PDA

Επιστροφή στο Forum : [Δικτυακά] Τροφοδοτικό Switch

kontras
23-12-16, 17:38
Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Το τροφοδοτικό που επισυνάπτεται στην φωτό είναι από 12p switch. Ξαφνικά άρχισε να βγάζει καπνούς. Το θύμα, ένα Thyristor TYN058 και οι ηλεκτρολυτικοί που είχαν γίνει μπαλόνια:001_tt2:. Το θέμα μου όμως είναι ότι μου βγάζει βραχυκύκλωμα στην έξοδο καθώς και σε όλες τις θέσεις των ηλεκτρολυτικών. Έχω ξηλώσει και τσεκάρει ότι δίοδο και πυκνωτή υπάρχει μετά τον μετασχηματιστή αλλά τζίφος. Έχω ακόμα βραχυκύκλωμα. Καμιά ιδέα; Και τώρα οι χαζη ερωτήση. Υπάρχει περίπτωση να φταίει ο μετασχηματιστής η κάτι πίσω από αυτόν; Έχω "βραχυκύκλωμα" στα κάθετα ποδαράκια και ανοιχτό κύκλωμα στα οριζόντια σε όλους τους συνδυασμούς. Για βοηθήστε ρε παιδιά γιατί έχω πελαγώσει...

4290242903

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μ.Κ

ezizu
23-12-16, 18:01
Δεν ξέρω αν τα υπόλοιπα μέλη βλέπουν τις φωτογραφίες, εγώ πάντως δεν μπορώ να τις δω.
Θα μπορούσες να τις ξανά ανεβάσεις;

kontras
23-12-16, 19:00
Δεν ξέρω αν τα υπόλοιπα μέλη βλέπουν τις φωτογραφίες, εγώ πάντως δεν μπορώ να τις δω.
Θα μπορούσες να τις ξανά ανεβάσεις;

Ορίστε. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το τροφοδοτικό είναι 3,3v και 5v.
Επίσης το πλακετάκι των παλμών το έχω ξηλώσει για λόγους χώρου και για να δω αν το βραχυκύκλωμα προερχόταν απο εκεί.

42906 42907

Panoss
23-12-16, 19:11
Τρανζίστορ έχει;
Αν έχει, ξεκόλλα τα και δες αν εξακολουθεί να υπάρχει το βραχυκύκλωμα.

Ξεκόλλα και τον μετασχηματιστή (μια τρόμπα αναρρόφησης θα σε βοηθούσε) και δες πάλι για βραχυκύκλωμα.

kontras
23-12-16, 19:49
Τρανζίστορ έχει;
Αν έχει, ξεκόλλα τα και δες αν εξακολουθεί να υπάρχει το βραχυκύκλωμα.

Ξεκόλλα και τον μετασχηματιστή (μια τρόμπα αναρρόφησης θα σε βοηθούσε) και δες πάλι για βραχυκύκλωμα.

Έχω δει και τα τρανζίστορ. Θα ξεκολλήσω και τον μετασχηματιστή και βλέπουμε...

xsterg
23-12-16, 20:15
μια ταση δεν βγαζει στην εξοδο? αν το αντικαθιστουσες με ενα νεο? ειναι τοσο φθηνα που δεν αξιζει τον κοπο να το επισκευασεις εκτος και αν ειναι πολλων τασεων.

spirakos
23-12-16, 20:49
Δε πιστευω να μετρας την αντισταση μικρης τιμης που βαζουν συνηθως για φορτιο και να νομιζεις πως ειναι βραχυκυκλωμα
Μετ/στης δυσκολο εως αδυνατον να καει. Ειδικα το 2ον πιο πολυ προς αδυνατον

JOUN
23-12-16, 23:12
Την διπλοδιοδο επανω στην ψυκτρα την ελεγξες;

kontras
24-12-16, 00:52
μια ταση δεν βγαζει στην εξοδο? αν το αντικαθιστουσες με ενα νεο? ειναι τοσο φθηνα που δεν αξιζει τον κοπο να το επισκευασεις εκτος και αν ειναι πολλων τασεων.

