PDA

Επιστροφή στο Forum : [Σταθερός Η/Υ] Επισκευή τροφοδοτικού

Gio23
10-09-15, 23:23
Χαιρετισμούς σε όλους.Αναζητώ τις γνώσεις και τις γνώμες όσον γνωρίζουν για το παραπάνω θέμα. Έχω ένα τροφοδοτικό υπολογιστή μέτριας ποιότητας στα 875Watt (και καλά:biggrin:) το οποίο βραχυκυκλώνει και σταματάει να λειτουργεί, δε όταν προσπαθήσω να βάλω μπροστά πάλι τον υπολογιστή μου πέφτει η ασφάλεια στον πίνακα οπότε σίγουρα είναι το τροφοδοτικό γιατί άλλαξα πρίζα και όταν λέω πρίζα εννοώ σε άλλο χώρο του σπιτιού και συγκεκριμένα στο σαλόνι.Επειδή όμως δεν είχα χρόνο για να ασχοληθώ το αντικατέστησα με ένα καινούριο.
Πέρασαν κάμποσοι μήνες και άλλαξα σπίτι. Αυτές τις μέρες λοιπόν είπα να ασχοληθώ μιας και έχω και ένα δεύτερο σταθερό και ξέμεινε από τροφοδοτικό και αυτός. Το άνοιξα λοιπόν και όλα φαίνονται μια χαρά.Τίποτα καμένο τίποτα σκασμένο(πυκνωτές).
Έκανα το κόλπο με το συνδετήρα και δουλεύει μια χαρά όση ώρα και να το αφήσω το θέμα είναι όταν το δώσω φορτίο δηλαδή το κουμπώσω πάνω στην μητρική. Παρατήρησα οτι όταν ανοίγω τον διακόπτη του όταν δεν είναι πάνω στην μητρική ήταν κάπως πιο μαλακός στο κλικ ενώ όταν τον είχα με τον συνδετήρα ήταν κανονικό και μέσα σε όλα αυτά είδα και κάτι άλλο το οποίο δεν το είχα παρατηρήσει.Το θερμίστορ που έχει(ελπίζω να το λέω σωστά) πετάει σπίθα κάθε φορά που ανοίγω το διακόπτη.Αλλά πότε όμως.Όταν βγάλω το καλώδιο της τροφοδοσίας ανοίγω το διακόπτη να φύγει ο,τι ρεύμα υπάρχει και μετά το ξαναβάλω και ανοίξω πάλι το διακόπτη πάλι πετάει σπίθα.όταν όμως κλείσω το διακόπτη και τον ξανανοίξω χωρίς να βγάλω το καλώδιο δεν πετάει σπίθα.ίσως σας μπέρδεψα λίγο.Έγραψα ένα μικρό βίντεο για να το δείτε.Είναι αρκετά εμφανές.Στο 3ο δευτερόλεπτο ακούγεται το κλίκ που το κλείνω μετά την σπίθα που πετάει και το ξανανοίγω στο 7ο χωρίς να πετάξει σπίθα."Ακούω" γνώμες, επισκευής πάντα :lool: Το τροφοδοτικό είναι Κentek 875Watt model KTPS-875M

https://youtu.be/Fmrj7eRy_VI
Συγνώμη για το μεγάλο κειμενο

Papas00zas
11-09-15, 10:03
Χωρίς να ειμαι 100% σίγουρος, αυτό που σου εχει χαλάσει είναι varistor κι όχι thermistor αν και απόσο ξερω στις ψύκτρες των τροφοδοτικών βάζουν αισθητήρα θερμοκρασίας. Αν σε βγάζει σπιθα όπως λες εφόσον το τροφοδοτικο εχει αδιεασει απο ρεύμα και ρίχνει ασφάλεια, ρίξε μια ματιά στο varistor και μετα στους κεραμικούς της εισόδου.

klik
11-09-15, 12:27
...μέτριας ποιότητας...
το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;:lool: Το τροφοδοτικό έχει χάλια σχεδίαση... Ανήκει στην κατηγορία "σκουπίδια".

klik
11-09-15, 12:29
...Όταν βγάλω το καλώδιο της τροφοδοσίας ανοίγω το διακόπτη να φύγει ο,τι ρεύμα υπάρχει...
από που να υπάρχει; αποθηκευμένο στο καλώδιο;

FILMAN
11-09-15, 13:26
Σου έχει χαλάσει το θερμίστορ (πιθανότατα να έχει ανοίξει τρύπα στο σώμα του) που περιορίζει το ρεύμα φόρτισης των ηλεκτρολυτικών εξομάλυνσης κάθε φορά που αυτοί είναι άδειοι και δίνεις παροχή ρεύματος στο τροφοδοτικό.

