Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Σταθερός Η/Υ] Reflow

linux
24-08-15, 19:42
Καλησπέρα σας,

Θέλω να ασχοληθώ με το reflow για αρχή και θα ήθελα κάποιες πληροφορίες.

Έχω σ
ταθμό θερμού αέρα
AOYUE 852A. Έχω δει διάφορα βίντεο στο youtube. Κανονικά ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να ρυθμίζω το σταθμό και πόση απόσταση πρέπει να έχει από το chip?

Επίσης, χρειάζομαι κάποιο άλλον εξοπλισμό όπως preheater? Και σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε reflow και όχι reballing? Πως μπορούμε δηλαδή να καταλάβουμε αν πρέπει να να κάνουμε reflow ή reballing?

Ευχαριστώ Πολύ!

leosedf
24-08-15, 21:26
Την αναζήτηση ξέρεις να τη χρησιμοποιείς? Έχει συζητηθεί μερικές χιλιάδες φορές.

Για να καταλάβεις το χτυπάς και αν ακουστεί σαν καρπούζι θέλει reball. :lool:

linux
24-08-15, 21:40
Το έχω ψάξει αλλά δεν βλέπω κάποια ξεκάθαρη απάντηση γι'αυτό έγραψα ένα καινούργιο θέμα. Αλλά δεν βλέπω το λόγο για να με κοροϊδεύεις. Το ξέρω ότι δεν είναι καρπούζι κλπ

Fahrenheit Thanasis
24-08-15, 22:18
Το reflow είναι μια πρόχειρη - προσωρινή λύση,κάνεις προθέρμανση από 100-200 βαθμούς περίπου και μετά βάζεις περίπου 380 βαθμούς.Το reballing είναι η καλύτερη λύση για πιο μόνιμο αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο πάντα.Δεν γίνεται με το σταθμό θερμού αέρα,γίνεται Rework Station με υπέρυθρες,και απο κει και πέρα παίζει ρόλο οι γνώσεις, η εμπειρία ή το πόσο πολύ θες να μάθεις το αντικείμενο.

leosedf
24-08-15, 22:22
Και με θερμό αέρα γίνεται. Παλιότερα δεν είχαν όλοι Κινέζικους σταθμούς.

Fahrenheit Thanasis
24-08-15, 22:28
Γίνεται..... μακάρι να κρατάει κιόλας.

toni31
25-08-15, 22:29
Εγώ θα σου απαντήσω με μια ιστορία. Κάποτε ερχόντουσαν τα λάπτοπ με χτυπημένο NB, SB ή GPU το αλλάζαμε ή το κάναμε reballing και το διώχναμε με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Πληρωνόμασταν την δουλειά μας και όλα ήταν καλά. Τώρα έρχεται το μηχάνημα, το τσεκάρουμε και σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό, διαπιστώνουμε ότι έχει γίνει reflow στο ΜΒ. Με γνώμονα την εμπειρία που αποκτήθηκε, οι λύσεις που μένουν στο ΜΒ που έχει υποστεί reflow, με χ,ψ τρόπο (συνήθως με χάλια τρόπο), είναι πλέον πολύ ακριβότερες από το να γινόταν αρχικά reballing ή να αντικαθιστούσε κάποιος το BGA, εκτός αυτού και το ποιο σημαντικό, επικίνδυνες να μας εκθέσουν τώρα αν του βάλουμε χέρι. Το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είναι να χάσουμε χρόνο πάνω σε ένα ΜΒ, για να κάνουμε αυτή την διαπίστωση, χρόνος ο οποίος δεν θα πληρωθεί και ένας πελάτης που θα περάσει την πόρτα του μαγαζιού προς τα έξω με 50-50 άποψη. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, ελπίζω να σε βοήθησα, αλλά πάνω απ΄όλα ελπίζω όσοι διαβάζουν το θέμα να λάβουν το μήνυμα.