Όχι 2 τάσεων είναι. 5 και 3,3v

kontras
24-12-16, 00:56
Δε πιστευω να μετρας την αντισταση μικρης τιμης που βαζουν συνηθως για φορτιο και να νομιζεις πως ειναι βραχυκυκλωμα
Μετ/στης δυσκολο εως αδυνατον να καει. Ειδικα το 2ον πιο πολυ προς αδυνατον

Ώπα για πάμε πάλι αυτό; Τι εννοείς; Το buzzer βαράγε γι αυτό είπα ότι έχω βραχυκυκλωμα. Το μέτρησα τώρα και έχω 30 ohm αντίσταση στην έξοδο. Θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό; Δεν είναι μικρή τιμή;;;;;; Υπόψιν ότι δεν το έχω βάλει μπροστά το τροφοδοτικό καθώς το χα σίγουρο ότι ειναι βραχυκυκλωμένο..

kontras
24-12-16, 00:57
Την διπλοδιοδο επανω στην ψυκτρα την ελεγξες;

Ναι την έχω τσεκάρει. Γενικά έχω τσεκάρει σχεδόν τα πάντα μετά το 2ον του μετασχηματιστή.

spirakos
24-12-16, 02:07
Ώπα για πάμε πάλι αυτό; Τι εννοείς; Το buzzer βαράγε γι αυτό είπα ότι έχω βραχυκυκλωμα. Το μέτρησα τώρα και έχω 30 ohm αντίσταση στην έξοδο. Θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό; Δεν είναι μικρή τιμή;;;;;; Υπόψιν ότι δεν το έχω βάλει μπροστά το τροφοδοτικό καθώς το χα σίγουρο ότι ειναι βραχυκυκλωμένο..

Αν ειναι και 2βαττη ειναι πολυ φυσιολογικη τιμη
Στην απεναντι πλευρα κανε ελεγχο (1ον), εκει συχναζουν τα περισσοτερα αποδημητικα υλικα
Αν ολα δειχνουν ενταξει βαλτο μπρος το εργαλειο

kontras
24-12-16, 10:07
Αν ειναι και 2βαττη ειναι πολυ φυσιολογικη τιμη
Στην απεναντι πλευρα κανε ελεγχο (1ον), εκει συχναζουν τα περισσοτερα αποδημητικα υλικα
Αν ολα δειχνουν ενταξει βαλτο μπρος το εργαλειο

Καλημέρα
Λοιπόν τα τσέκαρα όλα και το έβαλα μπροστά.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν πήρε φωτιά:001_tt2:
Τα κακά νέα είναι ότι αναβοσβήνει σαν τρελό αλλά μάλλον φταίει το thyristor. Όταν πήγα να αγοράσω μου έδωσαν άλλο απο αυτό που είχε, (ΤΥΝ825 αντί ΤΥΝ058) και τώρα είδα ότι το ρεύμα και η τάση του gate του 825 είναι τελείως αλλού σε σχέση με το 058 ](*,). Την έκανα και γω δεν το κοίταξα εκείνη την στιγμή....
Θα αγοράσω άλλο thyristor και βλέπουμε...

spirakos
24-12-16, 13:25
Τι δουλεια ακριβως κανει τι θυριστορ; Αν ειναι απλος διακοπτης για τα 230 απλα βραχυκυκλωσε Ανοδο-Καθοδο.
Αν εχει αλλη λειτουργια τοτε θες το ιδιο. Μετρα και την αντισταση πολωσης της πυλης

kontras
25-12-16, 12:55
Τι δουλεια ακριβως κανει τι θυριστορ; Αν ειναι απλος διακοπτης για τα 230 απλα βραχυκυκλωσε Ανοδο-Καθοδο.
Αν εχει αλλη λειτουργια τοτε θες το ιδιο. Μετρα και την αντισταση πολωσης της πυλης

Όχι δεν είναι στην είσοδο. Είναι στην έξοδο υποθέτω το έχει ως διακοπτικό για να ελέγχει την μία από τις 2 εξόδους. Η αντίσταση πόλωσης είναι 30 ohm. Δοκίμασα με άλλο thyristor που είναι πιο κοντά στα χαρακτηριστικά αλλά πάλι τα ίδια:bored:

kontras
25-12-16, 12:59
42915
Ορίστε και μία φωτό με όλα τα εξαρτήματα πάνω. Το thyristor είναι αυτό που είναι πάνω δεξιά χωρίς ψύκτρα

ezizu
25-12-16, 13:27
Χρόνια πολλά!
Από ότι μπορώ να καταλάβω οι πέντε γαλάζιοι πυκνωτές που έβαλες στο δευτερεύων, είναι μάλλον μάρκας REC (και ίσως παλιοί, όσο αφορά την αγορά-αποθήκευσή τους).
Αν όντως είναι έτσι, θα σου πρότεινα, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, να αντικαταστίσεις αυτούς τους πυκνωτές, με άλλους καλύτερης ποιότητας (και οπωσδήποτε με θερμοκρασία λειτουργίας στους 105 βαθμούς ).Το κόστος είναι σχετικά μικρό.
Έχω αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα στο παρελθών, με του συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές.
Δεν είναι ότι καλύτερο (ιδιαίτερα για switching τροφοδοτικά).
Φιλικά.

