PDA

Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα σε UPS Microdowell 150 1500VA



makap
05-04-16, 18:00
Έχω αυτή τη μονάδα 7 χρόνια περίπου και μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσε άψογα, υποστηρίζοντας το desktop, την οθόνη και κάποιες ελαφρές τροφοδοσίες, όπως το router κλπ.
Πέρυσι αγόρασα 2 μπαταρίες για να τις έχω ρεζέρβα όταν χρειαστεί.

Παρατήρησα τον τελευταίο καιρό ότι το ανεμιστηράκι που έχει πίσω για εξαερισμό άρχισε να ακούγεται ενώ παλαιότερα ήταν σχεδόν αθόρυβο.
Την προηγούμενη βδομάδα η μονάδα έσβησε και όταν την άναβα έσβηνε πάλι. Την άνοιξα, μέτρησα τις μπαταρίες και βρήκα 8v και 10V περίπου, οπότε τις αντικατέστησα (μέτρησε τις νέες και είχαν 12.6V περίπου). Δούλεψε για λίγες ώρες, χωρίς να ακούω το ανεμιστήρι, και έσβησε τη νύχτα, προφανώς, από την υπερθέρμανση. Το επόμενο πρωί (χθες) την άνοιξα, χωρίς το ανεμιστήρι πάλι, αλλά μετά από μια ώρα περίπου άκουσα το θόρυβο ενός ρελέ και από τότε άρχισε να δουλεύει το ανεμιστήρι. Σήμερα το πρωί ήταν σβηστή και όσες προσπάθειες και αν έκανα δεν άναβε. Άνοιξα τη μονάδα, μέτρησα τις μπαταρίες και βρήκα περίπου 8 και 11 (!!!). Αντικατέστησα αυτή των 8V με μια άλλη, άναψα τη μονάδα, το ανεμιστήρι δεν δούλεψε και μετρώντας την τάση και των 2 μπαταριών, χωρίς κανένα φορτίο,παρατήρησα ότι η τάση τους έπεφτε συνεχώς από λίγο, αντί να φορτίζονται, όπως θα έπρεπε.

Προσπάθησα να βγάλω την πλακέτα αλλά δεν βγαίνουν εύκολα τα βύσματα των καλωδίων και φοβήθηκα μην κάνω ζημιά. Έβγαλα το κουτί των μπαταριών και έτσι ελευθερώθηκε κάπως η πλακέτα. Μέτρησα τις αντιστάσεις των 3 ασφαλειών που φαίνονται στη φωτο και είναι 0. Έχοντας βγάλει τις μπαταρίες, μέτρησα την τάση στα 2 καλώδια τροφοδοσίας των μπαταριών και ενώ ξεκίνησε από 5V άρχισε να πέφτει συνεχώς.

Υπάρχει τρόπος να βρω το πρόβλημα και να την κάνω να δουλέψει ή πάω για άλλη;

xsterg
05-04-16, 18:37
πιθανολογω οτι το προβλημα σου ειναι οι μπαταριες. θα σου ελεγα να βρεις δυο αλλες καλες και να κανεις μια δοκιμη.

makap
05-04-16, 18:46
Άλλαξα τις μπαταρίες την προηγούμενη βδομάδα. όπως έγραψα παραπάνω και από το μεσημέρι ξεκίνησα να τις φορτίζω πάλι με τον "έξυπνο" φορτιστή αυτ/του που έχω. Ήδη η πρώτη φορτίστηκε.

Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται κυρίως στο ότι 1) δεν γυρίζει το ανεμιστήρι και 2) οι νέες μπαταρίες έπεσαν σε λίγες μέρες και αυτά δείχνουν ότι κάτι υπάρχει στο σύστημα φόρτισης, εκτός αν κάνω λάθος.

xsterg
05-04-16, 19:35
οι μπαταριες που εχεις ειναι ολες χαλασμενες. ειναι πολυκαιριασμενες.

makap
05-04-16, 19:45
Αν δεχτούμε, για συζήτηση, τη σκέψη σου, πως δικαιολογείς το γεγονός ότι, ανάβοντας τη μονάδα, ακούγεται ο ρελές, όπως πρέπει, αλλά δεν γυρίζει το ανεμιστήρι, όπως θα έπρεπε, με απτέλεσμα να έχει κλείσει πολλές φορές, προφανώς, από υπερθέρμανση;

xsterg
05-04-16, 21:21
φιλε μου εσυ το εχεις μπροστα σου. εγω ειναι 250 χλμ μακρυα. λες να βγαλω την βλαβη με ... τηλεπαθεια?

vasilimertzani
05-04-16, 22:14
Αν δεχτούμε, για συζήτηση, τη σκέψη σου, πως δικαιολογείς το γεγονός ότι, ανάβοντας τη μονάδα, ακούγεται ο ρελές, όπως πρέπει, αλλά δεν γυρίζει το ανεμιστήρι, όπως θα έπρεπε, με απτέλεσμα να έχει κλείσει πολλές φορές, προφανώς, από υπερθέρμανση;
O ανεμιστηρας δουλευει οταν γυρναει το Ups τροφοδοσια απο μπαταριες.Εχεις δυο μπαταριες καλες να δοκιμασεις?

glamor
06-04-16, 10:31
εφόσον έχεις άλλο φορτιστή και φορτίζεις την μπαταρία, όταν φορτίσουν βάλτο πάνω στο ups και πριν το ανοίξεις μέτρα τις ακροδέκτες τις μπαταρίας και δες αν έχεις 12 ή 24 σε περιπτώσει αν συνδέετε εν σειρά (με ups στην πρίζα). έπειτα άνοιξε το ups και δες πάλι τις μετρήσεις. κανονικά πρέπει να δείχνει 13 ~14 volt ή 26~28 volt αντίστοιχα. αν δεν το βλέπεις αυτό συμβαίνει 2 πράγματα η ο φορτιστής του ups τα έχει παίξει ή κάποια μπαταρία σου έσκασε
ps.. προσοχή στα ρεύματα μια και το έχεις γυμνό την πλακέτα του ups