east electronics
04-09-15, 13:22
Εγώ θα σου απαντήσω με μια ιστορία. Κάποτε ερχόντουσαν τα λάπτοπ με χτυπημένο NB, SB ή GPU το αλλάζαμε ή το κάναμε reballing και το διώχναμε με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Πληρωνόμασταν την δουλειά μας και όλα ήταν καλά. Τώρα έρχεται το μηχάνημα, το τσεκάρουμε και σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό, διαπιστώνουμε ότι έχει γίνει reflow στο ΜΒ. Με γνώμονα την εμπειρία που αποκτήθηκε, οι λύσεις που μένουν στο ΜΒ που έχει υποστεί reflow, με χ,ψ τρόπο (συνήθως με χάλια τρόπο), είναι πλέον πολύ ακριβότερες από το να γινόταν αρχικά reballing ή να αντικαθιστούσε κάποιος το BGA, εκτός αυτού και το ποιο σημαντικό, επικίνδυνες να μας εκθέσουν τώρα αν του βάλουμε χέρι. Το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είναι να χάσουμε χρόνο πάνω σε ένα ΜΒ, για να κάνουμε αυτή την διαπίστωση, χρόνος ο οποίος δεν θα πληρωθεί και ένας πελάτης που θα περάσει την πόρτα του μαγαζιού προς τα έξω με 50-50 άποψη. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, ελπίζω να σε βοήθησα, αλλά πάνω απ΄όλα ελπίζω όσοι διαβάζουν το θέμα να λάβουν το μήνυμα.

Η απαντηση αυτη πρεπει να γινει βιβλος και εαν περνουσε τεχνικα απο το χερι μου θα την εκανα αυτοματη επικολληση σε οποιοδηποτε θεμα εχει σχεση με παρομοια ερωτηματα ...

Φιλικα και ουσιαστικα
Σακης Πετροπουλος

djkats
21-01-17, 20:45
στους 380 ψηνεις λουκανικο

chipakos-original
22-01-17, 09:38

Να σημειώσω ότι από πλευράς τεχνικής οπωσδήποτε το MB θέλει πολύ περισσότερο εξειδίκευση αλλά όσα είπε ο Αντώνης ισχύουν σχεδόν στο 80% των ηλεκτρονικών συσκευών. Το έχω πει και παλιότερα όλοι κρυφά μέσα στο μυαλό τους ήθελαν να γίνουν ηλεκτρονικοί φυσικά χωρίς να κάτσουν στο θρανίο ...έτσι εμπειρικά και αυτός είναι ο λόγος που κάναμε πράξη εμείς οι επαγγελματίες το κόστος ελέγχου του μηχανήματος. Εγώ δεν μπορώ στις 10 ηλεκτροκολήσεις να έχω 8 πειραγμένες με εμφανώς επέκταση βλάβης σε άσχετα σημεία και να μην χρεώσω τον πελάτη ο οποίος μερικές φορές δεν ενδιαφέρετε πραγματικά για την επισκευή αλλά φέρνει το μηχάνημα μόνο και μόνο για να δει αν το μηχάνημα τελικά επισκευάζεται μετά από όσες επεμβάσεις του έχουν κάνει άσχετοι με το είδος αρχάριοι που κάνουν τους τεχνικούς. Το πρώτο πράγμα πλέον που ρωτάω όταν με παίρνουν τηλέφωνο για κάποια επισκευή είναι...... πόσοι έχουν ασχοληθεί για αυτήν την επισκευή πριν από εμένα??

ioannis_83
22-01-17, 17:38
καλα αυτα που λες αλλα μια ερωτηση.σε ενα mb π εγινε reflow,αν δε ξεφυγε η θερμοκρασια να γινει delamination, δεν αποκοληθηκε το gpu ωστε να φυγει κανα pad,τι μπορει να εχει συμβει που πλεον οπως λες απαιτει μεγαλυτερου κοστους τεχνικες?απ οσο ξερω,αν το mb εχει στραβωσει η εχει φυγει pad ειναι πλεον αχρηστο.

toni31
22-01-17, 20:30
καλα αυτα που λες αλλα μια ερωτηση.σε ενα mb π εγινε reflow,αν δε ξεφυγε η θερμοκρασια να γινει delamination, δεν αποκοληθηκε το gpu ωστε να φυγει κανα pad,τι μπορει να εχει συμβει που πλεον οπως λες απαιτει μεγαλυτερου κοστους τεχνικες?απ οσο ξερω,αν το mb εχει στραβωσει η εχει φυγει pad ειναι πλεον αχρηστο.