Gio23
11-09-15, 13:28
Χωρίς να ειμαι 100% σίγουρος, αυτό που σου εχει χαλάσει είναι varistor κι όχι thermistor αν και απόσο ξερω στις ψύκτρες των τροφοδοτικών βάζουν αισθητήρα θερμοκρασίας. Αν σε βγάζει σπιθα όπως λες εφόσον το τροφοδοτικο εχει αδιεασει απο ρεύμα και ρίχνει ασφάλεια, ρίξε μια ματιά στο varistor και μετα στους κεραμικούς της εισόδου.

Γυρισα ολα τα μαγαζια της Πατρας για να βρω ενα thermistor και δεν είχε κανένας και ενας μάλιστα μου είπε οτι ειχε μονο βαριστορ.Αχχχχ.Τωρα γυρισα. Θα παω παλι το απόγευμα να πάρω ενα αφου βρω τα χαρακτιρηστικα του πρώτα. Ασφαλεια πλέον δεν πέφτει. Ισωςεπειδη ηταν παλιας κατασκευής το σπίτι και τα ηλεκτρολογικα ηταν χάλια.Θα δοκιμασω και θα σου πω.

klik
11-09-15, 13:40
Δοκίμασε να τους το ζητήσεις και σαν inrush current limiter από 5Α έως 8Α και γύρω στο 1Ωμ και κάτω, ίσως το ξέρουν έτσι.
http://www.rapidonline.com/Electronic-Components/NTC-Thermistor-Inrush-Current-Limiter-519633

FILMAN
11-09-15, 13:41
Δεν είναι όλες οι ασφάλειες ίδιες. Το ότι αυτή δεν πέφτει δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένη ούτε ότι πάλιωσε, απλώς μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά (ρεύμα - καμπύλη) από την άλλη.

Θερμίστορ βγάλε ένα από ένα παλιό τροφοδοτικό παραπλήσιας ισχύος, μάλλον θα αποδειχτεί πιο εύκολο από το να αγοράσεις ένα καινούριο.

Gio23
11-09-15, 13:42
από που να υπάρχει; αποθηκευμένο στο καλώδιο;

Μην τυχόν κρατανε οι πυκνωτές

το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;:lool: Το τροφοδοτικό έχει χάλια σχεδίαση... Ανήκει στην κατηγορία "σκουπίδια".
Δεν θα διαφωνισω πολύ.Αλλα αν μπορω να το σωσω μια χαρα κανει την δουλιτσα του

Σου έχει χαλάσει το θερμίστορ (πιθανότατα να έχει ανοίξει τρύπα στο σώμα του) που περιορίζει το ρεύμα φόρτισης των ηλεκτρολυτικών εξομάλυνσης κάθε φορά που αυτοί είναι άδειοι και δίνεις παροχή ρεύματος στο τροφοδοτικό.

Οι αποψεις διίστανται.Αν εχει τρυπα οπως λες θα είναι εμφανή; .Θα το κοιταξω τωρα και θα βγαλω φωτογραφία.

klik
11-09-15, 13:42
...Ισωςεπειδη ηταν παλιας κατασκευής το σπίτι και τα ηλεκτρολογικα ηταν χάλια.Θα δοκιμασω και θα σου πω. πιθανόν λόγω πιο "αργής" καμπύλης στην ασφάλεια και λιγότερο φορτωμένης γραμμής.

