Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Σταθερός Η/Υ] τροφοδοτικο δεν ξεκιναει με τιποτα

chrisrer
29-11-15, 20:23
καλησπερα παιδες,
εδω το φιλαρακι με παιδευει και δεν ξεκιναει με τιποτα, αλλαξα τους 2 πυκνωτες που εχω σημειωση με κυκλο ο ενας ηταν ελαφρος φουσκομενος αλλα συνεχιζει να μην περνει μπρος....

καμια ιδεα?

4098440985409864098740988

klik
29-11-15, 21:03
Αυτοί που άλλαξες είναι οι μόνοι που αντέχουν μέχρι τα βαθιά γεράματα...

disclaimer:
Γνωρίζεις τους κινδύνους του ρεύματος; Είσαι σίγουρος ότι αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου γι'αυτό το πανάκριβο τροφοδοτικό των 25 ευρω (και πολλά λέω) όταν είναι καινούργιο;

Αν ναί:
Έχεις περίπου 150Vdc πάνω στα άκρα του καθενός από αυτούς;
Εχεις 5V stand by στο μωβ καλώδιο;
Έχεις περίπου 4V στο πράσινο καλώδιο;
Τι τάση μετράς στον c39 κοντά στο ολοκληρωμένο κύκλωμα δίπλα στο πράσινο καλώδιο;

xsterg
29-11-15, 21:35
συμφωνω με τον κλικ. και προσθετω. το κοστος των ανταλλακτικων μπορει ευκολα να ξεπερασει το κοστος ενος νεου με εγγυηση τροφοδοτικου. και ποιος σου λεει οτι και να το φτιαξεις οτι αυριο δεν θα σου βγαλει κατι αλλο?
νεο λοιπον και αυτο πεταμα. απλα δεν αξιζει.

chrisrer
30-11-15, 15:05
χρηστο ειναι καθαρα για εκπαιδευτικο σκοπο ωστε να εξοικιωθο στα ηλεκτρονικα μιας και το απολαμβανω να επισκευαζω διαφορα και να μαθαινω ;)

klik θα σε γραψω τα αποτελεσματα σε λιγο μολις παρω τις μετρησεις

chrisrer
30-11-15, 20:24
Μερησεις:

Έχεις περίπου 150Vdc πάνω στα άκρα του καθενός από αυτούς; συνεχης ταση 165v

Εχεις 5V stand by στο μωβ καλώδιο; 5.04v

Έχεις περίπου 4V στο πράσινο καλώδιο; 0v

Τι τάση μετράς στον c39 κοντά στο ολοκληρωμένο κύκλωμα δίπλα στο πράσινο καλώδιο; 0v

klik
30-11-15, 22:52
Άρα ψάχνεις στην κόκκινη περιοχή, ξεκινώντας από το πράσινο καλώδιο (θα έπρεπε να έχει μερικά Volt και όταν γειώνεται να ενεργοποιεί το τροφοδοτικό).
Εφόσον έχεις 5V stand by, σημαίνει ότι το πρωτεύον του μετασχηματιστή λειτουργεί, όπως και το feedback για την st.by ταση. Από το δευτερεύον του μετασχηματιστή που παράγει και τα 5V st.by, θα ξεκινούν και η τροφοδοσία για το ολοκληρωμένο, αλλά και με κάποια διάταξη θα φτάνουν κάποια Volt και στο πράσινο καλώδιο.

chrisrer
01-12-15, 18:43
ευχαριστω φιλε μου, για να δουμε τι θα κανουμε

thanasis 1
21-03-17, 12:56
Αυτοί που άλλαξες είναι οι μόνοι που αντέχουν μέχρι τα βαθιά γεράματα...

disclaimer:
Γνωρίζεις τους κινδύνους του ρεύματος; Είσαι σίγουρος ότι αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου γι'αυτό το πανάκριβο τροφοδοτικό των 25 ευρω (και πολλά λέω) όταν είναι καινούργιο;