Και τα κυρτωμένα και τα pad επισκευάζονται. Θα πληρωθείς όμως για την δουλειά σου?

chipakos-original
22-01-17, 20:51

Δύσκολο είναι πάνω στο ερασιτεχνικό reflow να πέταξε ο άλλος δύο αντιστάσεις και να μην πήρε καν χαμπάρι ότι ξεκόλλησαν?? Πρέπει καλά και σώνι ο κάθε τεχνικός να γνωρίζει αν εδώ που λείπουν δύο εξαρτήματα χρειάζεται να κολληθεί κάτι?? και τι είναι αυτό που μπαίνει εκεί?? Το κόστος να το κολλήσεις είναι μικρό το κόστος για να βρεις την έλλειψη αυτού του υλικού όμως είναι μεγάλο.Υπάρχουν MB που λείπουν από μαμά πολλά υλικά από επάνω τους οπότε αν δεις να λείπουν δύο ακόμη δεν θα σου φανεί καθόλου περίεργο για να το ψάξεις οπότε έχουμε ένα MB που δεν ξέρουμε γιατί δεν ανάβει κι επειδή φάγαμε και πολλές ώρες άνετα μπορεί να παραιτηθούμε και να πάμε στο επόμενο.

ioannis_83
23-01-17, 00:13
pad se multilayer πλακετα επισκευαζεται???πολυ θα θελα να μαθω τον τροπο...και απο προσωπικη εμπειρια,2 μηχανηματα πηγα σε 2 διαφορετικα μαγαζια απειραχτα,ο ενας υπερυθρες,ο αλλος rework station αερα,επειδη οπως λετε δεν τα πειραξα ο ιδιος με τον ταπεινο κινεζικο αερα μου,κανενα δεν εφτασε το 6μηνο.με reball το ενα,αλλαγμενο chip το αλλο,και τα 2 με χαλαρη χρηση.και μετα οι "ειδημονες"κανουν τους κινεζους...τα ποσοστα να μακροημερευσει το μηχανημα ειναι χαμηλα και το ξερετε,απλα ειναι πολλα τα λεφτα αρη...

Panoss
23-01-17, 09:23
αλλαγμενο chip το αλλο,και τα 2 με χαλαρη χρηση.και μετα οι "ειδημονες"κανουν τους κινεζους...τα ποσοστα να μακροημερευσει το μηχανημα ειναι χαμηλα και το ξερετε,απλα ειναι πολλα τα λεφτα αρη...
Με αλλαγμένο chip, γιατί "τα ποσοστα να μακροημερευσει το μηχανημα ειναι χαμηλα";

soler
23-01-17, 10:02
Ρε παιδιά σορρυ κιόλας αλλά ποιος θα κάτσει να κάνει reflow πόσο μάλλον reball και τι λεφτά θα ζητήσει όταν με 80-100 ευρώ παίρνεις καινούργια μητρική? Τι συζητάμε τώρα?

chipakos-original
23-01-17, 11:12
Ρε παιδιά σορρυ κιόλας αλλά ποιος θα κάτσει να κάνει reflow πόσο μάλλον reball και τι λεφτά θα ζητήσει όταν με 80-100 ευρώ παίρνεις καινούργια μητρική? Τι συζητάμε τώρα?
Σωστό και υπάρχει ολόκληρο θέμα ακριβώς για αυτό το ζήτημα. Κι όμως αυτοί που αγόρασαν σταθμό ΚΑΛΟ και ακριβό τον αγόρασαν για να επισκευάζουν πλακέτες. Τι πιστεύεις ότι τον αγόρασαν για να βγάλουν κάτι σε παραγωγή?? Απλώς μερικοί την μια στιγμή τον αγόρασαν και την άλλη στιγμή κατάλαβαν την γκάφα που έκαναν.

ioannis_83
23-01-17, 18:45
Με αλλαγμένο chip, γιατί "τα ποσοστα να μακροημερευσει το μηχανημα ειναι χαμηλα";
απο προσωπικη εμπειρια αλλα και απο φιλους,ποτε κανενα μηχανημα δε ξεπερασε το 9μηνο.επειδη οτι μηχανημα κ να χεις,ποτε δε θα καταφερεις να φτασεις τη γραμμη παραγωγης.τελος,αν τα ποσοστα ειναι καλα,γιατα δινουν ολοι 3μηνες εγγυησεις?

atsio
26-01-17, 01:18

Δεν υπάρχει τέτοια τιμή για καινούργια μητρική για laptop. Όλες οι μητρικές που βλέπεις on line είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά μεταχειρισμένες και οι περισσότερες refurbished (ένα καλό μπάνιο σε υπέρηχους τις κάνει ολοκαίνουργιες). Για αυτό και βλέπεις συνήθως ένα μήνα εγγύηση (όχι την εγγύηση καινούργιου) και είσαι πάντα σε φόβο μην σου χτυπήσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Δύο από τις τέσσερες φορές που το δοκίμασα χτύπησαν, μία στον εννάμιση μήνα και η δεύτερη στο εξάμηνο).

