PDA

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Acer aspire 5741G dead

andyferraristi
24-08-15, 16:08
Παιδιά καλησπέρα, και καλή εβδομάδα.

Η ιστορία σχετικά με το συγκεκριμένο έχει ως εξής. Μου το έφεραν να κολήσω το DC Jack που ήταν κομένο (μάλλον από βίαιο τράβηγμα κρίνοντας από το γενικότερο "ξεχαρβάλωμα" των τριγύρω πλαστικών). Όταν το έπραξα έδωσα τάση και το εκκίνησα, χωρίς όμως να έχω ένδειξη οθόνης (ούτε εσωτερικής, αλλά ούτε και εξωτερικής). Δοκιμάζοντας αλλαγές στα slots των μνημών (έφερε δύο Dimmάκια), κάποια στιγμή έφερε την εξωτερική οθόνη. Όταν όμως σύνδεσα την εσωτερική, άναψε για δύο - τρία δευτερόλεπτα, και μετά τέλος. Όλα νέκρωσαν, και μάταιες όλες οι προσπάθειες ανάνηψης (δεν ακούστηκε ούτε "τσαφ", αλλά ούτε και κάποιο ψήγμα καπνού είδα). Βρήκα το σχηματικό της MoBo (LA-5891P Rev: 1.0) εδώ.

(http://monitor.espec.ws/files/acer_aspire_4741z_4741zg_5741_5741g_5741z_5741zg_-_compal_la-5891p_-_rev_1.0_197.pdf)Επειδή όμως δεν έχω ξανασχοληθεί με επισκευή πλακέτας φορητού, μήπως θα μπορούσε κάποιος να δώσει ένα χεράκι, έτσι για το πρώτο "σπρώξιμο".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ. Ελέγχοντας διεξοδικά οπτικά την πλακέτα, δεν παρατήρησα κάτι το μεμπτό ...

atsio
25-08-15, 22:33
Οταν λες ότι είναι νεκρό, δεν τραβάει καθόλου amper όταν κουμπώνεις την τροφοδοσία και όταν πατάς το power button;

DGeorge
26-08-15, 09:11
.......Υ.Γ. Ελέγχοντας διεξοδικά οπτικά την πλακέτα, δεν παρατήρησα κάτι το μεμπτό ...Φίλε και κοντογείτονα Αντρέα πολύ Καλημέρα σου!:biggrin:
Θα με κάνεις να μουρμουρήσω/γκρινιάξω...χεχεχεχεχεχεχε
Αν διάβασες αυτό! (http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=68217&p=563828&viewfull=1#post563828), με κάνεις να νοιώθω, ότι δεν σου μετέδωσα το μήνυμα:
"...Και η πλέον περιττή -κατ' εσένα- λεπτομερής πληροφορία, μπορεί να είναι αναγκαία/απαιτητή, και ακόμα να κρύβει -και αυτήν- τη λύση του προβλήματός σου!!!!!"

Ως αποτέλεσμα, ελλιπών πληροφοριών -από εσένα-, προκύπτουν οι εξής ερωτήσεις:
1) Αυτή του φίλου Αδάμ (atsio), όπως επίσης,
2) Δοκίμασες να το 'λειτουργήσεις' χωρίς καθόλου RAM; (Ίσως έπαιρνε μπρος, και κατέληγε στους ενδεικτικούς ήχους απουσίας RAM.)

........και μάταιες όλες οι προσπάθειες ανάνηψης......
Αυτή η φράση, από μόνη της, σηκώνει έναν ωκεανό νερό!!!!
3) Τι εννοείς; Ποιές ήταν αυτές όλες οι προσπάθειες, που έκανες, και οι οποίες αποδείχτηκαν μάταιες (λεπτομερώς);

........Υ.Γ. Ελέγχοντας διεξοδικά οπτικά την πλακέτα, δεν παρατήρησα κάτι το μεμπτό...Έχε τον νου σου!..... Όταν αναφερόμαστε σε -ό,τι είδους- computers, δεν αναφερόμαστε σε κοινές πλακέττες!!!!! Είναι τουλάχιστον διστρωματικές (αν όχι και παραπάνω)! Οπότε δεν μπορείς να ξέρεις, το 'μεμπτό' σημείο, που αναζητάς, σε ποιό στρώμα μπορεί να βρίσκεται, όπως και 'κρυμμένο' κάτω από ποιό επιφανειακό εξάρτημα!!!

