Επιστροφή στο Forum : Αποροφητηρας σβηνει απο μονος του.
kalamatas79
17-11-16, 17:29
Καλησπερα σε ολους.
Οπως γραφω στον τιτλο ο αποροφητηρας αρχισε να σβηνει μετα απο καποια ωρα (οχι συγκεκριμενη και οχι παντα).
Επισης οταν ειναι αναμενα τα 2 σποτακια λειτουργει κανονικα ως προς τις διαβαθμισεις (πανω - κατω και τυχαια, 3 ταχυτητες),
σε αντιθεση με οταν ειναι σβηστα δεν κανει εναλαγη απο 1η σε 2η η 3η η και τυχαια.
Η σωληνα κανει υγροποιηση κατα καιρους και σταζει.
Την πλακετα την καθαρισα με ενα πινελακι μηπως βραχυκυκλωνε αλλα δεν αλλαξε τιποτα.
Τι μπορει να φταιει;http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/f00b393571c7f935404733377bcd5181.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/35b9c05d34f22577a5d6bf21b828cada.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/f5e9d72aa4140a67521875592571d0e6.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/2e4f3dd2a3dd0c26a673734091976494.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161117/41c9caad5031228eac9ebeaf8a38ff94.jpg
Στάλθηκε από το GT-I8260 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
αρατηρω υγρασια η και αλατα στο ολοκληρωμενο???
kalamatas79
17-11-16, 17:42
Ναι.
kalamatas79
17-11-16, 18:08
Αυτο που προσεξα επισης ειναι οτι οταν σβησω τα φωτα ξεκιναει ενα βουητο απο τον μετασχηματιστη,
ειναι φυσιολογικο αυτο;
Στάλθηκε από το Lenovo A5500-F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
τασεις μετρησες?
μην ειναι θεμα καλωδιωσης επαφης και με τις δομησεις του ανεμιστηρα σβηνει τυχαια?
Καθάρισε τα άλατα. Έλεγξε τις κολλήσεις και για τυχόν ρωγμές στις πίστες της γέφυρας που έχει ψήσει λίγο την πλακέτα. Άλλαξε τους δυο μπλέ ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (κοντά στη γέφυρα). Πες μας πιο είναι το τσιπάκι γιατι δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες.\
Με την κουζίνα τελικά τι έκανες;
Ηλεκτρονικός μετασχηματιστής με AC έξοδο σαν αυτούς που είναι για σποτάκια, για την τροφοδοσία της πλακέτας; Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έτσι ήταν από τη μάνα του, ή είχε σιδηρομαγνητικό μετασχηματιστή και κάποιος τον άλλαξε με αυτόν;
kalamatas79
18-11-16, 14:40
Το τσιπακι ειναι το st62t03c6.
Το τροφοδοτικο ειναι το δικο του, στην εξοδο βγαζει 0.300v περιπου και ο μετασχηματιστης (st 079/3) απο την εισοδο ειναι 1ohm και απο την εξοδο 0.
Με την εστια ολα καλα.
Άρα το τσιπάκι είναι μικροελεγκτής. Το τροφοδοτικό αποκλείεται να βγάζει 0.3V (βγάζει AC αν και όχι ημίτονο) και δεν μπορείς να το μετρήσεις με απλό πολύμετρο.
kalamatas79
18-11-16, 14:45
Η αντισταση στην εξοδο ειναι φυσιολογικη;
Το τροφοδοτικο ειναι το δικο του, στην εξοδο βγαζει 0.300v περιπου
Πολύ παράξενη τάση αυτή για τροφοδοτικό.
Η αντισταση στην εξοδο ειναι φυσιολογικη;
Ποια αντίσταση;
Πολύ παράξενη τάση αυτή για τροφοδοτικό.
Η μέτρηση ήταν 100% λάθος.
kalamatas79
18-11-16, 15:06
Πως ξερω οτι δουλευει;
Πως ξερω οτι δουλευει;Ποιο; :confused1:
kalamatas79
18-11-16, 15:19
Το τροφοδοτικο ... Αφου δεν βλεπω ταση. Δεν επρεπε να βγαζει 12v ac ;
Η αντισταση στην εξοδο ειναι φυσιολογικη; Στάλθηκε από το Lenovo A5500-F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk Τα 0 Ωμ που μέτρησες στην έξοδο του μετασχηματιστή (st 079/3) σημαίνουν βραχυκύκλωμα. Δεν είναι φυσιολογικό να έχει βραχυκυκλωμένη την έξοδό του. (αυτό το τροφοδοτικό, με 12V, τι τροφοδοτεί;τις λάμπες; )
kalamatas79
18-11-16, 17:48
Ο μετασχηματιστης δινει 6v στην εισοδο του και βγαζει το ιδιο.
Στο τελος της γραμμης παει στην αλλη πλακετα 0.260.
Μεσα στην πλακετα του τροφοδοτικου εχει τιμες 12v.
kalamatas79
18-11-16, 17:56
Ειμαι στη δυτικη Θεσσαλονικη, υπαρχει καποιος κοντα να του τη δωσω να τη δει;
(Με το αζημιωτο βεβαια)
Για πες μάρκα - μοντέλο απορροφητήρα μπας και βρούμε κανένα ηλεκτρικό διάγραμμα.
kalamatas79
18-11-16, 18:02
AKS F9 90 RL
Morer 280w
Lamp 2x20
Total 320w
Οπότε ο ST079/3 είναι, απ' ότι κατάλαβα, ηλεκτρονικός μετασχηματιστής για λάμπες αλογόνου, κάτι τέτοιο (http://lampini.gr/mini-20w-50w-230v-12v-ac.html) δηλαδή. Οπότε MHN δοκιμάσεις με τη λάμπα αυτοκινήτου που σου είπα.
Οπότε η μόνη χρησιμότητα της πρώτης πλακέτας (αυτής με το ST079/3) είναι ο φωτισμός.