απο προσωπικη εμπειρια αλλα και απο φιλους,ποτε κανενα μηχανημα δε ξεπερασε το 9μηνο.επειδη οτι μηχανημα κ να χεις,ποτε δε θα καταφερεις να φτασεις τη γραμμη παραγωγης.τελος,αν τα ποσοστα ειναι καλα,γιατα δινουν ολοι 3μηνες εγγυησεις?

Δεν θα φτάσεις το καινούργιο, γιατί απλά δεν είναι καινούργιο. Και αυτό όμως είναι σχετικό διότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προβληματικά από τον κατασκευαστή. Στους περισσότερους είναι γνωστά τα κατασκευαστικά προβλήματα σε αρκετά chipset γνωστών εταιριών, ακόμα και στους επεξεργαστές, όταν φοράει το board AMD αμέσως μπάινουν ψύλοι στα αυτιά σου. Περαιτέρω πολλά είναι τα γνωστά προβλήματα άλλων εξαρτημάτων (π.χ. NEC Tokin) και συνήθως τα προβλήματα είναι κοινά για κάθε συγκεκριμένη μητρική.
Όταν κάνεις reball το υπάρχων chipset παίζεις με την τύχη σου. Αρκετές φορές το chipset έχει "αρπάξει" ή έχουν πρόβλημα τα balls του die και που το ζεσταίνεις καταφέρνεις να τον κάνεις να δουλέψει προσωρινά.
Στην περίπτωση που όντως φταίνε οι ταλαιπωρημένες bga κολλήσεις του substrate εάν ο τεχνικός που το επισκευάζει δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία πιθανών να μην φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές είναι οι παράμετροι για επιτυχημένο reball που τις αποκτάς μέσα από την εμπειρία και με το διάλογο με άλλους συναδέλφους.
Αρκετές φορές ξαναπαρουσιάζει πρόβλημα το chipset μετά από reball, όχι γιατί φταίει το chipset αλλά γιατί κάποιο άλλο IC (π.χ. voltage regulator, mosfet) που είναι στην γραμμή που τροφοδοτεί το chipset παρουσιάζει πρόβλημα.

soler
26-01-17, 01:26
Δεν υπάρχει τέτοια τιμή για καινούργια μητρική για laptop. Όλες οι μητρικές που βλέπεις on line είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά μεταχειρισμένες και οι περισσότερες refurbished (ένα καλό μπάνιο σε υπέρηχους τις κάνει ολοκαίνουργιες). Για αυτό και βλέπεις συνήθως ένα μήνα εγγύηση (όχι την εγγύηση καινούργιου) και είσαι πάντα σε φόβο μην σου χτυπήσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Δύο από τις τέσσερες φορές που το δοκίμασα χτύπησαν, μία στον εννάμιση μήνα και η δεύτερη στο εξάμηνο).

Ποιος μίλησε για laptop?

atsio
26-01-17, 03:12
pad se multilayer πλακετα επισκευαζεται???πολυ θα θελα να μαθω τον τροπο...

Όπως σου είπε και ο Αντώνης επισκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που επισκευάζονται και οι γραμμές στα boards (ψιλό σύρμα, ψιλή μύτη στο κολλητήρι, μικροσκόπιο και καλά νεύρα). Τις περισσότερες φορές τα pads που ξεκολλάνε είναι not connected και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς.

