Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Λοιπά Περιφερειακά] Τροφοδοτικό LapTop

andyferraristi
26-11-16, 10:42
Καλημέρα. Γνωρίζω ότι η επισκευή ενός τέτοιου τροφοδοτικού συνήθως οδηγεί σε αποτυχία, αλλά η περίπτωσή μου μπορεί και να αποτελεί εξαίρεση τον κανόνα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το τροφοδοτικό δείχνει τάση (περίπου 18.5 V) στον "αέρα", αλλά σε φορτίο (μια βαττική αντίσταση 15 Ω, όπου προσδοκώ κάτι παραπάνω από 1 Α), δεν έχω τίποτα (εννοείται ούτε τάση). Άλλαξα τους πυκνωτές (εκτός από τον τεράστιο), που είναι Νο 1 ύποπτοι για αυτό το σύμπτωμα, αλλά δυστυχώς δεν είδα αποτέλεσμα. Τι θα μπορούσε να είναι ??? Το μόνο που σκέφτομαι είναι το Mosfet στο δευτερεύον κύκλωμα, αλλά δεν έχω κάνει ακόμα κίνηση να το αλλάξω (απευθύνθηκα πρώτα εδώ). Φωτογραφίες του τροφοδοτικού εδώ:

4272142722

Ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

P.S. Ενδιάμεσα, θέτοντας μια αντίσταση 100 Ω σαν φορτίο, μέτρησα κανονικά τάση στην έξοδο.

marioland
26-11-16, 13:57
Αν το βαλεις σε λαπτοπ πως συμπεριφερεται? H προστασια βραχυκυκλωματος στα 15ohm μπορει να κοβει.
Δοκιμασε μια λαμπα αλογονου καρφι 24v με λιγα watt να δεις αν την αναβει.

andyferraristi
26-11-16, 16:06
Σε LapTop γονατίζει, δεν δίνει έξοδο. Όσο για το τρυκ με το λαμπάκι, θα το κάνω και θα σου πω ...

ioannis_83
27-11-16, 12:22
mosfet ειναι στο πρωτευον.στο δευτερευον αυτο που μοιαζει με fet(αλλα δεν ειναι)ειναι 2 πολυ γρηγορες διοδοι σε to220.αυτο που συνηθως φταιει κατα τη γνωμη μ και δικη μ εμπειρια παντα,ειναι το pwm ic στο πρωτευον,εκεινο το μικρο 8πινο smd που οδηγει το fet για να γινει το chopping.

andyferraristi
27-11-16, 20:15
mosfet ειναι στο πρωτευον.στο δευτερευον αυτο που μοιαζει με fet(αλλα δεν ειναι)ειναι 2 πολυ γρηγορες διοδοι σε to220.αυτο που συνηθως φταιει κατα τη γνωμη μ και δικη μ εμπειρια παντα,ειναι το pwm ic στο πρωτευον,εκεινο το μικρο 8πινο smd που οδηγει το fet για να γινει το chopping.

Μάλλον έχεις δίκιο για την διπλοδίοδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλα το λαμάκι που τη συγκρατεί στην ψύκτρα ώστε να τη δω. Όσο για το Pwm IC που ισχυρίζεσαι, υπάρχει κάποιος τρόπος να το ελέγξω, ή μόνο με αντικατάσταση ???

ioannis_83
27-11-16, 20:28
Μάλλον έχεις δίκιο για την διπλοδίοδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλα το λαμάκι που τη συγκρατεί στην ψύκτρα ώστε να τη δω. Όσο για το Pwm IC που ισχυρίζεσαι, υπάρχει κάποιος τρόπος να το ελέγξω, ή μόνο με αντικατάσταση ???
θελει παλμογραφο,με το datasheet να βρεις το πιν εξοδου να δεις αν ταλαντωνει οπως πρεπει κτλ ιστοριες για αγριους.με τη μεθοδο του αποκλεισμου,ελεγχεις διοδους αντιστασεις,optocoupler(εξαιρετικα σπανια χαλαει),πηνια δε χαλανε,πυκνωτες ειπες αλλαξες,ελεγχεις αν εχεις τα 320ν στην εξομαλυνση,αρα τι μενει?

andyferraristi
27-11-16, 21:17
θελει παλμογραφο,με το datasheet να βρεις το πιν εξοδου να δεις αν ταλαντωνει οπως πρεπει κτλ ιστοριες για αγριους.με τη μεθοδο του αποκλεισμου,ελεγχεις διοδους αντιστασεις,optocoupler(εξαιρετικα σπανια χαλαει),πηνια δε χαλανε,πυκνωτες ειπες αλλαξες,ελεγχεις αν εχεις τα 320ν στην εξομαλυνση,αρα τι μενει?

Σωστός. Ούτως ή άλλως, παλμογράφο δεν διαθέτω ...