Αν ναί:
Έχεις περίπου 150Vdc πάνω στα άκρα του καθενός από αυτούς;
Εχεις 5V stand by στο μωβ καλώδιο;
Έχεις περίπου 4V στο πράσινο καλώδιο;
Τι τάση μετράς στον c39 κοντά στο ολοκληρωμένο κύκλωμα δίπλα στο πράσινο καλώδιο;

Eχω ενα τροφοδοτικο και πριν 2 μερες δεν ξεκινουσε,αλλαξα δυο φουσκωμενους πυκνωτες μιας και τους ειχα αλλα ενταξει δεν περιμενα οτι θα δουλεψει με την αλλαγη τους.Απο αυτους που εχω σε κυκλο εχω αλλαξει μονο αυτον που βρισκεται στο κεντρο προς τα κατω ενω τον αλλον που βρισκεται στα δεξια τον εχω αφησει μιας και δεν ειχα καποιον ωστε να τον αλλαξω.
Μιας και ειχε γραψει το παραπανω ο κλικ τεσταρα και εγω αυτα αλλα ενω μετρησα ~150v στους δυο πυκνωτες στο μωβ και στο πρασινο δεν μετραω τιποτα.
Μπορειτε να με καθοδηγησετε ωστε να κανω ακομα καποιες μετρησεις για να δουμε που μπορει να βρισκεται το προβλημα?

Εφόσον έχεις 5V stand by, σημαίνει ότι το πρωτεύον του μετασχηματιστή λειτουργεί, όπως και το feedback για την st.by ταση.

Αρα εγω εχω προβλημα στο προτευον??

Πολυ σωστα θα μου πειτε πετα το και δεν θα διαφωνησω απλα ας δουμε τι φταιει και αν δεν συμφερει απο αποψη κοστους τοτε παει για φουντο.

http://i65.tinypic.com/np45f4.jpg (http://http://i65.tinypic.com/np45f4.jpg)

thanasis 1
23-03-17, 22:15
Κάποιος κάποια γνώμη??

johnnyb
23-03-17, 22:28
Φουσκωμενος πυκνωτης σημαινει οτι ειναι τελειωμενος και ειναι πυκνωτης εξοδου αυτος στα δεξια αλλαξε τον .

thanasis 1
23-03-17, 22:34
Ναι δεν διαφωνώ απλά δεν έχω ούτε τα 5v στο stand by,θα μπορούσε ναι προκαλεί αυτό το πρόβλημα ο συγκεκριμένος πυκνωτής?Επειδή δεν έχω να τον αλλάξω θα μπορούσα απλά τον βγάλω και να το αφήσω ετσι μιας και είναι φυλτραρισματος??

klik
23-03-17, 23:00
Ο πυκνωτής είναι απαραίτητος για να πάρεις dc και όχι παλμούς.
Όχι να μην το αφαιρέσεις (εκτός αν έχεις ήδη το ανταλλακτικό να τον αντικαταστήσεις-η τιμή του δεν είναι κρίσημη).

Όμως δεν νομίζω να είναι μόνο αυτός το πρόβλημα σου,

Θα πρέπει να ελέγξεις το τροφοδοτικό πέριξ του κάτω μετασχηματιστή (st by).
π.χ. πρέπει να δεις αν παίρνει έναν αρχικό παλμό το τρανζίστορ που τον τροφοδοτεί κατά την αρχική τροφοδότηση με 230V. Ο παλμός αυτός θα πρέπει να εκφράζεται σε παλμό στο δευτερεύον του (εκτός αν έχει καμμένη δίοδο zener και το βραχυκυκλώνει).
Ο παλμός του δευτερεύοντος εκτός από το να τροφοδοτεί τον πυκνωτή που άλλαξες (και τα μετέπειτα κυκλώματα, pwm ic, on/off control κλπ) τροφοδοτεί το feedback zener tl431 που μέσω του optoisolator (τέρμα κάτω) θα συνεχίζει να παράγει παλμούς για το τρανζίστορ του πρωτεύοντος του κάτω μετασχηματιστή.

Αν δεν έχεις παλμογράφο, έλεγξε ημιαγωγούς και αντιστάσεις (για διακοπή) γύρω από τον κάτω μετασχηματιστή.