FILMAN
11-09-15, 13:47
Οι αποψεις διίστανται.Αν εχει τρυπα οπως λες θα είναι εμφανή; .Θα το κοιταξω τωρα και θα βγαλω φωτογραφία.
Ποιες απόψεις διίστανται; Η τρύπα φυσικά και θα φαίνεται με το μάτι.

klik
11-09-15, 13:48
Μην τυχόν κρατανε οι πυκνωτές

ο διακόπτης είναι μετά το καλώδιο και πριν τους πυκνωτές. Αν το καλώδιο δεν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα, δεν έχει καμία επιρροή στο κύκλωμα.

Δεν θα διαφωνισω πολύ.Αλλα αν μπορω να το σωσω μια χαρα κανει την δουλιτσα του μέχρι να κάψει μητρική λόγω αστάθειας τάσεων εξόδου (ελέγχει μόνο το ένα rail και συνήθως ψοφά πρώτο το +5Vsb λόγω περισσότερης καταπόνησης, ανεβάζοντας τάση και καίγοντας εξαρτήματα στην μητρική και στις πόρτες usb με συνεχή τροφοδοσία)

Gio23
11-09-15, 14:04
Δεν είναι όλες οι ασφάλειες ίδιες. Το ότι αυτή δεν πέφτει δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένη ούτε ότι πάλιωσε, απλώς μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά (ρεύμα - καμπύλη) από την άλλη.

Θερμίστορ βγάλε ένα από ένα παλιό τροφοδοτικό παραπλήσιας ισχύος, μάλλον θα αποδειχτεί πιο εύκολο από το να αγοράσεις ένα καινούριο.

Αυτο ήθελα να κάνω αλλά δυστυχώς απο παλιά τροφοδοτικά που έχω είναι όλα μικρά. Εχει πάνω τα χαρακτηρηστικά του NTC 1N-15 και μου ειπαν οτι ειναι 500Ωhm στα μαγαζιά που πήγαν και δεν έιχαν.

Δοκίμασε να τους το ζητήσεις και σαν inrush current limiter από 5Α έως 8Α και γύρω στο 1Ωμ και κάτω, ίσως το ξέρουν έτσι.
http://www.rapidonline.com/Electronic-Components/NTC-Thermistor-Inrush-Current-Limiter-519633
Αυτο θα πρέπει να το ρωτήσω γιατι μου είπαν μόνο οτι δεν έχουν οχι οτι δεν το ξερουν.Ενα τηλεφωνο θα κανει τη :001_smile: δουλεια.

Ποιες απόψεις διίστανται; Η τρύπα φυσικά και θα φαίνεται με το μάτι.

Ο Δημήτρης στο 2ο post ειπε οτι έιναι το varistor

FILMAN
11-09-15, 14:12
NTC θερμίστορ είναι, όχι βαρίστορ. Δεν νομίζω να είναι 500Ω αλλά πολύ λιγότερα.

Gio23
11-09-15, 14:19
NTC θερμίστορ είναι, όχι βαρίστορ. Δεν νομίζω να είναι 500Ω αλλά πολύ λιγότερα.

Ναι απλά ειπε οτι δεν φταίει το thermistor και οτι φταίει το varistor. Tα νούμερα απο το θερμιστορ είναι.Και έμενα που δεν ξερω απο ηλεκτρονικά μου έκανε εντύπωση που είπαν τέτοια τιμή.Αλλά δεν μπορώ να αμφισβητήσω γιατι δεν ξέρω.Τα νούμερα αυτά τους έδωσα και μου το είπαν

FILMAN
11-09-15, 14:41
Το βαρίστορ δεν μπορεί να είναι διότι αυτό έχει στα άκρα του όλη την τάση του δικτύου συνέχεια, όσο έχεις το τροφοδοτικό στην πρίζα. Το θερμίστορ έχει την τάση του δικτύου στα άκρα του μόνο τη στιγμή που δίνεις στο τροφοδοτικό 230V ενώ οι μεγάλοι ηλεκτρολυτικοί εξομάλυνσης είναι ακόμα αφόρτιστοι. Μόλις γεμίσουν πέφτει πολύ η τάση στα άκρα του θερμίστορ. Το θερμίστορ μπαίνει εκεί ακριβώς για να περιορίσει το ρεύμα φόρτισης των ηλεκτρολυτικών αυτών.

