τρέχει; Μήπως μετά από λίγο εξισώνεται η θερμοκρασία με αυτή του ζεστού (παγώνει);

goosey
14-11-17, 09:59
Η διαδρομή των σωλήνων από τον ηλιακό προς το διαμέρισμα πως γίνεται; Μήπως έχει γίνει κάποια παρέμβαση; Ο ηλιακός δίνει απευθείας στην εγκατάσταση ή υπάρχει και θερμοσίφωνας ανενεργός παράλληλα;
Η απάντηση σου με έκανε να ψάξω πιο αναλυτικά τους σωλήνες, και τελικά καποιος είχε πειράξει βάνες που οδηγούσαν το κύκλωμα μέσω boiler που δεν χρησιμοποιειται τώρα.
Τέλος πάντων λύθηκε το μυστήριο, και ζητώ συγγνώμη απο όλους τους φίλους για την αναστάτωση.
Επειδή έχω τώρα σοβαρό νέο πρόβλημα, να κάνω νέο θέμα ή όχι? Συγγεκριμένα υπάρχει τρόπος να βρει κάποιος (ειδικός ή μη?) τη διαδρομή σωληνώσεων μέσα στους τοίχους και πλάκα, χωρίς να σκάψει? Δυστηχώς άρχισε να αναβλύζει νερό απο τα μάρμαρα (πάτωμα του μπανιου) και ούτε εγώ ξέρω τις σωληνώσεις, ούτε και υπάρχει πια ο υδραυλικός του τα κατασκεύασε.

nyannaco
14-11-17, 12:04
Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις την πηγή της διαρροής είναι η θερμοκάμερα που χρησιμοποιούν οι μονωσάδες. Κι αυτό γιατί το νερό μπορεί να βγαίνει και να το βλέπεις αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο της διαρροής.

goosey
14-11-17, 15:22
Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις την πηγή της διαρροής είναι η θερμοκάμερα που χρησιμοποιούν οι μονωσάδες. Κι αυτό γιατί το νερό μπορεί να βγαίνει και να το βλέπεις αρκετά μέτρα μακριά από το σημείο της διαρροής.
1) H θερμοκάμερα μπορεί να βρει και τη γραμμή των σωλήνων μεσα σε τοίχο και πλάκα? Γιατί το βασικότερο είναι αυτό, μιας και είναι πιθανό να πρέπει να απομονωθεί ολοκληρο "δρομολόγιο"...
2) Επίσης ,μπορεί όπως λες κι εσύ, μέσα στην πλάκα το νερό να έχει παει και σε πολλά άλλα σημεία, αλλά να βρήκε δίοδο προς τα έξω μόνο στο συγκεκριμένο. Είναι σίγουρο οτι θα βρεί μόνο την τρύπα στο σωλήνα? Δεν θα το "μπερδέψει" μια πιθανή διασπορά της διαρροής?

nyannaco
14-11-17, 15:37
Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για σωλήνα κρύου νερού. Αυτή την εποχή, το νερό έρχεται από το δίκτυο πόλης σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή της πλάκας. Αν λοιπόν αφήσεις όλες τις βρύσες να τρέξουν δυο-τρία λεπτά για να φύγει το νερό που ήδη είχαν μέσα, η θερμοκάμερα λογικά θα αναγνωρίσει τις πιο κρύες από την πλάκα σωλήνες.
Αντίστοιχα, αν είναι σωλήνα ζεστού από το θερμοσίφωνα, το ίδιο αντίστροφα.
Αν, πάλι, είναι σωλήνα θέρμανσης (αν έχεις μονοσωλήνιο που τρέχει στο δάπεδο), την ώρα της λειτουργίας η θερμοκάμερα πάλι θα αναγνωρίσει τις ζεστές σωλήνες (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ καλά μονωμένες).
Ενας ανιχνευτής σωλήνων /καλωδίων θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις τις διαδρομές των σωλήνων στο δάπεδο (φτάνει να μην είναι πλαστικές!) αλλά δεν θα σου δώσει καμμία ένδειξη ως προς το πού βρίσκεται η διαρροή.
Τέλος, αν τυχόν η εγκατάστασή σου είναι με συλλέκτες, ξεκινάς από τα πιο απλά που δεν χρειάζονται όργανα: κλείνεις από το συλλέκτη μία-μία αναχώρηση, ανοίγεις για λίγο την αντίστοιχη βρύση για να εκτονωθεί η πίεση στο σωλήνα, και περιμένςεις να δεις αν θα σταματήσει να βγάζει νερά (παιχνίδι υπομονής).