Άρα αν την αφαιρέσεις, θα λειτουργεί κανονικά ο απορροφητήρας, απλά δεν θα έχει φωτισμό.
Πρόταση: αφαίρεσε το κύκλωμα του φωτισμού (δηλαδή αφαιρείς την πρώτη πλακέτα(αυτή με το ST079/3), δηλαδή ξεκολλάς τα 4 γκρι καλώδια που ξεκινάνε απο την πρώτη πλακέτα και καταλήγουν στη δεύτερη) και δοκίμασε τον απορροφητήρα χωρίς το φωτισμό.
Έτσι θα δεις αν το κύκλωμα του φωτισμού ευθύνεται ή όχι για τη δυσλειτουργία του απορροφητήρα.
Πρώτα όμως, περίμενε να πει τη γνώμη του κάποιος πιο έμπειρος από μένα μήπως διαφωνεί.
Τα καλώδια της πράσινης κλέμας που πάνε;
Εδώ χρειάζεται μια μέτρηση υπό τάση, αν έχεις τα 5V μετά το regulator και περίπου 12V πριν από αυτό.
kalamatas79
18-11-16, 21:22
Τα καλώδια της πράσινης κλέμας που πάνε;
Εδώ χρειάζεται μια μέτρηση υπό τάση, αν έχεις τα 5V μετά το regulator και περίπου 12V πριν από αυτό.
Η πρασινη κλεμα παει στα σποτ.
Σε αυτη τη πλακετα στα ποδαρακια του ρελε διπλα στην πρασινη κλεμα δινει 8 vac και στα αλλα δυο απο την αλλη μερια 220 vac.
Τα δυο γκρι καλωδια που συνδεουν τις δυο πλακετες απο τη μερια της πρασινης κλεμας δινουν 0.245 vac και απο την αλλη μερια (τα γκρι) 220 vac.
Οσο αφορα στο σημειο των 2 πυκνωτων και του ρυθμιστη βλεπω (0.570 vdc) μεχρι το ρυθμιστη (μεγαλος πυκνωτης και ρυθμιστης) και μετα 0 ( μικρος πυκνωτης ).
Τα δυο γκρι καλωδια που συνδεουν τις δυο πλακετες απο τη μερια της πρασινης κλεμας δινουν 0.245 vac και απο την αλλη μερια (τα γκρι) 220 vac.
Kalamatas κάτι μετράς λάθος.
Ένα καλώδιο δίνει την ίδια τάση σε οποιοδήποτε σημείο του.
Δεν μπορεί από 'τη μερια της πρασινης κλεμας δινουν 0.245' & 'απο την αλλη μερια 220'.
Αποφάσισε τι τάση δίνει κάθε καλώδιο. Ένα καλώδιο, μία τάση. Όχι τόση από τη μεριά της πράσινης κλέμας και τόση από την άλλη μεριά.
Δεν γίνεται.
kalamatas79
18-11-16, 21:32
Kalamatas κάτι μετράς λάθος.
Ένα καλώδιο δίνει την ίδια τάση σε οποιοδήποτε σημείο του.
Δεν μπορεί από 'τη μερια της πρασινης κλεμας δινουν 0.245' & 'απο την αλλη μερια 220'.
Αποφάσισε τι τάση δίνει κάθε καλώδιο. Ένα καλώδιο, μία τάση. Όχι τόση από τη μεριά της πράσινης κλέμας και τόση από την άλλη μεριά.
Δεν γίνεται.
Η μερια της πλακετας που ειναι τα δυο ρελε, εχει 220 vac, τα δυο γκρι καλωδια απο εκεινη τη μερια δινουν στο μετασχηματιστη
220 vac.
Τωρα απο την αλλη μερια του μετασχηματιστη φευγουν αλλα δυο γκρι καλωδια που καταληγουν στην αλλη πλακετα ( πρασινη κλεμα ). ...
Εκεινα τα καλωδια μου δειχνουν στο πολυμετρο 0.245 vac.
Εικ. 4
Πιθανόν να κάνεις λάθος στις μετρήσεις ή δεν λειτουργεί ο ηλεκτρονικός μετασχηματιστής.
(Στα 2 γκρί καλώδια το πολύμετρο σου πιθανά να μην μπορεί να βγάλει TrueRMS μέτρηση)
42698
Κάνε τα εξής:
1) Χωρίς τάση (230V) φυσικά: ξανακάνε τις κολλήσεις που έχω σε κόκκινα κυκλάκια μήπως κάποια έχει κακή επαφή.
2) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 3 και 2 (περιμένουμε 12 με 15Vdc)
3) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 1 και 2 (περιμένουμε 3 έως 6Vdc, πιθανά 5Vdc)
kalamatas79
19-11-16, 12:20
Πιθανόν να κάνεις λάθος στις μετρήσεις ή δεν λειτουργεί ο ηλεκτρονικός μετασχηματιστής.
(Στα 2 γκρί καλώδια το πολύμετρο σου πιθανά να μην μπορεί να βγάλει TrueRMS μέτρηση)
42698
Κάνε τα εξής:
1) Χωρίς τάση (230V) φυσικά: ξανακάνε τις κολλήσεις που έχω σε κόκκινα κυκλάκια μήπως κάποια έχει κακή επαφή.
2) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 1 και 2 (περιμένουμε 12 με 15Vdc)
3) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 3 και 2 (περιμένουμε 5Vdc ακριβώς)
Το 1 με 2 βγαζει 0.023. Vdc.
Το 2 με 3 βγαζει 3. vdc.
Τις κολησεις τις ξανα εκανα και καθε γραμμη δειχνει να εχει συνεχεια σε ολη την πορεια της.
kalamatas79
19-11-16, 14:24
Το st 079/3 το μετραω και μου δινει απο τη μερια που ειναι κοντα τα ποδαρακια μεταξυ τους 5 ohm και απο την αλλη 0.