kontras
25-12-16, 16:35
Καλησπερα και χρονια πολλα.
Οι πυκνωτες ειναι σχετικα καινουργιοι. Δεν νομιζω να εχω θεμα απο εκει. Φυσικα αν βρω τι παιζει δεν εχω θεμα να τους αλλαξω με αλλους καλυτερης ποιοτητας. Το κακο ειναι οτι δεν μπορω να βρω το ιδιο thyristor πουθενα μονο απ εξω αν το βρω.

spirakos
25-12-16, 18:03
Ασε προς το παρον το θυριστορ. Δεν καταλαβαινω οταν λες αναβοσβηνει σαν τρελο. Εχει καποιο λεντ; Ακους κατι;
Βρες ποιος ειναι ο PWM αρχικα και μετρα την ταση τροφοδοσιας του βαση datasheet. Δες αν οι ηλ/κοι στο 1ον φερουν 310βολτ
Αν αυτα ειναι ειναι οκ αλλαξε το PWM πακετο με τα Cx/Rx που καθοριζουν συχνοτητα και ευρος. Συμβουλεψου επισης datasheet

Καλα Χριστουγεννα σε ολους

Papas00zas
26-12-16, 00:27
Χρόνια πολλά!
Από ότι μπορώ να καταλάβω οι πέντε γαλάζιοι πυκνωτές που έβαλες στο δευτερεύων, είναι μάλλον μάρκας REC (και ίσως παλιοί, όσο αφορά την αγορά-αποθήκευσή τους).
Αν όντως είναι έτσι, θα σου πρότεινα, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, να αντικαταστίσεις αυτούς τους πυκνωτές, με άλλους καλύτερης ποιότητας (και οπωσδήποτε με θερμοκρασία λειτουργίας στους 105 βαθμούς ).Το κόστος είναι σχετικά μικρό.
Έχω αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα στο παρελθών, με του συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές.
Δεν είναι ότι καλύτερο (ιδιαίτερα για switching τροφοδοτικά).
Φιλικά.
Ισχύει. Καλύτερα να ψάξει να βάλει LOW ESR που είναι και οι καλύτεροι. Αν δεν μπορεί να βρει από μαγαζιά ας δει στο ebay

klik
26-12-16, 00:43
Το θυρίστορ μπορεί να βρίσκεται σε κύκλωμα προστασίας ή ενεργοποίησης πλακέτας cpu με καθυστέρηση, πιθανά να μπορείς να το αφαιρέσεις χωρίς να αλλάξουν τα συμπτώματα στις δοκιμές σου.
Οι πυκνωτές μπλέ πυκνωτές των 85 βαθμώς που έχουν μπει δεν είναι κατάλληλοι για παλμοτροφοδοτικά.

Ο μικρός πυκνωτής στην πλακέτα pwm αλλάχτηκε; Η τάση πάνω του είναι σταθερή; Το ic πως τροφοδοτείται (από αντίσταση στα 300V ή/και από δευτερεύον τύλιγμα του μετασχηματιστή);

kontras
27-12-16, 11:19
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Συγνώμη που άργησα αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτές οι μέρες είναι ημέρες επισκέψεων οπότε δεν πολυασχολούμαι :001_tt2:

Όταν το βάζω στην πρίζα τα ledάκια του switch αναβοσβήνουν περίπου 2 φορές το δευτερόλεπτο. Η τάση και στις 2 εξόδους είναι χαμηλή (περίπου 1 βολτ) και επίσης το thyristor ανεβάζει θερμοκρασία (σε σημείο να μην μπορώ να το αγγίξω).
Ο εξομάλυνσης είναι οκ μου βγάζει 310 V.
Ειλικρινά δεν νομίζω να υπάρχει θέμα στο κύκλωμα των παλμών καθώς δεν μου το έκανε αυτό στην αρχή, αλλά θα το κοιτάξω.
Όσον αφορά αυτό που λέει ο klik? Να δοκίμαζα να το βγάλω να δω πως θα συμπεριφερθεί το τροφοδοτικό;

manolo
27-12-16, 11:31
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Επειδή λες ότι το θυρίστορ ζεματάει αν κατάλαβα καλά, θα σου έλεγα να το τσεκάρεις το ίδιο. Πιθανώς να είναι βραχυκυκλωμένο και γι΄αυτό τσουρουφλίζει..

