PDA

Επιστροφή στο Forum : [Λοιπά Περιφερειακά] Αύξηση τάσης Τροφοδοτικου Laptop

ElectroManiac
21-09-15, 13:36
Καλησπερα,όπως καταλαβαίνεται και απο τον τίτλο θελω να ανεβάσω της τάση εξόδου του τροφοδοτικού στα 18V ώστε να με εξυπηρετήσει στην κατασκευη μου.
Η εξοδος του ειναι 15v και άλλη μια 5v το θέμα ειναι οτι δεν εχω καταλάβει ακριβώς τι τρέχει με τον ενισχυτή αν είναι αρνητικού feedback αν ειναι error amp και γενικα εχωντας μικρη εμπειρία σε τελεστικούς δεν έχω πολυ καταλάβει την κατάσταση.
Παρακατω το schematic για τον LM:
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm358.pdf
Μετρήσεις που εχω μέχρι στιγμής:
pin 5= 5V in +
pin 6 = 5 in -
7 = 11.59 V out 2
1 = 15V out 2

eleCtroAsxetos
22-09-15, 11:41
Μου κάνει εντύπωση που δε σου απάντησε κανείς. Ειχα αποψη απο εχθες αλλα ειπα να αφησω καποιον που βλεπει στις φωτο κάτι πιο ξεκάθαρο πέραν του οτι δεν ειναι καθαρες.
Προσπαθησα να βγάλω ακρη με το trail των 15V αλλα δε βγαινει κατι. Υποψιαζομαι οτι το ζευγαρι αντιστασεων 473 (ή 473 +471) και 8002 στο ποδι 3 του τελεστικου ενισχυτη μορφωνουν τον κύριο διαιρετη τασης με τον οποιο αισθανεται ο συγκριτης την τάση εξοδου. Χωρις να ειμαι απολύτος σιγουρος. Αν ισχυουν αυτα βαζοντας στιγμιαια μια αντισταση 10Κ παραλληλα στην 473 θα δεις μια ξεκαθαρη αλλαγη στην τάση των 15V. Αν συμβεί αυτο τοτε μαλλον βρήκες τον διαιρέτη. Στη συνεχεια και αφου βεβαιωθεις θα πρέπει να αφαιρεσεις τελειως την 473 και να την αντικαστησεις με ενα ποτενσιομετρο ή μια άλλη αντισταση ακριβειας. Το θέμα είναι να βρεις τον διαιρέτη που γίνεται αναγνωση της τάσης εξοδου και όχι κάποιον αλλο πχ της τάσης αναφοράς ή της προστασιας υπερτάσης.

Εχε υποψιν οτι κάπου εκει γύρω υπάρχει και η προστασία υπερτάσης (λογικά αν βρεις την είσοδο του LM358 που αισθανεται την τάση, αντιστοιχα το αλλο μισο του 358 θα είναι υπευθυνο για την προστασια υπερτάσης) και θα σου κλεινει τελειως την τάση εξοδου αν υπερβεις μια τιμη.

Σε κάθε περίπτωση εδω (https://hackaday.io/project/3469-modifying-a-notebook-power-supply) και εδω (http://polonai.se/smps/tosh/) θα βρεις την κατάλληλη βοήθεια αν δεν καταφερεις να εντοπίσεις τον διαιρέτη, έτσι ώστε και να τον εντοπίσεις και να το κάνεις ασφαλώς χωρίς να κάψεις κάτι και χωρις να ειναι στην πριζα η πλακετα.

Προσεχε οσην ωρα ψαχνεις για τον διαιρετη γιατι στο αλλο μισό της πλακετας υπαρχουν πολύ επικινδυνες τάσεις! Αν θες πρώτα καλυψε σα μουμια όλο τον τομεα υψηλης τασης της πλακετας με μονωτικη ταινια την οποια μετά θα αφαιρεσεις.