και απο προσωπικη εμπειρια,2 μηχανηματα πηγα σε 2 διαφορετικα μαγαζια απειραχτα,ο ενας υπερυθρες,ο αλλος rework station αερα,επειδη οπως λετε δεν τα πειραξα ο ιδιος με τον ταπεινο κινεζικο αερα μου,κανενα δεν εφτασε το 6μηνο.με reball το ενα,αλλαγμενο chip το αλλο

Ολους τους πελάτες μου τους προετοιμάζω για αλλαγή chipset. Τώρα το πόσο αξιόπιστο θα είναι το καινούργιο chipset είναι σχετικό. Παίζει πολύ λοβιτούρα με τους Κινέζους στα ανταλλακτικά. Όλα τα scrap των ανεπτυγμένων χωρών καταλήγουν στην Κίνα όπου ολόκληρα χωριά ασχολούνται με την διάλυσή τους και την διαλογή τους. Προσωπικά πιστεύω ότι τα περισσότερα είναι από scrap, reballed και μπανιαρισμένα σε υπερήχους και πολλές φορές γιαλισμένα και με ξαναχτυπημένα νούμερα, ημερομηνίες κλπ. Εάν δεις τα περισσότερα dies σε μικροσκόπιο, θα έχουν ψιλές χαρακιές και σπασμένες γωνίες, ακόμα και διαφορετικό logo (καλή δικαιολογία για να το γυρίσεις για refund στον Κινέζο) και πολλά από αυτά που πουλάνε σαν καινούργια είναι πιο μαυρισμένα από εμένα στα μέσα Αυγούστου. θέλει πολύ προσοχή στην επιλογή του προμηθευτή και του chipset που θα προμηθευτής.
Παρόλα αυτά η αλλαγή του chipset είναι μονόδρομος εάν το μηχάνημα επιστρέψει με το ίδιο πρόβλημα μετά από reball (συνήθως την δεύτερη φορά που επιστρέφει από reball το chipset είναι βραχυκυκλωμένο - dead, ή εάν το κάνεις reball ξανά να σου βραχυκυκλώσει τότε).

olorin
26-01-17, 09:54
Παιδιά επειδή και γω προκοπή με reflow και reball δεν έχω δεί θέλω να ρωτησω:

Τα νέα(δεν ξέρω αν είναι νέα) τσιπάκια από Κίνα ή αλλού που έχουν στο ebay είναι με solder balls sn/pb ή lead free; Είναι καλύτερο να είναι με μόλυβδο;

Και ακόμα μια ερώτηση.Η διαδικασία να περάσεις solder balls σε τσιπάκι μου φαίνεται βουνό επειδή συνέχεια μου φέυγουν από τη θέση τους.Έχω δει ότι υπάρχει κάποια πάστα που τη περνάς πάνω στο direct heat stencil και με τη θέρμανση κολλάει στο τσιπάκι και σχηματίζει τα μπαλάκια.Την έχει χρησιμοποιήσει αυτή κάνεις;

atsio
26-01-17, 12:03
Κανένα chipset από όλους τους κατασκευαστές δεν βγαίνει από την γραμμή παραγωγής με leaded balls. Όλα είναι lead free. Όταν το κολλάς είναι καλύτερα να έχει leaded balls για την αποφυγή έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες - ζόρισμα. Για αυτό τον λόγο τα κάνω όλα reball με leaded balls.
Και το reball με solder paste δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται στα βίντεο. Πρέπει τα balls που θα δημιουργηθούν να είναι του ίδιου μεγέθους και παίζουν πολλοί παράγοντες στην επίτευξή του.

ioannis_83
26-01-17, 23:03
Όπως σου είπε και ο Αντώνης επισκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που επισκευάζονται και οι γραμμές στα boards (ψιλό σύρμα, ψιλή μύτη στο κολλητήρι, μικροσκόπιο και καλά νεύρα). Τις περισσότερες φορές τα pads που ξεκολλάνε είναι not connected και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς.

