Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Καμένο ολοκληρωμένο σε πλακέτα Lenovo G40-30 . Και τώρα τι?

ΜΑΝΟΛΗΣ28
29-06-17, 14:18
Το laptop είναι ενός φίλου. Το είχα πάρει να το τσεκάρω γιατί δεν άνοιγε. Έδινε ρευμα κανονικά στην πλακέτα σε αρκετά σημεία αλλά δεν άνοιγε. Είμαι τεχνικός αλλά δεν έχω σχεδόν καθόλου γνώσεις από ηλεκτρονικά (μονο απλές μετρήσεις και καμια ευκολη κολληση) και το πήγα σε εναν γνωστό που ειναι ηλεκτρονικός

Αυτό έχει ενα ολοκληρωμενο απότι μου ειπε το οποίο ειναι στην μέση της πλακέτας περίπου και έχει να κάνει με την τροφοδοσία . ND4XB λεγεται αυτό το τσιπάκι αλλα ουτε αυτός ουτε εγώ καταφέραμε να βρουμε κάτι , καπου να το αγοράσουμε
Βρήκα την πλακέτα με τον σειριακο του μηχανήματος και την πουλάνε 400 ευρώ στο εξωτερικό...ενω ο φορητός είχε γύρω στα 250.
H Μητρική του εχει τα παρακάτω στοιχεία
MB L G40-30 W8S UMA N2840 1000 και ο κωδικός κατασκευαστή ειναι ο 5B20G91649

Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος αν μπορούμε να βρουμε το ολοκληρωμενο αυτό η αν υπάρχει κάποια άκρη για πλακέτα?

manolo
29-06-17, 14:46
Καταλήξατε ότι φταίει αυτό το τσιπάκι και με τι τρόπο;; Επίσης καλό θα ήταν να ανέβαζες μια φώτο του συγκεκριμένου IC γιατί το ND4XB δεν λέει τίποτα. Πρέπει να γράφει κι άλλα πάνω του όπως επίσης πιθανότατα -όχι πάντα - θα γράφει και ποιας εταιρείας είναι ή θα έχει το λογότυπο της . Π.χ. ΤΙ (Texas Instruments), ST (ST Microelectronics), Infineon...Κλπ.

ΜΑΝΟΛΗΣ28
29-06-17, 15:29
Θα το πάρω το απόγευμα από το μαγαζί να κάτσω να το κοιτάξω και εγώ. Εγώ είχα πει του ηλεκτρονικού οτι δινει κανονικα τάσεις σε αρκετά σημεία αλλά στο συγκεκριμενο σημειο του ολοκληρωμενου ζεσταινεται τρομερα. Πατώντας το κουμπί παιρνει ρευμα η πλακετα και μετα απο ενα λεπτο καιει στο σημειο εκει τρομερα. Βεβαια το συγκεκριμενο laptop δεν εχει και συστημα ψύξης( μόνο σωληνάκια χαλκου στο cpu). Το ειδε και αυτος και κατέληξε οτι μαλλον φταιει το ολοκληρωμενο. Θα ανεβασω αυριο πιο πολλές πληροφορίες να δουμε τι ακριβως ειναι

soler
29-06-17, 17:05
Το ότι καίει το ολοκληρωμένο δεν λέει κάτι, μπορεί να υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα σε output voltage και να ζεσταίνεται το συγκεκριμένο.
Χωρίς schematic και σωστές μετρήσεις μην περιμένεις να βρεις άκρη.

ΜΑΝΟΛΗΣ28
30-06-17, 09:48
Εγώ έκανα ότι μπορούσα από μετρήσεις. Απο κει και πέρα επειδή ήταν αρκετά σύνθετο το πρόβλημα το έδωσα σε ηλεκτρονικό. Μου είπε οτι αυτό φταιει. Πήρα το laptop παλι να ψαξω βαση της μητρικής να βρω διαγραμμα και να δω τι ολοκληρωμενο ειναι αυτο. Δυστυχώς δεν γράφει εταιρεία πάνω μονο αυτον τον κωδικό που σας ειπα.

Panoss
30-06-17, 14:24
Για δες μήπως σε βοηθήσει κάποια εικόνα από αυτές (https://www.google.gr/search?q=Lenovo+G40+circuit+schematic&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTp-qNueXUAhWLJsAKHejmA58Q_AUIBigB&biw=1366&bih=653).

ΜΑΝΟΛΗΣ28
30-06-17, 16:24
Δεν μπορώ να καταλαβω
Σας επισυνάπτω την πλακέτα για να σας δείξω που ακριβως βρίσκεται το ολοκληρωμενο. Ειναι το ολοκληρωμενο που καταλήγει η ασπρη γραμμή. Δυστυχώς δεν λεει τιποτα πάνω μονο το ND4XB
Γυρω γυρω απο το ολοκληρωμενο εχει καποια γραμματα τυπωμενα PJ403 PJ404 PU4G1 PJ401

43799

age80
30-06-17, 16:36
Αν ειναι το PU401 τοτε ψαχνεις αυτο - SY8206B...

Panoss
30-06-17, 19:41
Μανώλη είσαι σίγουρος ότι γράφει 'ND4XB'.
Για δες το με μεγεθυντικό φακό να είσαι σίγουρος.
Το λέω γιατί η αναζήτηση με τον κωδικό 'ND4XB' δεν βγάζει τίποτα.
Ενώ, πιστεύω, θα έπρεπε να μας βγάζει το ολοκληρωμένο (ή τουλάχιστον κάποιο 'συγγενικό' του).

toni31
30-06-17, 22:53
Είσαι σε πολύπλοκο κύκλωμα και λιγάκι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις μόνο σου. Κατά 99% το τσιπ είναι αυτό που σου είπε ο age80 και το βρίσκεις άνετα σε διεθνείς αγορές.

ΜΑΝΟΛΗΣ28
03-07-17, 14:06
Ψάχνοντας στο google το SY8206B βρίσκω πολλά τέτοια ολοκληρωμένα τα οποία είναι με έναν επιπλέον κωδικό ND4LL-4D4IE και άλλα πολλά. ND4XB δεν βρίσκω. Το θέμα βέβαια είναι μηπως υπάρχει καποια εταιρεία εντός Ελλάδας που μπορώ να το βρω.
Και αν πάρω άλλο ολοκληρωμένο θα κάνει?

atsio
03-07-17, 15:06
Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να είναι SY8206B. Τα υπόλοιπα γράμματα δεν σε ενδιαφέρουν. Για να το βρεις Ελλάδα (ή ακόμα και να το παραγγείλεις σε κάποιο κατάστημα) μάλλον αδύνατον.

atsio
03-07-17, 15:07
Πάντως προτού το αλλάξεις έλεγξε για βραχυκύκλωμα στα pads μην το ξανακάψεις όταν το τοποθετήσεις.

ΜΑΝΟΛΗΣ28
03-07-17, 15:12
Το θέμα είναι να το βρω. Δεν θα το αλλάξω μόνος μου γιατί ειναι πολυσύνθετο και δεν ξέρω. Κανα πυκνωτή, αντίσταση αλλάζω σε μεγάλες πλακέτες πχ αλλά δεν θα μπλέξω γιατί δεν ξέρω.Ευχαριστώ