FILMAN
22-09-15, 12:31
Συνήθως δεν υπάρχει τελεστικός στην ανάδραση τάσης, αυτή περιλαμβάνει συνήθως έναν οπτοζεύκτη και ένα 431 με τα γύρω τους υλικά, ο τελεστικός πρέπει να είναι για κάποια άλλη λειτουργία.

eleCtroAsxetos
22-09-15, 13:23
Συνήθως δεν υπάρχει τελεστικός στην ανάδραση τάσης, αυτή περιλαμβάνει συνήθως έναν οπτοζεύκτη και ένα 431 με τα γύρω τους υλικά, ο τελεστικός πρέπει να είναι για κάποια άλλη λειτουργία.
Στα τροφοδοτικά λάπτοπ που εχω ασχολήθει ένα LITEON της ACER και ενα dell, τελεστικός έλεγχε τον οπτοζευκτη ακριβως οπως φαίνεται και στα λινκ που περεθεσα. Οποτε μπορούσα να αλλαζω την τάση απο κάποια αντισταση γύρω απο το ολοκληρωμενο. Συνηθως βεβαια χρησιμοποιουν καποιον ενγένη γρηγορο comparator και οχι κάποιον τελεστικο ενισχυτη οπως τον φθηνο γενικης χρησης LM358 σαν comparator οπως γινεται εδω...Που με βάζει σε υποψίες μηπως τώρα οντως εχεις δικιο.

ElectroManiac
22-09-15, 14:10
Μου κάνει εντύπωση που δε σου απάντησε κανείς. Ειχα αποψη απο εχθες αλλα ειπα να αφησω καποιον που βλεπει στις φωτο κάτι πιο ξεκάθαρο πέραν του οτι δεν ειναι καθαρες.
Προσπαθησα να βγάλω ακρη με το trail των 15V αλλα δε βγαινει κατι. Υποψιαζομαι οτι το ζευγαρι αντιστασεων 473 (ή 473 +471) και 8002 στο ποδι 3 του τελεστικου ενισχυτη μορφωνουν τον κύριο διαιρετη τασης με τον οποιο αισθανεται ο συγκριτης την τάση εξοδου. Χωρις να ειμαι απολύτος σιγουρος. Αν ισχυουν αυτα βαζοντας στιγμιαια μια αντισταση 10Κ παραλληλα στην 473 θα δεις μια ξεκαθαρη αλλαγη στην τάση των 15V. Αν συμβεί αυτο τοτε μαλλον βρήκες τον διαιρέτη. Στη συνεχεια και αφου βεβαιωθεις θα πρέπει να αφαιρεσεις τελειως την 473 και να την αντικαστησεις με ενα ποτενσιομετρο ή μια άλλη αντισταση ακριβειας. Το θέμα είναι να βρεις τον διαιρέτη που γίνεται αναγνωση της τάσης εξοδου και όχι κάποιον αλλο πχ της τάσης αναφοράς ή της προστασιας υπερτάσης.

Εχε υποψιν οτι κάπου εκει γύρω υπάρχει και η προστασία υπερτάσης (λογικά αν βρεις την είσοδο του LM358 που αισθανεται την τάση, αντιστοιχα το αλλο μισο του 358 θα είναι υπευθυνο για την προστασια υπερτάσης) και θα σου κλεινει τελειως την τάση εξοδου αν υπερβεις μια τιμη.

Σε κάθε περίπτωση εδω (https://hackaday.io/project/3469-modifying-a-notebook-power-supply) και εδω (http://polonai.se/smps/tosh/) θα βρεις την κατάλληλη βοήθεια αν δεν καταφερεις να εντοπίσεις τον διαιρέτη, έτσι ώστε και να τον εντοπίσεις και να το κάνεις ασφαλώς χωρίς να κάψεις κάτι και χωρις να ειναι στην πριζα η πλακετα.

Προσεχε οσην ωρα ψαχνεις για τον διαιρετη γιατι στο αλλο μισό της πλακετας υπαρχουν πολύ επικινδυνες τάσεις! Αν θες πρώτα καλυψε σα μουμια όλο τον τομεα υψηλης τασης της πλακετας με μονωτικη ταινια την οποια μετά θα αφαιρεσεις.
Προσπάθησα να βγάλω οσο καλύτερες φώτο αλλα με κινητό δεν γίνονται και πολλά δυστυχώς,χρειάζεται φακός για κοντινές...
Η προστασία υπέρτασης πρεπει να ειναι στα 2-3 pin του 358 γιατι εχουν πολυ μικρη ταση στα ακρα τους και συνδέονται με την φωτοδιοδο..
Θα δοκιμάσω την αντίσταση και θα ενημερώσω.
Για τον τελεστικό σκέψου οτι ειναι και ψιλό παλιό αλλά και no name κινεζικο τροφοδοτικό....
Και μια φώτο ακόμα:
http://i61.tinypic.com/20afhps.jpg

eleCtroAsxetos
22-09-15, 14:52
δεν θα βγει ακρη με αυτο τον τροπο γιατι δεν μπορω να δω που υπάρχει ground και επισης παραπανω φαινεται να πηγαινουν 15 βολτ αδιαιρετα απευθειας στο inverting του τελεστικου που δε νομιζω να ισχυει με τιποτα.