Papas00zas
28-11-16, 01:32
Γενικά τα smd εξαρτήματα είναι λίγο δύστροπα. Δοκίμασε να φωτίσεις με ισχυρό φακό υπό γωνία το ολοκληρωμένο και πες μας τι γράφει-αν γράφει βέβαια....
Απο HP είναι;

andyferraristi
28-11-16, 16:56
Ναι, από HP είναι. Το ολοκληρωμένο γράφει 13842, πρέπει να είναι αυτό:

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/fuji/FA13843N.pdf

Στο δευτερεύον έχει το LM 358:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm158-n.pdf

FILMAN
29-11-16, 10:42
Ή, λιγότερο εξωτικά, UC3842.

maik65
29-11-16, 11:12
Καλήμερα, δεν άλλαξες το μέγα φταίχτη ,τον τεράστιο (όπως λες εσύ) πυκνωτή...

JOUN
29-11-16, 11:50
Aφου ειναι τροφοδοτικο για λαπτοπ κανει ανορθωση κατευθειαν τα 230.
Οποτε ο πυκνωτης εκεινος κατα πασα πιθανοτητα ειναι για φιλτραρισμα και δεν θα αλλαξει τιποτα στην ταση εξοδου ακομη και αν τον αφαιρεσει τελειως.

andyferraristi
29-11-16, 16:35
Ή, λιγότερο εξωτικά, UC3842.

Λες να είναι αυτό Φίλιππε ???

Καλήμερα, δεν άλλαξες το μέγα φταίχτη ,τον τεράστιο (όπως λες εσύ) πυκνωτή...

Οποτε ο πυκνωτης εκεινος κατα πασα πιθανοτητα ειναι για φιλτραρισμα και δεν θα αλλαξει τιποτα στην ταση εξοδου ακομη και αν τον αφαιρεσει τελειως.

Μανώλη δεν το έκανα για τον λόγο που αναφέρει ο Γιώργος. Θεωρείς ότι χρειάζεται ???

maik65
29-11-16, 20:28
Εγώ νομίζω πώς ναι.

andyferraristi
29-11-16, 21:17
Εγώ νομίζω πώς ναι.

Ok, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία (και εννοείται θα γράψω τα αποτελέσματα) ...

Papas00zas
29-11-16, 23:55
Ναι, από HP είναι. Το ολοκληρωμένο γράφει 13842, πρέπει να είναι αυτό:

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/fuji/FA13843N.pdf

Στο δευτερεύον έχει το LM 358:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm158-n.pdf
Το LM 358 είναι τελεστικός ενισχυτής που μάλλον τον έχει ως συγκριτή....δεν νομίζω να έχει χαλάσει αυτό αλλά αν θες αλλαξε το δε νομίζω να είναι ακριβό. Το πρώτο το βλέπω που ειναι και ο γενικός μικροελεγκτής να είναι περισσότερο υπεύθυνο....
Μάλλον πρέπει να ψάξεις για αυτό....

FILMAN
30-11-16, 10:13
Δεν είναι μικροελεγκτής το 3842. Αντρέα δεν έχεις τη δυνατότητα να μετρήσεις τη χωρητικότητα του μεγάλου ηλεκτρολυτικού;

maik65
30-11-16, 15:15
Δεν είναι μικροελεγκτής το 3842. Αντρέα δεν έχεις τη δυνατότητα να μετρήσεις τη χωρητικότητα του μεγάλου ηλεκτρολυτικού;
Κάτι μου λέει, ότι δεν θα χρειαστεί να μετρήσει,όταν το βγάλει ,το πρόβλημα θα είναι εμφανές.

maik65
30-11-16, 15:20
Εδω θα διαφωνήσω...άλλα δεν έχω την υπομονή του Φίλιππα :001_smile:να γράφω τον λόγο....google.

FILMAN
30-11-16, 15:21
Δεν πρήζονται πάντα όταν χαλάνε. Μπορεί εξωτερικά να φαίνεται καλός αλλά να έχει χάσει μεγάλο μέρος ή και όλη τη χωρητικότητά του.

maik65
30-11-16, 15:29
Το ξέρω αυτό, γ'αυτο έγραψα ..κάτι μου λέει...διαίσθηση ,κάποιο ποδαράκι σάπιο η έβγαλε υγρά. Μπορεί να κάνω λάθος. Τεσπα να περιμένουμε τα νέα του Ανδρέα.

andyferraristi
30-11-16, 16:16
Παιδιά νεότερα από το μέτωπο. Άλλαξα τον πυκνωτή, αλλά δεν άλλαξε η συμπεριφορά (δυστυχώς Φίλιππε δεν διάβασα το μήνυμά σου έγκαιρα ώστε να μετρήσω εν τω μεταξύ τη χωρητικότητά του, αλλά εάν θέλεις το κάνω αύριο). Όμως παρατήρησα κάτι άλλο. Όταν συνδέσω φορτίο, η τάση πέφτει τα 0 V, και μετά ανεβοκατεβαίνει από 0 εώς περίπου 15 V (με το φορτίο συνδεδεμένο). Όταν αποσυνδέω το φορτίο, η τάση μένει σταθερά 15 V, και όχι 18. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα παραπάνω με το νέο αυτό στοιχείο ...

andyferraristi
30-11-16, 16:20
Δεν είναι μικροελεγκτής το 3842.