Ολους τους πελάτες μου τους προετοιμάζω για αλλαγή chipset. Τώρα το πόσο αξιόπιστο θα είναι το καινούργιο chipset είναι σχετικό. Παίζει πολύ λοβιτούρα με τους Κινέζους στα ανταλλακτικά. Όλα τα scrap των ανεπτυγμένων χωρών καταλήγουν στην Κίνα όπου ολόκληρα χωριά ασχολούνται με την διάλυσή τους και την διαλογή τους. Προσωπικά πιστεύω ότι τα περισσότερα είναι από scrap, reballed και μπανιαρισμένα σε υπερήχους και πολλές φορές γιαλισμένα και με ξαναχτυπημένα νούμερα, ημερομηνίες κλπ. Εάν δεις τα περισσότερα dies σε μικροσκόπιο, θα έχουν ψιλές χαρακιές και σπασμένες γωνίες, ακόμα και διαφορετικό logo (καλή δικαιολογία για να το γυρίσεις για refund στον Κινέζο) και πολλά από αυτά που πουλάνε σαν καινούργια είναι πιο μαυρισμένα από εμένα στα μέσα Αυγούστου. θέλει πολύ προσοχή στην επιλογή του προμηθευτή και του chipset που θα προμηθευτής.
Παρόλα αυτά η αλλαγή του chipset είναι μονόδρομος εάν το μηχάνημα επιστρέψει με το ίδιο πρόβλημα μετά από reball (συνήθως την δεύτερη φορά που επιστρέφει από reball το chipset είναι βραχυκυκλωμένο - dead, ή εάν το κάνεις reball ξανά να σου βραχυκυκλώσει τότε).
η δικη μου εμπειρια,το dv9500 στους 5 μηνες χτυπησε,με αλλαγμενο gpu με leaded balls απ οτι μ ειπε ο τεχνικος.επειδη σκοτωθηκαμε με το τσακαλι(δεν αναγνωριζε),το ανοιξα,καταφερα να περασω τις μπιλιες αλλα οταν πηγα να το κολλησω καθισε στραβα(κινεζικο αερα εχω χωρις preheater),οχι στο alignment αλλα απο τη μια μερια ελιωσε πιο νωρις.το παρατησα κ ειναι ακομα ετσι.το dell,ενα inspiron 5010,σε αλλο μαγαζι 3 φορες reball στο ιδιο chip,1 μηνα διαρκεια καθε φορα.τελευταια φορα αλλαγη chip(επειτα απο δικη μ επιμονη κ προσπαθεια να τους πεισω οτι το προβλημα ειναι το ιδιο το chip),το παραλαμβανω και δε φορτιζει η μπαταρια.ξανα πισω,ξανακανουν reball,βαζουν το παλιο και φορτιζει αλλα δε δειχνει τιποτα,ξαναβαζουν το καινουριο και καπου εδω τελειωνει η μητρικη.μου δινουν τα λεφτα πισω (με φασαρια)και εχω χασει κανα 6μηνο πανε ελα.οποτε η μεχρι τωρα εμπειρια μου με το reball ειναι οχι κακη,αλλα χειρηστη.στην αρχη ολα καλα,μολις αρχισουν οι μλκιες ομως βγαζουν την ουρα τους απ εξω.

atsio
27-01-17, 01:32
Ποιά GPU και τι χρονολογίας έβαλε στο 9500; Στο 5010 όταν λές "ξαναβαζουν το καινουριο και καπου εδω τελειωνει η μητρικη", τι εννοείς;

ioannis_83
27-01-17, 17:33
Ποιά GPU και τι χρονολογίας έβαλε στο 9500; Στο 5010 όταν λές "ξαναβαζουν το καινουριο και καπου εδω τελειωνει η μητρικη", τι εννοείς;
στο 9500 εβαλε τον ιδιο κωδικο,νομιζω g86770,ενω του χα προτεινα να βαλει 2ης γενιας g86771,αλλα αρνηθηκε.οσο για το dell,εννοω οτι τελευταια φορα που καναν reball κ βαλαν το καινουριο chip(για 2η φορα),απ οτι μ ειπαν δεν ειχε εικονα.συνολο εγιναν 5 reball.ε,καποια στιγμη δε παιρνει αλλο...κοιτα,ειναι δυσκολο το κομματι reball,δεν αντιλεγω απλα η δικη μ εμπειρια αλλα κ φιλων λεει οτι τελικα δεν αξιζε,η πηγαμε στα λαθος μερη για επισκευη.και ρωταω,με κοστος 80-100ε στο μηχανημα,εχουμε την πολυτελεια να αναζητησουμε τον σωστο τεχνικο?

atsio
27-01-17, 18:56
Για το 9500 είχες απόλυτο δίκιο. Ο μονόδρομος είναι το 771 και μάλιστα του 2010 (εκεί στάματησε και η παραγωγή του, άλλα οι κινέζοι πουλάνε και του 12 κλπ. Που τα βρίσκουνε !!!!!). Σου ξαναέβαλε ένα προβληματικό 770.
Τώρα για το Dell !!!! το δεν έχει εικόνα είναι σχετικό. Ξεκινούσε και έκλεινε ή έμενε ανοιχτό; Ξεκινούσε και είχε παράξενους χαρακτήρες στην οθόνη;