Εφαρμοσε την μεθοδο που περιγραφεται στο λινκ που σου παρεθεσα και μάλλον δεν επισκεφτηκες. Χωρις να εχεις συνδεσει το τροφοδοτικο στην πριζα δωσε εσυ 15V στην εξοδο του με καποιο αλλο τροφοδοτικο. Αν εχει καποιο ενδεικτικο λεντ θα αναψει. Ψαξε να βρεις σε κάποιο ποδι non invering του τελεστικου μια τάση αναφορας 2.48V-2.50V αν χρησιμοποιησαν την τυπική. Μπορει να βρεις καποια αλλη τάση αναφορας. Οπως και να ναι αν μου πεις την τάση αναφορας και το ποδι που βρισκεται, λογικα στο αλλο ποδι inverting της ιδιας πλευρας ερχεται η διαιρεμενη απο τον διαιρετη αναδραση της τάσης εξοδου. Και ιχνηλατοντας και γνωριζοντας οτι ο λογος των αντιστασεων βασει της τυπικης τασης εξοδου θα πρεπει να σου βγαζει την ταση αναφορας, θα βρεις τις αντιστασεις.

ElectroManiac
22-09-15, 15:01
δεν θα βγει ακρη με αυτο τον τροπο γιατι δεν μπορω να δω που υπάρχει ground και επισης παραπανω φαινεται να πηγαινουν 15 βολτ αδιαιρετα απευθειας στο inverting του τελεστικου που δε νομιζω να ισχυει με τιποτα.

Εφαρμοσε την μεθοδο που περιγραφεται στο λινκ που σου παρεθεσα και μάλλον δεν επισκεφτηκες. Χωρις να εχεις συνδεσει το τροφοδοτικο στην πριζα δωσε εσυ 15V στην εξοδο του με καποιο αλλο τροφοδοτικο. Αν εχει καποιο ενδεικτικο λεντ θα αναψει. Ψαξε να βρεις σε κάποιο ποδι non invering του τελεστικου μια τάση αναφορας 2.48V-2.50V αν χρησιμοποιησαν την τυπική. Μπορει να βρεις καποια αλλη τάση αναφορας. Οπως και να ναι αν μου πεις την τάση αναφορας και το ποδι που βρισκεται, λογικα στο αλλο ποδι inverting της ιδιας πλευρας ερχεται η διαιρεμενη απο τον διαιρετη αναδραση της τάσης εξοδου. Και ιχνηλατοντας και γνωρίζοντας οτι ο λόγος των αντιστάσεων βασει της τυπικής τάσης εξόδου θα πρεπει να σου βγαζει την τάση αναφοράς, θα βρεις τις αντιστάσεις.
Ναι εχεις δίκιο εγω έκανα λαθος τα 15 πηγαίνουν απο το κατω ακρο της τελευταίας αντίστασης.
Τα έχω τσεκάρει τα λινκ σου αλλά το πρόβλημα ειναι οτι δεν εχω τροφοδοτικό να το τσεκάρω 15αρι,μόνο 24 και 12 έχω.
Μπορεί να υπολογιστεί η ταση αναφοράς με κάποιο άλλο τρόπο?

eleCtroAsxetos
22-09-15, 15:06
το θεμα δεν ειναι να υπολογισουμε την τάση αναφορας, το θέμα ειναι να βρουμε σε ποιο ποδι του του τελεστικου καταληγει ετσι ωστε να πιασουμε το αλλο ποδι invering της ιδιας πλευρας και να αρχισουμε να ψαχνουμε τις αντιστασεις του διαιρετη. Δωσε 12V μπορει να σου δωσουν ταση αναφορας στον τελεστικο. +12v στο + της εξοδου και ground στο ground. Δεν ειναι ευκολο αυτο που ψάχνεις αλλα πιστευω οτι ειναι βατο αν εχεις υπομονη. Καποιο ηλεκτρονικος εμπειρος θα σου εβρισκε το διαιρετη με μια ματια και ενα κομπιουτερακι, εμεις πρεπει να παμε λιγο στα τυφλα.