Και στη λειτουργια συνεχειας, μου δειχνει συνεχεια και 8.9 Ω απο τη μερια που ειναι κοντα τα ποδαρακια και 8.3 Ω απο την αλλη (εκτος πλακετας).
Ειναι σωστη η μετρηση; μπορω να το μετρησω καπως αλλιως.
Αν και βαζοντας μια led λαμπα 12v (G 4) στην εξοδο του μετασχηματιστη αναβει κανονικα.
Το 1 με 2 βγαζει 0.023. Vdc. Το 2 με 3 βγαζει 3. vdc.
Σε συνδυασμό με το ότι έβαλες λάμπα 12βολτη και ανάβει, τείνω να πιστέψω ότι ο πυκνωτής στα σημεία 2 και 3 είναι φευγάτος.
Πάντως η αρχική μου πρόταση να αλλάξεις και τους δυο μπλέ ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές ισχύει.
kalamatas79
19-11-16, 23:43
Σε συνδυασμό με το ότι έβαλες λάμπα 12βολτη και ανάβει, τείνω να πιστέψω ότι ο πυκνωτής στα σημεία 2 και 3 είναι φευγάτος.
Πάντως η αρχική μου πρόταση να αλλάξεις και τους δυο μπλέ ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές ισχύει.
Το 2 με 3 βγαζει τα 3v (2.5 για την ακριβεια).
Το ολοκληρωμενο (7085) το εβγαλα, εδωσα ταση 12vdc με ενα τροφοδοτικο και εβγαλε 5vdc.
Τους πυκνωτες τους αλλαξα με καποιους αλλους που εχω απο διαφορες συσκευες που λυνω.
Ο μεγαλος. 470μf 25v με ιδιο και ο μικρος 10μf 100v. με. 10μf 50v.
Θα τους ξανα αλλαξω με αλλους αν και δεν ειναι απο συσκευες καμενες η ταλαιπωρημενες ( πυκνοτητα και esr σωστα).
Το πολυμετρο το μετρησα με μπαταρια και εδειξε 8.99 επισεις οτι αλλο εχω μετρησει δεν δειχνει να χανει.
Το πολυμετρο ειναι αυτο.
http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=124_425_426&products_id=12362
Το 7805 ζεστενεται ιδιαιτερα, οταν η πλακετα τροφοδοτειται; η γεφυρα ανορθωσης ζεστενεται; Αν η λαμπα αναβει κανονικα, τοτε εχεις τουλαχιστο 10 volt αρα μετα τη γεφυρα θα επρεπε να εχεις τουλαχιστον 9. Αν ζεματαει η γεφυρα, καποιος τη βραχυκυκλωνει ή ειναι η ιδια χαλασμενη. Αν ζεματα το 7805 κατι τραβα πολυ ρευμα απο τα 5 ν
kalamatas79
20-11-16, 20:22
Το 7805 ζεστενεται ιδιαιτερα, οταν η πλακετα τροφοδοτειται; η γεφυρα ανορθωσης ζεστενεται; Αν η λαμπα αναβει κανονικα, τοτε εχεις τουλαχιστο 10 volt αρα μετα τη γεφυρα θα επρεπε να εχεις τουλαχιστον 9. Αν ζεματαει η γεφυρα, καποιος τη βραχυκυκλωνει ή ειναι η ιδια χαλασμενη. Αν ζεματα το 7805 κατι τραβα πολυ ρευμα απο τα 5 ν
Σημερα μετρησα τη γεφυρα και δεν μου φαινεται καλη...
Υπαρχει περιπτωση αυτα που μετραω μετα τη γεφυρα να προκαλουνται απο την ιδια;
Το 7085 δεν το ειδα να ζεσταινεται..
εγω πιστευω οτι εχεις ψυχρες κολλησεις. κανε ενα περασμα τη πλακετα ξανα με κολλητηρι και καλαι.
kalamatas79
20-11-16, 21:34
εγω πιστευω οτι εχεις ψυχρες κολλησεις. κανε ενα περασμα τη πλακετα ξανα με κολλητηρι και καλαι.
Την εχω περασει .... .
Τη γεφυρα τη μετρας σΕ κλιμακα για διοδους οχι με σκετο ωμομετρο. Βγαλε μια καθαρη φωτο τις κολλησεις της γεφυρας μηπως υπαρχει ρωγμη στις πιστες που δε ν προσεξες
kalamatas79
20-11-16, 21:41
Ετσι την μετρησα και την συγκρινα με την αλλη που ειναι στον μετασχηματιστη.
Εγώ δεν καταλαβαίνω από πότε είναι κατάλληλη μια τέτοια γέφυρα για να ανορθώσει την έξοδο ενός ηλεκτρονικού μετασχηματιστή. Είναι και ψημένη η πλακέτα στο σημείο εκείνο... Εγώ θα την αντικαθιστούσα με 4 διόδους 1Ν5819 και θα έβαζα στη θέση του ηλεκτρολυτικού εξομάλυνσης κάποιον low ESR.
Το τροφοδοτικο ... Αφου δεν βλεπω ταση. Δεν επρεπε να βγαζει 12v ac ;
Ναι αλλά όχι ημίτονο, και γι αυτό το πολύμετρό σου σού δίνει άσχετες ενδείξεις.
Τα 0 Ωμ που μέτρησες στην έξοδο του μετασχηματιστή (st 079/3) σημαίνουν βραχυκύκλωμα. Δεν είναι φυσιολογικό να έχει βραχυκυκλωμένη την έξοδό του. (αυτό το τροφοδοτικό, με 12V, τι τροφοδοτεί;τις λάμπες; )
Το δευτερεύον του μετασχηματιστή αυτού είναι μερικά εκατοστά σχετικά χοντρού χάλκινου σύρματος. Δηλαδή πόσο έπρεπε να μετράει;
Εντάξει ρε Φίλιππα μη βαράς :biggrin: το παίρνω πίσω.