ioannis_83
27-01-17, 23:16
Για το 9500 είχες απόλυτο δίκιο. Ο μονόδρομος είναι το 771 και μάλιστα του 2010 (εκεί στάματησε και η παραγωγή του, άλλα οι κινέζοι πουλάνε και του 12 κλπ. Που τα βρίσκουνε !!!!!). Σου ξαναέβαλε ένα προβληματικό 770.
Τώρα για το Dell !!!! το δεν έχει εικόνα είναι σχετικό. Ξεκινούσε και έκλεινε ή έμενε ανοιχτό; Ξεκινούσε και είχε παράξενους χαρακτήρες στην οθόνη;
εγω δε το ειδα,η πολιτικη της εταιριας ειναι οτι πει ο τεχνικος.μου ειπανε ακριβως οτι δε δειχνει πλεον τιποτα η οθονη και δε παιρνει επισκευη.και αυτο και με το παλιο αλλα και το καινουριο τσιπ.απλα κατι δε μου κολλαει...η ιστορια οπως προειπα ειναι οτι με το παλιο τσιπ γραφικων φορτιζε,αλλα χαλουσε στον μηνα,ενω η οθονη εδειχνε στο γκρι σαν κοκους,χιονια απ την πρωτη μερα που το επαιρνα.τους επεμενα οτι εχει προβλημα το ιδιο το τσιπ αλλα αυτοι τα χαβα τους...οτι κρινει ο τεχνικος.με τα πολλα,παραγγελνουν αλλο τσιπ(1 μηνα αναμονη)δε ξερω απο που,το βαζουν και δεν αναγνωριζει το φορτιστη ουτε στο bios,γι αυτο κ δε φορτιζει και η μπαταρια.(προφανως θα ξερεις,τα dell εχουν μια add only
DALLAS 2501 μνημη,που συνδεεται στο κεντρικο πιν και αναγνωριζει σαν γνησιο το φορτιστη).αυτοι πατανε στο γεγονος οτι εγω ειχα ενα φορτιστη απο αλλο λαπτοπ,που ομως ειχα ενσωματωσει τη μνημη αυτη(την πηρα απο το καμμενο γνησιο) και φορτιζε κανονικα,το αναγνωριζε στο bios και ολα μια χαρα.με τα πολλα τους επεισα μετα απο καβγαδες με το αστερι τεχνικο,που επεμενε οτι τα dell διαβαζουν αντισταση στο φορτιστη οπως τα hp.ακομα δε μπορω να εξηγησω τι κανανε,ξερω οτι δεν εχει σχεση το gpu με τη φορτιση,μαλλον καπου στη διαδικασια εγινε μλκια και πηγαν να το μπαλωσουν ετσι...τι λες κ εσυ?

atsio
28-01-17, 00:54
εγω δε το ειδα,η πολιτικη της εταιριας ειναι οτι πει ο τεχνικος.μου ειπανε ακριβως οτι δε δειχνει πλεον τιποτα η οθονη και δε παιρνει επισκευη.και αυτο και με το παλιο αλλα και το καινουριο τσιπ.απλα κατι δε μου κολλαει...η ιστορια οπως προειπα ειναι οτι με το παλιο τσιπ γραφικων φορτιζε,αλλα χαλουσε στον μηνα,ενω η οθονη εδειχνε στο γκρι σαν κοκους,χιονια απ την πρωτη μερα που το επαιρνα.τους επεμενα οτι εχει προβλημα το ιδιο το τσιπ αλλα αυτοι τα χαβα τους...οτι κρινει ο τεχνικος.

Φοβάμαι ότι το πρόβλημά σου ήταν στην VRAM και όχι στην GPU, σε 5010 είναι η μία από τις δύο περιπτώσεις που είδα πρόβλημα σε VRAM, η άλλη ήταν σε ένα DV5 το οποίο ήρθε από άλλο service όπου ανακάλυψα ότι (πιθανώς από αδεξιότητα) κατα το reball κούνησαν τη μία από τις μνήμες και βραχυκύκλωσαν τα balls της , και μάλιστα οι περισσότεροι στο εξωτερικό προσπαθώντας να επισκευάσουν το πρόβλημα στα 5010 προσπαθούν να απενεργοποιήσουν την GPU και να δουλεύει με την Intel γιατί πιθανώς δεν μπορούν να το διορθώσουν.

