PDA

Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Άλλη] Daewoo 14V1G S (chassis CP-185G/GU) δεν ανάβει

Panoss
09-03-17, 13:12
Την έχω παρατημένη κάτι χρόνια, αλλά σκέφτηκα να τη φτιάξω.
Το service manual της είναι αυτό (https://elektrotanya.com/daewoo_cp185l_cp185g_chassis_tv_sm.pdf/download.html) (περιμένετε κάνενα λεπτό μέχρι να εμφανιστεί το λινκ που το κατεβάζετε).
Έχω χάσει το τηλεκοντρόλ όμως, δεν θυμάμαι πού το έχω βάλει.

Συμπτώματα: δεν ανάβει. Απλό :lool:.

Αν θυμάμαι καλά, όταν είχα το τηλεκοντρόλ, άναβε το κόκκινο λαμπάκι για μερικά δευτερόλεπτα και μετά έσβηνε, δεν είμαι σίγουρος.
Λογικά πρέπει να 'χει πρόβλημα στο τροφοδοτικό, πείτε ιδέες, δεν την έχω ανοίξει ακόμα.
Το Σάββατο θα την ανοίξω.

Panoss
11-03-17, 15:00
Την άνοιξα και βρήκα καμένη την ασφάλεια (f801), μια περίεργη ασφάλεια, αυτή στη φωτό:
43289
Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι κάποιο εξάρτημα είναι βραχυκυκλωμένο, σωστά;

Papas00zas
11-03-17, 17:11
Δες πού πάει η ασφάλεια και αν χρειαστεί κάνε τους ελέγχους. Αυτές οι ασφάλειες αλλάζονται απλά είναι λίγο δυσεύρετες. Θα πρέπει να βρεις μια ασφαλειοθήκη να βάλεις τώρα...

Panoss
11-03-17, 17:41
Αν βάλω δυο γυάλινες 250V 2A παράλληλα;

Κοίταξα όσα εξαρτήματα μπορούσα για βραχυκύκλωμα, δεν βρήκα κάτι.

johnkou
11-03-17, 18:49
Αν εισαι τυχερος και δεν εχει καει το str πουχει στο τροφοδοτικο θα δουλεψει,κοιτα και το ολοκληρωμενο τα ποδαρακια αν καποια βραχυκυκλωνουν μεταξυ τους.Οσο για την ασφαλεια βρες μια γυαλινη 4αμπερ σπαστη και κολλησε μονο το συρματακι.

Panoss
11-03-17, 19:45
Δεν έχει βραχυκυκλώματα στο Str.
Να τη σπάσω επειδή δεν χωράει; Μη φοβάσαι, τα κορεατάκια έχουν προβλέψει και θέση για κανονική γυάλινη ασφάλεια. :biggrin:
Απ' ότι έχω καταλάβει, αυτή η περίεργη ασφάλεια που είχε, είχε και time delay. Ελπίζω να μην είναι και τόσο σημαντικό.

Στο pcb έχει και τρύπες, και χώρο και μεταξοτυπία που δείχνει γυάλινη ασφάλεια.

Λέω να το δοκιμάσω σε σειρά με μια λάμπα 60W (το κλασικό τεστ με τη λάμπα).

Panoss
12-03-17, 12:53
Αντικατέστησα την ασφάλεια με δυο γυάλινες συνεδεμένες παράλληλα (250V, 2 Α η κάθε μία) κι έκανα το τεστ με τη λάμπα.
Η λάμπα άναψε, η tv δεν άναψε (άρα το βραχυκύκλωμα παραμένει; ).

Μέτρησα τάση στο pin 1 του str(I801), ήτανε 25V και δεν έμενε σταθερή, έπεφτε, 24, 23, 22, 21...

Τώρα, η μέτρηση δεν ξέρω πόσο αξία έχει μιας κι είχα τη λάμπα σε συνδεδεμένη.

Panoss
12-03-17, 14:08
Αφαίρεσα το posistor (R801) και (με τη λάμπα συνδεδεμένη) το έβαλα στην πρίζα.
Η tv ξεκίνησε (!!) και η λάμπα στην αρχή έφεγε ελάχιστα.
Μετά, δυνάμωνε η λάμπα και μειωνότανε η ισχύς στην τηλεόραση, ένας κύκλος δηλαδή μια η ισχύς πήγαινε στη λάμπα και μια στην τηλεόραση.