Δεν ήξερα ότι είναι έτσι αυτοί οι μετασχηματιστές.
Μα δεν βάρεσα! :001_smile:
kalamatas79
21-11-16, 13:54
42698
Κάνε τα εξής:
2) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 3 και 2 (περιμένουμε 12 με 15Vdc)
3) Με τάση: μέτρα με VDC στο πολύμετρο μεταξύ 1 και 2 (περιμένουμε 3 έως 6Vdc, πιθανά 5Vdc)
Αλλαξα με καινουρια τη γεφυρα τους 2 πυκνωτες και το 7805.
Τωρα εχει ταση 13vdc στο 2 με 3 και 5vdc στο 1 με 3.
Η γεφυρα δεν ζεσταινεται αλλα το 7805 ζεσταινεται λιγο.
Αναβουν τα λαμπακια απο τα κουμπια του αποροφητηρα και μενουν αναμενα (και τα 3).
Ο αποροφητηρας δεν δουλευει.
Τα ρελε εχουν 12 - 13vdc (εχοντας το - στο 2) και 0.900vdc και 1.650vdc οταν τα μετραω μεταξυ τους (εκτος του ρελε για τα σποτ 0v).
Τι πρεπει να δω;
Ακούς τα ρελέ να οπλίζουν αλλά το μοτέρ δεν γυρνάει ή δεν ακούς ούτε τα ρελέ να οπλίζουν;
kalamatas79
21-11-16, 14:10
Ακούς τα ρελέ να οπλίζουν αλλά το μοτέρ δεν γυρνάει ή δεν ακούς ούτε τα ρελέ να οπλίζουν;
Δεν οπλιζουν.
Τότε πολύ πιθανόν δεν λειτουργεί σωστά ο μικροελεγκτής. Καθάρισες την πλακέτα από τα άλατα;
kalamatas79
21-11-16, 14:16
Τότε πολύ πιθανόν δεν λειτουργεί σωστά ο μικροελεγκτής. Καθάρισες την πλακέτα από τα άλατα;
Ναι... μπορω να τον αλλαξω;
Μπορείς... Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Αυτοί που πωλούνται στο εμπόριο είναι χωρίς πρόγραμμα! Και φυσικά δεν θα βρεις το πρόγραμμα για να το περάσεις στον καινούριο... Μπορείς να βάλεις καινούριες φωτο των πλακετών να δούμε σε τί κατάσταση είναι τώρα;
kalamatas79
21-11-16, 14:36
Μπορείς... Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Αυτοί που πωλούνται στο εμπόριο είναι χωρίς πρόγραμμα! Και φυσικά δεν θα βρεις το πρόγραμμα για να το περάσεις στον καινούριο... Μπορείς να βάλεις καινούριες φωτο των πλακετών να δούμε σε τί κατάσταση είναι τώρα;
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161121/c1ebaaba9f6d99848e7f037953abfab9.jpg
Δεν ειναι πολυ ομορφη αλλα οπου εκανα επεμβαση το ελεγξα με το πολυμετρο σε ολη τη γραμμη και εχει συνεχεια.
Της έβγαλες τα μάτια. Καλά ούτε μια νησίδα δεν έμεινε στη θέση της από τα εξαρτήματα που άλλαξες; Τέλωσπάντων βάλε και μια φωτο από την άλλη πλευρά...
kalamatas79
21-11-16, 14:47
Της έβγαλες τα μάτια. Καλά ούτε μια νησίδα δεν έμεινε στη θέση της από τα εξαρτήματα που άλλαξες; Τέλωσπάντων βάλε και μια φωτο από την άλλη πλευρά...
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161121/2239a0ae358254af751e29d5086bb4c1.jpg
Εψαξα να βρω pcv. Βαση αυτων που γραφει επανω αλλα δεν βρηκα τιποτα σχετικο.
Τί είναι το pcv;
Ξεκόλλησε (με προσοχή αυτή τη φορά) τα πόδια των αντιστάσεων που σου έχω κυκλώσει, και δώσε στα άκρα αυτά των αντιστάσεων +5V από την έξοδο του 7805, αν όση ώρα τα έχεις ενωμένα στα 5V τα αντίστοιχα ρελέ οπλίζουν τότε ο επεξεργαστής έχει πρόβλημα (εκτός αν έχει πρόβλημα το πληκτρολόγιο ή η σύνδεσή του με την πλακέτα του επεξεργαστή, δες και εκεί τις κολλήσεις στα μπουτόν και στη φίσα σύνδεσης)
Αλκιβιάδη εσύ την έκανες έτσι την πλακέτα??!!:blink:
kalamatas79
21-11-16, 17:32
Αστα... βαλε βγαλε βαλε βγαλε....... 😀
kalamatas79
21-11-16, 17:47
Τί είναι το pcv;
Ξεκόλλησε (με προσοχή αυτή τη φορά) τα πόδια των αντιστάσεων που σου έχω κυκλώσει, και δώσε στα άκρα αυτά των αντιστάσεων +5V από την έξοδο του 7805, αν όση ώρα τα έχεις ενωμένα στα 5V τα αντίστοιχα ρελέ οπλίζουν τότε ο επεξεργαστής έχει πρόβλημα (εκτός αν έχει πρόβλημα το πληκτρολόγιο ή η σύνδεσή του με την πλακέτα του επεξεργαστή, δες και εκεί τις κολλήσεις στα μπουτόν και στη φίσα σύνδεσης)
Χα! Χα! Pcb.. 😁
Τα ρελε οπλιζουν....