Αν δεν είναι, τότε τι είναι ???

Panoss
30-11-16, 17:08
Αν δεν είναι, τότε τι είναι ???

http://www.ti.com/product/UC3842

maik65
30-11-16, 20:10
Οπότε έκανα λάθος. Σε αυτί την περίπτωση Ανδρέα ,μόνο εσύ θα βγάλεις άκρη,γιατί το έχεις μπροστά σου,εκεί μπορεί να φταίνε όλα...(μεγαλη έμφαση στους διόδους και αντίστασής) Το μόνο που μπορώ να σου κάνω είναι αυτο (https://drive.google.com/open?id=0B2BO8F-0yJHUeHVnRTY4blplYkk) .

ioannis_83
30-11-16, 20:43
Παιδιά νεότερα από το μέτωπο. Άλλαξα τον πυκνωτή, αλλά δεν άλλαξε η συμπεριφορά (δυστυχώς Φίλιππε δεν διάβασα το μήνυμά σου έγκαιρα ώστε να μετρήσω εν τω μεταξύ τη χωρητικότητά του, αλλά εάν θέλεις το κάνω αύριο). Όμως παρατήρησα κάτι άλλο. Όταν συνδέσω φορτίο, η τάση πέφτει τα 0 V, και μετά ανεβοκατεβαίνει από 0 εώς περίπου 15 V (με το φορτίο συνδεδεμένο). Όταν αποσυνδέω το φορτίο, η τάση μένει σταθερά 15 V, και όχι 18. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα παραπάνω με το νέο αυτό στοιχείο ...θεωρω ειναι προβλημα στο feedback μεσα στο ολοκληρωμενο 99.99%.δες αν με φορτιο στην εξοδο,οπως λες παιζει η ταση αναμεσα σε 15 κ 0ν,ταυτοχρονα κανει κοιλια η ταση του μεγαλου ηλεκτρολυτικου ,αν πεφτει κατω απο 300 να ειμαστε 100%,αν κ δεν το πιστευω.σπανιο σε μενα τουλαχιστον ,να εχει προβλημα ο μεγαλος εξομαλυνσης γενικοτερα σε smps,συνηθως φουσκωνουν στο δευτερευον επειδη οι κατασκευαστες τους βαζουν σε ταση πολυ κοντα στην ονομαστικη τους λογο κοστους κ δουλευουν στο οριο.

andyferraristi
30-11-16, 20:49
http://www.ti.com/product/UC3842

PWM δηλαδή, γιατί έτσι όπως το έγραψε ο Φίλιππος νόμιζα ότι επρόκειτο για κάτι άλλο.

Οπότε έκανα λάθος. Σε αυτί την περίπτωση Ανδρέα ,μόνο εσύ θα βγάλεις άκρη,γιατί το έχεις μπροστά σου,εκεί μπορεί να φταίνε όλα...(μεγαλη έμφαση στους διόδους και αντίστασής) Το μόνο που μπορώ να σου κάνω είναι αυτο (https://drive.google.com/open?id=0B2BO8F-0yJHUeHVnRTY4blplYkk) .

Πω πω Μανώλη τι ήταν αυτό που μου έστειλες. Σε χιλιοευχαριστώ. Θα το ψάξω βάσει σχεδίου (λέω να παραγγείλω και ν' αλλάξω το pwm γι αρχή). Σε κάθε περίπτωση, εάν έχω κάποιο ευτυχές νέο εννοείται θα ενημερώσω. Wish me good luck ...

andyferraristi
30-11-16, 20:51
θεωρω ειναι προβλημα στο feedback μεσα στο ολοκληρωμενο 99.99%.δες αν με φορτιο στην εξοδο,οπως λες παιζει η ταση αναμεσα σε 15 κ 0ν,ταυτοχρονα κανει κοιλια η ταση του μεγαλου ηλεκτρολυτικου ,αν πεφτει κατω απο 300 να ειμαστε 100%,αν κ δεν το πιστευω.σπανιο σε μενα τουλαχιστον ,να εχει προβλημα ο μεγαλος εξομαλυνσης γενικοτερα σε smps,συνηθως φουσκωνουν στο δευτερευον επειδη οι κατασκευαστες τους βαζουν σε ταση πολυ κοντα στην ονομαστικη τους λογο κοστους κ δουλευουν στο οριο.

Και να σκεφτείς ότι οι όποιοι πυκνωτές αλλάχτηκαν ήταν σε καλή κατάσταση, οπτικά τουλάχιστον (δεν τους μέτρησα το ESR είναι η αλήθεια) ...

andyferraristi
07-03-17, 16:00
Καλησπέρα. Ελέω ebay άργησα λίγο, αλλά έχω καλά νέα. Διορθώθηκε τελικά το τροφοδοτικό, και δεν ήταν τίποτε άλλο :hammer: από μία ψυχρή κόλληση στην έξοδο. Σας ευχαριστώ όλους για τις βοήθειες, αλλά ιδιαιτέρως τον Μανώλη για το σχέδιο ...