με τα πολλα,παραγγελνουν αλλο τσιπ(1 μηνα αναμονη)δε ξερω απο που,το βαζουν και δεν αναγνωριζει το φορτιστη ουτε στο bios,γι αυτο κ δε φορτιζει και η μπαταρια.(προφανως θα ξερεις,τα dell εχουν μια add only
DALLAS 2501 μνημη,που συνδεεται στο κεντρικο πιν και αναγνωριζει σαν γνησιο το φορτιστη).αυτοι πατανε στο γεγονος οτι εγω ειχα ενα φορτιστη απο αλλο λαπτοπ,που ομως ειχα ενσωματωσει τη μνημη αυτη(την πηρα απο το καμμενο γνησιο) και φορτιζε κανονικα,το αναγνωριζε στο bios και ολα μια χαρα.με τα πολλα τους επεισα μετα απο καβγαδες με το αστερι τεχνικο,που επεμενε οτι τα dell διαβαζουν αντισταση στο φορτιστη οπως τα hp.

Ενας μήνας αναμονή από Κίνα είναι φυσολογικό. Μονο που σου είπε ότι και τα Dell είναι με αντίσταση όπως τα HP έπρεπε να καταλάβεις με ποιούς είχες να κάνεις. Εάν δεν εμφάνιζε το μήνυμα κατά το post ότι ο φορτιστής δεν είναι Dell, σημαίνει ότι τον αναγνώριζε σαν συμβατό.

ακομα δε μπορω να εξηγησω τι κανανε,ξερω οτι δεν εχει σχεση το gpu με τη φορτιση,μαλλον καπου στη διαδικασια εγινε μλκια και πηγαν να το μπαλωσουν ετσι...τι λες κ εσυ?

Η gpu δεν έχει να κάνει τίποτα με την φόρτιση. Για την φόρτιση η άμεσα εμπλεκόμενοι είναι ο EC και ο CHARGER. Αυτό που με μπερδεύει στα γραφόμενά σου είναι ότι αναφέρεις ότι ξαναβάλανε την παλιά GPU και φόρτιζε !!!!!!

ioannis_83
28-01-17, 12:27
το μυνημα το εβγαζε κατα την εκκινηση,οτι δεν αναγνωριζει το φορτιστη.οπως κ στο βιος,εβγαζε νομιζω unbranded unknown,ενω πριν εβγαζε 65 watt.οσο για τη gpu,ουτε εμενα με πειθει αυτο π ειπαν οτι φορτιζε με την παλια,το πιο πιθανο ειναι να μην εκαναν τιποτα και απλα να σκεφτηκαν αυτη τη μλκια.εγω πιστευω οτι κατι εγινε κατα το reball,και το καλυψαν με αυτο το ψεμα.οσο για τη vram π λες,δε ξερω αλλα καθε φορα μετα το reball δουλευε για περιπου ενα μηνα και μετα ξαφνικα μαυριζε η οθονη και ξεκινουσαν τα beep.(εκτος αν απο τη ζεστη τοπικα εφτιαχνε και η vram)οταν καταλαβα με ποιους εχω να κανω ηταν αργα γιατι ειχα ηδη πληρωσει και με καλυπτε η εγγυηση(τρομαρα τους..)

atsio
28-01-17, 14:56
Ένα-ένα μας τα λες. Λογικό είναι να μην φορτίζει εάν δεν αναγνωρίζει τον φορτιστή. Καλά δεν είχανε άλλο φορτιστή για να δοκιμάσουν;

ioannis_83
28-01-17, 16:25
Ένα-ένα μας τα λες. Λογικό είναι να μην φορτίζει εάν δεν αναγνωρίζει τον φορτιστή. Καλά δεν είχανε άλλο φορτιστή για να δοκιμάσουν;
δε σου τα λεω ενα ενα.ξεκαθαρα,ο φορτιστης που ειχα,ηταν στην ουσια γνησιος,ακομα και τωρα που μιλαμε σε αλλο dell φορτιζει κανονικα.εκτος αυτου δοκιμασαν και με γνησιο,οχι ενα,2-3,αλλα παλι δε τους αναγνωριζε.αρα δημιουργηθηκε προβλημα στη μητρικη,μετα την επισκευη,που πριν δεν υπηρχε.

atsio
28-01-17, 17:13
Αυτό είναι σίγουρο

DARIO
12-03-17, 02:23
4329143292432944329543296

2 Χρονια και ακομα δουλευει και το εκανα με ζεστο αερα οπως κανω παντα!Μνημες και GPU!