ElectroManiac
22-09-15, 18:46
Λοιπόν το δοκίμασα και μου έδωσε 4.13V στο πιν 6 οπού είναι το - του τελεστικού.
Στο + γύρω στα 5V (πιν 5)
Οπότε να φανταστώ στο πιν 5 ειναι ι διαιρεμένη τάση που ερχετε.
Αρα η αντιστάσεις ειναι οι 4 που ειναι στην 5v έξοδο?
Δεν ξερω μονο ποια σχεση χρησιμοποιουμε για να βγαλουμε την εξοδο.
H συνολική αντίσταση απο της παράλληλες είναι 3,33k

Επίσης να διευκρινίσω οτι οτι γίνεται γίνεται για πειραματικους/εκπαιδευτικους λόγους πιο πολύ παρά οτιδήποτε άλλο...αν δεν βγει ακρη θα παω σε κάποιον ειδικό.
Ελπίζω να μην χρειαστεί ομως!

eleCtroAsxetos
22-09-15, 22:27
Αρνητική τάση αναφοράς μάλλον δε μας κάνει. Αν μέτρησες σωστα με το πολύμετρο και οχι αναποδα. Κατι άλλο παιζει
Ισως ειναι ωρα να ψάξεις με το τροφοδοτικο στην πριζα. προσεκτικα.
Βαλε το πολυμετρο στο - της εξοδου με ενα κροκοδειλακι πριν συνδεσεις στην πριζα το τροφ/κο. Δωσε ρευμα πριζας μετα και ακολουθως με το ενα χερι ψαξε τις τασεις γυρω απο τον τελεστικο. Το αλλο σου χέρι θα το εχεις πίσω απο την πλάτη σου...

ElectroManiac
23-09-15, 00:29
Τελικά δοκιμάζοντας διάφορες αντιστάσεις,ακουμπώντας μια 33k παράλληλα στην 4991 (πρωτη απο της 3 του πιν 6) κατάφερα να βγαλω 17.8V.
To θέμα ειναι όμως οτι ηθελα 18 για να λειτουργήσω ενα 18αρι μοτέρ 3A αλλά το τροφοδοτικό φαίνεται να μην βγάζει τόσα,οταν το συνδέω ισα που γυρνάει και η τάση πεφτει σε 15-20mv...
Πάνω στον μετασχηματιστη γραφει οτι ειναι 92w που σημαίνει οτι στα 18v πρέπει να βγάζει ανετα 4-5Α.....
Μου φαίνεται πολυ ασχολήθηκα με αυτο το τροφοδοτικό για το τίποτα....χαχα

eleCtroAsxetos
23-09-15, 03:11
Τελικά δοκιμάζοντας διάφορες αντιστάσεις,ακουμπώντας μια 33k παράλληλα στην 4991 (πρωτη απο της 3 του πιν 6) κατάφερα να βγαλω 17.8V.
To θέμα ειναι όμως οτι ηθελα 18 για να λειτουργήσω ενα 18αρι μοτέρ 3A αλλά το τροφοδοτικό φαίνεται να μην βγάζει τόσα,οταν το συνδέω ισα που γυρνάει και η τάση πεφτει σε 15-20mv...
Πάνω στον μετασχηματιστη γραφει οτι ειναι 92w που σημαίνει οτι στα 18v πρέπει να βγάζει ανετα 4-5Α.....
Μου φαίνεται πολυ ασχολήθηκα με αυτο το τροφοδοτικό για το τίποτα....χαχα
το μοτερ οταν ξεκιναει παιζει και να τραβαει 20Α...για αυτο ισως (πολυ ισως...)σου γονατιζει το τροφοδοτικο και δεν προλαβαινει να αναπτυξει τις στροφες του οπου τραβαει κανονικα τα 3Α
θα σου προτεινα να βαλεις ενα ωμικο φορτιο πχ 5 αντισταστεις 47ωμ παραλληλα, για να δεις αν οντως δινει καποια Α στα 18V ή οχι.
Το οτι πειραξεις μια αντισταση και αλλαξε η ταση δε σημαινει οτι εγινε και σωστα η αλλαγη και λειτουργει σωστα το τροφοδοτικο στη νεα ταση.