Οπότε να υποθέσω πως το ελαττωματικό εξάρτημα είναι το posistor;

Λέτε να τη δοκιμάσω κανονικά; Χωρίς δηλαδή τη λάμπα; (και χωρίς το posistor)

Panoss
12-03-17, 17:53
Τελικά τη δοκίμασα, δουλεύει!!!
Άρα πρέπει να πάρω μια τέτοια ασφάλεια (αν βρω) κι ένα posistor.

Papas00zas
12-03-17, 18:47
Το posistor ή ptc είναι για το πηνίο της απομαγνήτισης. Πάρε ένα ίδιο ή παραπλήσιο και βάλτο πάνω.

Όσο για την ασφάλεια την ίδια να τη βρεις λίγο δύσκολο,όσα μαγαζιά εχω δει δεν έχουν αυτό το είδος ασφάλειας. Αν δεν βρεις μπαίνει και μια κανονική. Το time delay μπορεί και να είναι ασφάλεια βραδείας τήξης,σιγούρεψε το αυτο.

Panoss
12-03-17, 19:12
Πώς να το σιγουρέψω;

Papas00zas
12-03-17, 19:24
Δεν γράφει τίποτα πάνω του ή στο service manual για τον τύπο του;

Panoss
12-03-17, 19:33
Πάνω του γράφει:
PDC 140Μ
TKS 0708
Datasheet δεν βρήκα, στο service manual και στο σχηματικό δεν αναφέρει τίποτα.

johnkou
12-03-17, 23:11
Ενα ptc θα ζητησεις 14ωμ,αλλα παρτο νατους το δειξεις.

Panoss
13-03-17, 09:41
Πάνω του γράφει:
PDC 140Μ
TKS 0708
Datasheet δεν βρήκα, στο service manual και στο σχηματικό δεν αναφέρει τίποτα.
Εδώ μπερδεύτηκα κι έβαλα τα στοιχεία του posistor, αντί για τα στοιχεία της ασφάλειας.
Τα στοιχεία της ασφάλειας λοιπόν είναι:
Buss
SR-5
A A4 250V

Αυτό (http://www.mouser.com/ds/2/87/Bus_Elx_DS_4347_SR-5_Series-335880.pdf) είναι το datasheet της.

Και μια σχετική συζήτηση (http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=73168).

Στο mouser έχει 3 επιλογές για ασφάλειες:
Fast Blow
Medium/Normal Blow
Time delay/Slow Blow.

Οπότε μπορώ απλά να την αντικαταστήσω με μια γυάλινη βραδείας τήξεως αν δεν βρω ίδια;

FILMAN
13-03-17, 12:50
Σε ποιο μαγαζί πήγατε και δεν βρήκατε τέτοιες ασφάλειες; Έχω πάρει παλιότερα από Φανό, Μπέσκα, ίσως και από Σιδέρη, δεν είχα ποτέ πρόβλημα ανεύρεσης εκτός από μια φορά που έψαχνα 6.3Α και όλοι είχαν μέχρι 5Α, τελικά ο Καραχρήστος είχε και 6.3Α.

Το PTC απομαγνητίσεως όταν είναι κρύο έχει πολύ μικρή αντίσταση οπότε είναι λογικό να ανάβει έντονα η λάμπα, μια ωμομέτρηση του μεσαίου ποδιού του με καθένα από τα δύο ακριανά τί τιμές δείχνει;

Panoss
13-03-17, 13:41
(όπως το κοιτάω από κάτω: 1 είναι το αριστερό, 2 το μεσαίο, 3 το δεξί)
2 προς 1: 580Ωμ.
2 προς 3: 15Ωμ.

(κάτι μου λέει πως θα μου πεις ότι το ποζίστορ είναι οκ και δεν φταίει αυτό που δεν δούλευε η τηλεόραση)

FILMAN
13-03-17, 14:22
Αυτό ακριβώς θα σου πω

Δες μήπως ήταν αλλαγμένο γιατί τα άσπρα με τα μαύρα είχαν διαφορετική διάταξη ακροδεκτών

Με την αρίθμηση που έχεις κάνει, τα 1 και 2 πρέπει να πηγαίνουν στα 230V~ (ουδέτερος και φάση)

Το 3 πρέπει να πηγαίνει στο ένα άκρο των πηνίων απομαγνητίσεως, και το άλλο άκρο των πηνίων απομαγνητίσεως πρέπει να καταλήγει στη γραμμή των 230V~ η οποία πάει και στο πόδι 1 του PTC

Panoss
13-03-17, 14:28
Το ξέρεις ότι 'έφαγα όλο το ίντερνετ' (που λέει κι ο Σταρόβας :lool:) για να βρω πώς μετριέται ένα γ$$#μένο ποζίστορ και δεν το βρήκα πουθενά;
Από εδώ (http://jestineyong.com/about-posistor-positive-temparature-coeeficient-ptc/):

Usually when this posistor have problem, the degauss function would not work and many times it would blow up the main fuse (but the bridge rectifier was okay). It is quite hard to test the posistor and sometimes when it has problem you could hear some loosen parts in it when you shake the posistor. Since this part is easily available from electronic stores and from junk Monitor or TV, i would usually make a direct replacement and retest the set again.