Εβγαλα το τσιπ για να το καθαρισω και απο κατω (τυχον αλατα) οπως επισης τα τρανζιστορ που ειναι στη κυκλωμενα στη φοτο το οποιο στην μετρηση για διοδο δεν μου δινει ενδειξη. (0.020v)
Ενω το τριτο δινει 0.560v
Το θεμα ειναι οτι δεν εχω παρομοια,
c43725
W27
Θα βρω ιδια, υπαρχει αλλος κωδικος που να κανει;
Μπορω να τεσταρω με καποιο τροπο ωστε να το αποκλεισω απο το προβλημα;
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161121/b2a88812e2478e7f25fb18bd3ab257f3.jpg
Έτσι όπως την έκανες, κι αν δεν είχε πρόβλημα, πολύ πιθανόν να απέκτησε.
Ή αν είχε ένα τώρα να έχει πολλά.
Σταμάτα να τη "φτιάχνεις" :lool:.
Στο πρώτο σου μήνυμα είχες το πρόβλημα ότι που και που έσβηνε, σωστά; Εκτός αν ήταν αναμμένες οι λάμπες, σωστά;
Αν ισχύουν τα παραπάνω το πρόβλημα σου ήταν σε γέφυρα και πυκνωτές (η γέφυρα είναι πολύ αργή και οι πυκνωτές παλιοί με μεγάλο ESR). Ενδεχομένως να έχουν αλλοιωθεί λόγω παλαιότητας και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού μετασχηματιστή.
Τώρα σταμάτησε να ανάβει τελείως;
Πολύ πιθανό κατά τις μετρήσεις σου να βραχυκύκλωσες ακίδες που δεν έπρεπε. Αν έχει χαλάσει το τσιπάκι, δεν αντικαθίσταται (Θα μπορούσε να παρακαμφθεί όμως, αλλά δεν νομίζω να αξίζει το χρόνο να ασχοληθεί κάποιος).
Μην βιαστείς και τα πετάξεις όλα από τώρα ας δούμε την τωρινή κατάσταση.
Βγάλε φωτογραφίες τι έμεινε από την πλακέτα αφού αφαίρεσες το τσιπάκι.
Το τσιπάκι βγήκε ολόκληρο; με όλα τα πόδια του;
Τα κουμπιά στον απορροφητήρα είναι button ή διακόπτες που τους πατάς και μένουν;
Ο απορροφητήρας είναι αυτός στο παρακάτω link: με αυτή την τιμή; :w00t:
http://www.apothema.gr/Product/5-1-39-934/AKS/F9_90_RL_Inox.html?source=agreegators
Πάνω από το Λευκό Πύργο, είναι η διεύθυνση της AKS:
http://aks.gr/v4/?lang=el
Μπορείς να ρωτήσεις πληροφοριακά πόσο κάνει η πλακέτα.
Ελπίζω στις νέες πλακέτες να έχουν αλλάξει τη γέφυρα με καμιά πιο γρήγορη.
Το ότι το τσιπάκι (μΕ) δεν έχει έλεγχο στα led (ανάβουν όλα ταυτόχρονα) και δεν έχει έλεγχο των ρελέ δεν είναι ενθαρρυντικό. Ας δούμε όμως πρώτα την κατάσταση της πλακέτας μετά την αφαίρεση του τσίπ, αλλά μάθε αν υπάρχει ανταλλακτική πλακέτα και σε τι τιμή.
kalamatas79
22-11-16, 07:30
Στο πρώτο σου μήνυμα είχες το πρόβλημα ότι που και που έσβηνε, σωστά; Εκτός αν ήταν αναμμένες οι λάμπες, σωστά;
Αν ισχύουν τα παραπάνω το πρόβλημα σου ήταν σε γέφυρα και πυκνωτές (η γέφυρα είναι πολύ αργή και οι πυκνωτές παλιοί με μεγάλο ESR). Ενδεχομένως να έχουν αλλοιωθεί λόγω παλαιότητας και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρονικού μετασχηματιστή.
Τώρα σταμάτησε να ανάβει τελείως;
Πολύ πιθανό κατά τις μετρήσεις σου να βραχυκύκλωσες ακίδες που δεν έπρεπε. Αν έχει χαλάσει το τσιπάκι, δεν αντικαθίσταται (Θα μπορούσε να παρακαμφθεί όμως, αλλά δεν νομίζω να αξίζει το χρόνο να ασχοληθεί κάποιος).
Μην βιαστείς και τα πετάξεις όλα από τώρα ας δούμε την τωρινή κατάσταση.
Βγάλε φωτογραφίες τι έμεινε από την πλακέτα αφού αφαίρεσες το τσιπάκι.
Το τσιπάκι βγήκε ολόκληρο; με όλα τα πόδια του;
Τα κουμπιά στον απορροφητήρα είναι button ή διακόπτες που τους πατάς και μένουν;
Το τσιπακι το ξαναεβαλα. Η πλακετα σε εκεινο το σημειο δεν εχει τιποτα.
Τα κουμπια ειναι μπουτον.
Τα δυο τρανζιστορ που δεν δουλευουν αυτη τη στιγμη να μην τα αλλαξω;
Το ξαναεβαλες χωρις να παρεμβαλεις βαση;
kalamatas79
22-11-16, 08:40
Το ξαναεβαλες χωρις να παρεμβαλεις βαση;
Τι ενοεις;
Το εβγαλα (ολα τα ποδια και νησιδες στη θεση τους) καθαρισα την πλακετα απο κατι μαυριλες σαν μουχλα και το ξαναεβαλα.