ElectroManiac
23-09-15, 21:36
Το μοτέρ σίγουρα δεν τραβάει τόσα πολλά,κανονικά λειτουργούσε με μπαταρία....κάπου αλλού ειναι το πρόβλημα και δυστυχώς δεν εχω τοσο μικρες αντιστάσεις να κοιτάξω την εσωτερική αντίσταση.
Με μια 35 ohm που βρήκα και δοκίμαζα στιγμιαία ειδα .458 Α πάντως.
Οταν λες δεν λειτουργεί σωστά? σίγουρα λειτουργεί χαμηλότερα απτα όρια του τελεστικού.Με τον ιδιο τρόπο το κάνουν και οι υπόλοιποι όπως και στα λινκ,αλλάζουν την αναλογία R1 και R2.

JOUN
24-09-15, 00:00
Το μοτέρ σίγουρα δεν τραβάει τόσα πολλά,κανονικά λειτουργούσε με μπαταρία....
Μην εισαι τοσο σιγουρος,τα 20Α στιγμιαια ειναι πολυ λογικα για 3Α ονομαστικο.
Η μπαταρια δεν εχει προβλημα για π.χ 1 sec να τα δωσει αλλα το τροφοδοτικο το βλεπει σαν βραχυκυκλωμα και κοβει η προστασια του..

Για φορτιο θα μπορουσες να βαλεις δυο(η και τρεις) λαμπες σποτακια 12V 20W σε σειρα.

eleCtroAsxetos
24-09-15, 08:30
το θέμα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τροπο δεν μπορεί να λειτουργήσει απευθειας με το υπάρχων τροφοδοτικό το μοτέρ. Ειτε γιατι δεν εχει πετύχει η εγχειρηση και τα 18V ειναι εικονικά (ισως floating) χωρις να δινει φορτιο το τροφοδοτικο είτε γιατι το μοτερ γονατιζει οπως πολύ σωστα ανεφερε ο joun το τροφοδοτικο, και ενεργοποιούνται οι ασφάλειες βραχυκυκλώματος. Στη 2η περιπτωση υπάρχουν λύσεις αλλα νομιζω δεν αξιζει.

FILMAN
24-09-15, 10:25
Τι μοτέρ είναι αυτό που θες να τροφοδοτήσεις;

ElectroManiac
24-09-15, 22:55
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για της απαντήσεις,Electro γονατίζει και με 15v έξοδο χωρίς να πειράξω κατι,προφανώς δεν κάνει το τροφοδοτικό,λάθος μου έπρεπε να είχα ρωτήσει αλλά μιας και δεν θα κάνει αυτο τι τροφοδοτικό θα χρειαστώ για κάτι τέτοιο?

Τι μοτέρ είναι αυτό που θες να τροφοδοτήσεις;
DC Universal μοτερ...

UV.
25-09-15, 00:00
αν το τροφοδοτικό σου είναι παρόμοιο με το σχηματικό που σου έχω τότε
1. αν αλλάξεις την αντίσταση (δύο αντιστάσεις παράλληλα σε κύκλο) θα αλλάξει και η τάση εξόδου σωστά
2. αν αφαιρέσεις ή καλύτερα μειώσεις την χωρητικότητα του πυκνωτή με το Χ θα λύσεις και το πρόβλημα με το αρχικό ρεύμα εκκίνησης του μοτέρ που ενεργοποιεί την προστασία

με προβληματίζει το Q6 που φυσιολογικά θα ήταν το reference IC32 στο σχηματικό
αν κάνεις reverse engineering και βγάλεις σχμ. για το δικό σου ίσως συνεχίσουμε με απαντήσεις

FILMAN
25-09-15, 10:21
Γιατί να μην τροφοδοτήσεις το μοτέρ χρησιμοποιώντας έναν μετασχηματιστή και μια γέφυρα ανόρθωσης;

ElectroManiac
27-09-15, 14:50
Τελικα αποφάσισα μετα απο ερευνα κατανάλωσης ισχυος μιας και δεν υπαρχει περίπτωση να με καλυψει το τροφοδοτικό μου μιας και η κατανάλωση υπο φορτιο ξεπερνάει κατα πολυ τα ορια του και πολλών παρομοίων,να κανω υπομονή και να παω στην λύση της μπαταρίας στην οποία θα πήγαινα ουτως η άλλως απλα βιαζόμουν να λειτουργήσω το μοτερ γιαυτό και ασχολήθηκα...
Παντως ευχαριστώ για της πληροφορίες,έμαθα αρκετά πράγματα και για τους τελεστικούς και γενικότερα οπότε κερδισμένος βγαίνω οπως και να χει... :)