Gio23
11-09-15, 15:09
Το βαρίστορ δεν μπορεί να είναι διότι αυτό έχει στα άκρα του όλη την τάση του δικτύου συνέχεια, όσο έχεις το τροφοδοτικό στην πρίζα. Το θερμίστορ έχει την τάση του δικτύου στα άκρα του μόνο τη στιγμή που δίνεις στο τροφοδοτικό 230V ενώ οι μεγάλοι ηλεκτρολυτικοί εξομάλυνσης είναι ακόμα αφόρτιστοι. Μόλις γεμίσουν πέφτει πολύ η τάση στα άκρα του θερμίστορ. Το θερμίστορ μπαίνει εκεί ακριβώς για να περιορίσει το ρεύμα φόρτισης των ηλεκτρολυτικών αυτών.

Εχω καει στο googlαρισμα:biggrin:. Πολύ input. Θέλω να δοκιμάσω να το αλλάξω αλλά δεν το βρίσκω.Μήπως μπορώ να βρω με κάποια τρόπο ποιο ακριβώς είναι; Αν όντως εχει πολύ μικρότερη αντίσταση όπως λες απο οτι μου είπαν τότε αν τους πω τι τιμή θέλω ίσως να την έχουν.

FILMAN
11-09-15, 15:14
Αγχώνεσαι υπερβολικά για το τίποτα... Δεν χρειάζεται να βάλεις ένα πανομοιότυπο, απλά ένα που να μην καεί με το ρεύμα κανονικής λειτουργίας του τροφοδοτικού... Είπες ότι ο υπολογιστής αυτός ξέμεινε από τροφοδοτικό... Γιατί δεν βγάζεις το θερμίστορ του χαλασμένου τροφοδοτικού να το βάλεις σε τούτο εδώ;

Gio23
11-09-15, 15:20
Εχω την εντύπωση οτι αν δεν είναι το ιδιο θα κάνει χειρότερη ζημιά.Μόλις είδα ότι έχει σκάσει το thermistor δεν το έβλεπα καν γιατί είναι μαύρο χρώματος και δεν φαινόταν καλά.Αν δεν θα γίνει τίποτα χειρότερα θα δοκιμάσω απο άλλα τροφοδοτικά.Εχω 2 χαλασμένα.
4051340514

FILMAN
11-09-15, 16:14
Καμία ζημιά δεν θα κάνει. Το μακαρόνι της ασφάλειας γιατί το έγδαρες;

Gio23
11-09-15, 16:34
Απο χαζομάρα. Ήθελα να δω μήπως έχει τίποτα η ασφάλεια αλλά μετά σκέφτηκα οτι αν ήταν καμένη δεν θα έπερνε ρεύμα καθόλου :biggrin:40515
Αυτή 'εβαλα και δουλεύει κανονικά προς το παρών.Μέτρησα τασεις και μέχρι στιγμής μου βγάζει κανονικα 5.4 στο κόκκινο και 12.5 στο κίτρινο.
Ελπιζω να το έλυσα το θέμα. :001_smile:

FILMAN
11-09-15, 16:46
Μπράβο. Αν θα ξαναέχεις πρόβλημα ο χρόνος θα το δείξει. Η μέτρηση των τάσεων που έκανες δεν έχει νόημα, δεν τις επηρεάζει το θερμίστορ που θα βάλεις.

Gio23
11-09-15, 17:18
Ευχαριστώ πολύ. Νοιώθω μεγάλη ικανοποιήση που το έφτιαξα και πρέπει να σας ευχαριστήσω όλους για τις συμβουλές και την βοήθειά σας.Υπάρχει κάτι που μπορώ να κοιτάξω για να μου δείξει σταθερότητα; Αν και όπως είπες σωστά "ο χρόνος θα δείξει"

capacity
14-09-15, 03:17
Συνήθως φουσκώνουν οι πυκνωτές, ή σταματάει να γυρνάει ο ανεμιστήρας και το τροφοδοτικό ψήνεται. Οπότε έχε το νου σου σε αυτά τα 2 κυρίως.