Επιστροφή στο Forum : ηλεκτροκοληση inverter δε λυτουργει
black arrow
01-06-17, 18:42
χερετω την παρεα!!! καλο καλοκαιρι να εχουμε. εχς ενα θεματακι με μια ηλεκτροκωληση inverter που μου φερανε. οταν την βαζεις στην πριζα αναβει μονο το λαμπακι λυτουργειας και τιποτα αλο ουτε ο ανεμιστηρας. την ανοιξα και βρηκα βραχυκυκλωμενη τη διοδο ενος ρελε. την αλαζω και παλι τα ιδια. ξυλωνω το ρελε και περνω μετριση (V) χωρις το ρελε και μου δειχνει 21v μολις ομως βαζω επανω το ρελε και μετραω μου δειχνει 1,5v. το ρελε ειναι 12βολτο.
καποια ιδεα τι να φταιει?
elektronio
01-06-17, 21:23
Η επισκευή ηλεκτροσυγκόλλησης inverter είναι αρκετά δύσκολη και θέλει κάποια εμπειρία. Δεν γνωρίζουμε και το επίπεδο σου σε γνώση ηλεκτρονικών και τι εξοπλισμό διαθέτεις. Δεν έγραψες ούτε τι μάρκα είναι.
Για την περίπτωση σου φαίνεται να είναι απλό το πρόβλημα της. Το κύκλωμα με το ρελέ είναι soft start για να φορτίζουν οι πυκνωτές κατά την εκκίνηση χωρίς να πέφτουν οι ασφάλειες. Κατά την εκκίνηση η τάση περνά μέσα από μια αντίσταση (συνήθως 47Ωμ /10W) και μετά από 1 sec κλείνει το ρελέ και βραχυκυκλώνει την αντίσταση οπότε όλο το ρεύμα περνάει μέσα από το ρελέ. Αν χαλάσει το ρελέ και δεν βραχυκυκλώνει την αντίσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει η μηχανή και συνήθως η αντίσταση καίγεται.
Δες αν το ρελέ είναι αλλαγμένο από άλλον και βάλε ένα ρελέ 24V άλλαξε την δίοδο αν ξανακάηκε και μέτρησε μια βατική αντίσταση γύρω στα 47Ω εκεί δίπλα.
Μεγάλη προσοχή στις μετρήσεις γιατί υπάρχουν τάσεις 300V στην περιοχή εκεί.
black arrow
01-06-17, 22:43
δυπλα απο το ρελε εχει μια βατικη 7βατ ασπρη. να την βγαλω για να την μετρησω?
black arrow
01-06-17, 22:45
το μοντελο ειναι Einhell BT-IW 150
black arrow
01-06-17, 22:48
το ρελε ειναι το δικο του. δεν εχει πειραχτει απο κανεναν οποτε υπαρχει εξηγηση για τις τιμες των τασεων που πηρα??
elektronio
03-06-17, 07:48
Μέτρα την αντίσταση αν ειναι καλή. Δώσε τάση στο πηνίο του ρελέ εκτός πλακέτας και δες αν λειτουργεί.
Την δίοδο πως την μέτρησες πάνω στο κύκλωμα, μήπως έβλεπες για βραχυκύκλωμα το πηνίο του ρελέ;
επειδη καταλαβαίνω οτι δεν εχεις εμπειρία στα ηλεκτρονικά αν θες άλλαξε ρελέ και αντίσταση και αν παίξει έχει καλώς, αν δεν παίξει την πας για επισκευή.
black arrow
05-06-17, 18:58
τα εχω κανει ολα αυτα. εχω βαλει καινουριο ρελε την διοδο τη μετρισα αφου την εβγαλα. επιδη δεν ειχα smd Μ7 του εβαλα μια αλη που ειχα. ελπιζω να μην υπαρχει καποιο προβλημα. οσο για την αντισταση δεν την εβγαλα απο πανω αλα ωραχυκυκλωσα τισ επαφες της. βεβεα αφου το ρελε δεν οπλιζει και να μη δουλεβει η αντισταση δεν εχει ιδιετερη σιμασια. και ενω χωρις το ρελε στισ επαφες μετρω 24ν μολισ κουμπωσω το ρελε πεφτει στα 1.5ν. μπορει καποιος να μου πει αν η μετριση που περνω ειναι σωστη?
black arrow
05-06-17, 20:12
και μια αλλη απορια: με ποια διοδο μπορω να αντικαταστησω την Μ7?
chipakos-original
06-06-17, 00:25
και μια αλλη απορια: με ποια διοδο μπορω να αντικαταστησω την Μ7?
Με την 1N4007
black arrow
06-06-17, 18:12
βρηκα ενα εκσαρτημα smd με τροια ποδαρακια ποθ μαλον ειναι καμενο γιατι μετρα στις 2 επαφες του 5Ω ενο σε ενα αλο αντιστοιχο 400Ω. γραφει πανω iamc και εχει και ενα συμβολο μικρο στην αρχη αλα δεν μπορω να το διαβασω. τι ειναι αυτο το εξαρτημα μπορει καποιος να με βοηθησει??
ευχαριστω για την οποια βοηθεια
black arrow
08-06-17, 22:25
το εξαρτημα που ωρηκα ειναι σαν αυτο και γραφει IAMc να υποθεσω οτι ειναι καποιο tranzistor? η αν καποιοσ κσερει να μου πει καποια πληρωφορια. ευχαριστω
43740
chipakos-original
08-06-17, 23:54
Μπορεί να είναι τρανζίστορ ή ζένερ ή σκέτη δίοδος.Το IAMc δεν μου λέει τίποτε.
το εξαρτημα που ωρηκα ειναι σαν αυτο και γραφει IAMc να υποθεσω οτι ειναι καποιο tranzistor? η αν καποιοσ κσερει να μου πει καποια πληρωφορια. ευχαριστω
43740
πρέπει να είναι 1ΑΜ κι όχι ΙΑΜ
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MMBT3904LT1-D.PDF
chipakos-original
13-06-17, 08:52
Τότε μπορείς πλέον να το ξεκολλήσεις και να το μετρήσεις καλύτερα διότι αν είναι κολλημένο πάνω στο Pcb δεν είναι σωστές οι μετρήσεις σου και δεύτερον μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα 2Ν3904. Ευτυχώς είναι απλό τρανζίστορ και φυσικά μπορείς να βάλεις και smd αφού το τρανζίστορ είναι απλό.
2N3904 1Am Npn 40V 0.1A 100Ma (http://www.ebay.com/itm/100Pcs-2N3904-1Am-Npn-40V-0-1A-100Ma-Mmbt3904lt1-General-Purpose-Transistor-Ic-V-/352030378729?hash=item51f6a54ae9:g:lVgAAOSw4GVYIPC 6)