Τα τρανζίστορ όντως γράφουν C43725, ή μήπως γράφουν C33725 (BC337-25);
Είπες ότι τα (πληθυντικός) ρελέ οπλίζουν. Πώς τα δοκίμασες, δίνοντας κατευθείαν τάση στο πηνίο τους, ή κάνοντας αυτό που σου είπα με τις αντιστάσεις; Αν έκανες αυτό που σου είπα, τότε πώς γίνεται δύο τρανζίστορ να έχουν πρόβλημα, αφού όλα κι όλα είναι τρία (το καθένα οδηγεί από ένα ρελέ); Βάλε μια φωτο της πλακέτας να δούμε σε τί κατάσταση είναι τώρα. Ελπίζω εκεί που είναι ο επεξεργαστής να μην έγινε όπως εκεί που ήταν τα εξαρτήματα τροφοδοσίας και χειρότερα... Επίσης πώς ακριβώς έλεγξες τα τρανζίστορ;
kalamatas79
22-11-16, 09:57
Τα τρανζίστορ όντως γράφουν C43725, ή μήπως γράφουν C33725 (BC337-25);
Είπες ότι τα (πληθυντικός) ρελέ οπλίζουν. Πώς τα δοκίμασες, δίνοντας κατευθείαν τάση στο πηνίο τους, ή κάνοντας αυτό που σου είπα με τις αντιστάσεις; Αν έκανες αυτό που σου είπα, τότε πώς γίνεται δύο τρανζίστορ να έχουν πρόβλημα, αφού όλα κι όλα είναι τρία (το καθένα οδηγεί από ένα ρελέ); Βάλε μια φωτο της πλακέτας να δούμε σε τί κατάσταση είναι τώρα. Ελπίζω εκεί που είναι ο επεξεργαστής να μην έγινε όπως εκεί που ήταν τα εξαρτήματα τροφοδοσίας και χειρότερα... Επίσης πώς ακριβώς έλεγξες τα τρανζίστορ;
Τα ρελε τα δοκιμασα με τον τροπο που μου ειπες.
Τα τρανζιστορ στη μετρηση για διοδο.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161122/7323c4f578c924cce03d5d0443957558.jpg
Φοτο της πλακετας το μεσημερι (ειναι καλη).
Η μέτρηση για δίοδο έχει 2 άκρα, το τρανζίστορ έχει 3. Πώς το μετράς λοιπόν; Και όπως βλέπεις είχες γράψει και τον τύπο του λάθος, είναι αυτό που σου είπα εγώ και όχι αυτό που έγραψες εσύ.
kalamatas79
22-11-16, 10:26
Το τριτο εχει αλλες τιμες (0.500v και OL)
Δοκιμαζοντας καποιους συνδυασμους.
Τις οποιες τα αλλα δυο δεν εχουν αρα συγκριτικα θεωρησα οτι τα δυο ειναι χαλασμενα εφοσον ειναι μια μορφη διοδων.
Υπαρχει περιπτωση να ηταν απο πριν τη δοκιμη των ρελε η το προκαλεσα εγω μετεπειτα;
Πού να ξέρω εγώ τί έκανες εσύ; Την πολικότητα των ακροδεκτών στις μετρήσεις την προσέχεις ή τους βάζεις όπως νά 'ναι; Κάνε το εξής. Βάλε τον ΘΕΤΙΚΟ ακροδέκτη του πολυμέτρου στο μεσαίο πόδι του τρανζίστορ και τον ΑΡΝΗΤΙΚΟ στα δύο ακριανά (πρώτα στο ένα, μετά στο άλλο), και γράψε τί δείχνει η οθόνη. Κάνε το αυτό και για τα 3 τρανζίστορ. Στην κλίμακα ελέγχου διόδων πάντα.
kalamatas79
22-11-16, 13:20
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161122/c7793bbcb85a494fbff5399471ddf5cf.jpg
Πού να ξέρω εγώ τί έκανες εσύ; Την πολικότητα των ακροδεκτών στις μετρήσεις την προσέχεις ή τους βάζεις όπως νά 'ναι; Κάνε το εξής. Βάλε τον ΘΕΤΙΚΟ ακροδέκτη του πολυμέτρου στο μεσαίο πόδι του τρανζίστορ και τον ΑΡΝΗΤΙΚΟ στα δύο ακριανά (πρώτα στο ένα, μετά στο άλλο), και γράψε τί δείχνει η οθόνη. Κάνε το αυτό και για τα 3 τρανζίστορ. Στην κλίμακα ελέγχου διόδων πάντα.
Το πρωτο λεει:
Δεξ. 0.417
Αρ. OL
Το δευτερο:
Δεξ. 0.010
Αρ. OL
Το τριτο:
Δεξ. 0.032
Αρ. OL
Πηρα 3 bc 337-25 να τους βαλω;
Καμιά από τις μετρήσεις που έγραψες δεν είναι ένδειξη καλού τρανζίστορ. Αλλά αν είναι και τα 3 χαλασμένα τότε πώς όπλισαν τα δυο ρελέ στη δοκιμή που έκανες; Τέλωσπάντων αφού πήρες, άλλαξέ τα. Στο τέλος θα βγει ότι έχει πρόβλημα ο επεξεργαστής και θα τα έχεις αλλάξει όλα τσάμπα.
kalamatas79
22-11-16, 16:23
Τα αλλαξα και δεν γινεται τιποτα....
Η πλακετα αποδημησε εις κοσμο καλυτερο ( και μακρια απο εμενα).
Θα παρω καινουρια.
Σειρα εχει να φτιαξω το πλυντηριο το ψυγειο και την τηλεοραση.
Σας ευχαριστω ολους για την υπομονη σας και το χρονο σας.
Σειρα εχει να φτιαξω το πλυντηριο το ψυγειο και την τηλεοραση.
:w00t: Αλκιβιάδη συγκρατησου εσύ θα τα ξεπαστρέψεις όλα, θα σε βλέπουν οι ηλεκτρικές συσκευές κι ακόμα και οι ανάπηρες θα το βάζουν στα πόδια!:lool:
Εντάξει, πλάκα κάνω αλλά ρε φίλε εσύ είσαι ο εξολοθρευτής, όχι ο επισκευαστής.
Μάθε πρώτα μερικά πράγματα (βλέποντας βιντεάκια στο youtube):
1. πώς ξεκολλάνε ένα εξάρτημα από μια πλακέτα χωρίς να $αμήσουν το σύμπαν.
2. πώς μετράνε αντιστάσεις, διόδους, πυκνωτές.