Αν ισχύει το τεστ της ωμικής μέτρησης, παίζει να 'σαι κι ο μοναδικός που ξέρει.

Και τελικά γιατί κάηκε η ασφάλεια; Απλά από γήρανση πήγε;

Μήπως το πηνίο απομαγνήτισης;

FILMAN
13-03-17, 14:36
Το ξέρεις ότι 'έφαγα όλο το ίντερνετ' (που λέει κι ο Σταρόβας :lool:) για να βρω πώς μετριέται ένα γ$$#μένο ποζίστορ και δεν το βρήκα πουθενά;
Παίζει να 'σαι κι ο μοναδικός που ξέρει.Σιγά μωρέ! Για δυο αντιστάσεις σε σειρά μιλάμε! (1-3 θα σου μετράει 595Ω)

Και τελικά γιατί κάηκε η ασφάλεια; Απλά από γήρανση πήγε;
Αν έχει κανα βαρίστορ μετά την ασφάλεια αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση, αλλιώς ίσως απλά έτυχε.

Μήπως το πηνίο απομαγνήτισης;Μπα, και να το βραχυκυκλώσεις, τα 15Ω του PTC (που μόλις ζεσταθεί ανεβαίνουν κιόλας) θα περιορίσουν το ρεύμα "βραχυκυκλώματος" στα 15Α. Επειδή ξέρω ότι θα σου φανούν πολλά, είναι τόσα μόνο για πολύ λίγο, μετά αρχίζουν να πέφτουν, και η ασφάλεια που ήταν και βραδείας τήξεως μάλλον δεν θα έπρεπε να προλάβει να καεί.

Panoss
13-03-17, 14:53
Δες μήπως ήταν αλλαγμένο
To original της μαμάς του είναι. Μαύρο.

Με την αρίθμηση που έχεις κάνει, τα 1 και 2 πρέπει να πηγαίνουν στα 230V~ (ουδέτερος και φάση)

Το 3 πρέπει να πηγαίνει στο ένα άκρο των πηνίων απομαγνητίσεως, και το άλλο άκρο των πηνίων απομαγνητίσεως πρέπει να καταλήγει στη γραμμή των 230V~ η οποία πάει και στο πόδι 1 του PTC
Την έχω βιδώσει τώρα την τηλεόραση, όταν την ξανανοίξω θα κοιτάξω.

Σιγά μωρέ! Για δυο αντιστάσεις σε σειρά μιλάμε!
Αυτό σκέφτηκα όταν άρχισα να ψάχνω πώς μετριέται.
Όταν όμως η μόνη απάντηση που έβρισκα ήταν 'αν το υποπτεύεστε αλλάξτε το' (όπως στο λινκ που έβαλα πιο πριν) σκέφτηκα ότι κάτι άλλο παίζει...δεν είναι 'απλά δυο αντιστάσεις'...

(1-3 θα σου μετράει 595Ω)
Ναι, 595Ωμ.

Panoss
17-03-17, 14:14
Έβαλα λοιπόν την ασφάλεια την κανονική, έβαλα και το ποζίστορ, την έβαλα στην πρίζα και...τσαφ...έπεσε η ασφάλεια του πίνακα.
Η ασφάλεια της τηλεόρασης δεν κάηκε.
Το σύνδεσα μετά με λάμπα πάλι σε σειρά, και η λάμπα άναβε φουλ, η τηλεόραση δεν άναβε.
Έβγαλα το ποζίστορ και δουλεύει κανονικά.

Οπότε υποθέτω ότι το ποζίστορ είναι το πρόβλημα παρόλο που στην ωμομέτρηση δείχνει σωστό.

FILMAN
17-03-17, 15:26
Μπορείς να δεις αν στις γραμμές της πλακέτας που έρχονται τα 230V καταλήγουν τα δυο πόδια του PTC που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αντίσταση;

Panoss
17-03-17, 18:33
Την έκλεισα πάλι Φίλιππα, θα το κοιτάξω στο τυπωμένο του service manual.

