Επιστροφή στο Forum : [Tablet] Samsung Tab4 (sm-t230) χαλασμένος πυκνωτής
Καλησπέρα, έχω ένα Tab4 το οποίο δεν άναβε, άλλα όταν το έλυσα διαπίστωσα ότι ο πυκνωτής (c652) που είναι αριστερά από την καλωδιοταινία της οθόνης είναι χαλασμένος. (το σημείο που λείπει εξάρτημα και έχει επάνω καλάι)
Το manual που έχω δεν μου γράφει τι πυκνωτής είναι για να τον αλλάξω. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει ή να έχει το ίδιο tablet για να μου πει με τι πυκνωτή να τον αντικαταστήσω;
Ευχαριστώ.
43956
Μισό λεπτό, τον πυκνωτή τον βρήκες μέσα στο κουτί χαλασμένο, ή απλά υποθέτεις ότι μπορεί να υπήρχε; Σε πολλές πλακέτες υπάρχουν επαφές που δεν πάνε πουθενά.
Αν υπήρχε όντως πυκνωτής, θα πρέπει να ψαχτεί γιατί κάηκε.
Τον αφαίρεσα εγώ από την πλακέτα, διότι με το που έβαζα τροφοδοσία ο συγκεκριμένος πυκνωτής έκαιγε. Και χωρίς βέβαια τον συγκεκριμένο λειτουργεί το tablet αλλά θα ήθελα να τον αντικαταστήσω και να μην το αφήσω έτσι για σιγουριά.
Από την απόσταση των pads φαίνεται σχετικά μεγάλος. Γράφει κάτι πάνω του ή τίποτα;;
Τίποτα απολύτως δεν γράφει. Το μέγεθος μοιάζει να είναι 1806 (αν μετράω σωστά), αλλά δεν ξέρω τι χωρητικότητα έχει.
Στη θέση σου θα έβαζα έναν με το ίδιο μέγεθος και χωρητικότητα από 33-100μF. Η τάση λειτουργίας λογικά θα αντέχει την τάση στα άκρα του.
Η τάση λειτουργίας στο σημείο γιατί είναι για την οθόνη είναι 14V. Στο manual το οποίο όμως δεν αναφέρει την χωρητικότητα του πυκνωτή είναι 18V. Και εγώ έναν πυκνωτή 100μF σκεφτόμουν να βάλω στη θέση του.
Απλά δεν έχω καθόλου τόσο μεγάλο σε μέγεθος, έχω μέχρι 0805 και ίσως βρω από καμιά χαλασμένη πλακέτα 1206.
Όντως αυτός ο πυκνωτής είναι για το LCD display, και στο service manual στο troubleshooting της οθόνης λέει ότι πρέπει να μετράς στα άκρα του 18 V οπότε βάλε έναν 100μF/25V. Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα.
Πιθανοτατα ξεκιναει και χωρις αυτον τον πυκνωτη,το δοκιμασες;
18v μάλλον για το backlight είναι και καλύτερα να μην τον αφήσεις εκτός..
JOUN το δοκίμασα και ξεκινάει και χωρίς αυτόν.
soler τι μπορεί να συμβεί αν τον αφήσω εκτός πρώτον διότι δεν ξέρουμε την χωρητικότητά του αν και όπως είπαν και άλλα άτομα από το forum, να βάλω έναν 100μF, αλλά και δεύτερον δεν έχω καθόλου 25V SMD πυκνωτή.
Σου ανοίγει και θα σου ανοίγει και χωρίς αυτόν γιατί ο πυκνωτής αυτός παραλληλίζεται με τον c659 o οποίος κλείνει κύκλωμα, οπότε η απουσία του c652 δεν διακόπτει κάποιο σήμα ή τάση. Ο ένας του πόλος είναι συνδεδεμένος με τον LED_VOUT_18V και ο άλλος γειώνεται, όπως ακριβώς και ο παράλληλος του πυκνωτής c659. Προφανώς οι δύο αυτοί πυκνωτές παίζουν ρόλο stabilization της τάσης των 18V και εξάλειψη του θορύβου, οπότε και οι δύο μαζί παράλληλα φυσικά κάνουν καλύτερη δουλειά από τον έναν (c659) μόνο του.. Γι αυτό λοιπόν σου ανοίγει κανονικά το κινητό απλά πιθανώς μόνον με τον έναν πυκνωτή συνδεδεμένο ενδέχεται να δεις αυξομειώσεις ή τρεμούλιασμα στη φωτεινότητα με την παρατεταμένη χρήση, γι αυτό θα συνιστούσα να τοποθετήσεις και τον c652.
O C659 δεν υπάρχει καθόλου στην πλακέτα μου. Μόνο ο C652.
Στο schematic diagram που έχω για το συγκεκριμένο μοντέλο, υπάρχει και ο c659:confused1:. Πάντως για να σου δουλεύει όπως λες, πρέπει να είναι περίπου όπως το περιέγραψα. Δεν είναι πάνω σε κρίσιμο κομμάτι του κυκλώματος, αλλά παίζει βοηθητικό ρόλο, π.χ. εξομάλυνσης των 18V, noise cancellation,...κάτι τέτοιο.
Στο σχηματικό που έχω και εγώ υπάρχει o C659 αλλά δεν ξέρω αν είναι για κάποια άλλη έκδοση, π.χ. για το ΤΑΒ 4 με WIFI & 3G. Στην πλακέτα βέβαια δεν υπήρχε ποτέ εξάρτημα εκεί, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που έχω ανεβάσει στο πρώτο post.
Smoothing cap είναι για την τάση των Led του backlight όπως έγραψα στο προηγούμενο post.
Οπως σωστά είπε και ο Μανώλης αν τον αφήσεις εκτός πιθανότατα να παρουσιάσει flickering η οθόνη.