Και εξασκήσου σε πλακέτες που 'χες για πέταμα (π.χ του απορροφητήρα :lool:).
Αφιέρωσε σε αυτά καμιά βδομάδα, νομίζω αξίζει τον κόπο.
Και μετά πιάνεις το πλυντήριο...:w00t:
Εγώ θα ξαναπώ: μάθε το κόστος καινούργιας πλακέτας και αν αξίζει το κάνεις. Αν δεν αξίζει, ασε να δούμε τι μπορεί να γίνει, αλλά σταμάτα να την πασπατεύεις αυτή. Μου θυμίζει την ταινία The Three Burials of Melquiades Estrada (2005 (http://www.imdb.com/title/tt0419294/)) :lool:
kalamatas79
22-11-16, 19:02
Εγώ θα ξαναπώ: μάθε το κόστος καινούργιας πλακέτας και αν αξίζει το κάνεις. Αν δεν αξίζει, ασε να δούμε τι μπορεί να γίνει, αλλά σταμάτα να την πασπατεύεις αυτή. Μου θυμίζει την ταινία The Three Burials of Melquiades Estrada (2005 (http://www.imdb.com/title/tt0419294/)) :lool:
Χα! χα! Η καινουρια εχει 70€ μαζι με τα μπουτον και το μετασχηματιστη.
Τον εχω 10 χρονια, τοτε τον ειχα παρει 370€
Η κριση τον εκτοξευσε πανω απο 500€ χα!χα!
Οσο για το πασπατεμα δεν μπορω να κρατηθω.....χα! χα!
kalamatas79
22-11-16, 19:15
:w00t: Αλκιβιάδη συγκρατησου εσύ θα τα ξεπαστρέψεις όλα, θα σε βλέπουν οι ηλεκτρικές συσκευές κι ακόμα και οι ανάπηρες θα το βάζουν στα πόδια!:lool:
Εντάξει, πλάκα κάνω αλλά ρε φίλε εσύ είσαι ο εξολοθρευτής, όχι ο επισκευαστής.
Μάθε πρώτα μερικά πράγματα (βλέποντας βιντεάκια στο youtube):
1. πώς ξεκολλάνε ένα εξάρτημα από μια πλακέτα χωρίς να $αμήσουν το σύμπαν.
2. πώς μετράνε αντιστάσεις, διόδους, πυκνωτές.
Και εξασκήσου σε πλακέτες που 'χες για πέταμα (π.χ του απορροφητήρα :lool:).
Αφιέρωσε σε αυτά καμιά βδομάδα, νομίζω αξίζει τον κόπο.
Και μετά πιάνεις το πλυντήριο...:w00t:
Χα! Χα βλεπω πολλα και παρακολουθω και συζητησεις..
Εχω φτιαξει αρκετα με πολυ απλα προβληματα και εχω χαλασει πολλα.
Συνηθως τα χαλαω απο τη βιασυνη μου ( τη συγκεκριμενη πλακετα δεν τολμουσα να την ακουμπησω..πολυ ευαισθητη για μενα χα! χα!)
Αλλα που θα παει καποια στιγμη θα σταματησω να χαλαω..............!
Ειδα και κατι βιντεακια για home made pcb, απο ολα τα υλικα που χρειαζονται για την κατασκευη εχω μονο το ασετον χα!χα!χα!
Χα! χα! Η καινουρια εχει 70€ μαζι με τα μπουτον και το μετασχηματιστη.
τότε βουρ στον πατσά.
...Ειδα και κατι βιντεακια για home made pcb, απο ολα τα υλικα που χρειαζονται για την κατασκευη εχω μονο το ασετον χα!χα!χα!
Στη δικιά σου πλακέτα επειδή είναι αραιή (έχει χώρο), αν γινόταν μια καλή καλωδίωση στις κατεστραμμένες πίστες δεν θα χρειαζόταν κατασκευή νέας (εκτός αν το πασπάτεμα σου συνεχιζόταν :hammer:).
Για τον μΕ (μικροελεγκτή ή τσιπάκι αν σε βολεύει) θα έμπαινε κάποιος άλλος μΕ (με άλλη διάταξη ποδιών π.χ. 16F84,18F1320) σαν module (δηλαδή ένα μίνι κομμάτι διάτρητης πλακέτας διαστάσεων 3,5cm * 4,5cm) που θα κούμπωνε στην βάση 16 ακίδων (DIL16) του μΕ της πλακέτας (που δεν έβαλες, οπότε το τσιπάκι θα έπρεπε να ξαναβγεί για να μπεί η βάση). Το module θα επικοινωνούσε με την πλακέτα, μέσω της βάσης 16 ακίδων, με μόνο 10 ακίδες (2 τροφοδοσία, 5 για buttons-leds και 3 για ρελε).
To module θα ήθελε επιπλέον και προγραμματισμό, αλλά η πλακέτα σου δεν είναι rocket science, απλά έχει μια κάποια πολυπλεξία στα buttons-led, οπότε ήταν εφικτό να γίνει σε εύλογο χρόνο.
Φυσικά υπάρχει και το PLAN-B, η απλή λύση, να μπεί ένας 3πλος διακόπτης για να αλλάζει τις σκάλες του μοτέρ και ένας μονός διακόπτης για τη λάμπα και δεν θα χρειαζόταν μΕ, παρά μόνο ότι απέμεινε από την πλακέτα :001_tt2:.
kalamatas79
22-11-16, 20:30
Στη δικιά σου πλακέτα επειδή είναι αραιή (έχει χώρο), αν γινόταν μια καλή καλωδίωση στις κατεστραμμένες πίστες δεν θα χρειαζόταν κατασκευή νέας (εκτός αν το πασπάτεμα σου συνεχιζόταν :hammer:).