alto2
15-11-17, 03:08
Με θερμοκάμερα έχω βρει και εγώ διαρροές, κάνει δουλειά.

goosey
15-11-17, 09:39
Eπειδή το σπίτι είναι κατασκευής 1985 με σιδηροσωλήνες ύδρευσης, και είναι το δεύτερο κρούσμα διαρροής τα τελευταια 3 χρόνια, συμβαινει γενικά για τα χρόνια τους?
Αντιλαμβάνομαι οτι σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει κατι στάνταρ, αλλά το ρωτάω γιατί σε γειτονικά σπίτια παλαιότερα απ το δικό μου, ακόμη και 1978 πάλι με σιδηροσωλήνες, μου επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν ως τώρα τέτοια προβλήματα.
Μου κάνει επίσης εντύπωση, πως την ίδια στιγμή τότε (1985) είχαν βάλει σε όλο το δίκτυο του καλοριφέρ χαλκοσωλήνες, αντί για σιδηροσωλήνες που έβαλαν στο δύκτιο ύδρευσης!

alto2
17-11-17, 01:44
Ετοιμάζεσαι για αντικατάσταση δικτύου

goosey
19-11-17, 16:10
Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για σωλήνα κρύου νερού. Αυτή την εποχή, το νερό έρχεται από το δίκτυο πόλης σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή της πλάκας. Αν λοιπόν αφήσεις όλες τις βρύσες να τρέξουν δυο-τρία λεπτά για να φύγει το νερό που ήδη είχαν μέσα, η θερμοκάμερα λογικά θα αναγνωρίσει τις πιο κρύες από την πλάκα σωλήνες.
Αντίστοιχα, αν είναι σωλήνα ζεστού από το θερμοσίφωνα, το ίδιο αντίστροφα.
Αν, πάλι, είναι σωλήνα θέρμανσης (αν έχεις μονοσωλήνιο που τρέχει στο δάπεδο), την ώρα της λειτουργίας η θερμοκάμερα πάλι θα αναγνωρίσει τις ζεστές σωλήνες (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ καλά μονωμένες).
Ενας ανιχνευτής σωλήνων /καλωδίων θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις τις διαδρομές των σωλήνων στο δάπεδο (φτάνει να μην είναι πλαστικές!) αλλά δεν θα σου δώσει καμμία ένδειξη ως προς το πού βρίσκεται η διαρροή.
Τέλος, αν τυχόν η εγκατάστασή σου είναι με συλλέκτες, ξεκινάς από τα πιο απλά που δεν χρειάζονται όργανα: κλείνεις από το συλλέκτη μία-μία αναχώρηση, ανοίγεις για λίγο την αντίστοιχη βρύση για να εκτονωθεί η πίεση στο σωλήνα, και περιμένςεις να δεις αν θα σταματήσει να βγάζει νερά (παιχνίδι υπομονής).

Ετοιμάζεσαι για αντικατάσταση δικτύου

Και το πιο πιθανό να μπούνε εξωτερικά, χαλκοσωλήνες ή συνθετικοί (πλαστικό) .

1) Οι χαλκοσωλήνες με τους συνθετικούς, πέραν της τιμής και της αισθητικής, τι διαφορές έχουν όσον αφορά τη διάρκεια ζωής και πιθανότητα αστοχίας υλικού?
2) Εφόσον μιλάμε για αντικατάσταση όλου του δικτύου, η περίπτωση των συνθετικών σωλήνων πως φαίνεται και για σύνδεση και του λέβητα καλοριφέρ? Το λέω γιατί το δίκτυο του καλοριφέρ προς τα σώματα είναι ήδη χαλκοσωλήνες, αλλά τοπικά ο λέβητας τροφοδοτείται με νερό , και όλες οι συνδέσεις του είναι με τους παλιούς σιδηροσωλήνες.