EDIT: (εδώ βλέπουμε το pcb από την πάνω μεριά, των εξαρτημάτων, τα μπλε 1, 2 & 3 είναι τα πινς του ποζίστορ)
43341

Τα γράμματα φαίνονται αντεστραμμένα γιατί έπρεπε να αντιστρέψω την εικόνα για να βγει σωστή.
Οπότε το "Γ" που φαίνεται δεξιά στη μέση, είναι το "L" της τροφοδοσίας.

Αν τα έχω κάνει σωστά:
το 1 του ποζίστορ πηγαίνει στο LF801 κι από κει στο Ν της τροφοδοσίας.
το 2 του ποζίστορ πηγαίνει στο LF801 κι από κει στην ασφάλεια, στο διακόπτη και στο L της τροφοδοσίας.

2 προς 1: 580Ωμ.
2 προς 3: 15Ωμ.

Τα N και L καταλήγουν στα πινς 1 και 2 αντίστοιχα, μεταξύ των οποίων η αντίσταση είναι 580Ωμ, η μεγαλύτερη αντίσταση δηλαδή, όντως ισχύει αυτό που λες.

Επίσης, κούνησα το ποζίστορ και ακούγεται από μέσα να κάνει θόρυβο, οπότε σίγουρα είναι χαλασμένο.
Παράξενο, τόσες φορές το 'χα κουνήσει πιο πριν και δεν ακουγόταν τίποτα.
Τεσπα, θα βάλω καινούριο ποζίστορ και ελπίζω να είναι οκ.

FILMAN
20-03-17, 09:43
Ώπα, αν το κουνάς και κουδουνίζει τότε έχει σπάσει κάποιο δισκίο από τα δύο που έχει μέσα, και πρέπει να το αλλάξεις.

Panoss
20-03-17, 12:13
To θέμα είναι ότι το κουδούνισμα το ακούω μετά από την τελευταία φορά που τη δούλεψα (ποστ #22).
Ενώ πριν δεν ακουγότανε.
Φοβάμαι μην μου κάψει και το καινούριο ποζίστορ που θα βάλω.
Τέσπα όταν το βάλω θα δω.

FILMAN
20-03-17, 12:56
Δεν θα σου το κάψει.

Από πριν μπορεί να ήτανε σπασμένο εσωτερικά αλλά το κομμάτι να είχε σφηνώσει κάπου και γι αυτό δεν κουδούνιζε.

Panoss
19-04-17, 20:03
Έβαλα σήμερα καινούριο ποζίστορ, 3 ευρώ από Σιδέρη.
Γράφει ΜΖ73Β 18ΩΜ.
Η μία αντίσταση είναι 18 Ωμ,και η άλλη 800Ωμ.
Είναι διαφορετικό από το γνήσιο (15Ωμ και 580Ωμ), αλλά δουλεύει μια χαρά!
Μου το έδωσε ως 'γενικό ptc', που χρησιμοποιούνε οι περισσότερες τηλεοράσεις.

Πάντως ο Σιδέρης (ο μπαμπάς) έχει μείνει στο "παλιό στυλ" του μαγαζάτορα, που η ευγένεια και η εξυπηρέτηση δεν είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά, π.χ:
του λέω το παλιο ptc έχει αντίσταση 15Ωμ και 580Ωμ, αυτό που μου δίνετε έχει 18Ωμ (το γράφει επάνω) και δεν ξέρω πόσο είναι το άλλο...(αυτό το είπα μήπως μπει στον κόπο να το μετρήσει χωρίς να του το ζητήσω, όπως θα έκαναν π.χ. στο Φανό που ξέρουν να εξυπηρετούν. Βασικά, μάλλον το σκέφτηκε αλλά σου λέει δε γαμ..ται...σιγά...3 ευρώ)

Κυρ Σιδέρη, το θέμα δεν είναι αν θα πάρεις 3, ή 33, ή 103, το θέμα είναι αν θα κερδίσεις τον πελάτη ώστε να σου έρθει και όταν είναι να ξοδέψει τα 33. Ή τα 103.
Γιατί ο μόνος λόγος που πήγα, είναι επειδή δεν είχε ο Φανός.

Ευτυχώς ο γιος είναι πολύ πιο ευγενής και εξυπηρετικός (απ' ό,τι θυμάμαι όταν είχα πάει πριν χρόνια).

FILMAN
20-04-17, 13:50
Βασικά δεν έχουν και τόση σημασία τα Ω. Ο σκοπός είναι να περάσει ένα εναλλασσόμενο ρεύμα με διαρκώς μειούμενη ένταση (ώσπου να μηδενιστεί) μέσα από τα πηνία απομαγνητίσεως.