Για τον μΕ (μικροελεγκτή ή τσιπάκι αν σε βολεύει) θα έμπαινε κάποιος άλλος μΕ (με άλλη διάταξη ποδιών π.χ. 16F84,18F1320) σαν module (δηλαδή ένα μίνι κομμάτι διάτρητης πλακέτας διαστάσεων 3,5cm * 4,5cm) που θα κούμπωνε στην βάση 16 ακίδων (DIL16) του μΕ της πλακέτας (που δεν έβαλες, οπότε το τσιπάκι θα έπρεπε να ξαναβγεί για να μπεί η βάση). Το module θα επικοινωνούσε με την πλακέτα, μέσω της βάσης 16 ακίδων, με μόνο 10 ακίδες (2 τροφοδοσία, 5 για buttons-leds και 3 για ρελε).
To module θα ήθελε επιπλέον και προγραμματισμό, αλλά η πλακέτα σου δεν είναι rocket science, απλά έχει μια κάποια πολυπλεξία στα buttons-led, οπότε ήταν εφικτό να γίνει σε εύλογο χρόνο.
Φυσικά υπάρχει και το PLAN-B, η απλή λύση, να μπεί ένας 3πλος διακόπτης για να αλλάζει τις σκάλες του μοτέρ και ένας μονός διακόπτης για τη λάμπα και δεν θα χρειαζόταν μΕ, παρά μόνο ότι απέμεινε από την πλακέτα :001_tt2:.
Το πρωτο ακουγεται καλη λυση αν η πλακετα ειναι ασυμφορη γιατι οπως καταλαβαινω εχει και αυτο τη δουλεια του για να γινει....
Τωρα το δευτερο πως θα μπορουσε να τοποθετηθει ωστε να ειναι καλαισθητο.. Θα πρεπει να γινει πατεντα (η οποια θα φαινεται).
Με 70ευρώ, δεν αξίζει να ασχοληθείς. Αγόρασε το καινούργιο σετ.
Πως θα μπούν τα διακοπτάκια για το plan-b; θα πρέπει να το σκεφτείς όταν τον έχεις μπροστά σου και τον βλέπεις. Ακόμα και κάτω από το διπλανό ντουλάπι (αν υπάρχει) θα μπορούσε να μπεί. Ένας διακόπτης να δίνει 5V στη βάση του ρελέ φωτισμού και ένας 3πλος+off διακόπτης να δίνει 5V στις βάσεις του 1ου ρελέ ή του δεύτερου ρελέ ή και των δύο ρελέ (με κατάλληλη χρήση διόδων στην 3η θέση)
Ψηφιακό κύκλωμα χωρίς μ/ε που να κάνει την ίδια δουλειά με την πλακέτα κρατώντας το ίδιο πληκτρολόγιο, όχι; :001_smile:
Σε μια απλή μορφή, τρία FF θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αρκεί να γινόταν τροποποίηση στην πλακέτα με τα buttons/leds.
Υπάρχει σίγουρα κάποιου είδους (απλή σχετικά) πολυπλεξία στην πλακέτα των buttons/leds (έχει 5 buttons, υποθέτω ότι έχει 4 led και επικοινωνεί με 5 i/o ακίδες και 5Vdc).
Αυτό θα δυσκόλευε τα πράγματα σε ψηφιακό κύκλωμα χωρίς μΕ.
---add hint
Με μΕ τύπου pic16f84 ή pic18f1320, η όλη μετατροπή από hardware θα περιείχε 2 βάσεις (16 και 18DIL), τον μΕ, 2 αντιστάσεις, 2 πυκνωτές mkp και 1 ηλεκτρολυτικό. Οι βάσεις θα συνδε'οντουσαν δίπλα δίπλα (η DIL18 είναι ο μΕ και η DIL16 στο υπάρχων pcb).
42714
Η 10ΚΩ με τον 100nF για το RESET.
Η 100pF με την 3,3ΚΩ για τον RC ταλαντωτή.
Ο 100nF και ο 22μF για decoupling.
Πλεονεκτήματα:
1) δεν χρειάζεται μετατροπή στις υπάρχουσες πλακέτες (εκτός από την προσθήκη βάσης 16DIL),
2) τυχόν διαφορές στη επιθυμητή λειτουργικότητα (π.χ. αν το ρελε1 είναι η 1η ή η 2η σκάλα κλπ) αλλάζουν από software χωρίς κολλητήρι,
3) Μπορούν να προστεθούν επιπλέον λειτουργίες στο μοτέρ, π.χ. αν πατηθεί N φορές το STOP, να σβήνει ο απορροφητήρας μετά από N*5 λεπτά (και να αναβοσβήνει η ένδειξη του ανεμιστήρα για να το δείξει). Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να μπει αισθητήρας θερμοκρασίας ή υγρασίας στον μΕ και αν για 30 λεπτά δεν βλέπει λόγο χρήσης να σβήνει. Φυσικά θα μπορούσε να ανάβει και αυτόματα.
4) Μπορεί να προστεθεί επιπλέον λειτουργία στην λάμπα, αν πατηθεί το button της να ανάβει για 5 λεπτά και μετά να σβήνει αυτόματα κλπ
5) Σαν κατασκευή θα έχει σίγουρα λιγότερα εξαρτήματα από ότι αν γινόταν με μη προγραμματιζόμενα ψηφιακά κυκλώματα.
Το κόστος hardware με μΕ θα ήταν μικρότερο από ότι με άλλα λογικά κυκλώματα αλλά υπάρχει και το κόστος software που ακυρώνει το πλεονέκτημα αυτό όταν πρόκειται για ένα μόνο κομμάτι.
Μειονεκτήματα:
1) απαιτείται χρόνος (και προφανώς κόπος) για την σχεδίαση του προγράμματος λειτουργίας (software)
2) δεν μπορεί απλά να τον αντικαταστήσει όποιος δεν έχει το πρόγραμμα (όπως συνέβη και στην τωρινή πλακέτα) σε περίπτωση βλάβης.