FILMAN
27-12-16, 11:39
Άμα ήταν βραχυκυκλωμένο θα ήταν κρύο. Τί κάνει το θυρίστορ εκεί; Crowbar ίσως; Αν ναι, δοκίμασε χωρίς αυτό.

manolo
27-12-16, 12:24
Φίλιππε όντως..δικό μου λάθος εκ παραδρομής.,.καμμένο εννοούσα...τα καμμένα ζεματάνε...:001_tt2:

kontras
27-12-16, 12:43
Το δοκίμασα. Το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν καπνοί:001_tt2:. Μου έκαψε μία αντίσταση(Βασικά πρέπει να ήταν η αντίσταση που είχε σαν φορτίο γιατί τώρα έχω ανοιχτό κύκλωμα στους πυκνωτές.

Panoss
27-12-16, 13:12
Ωραία, έλυσες το πρόβλημα του βραχυκυκλώματος!:lool:

FILMAN
27-12-16, 14:43
Το δοκίμασα. Το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν καπνοί:001_tt2:. Μου έκαψε μία αντίσταση(Βασικά πρέπει να ήταν η αντίσταση που είχε σαν φορτίο γιατί τώρα έχω ανοιχτό κύκλωμα στους πυκνωτές.
Καμιά ανίχνευση κάναμε στο κύκλωμα, ή βγάζουμε - βάζουμε - αλλάζουμε εξαρτήματα στην τύχη, κι άμα φτιάξει έφτιαξε;

kontras
28-12-16, 09:37
Καμιά ανίχνευση κάναμε στο κύκλωμα, ή βγάζουμε - βάζουμε - αλλάζουμε εξαρτήματα στην τύχη, κι άμα φτιάξει έφτιαξε;

Καλημέρα. Δεν είπα ποτέ ότι θα το βγάλω τελείως το thyristor. Απλά έκανα μία δοκιμή γιατί πίστευα ότι το έχει για προστασία.

FILMAN
28-12-16, 11:00
Έχεις δει πώς είναι συνδεδεμένο ή όχι; Έχει την κάθοδο στη γείωση και την άνοδο στην έξοδο των +5V ή κάτι άλλο;

kontras
28-12-16, 14:32
Έχεις δει πώς είναι συνδεδεμένο ή όχι; Έχει την κάθοδο στη γείωση και την άνοδο στην έξοδο των +5V ή κάτι άλλο;

Ναι σωστά. Συνδέεται κατευθείαν στους πυκνωτές στην έξοδο.

spirakos
28-12-16, 19:03
Το οτι εκαψε την αντισταση-φορτιο σημαινει πολυ μεγαλυτερη ταση απο την αναμενομενη
Τουλαχιστον με καμμενη την αντισταση δεν θα υπαρχει αποφορτιση των πυκνωτων. Πριζωσε το για 2 δευτερα και μετρα ταση στην εξοδο
Στη περιπτωση που ειναι οπως λεει ο Φιλιππος με μεγαλυτερη ταση θα βραχυκυκλωνει η εξοδος και θα καιει ασφαλεια ΑΝ εχει, αλλιως θα επανεκκινει συνεχεια ο PWM AN εχει αναδραση και βλεπει το βραχυκυκλωμα
Αν δε εχει προστασιες παιρνεις το φετ του 1οντος στο χερι και αν αυτο αντεξει θα σκασουν οι πκνωτες στην εξοδο απο την υπερταση

FILMAN
29-12-16, 11:19
Άρα λοιπόν στην έξοδο έχει σύστημα SCR crowbar που είναι εκεί για να βραχυκυκλώνει την έξοδο αν η τάση εξόδου αυξηθεί υπερβολικά ώστε να προστατέψει την τροφοδοτούμενη συσκευή. Και για να το έχει πάει να πει ότι η σχεδίαση του τροφοδοτικού είναι τέτοια που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Ψάξε λοιπόν να δεις γιατί το τροφοδοτικό βγάζει παραπάνω τάση απ'όσο πρέπει (εκτός αν το κύκλωμα σκανδαλισμού του SCR το σκανδαλίζει ενώ δεν έπρεπε).