Κατ' εμένα.... Αν πετύχεις οπτικό εντοπισμό βλάβης σε PCB υπολογιστή:
Ή μάλλον χτύπησες jackpot!!!!! Ή η βλάβη θα πρέπει να είναι πολύ εξόφθαλμη (σπασμένη PCB)!!!!!

Βασικά, περιμένουμε απαντήσεις με λεπτομέρειες!
Όσο λιγότερες λεπτομέρειες δίνεις, τόσο δυσκολότερη κάνεις την πιθανότητα να βρεθεί λύση στο πρόβλημά σου!!

andyferraristi
26-08-15, 13:19
Αδάμ και Γιώργο καλησπέρα,

οι πληροφορίες που μου ζητάτε είναι ότι κατά τη σύνδεση με το τροφοδοτικό (MoBo με processor μόνο συνδεδεμένο επάνω, και ούτε καν fan) έχω 93 - 93.8 mA. Με το πάτημα του Start Button ανέρχεται στα 96.6 mA, και αφήνοντας το Start Button ανέρχεται στα 98.9 mA.
Να δώσω και πληροφορίες για την τάση, μετράω 19.38 V με τροφοδοτικό στον "αέρα", και 18.85 V κατά τη σύνδεση με τη MoBo.

Όσον αφορά τις "μουρμούρες" σου κοντοχωριανέ Γεώργιε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου (έχω δε διαβάσει το post που με παραπέμπεις στο link), αλλά δυστυχώς δεν την είχα την πληροφορία να τη δημοσιεύσω μέχρι που μου τη ζήτησε ο Αδάμ. Δημοσίευσα ότι είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μη με παρεξηγείς, όπως έγραψα είμαι άπειρος σχετικά με Lap Top MoBos, και γι αυτό ζητώ τη βοήθεια σας.

3) Τι εννοείς; Ποιές ήταν αυτές όλες οι προσπάθειες, που έκανες, και οι οποίες αποδείχτηκαν μάταιες (λεπτομερώς);

Έχε τον νου σου!..... Όταν αναφερόμαστε σε -ό,τι είδους- computers, δεν αναφερόμαστε σε κοινές πλακέττες!!!!! Είναι τουλάχιστον διστρωματικές (αν όχι και παραπάνω)! Οπότε δεν μπορείς να ξέρεις, το 'μεμπτό' σημείο, που αναζητάς, σε ποιό στρώμα μπορεί να βρίσκεται, όπως και 'κρυμμένο' κάτω από ποιό επιφανειακό εξάρτημα!!!

Με τον όρο "όλες οι προσπάθειες", εννοώ τα τρυκ που μου αναφέρεις (εκτός μνήμες, δίσκος, processor, fan κ.λ.π).
Όσον αφορά τον διεξοδικό οπτικό έλεγχο της πλακέτας, εννοώ μήπως υπήρχε κάτι το "αρπαγμένο", μήπως είμαι τυχερός και μου κάτσει το Jackpot, αλλά επί ματαίω.

DGeorge
26-08-15, 14:41
..........Με τον όρο "όλες οι προσπάθειες", εννοώ τα τρυκ που μου αναφέρεις (εκτός μνήμες, δίσκος, processor, fan κ.λ.π).............Δηλαδή δοκίμασες να τον 'ξεκινήσεις' με (και χωρίς) την μπαταρία συνδεδεμένη, ενώ το τροφοδοτικό/φορτιστής ήταν κι αυτό στην πρίζα και στο laptop (ενεργό);
Γενικά, αν θέλεις, γράψε μας αναλυτικά, -μία-προς μία- όποια ενέργεια έκανες. Περιληπτικές εκφράσεις κάπου-κάπου παρανοούνται/(δεν γίνονται κατανοητές).
Δεν θα παρεξηγηθεί κανείς από εμάς, αν μας τα περιγράψεις σαν σε ηλίθιους!!!!!..... Σε διαβεβαιώ!

atsio
26-08-15, 15:11
Αδάμ και Γιώργο καλησπέρα,

οι πληροφορίες που μου ζητάτε είναι ότι κατά τη σύνδεση με το τροφοδοτικό (MoBo με processor μόνο συνδεδεμένο επάνω, και ούτε καν fan) έχω 93 - 93.8 mA. Με το πάτημα του Start Button ανέρχεται στα 96.6 mA, και αφήνοντας το Start Button ανέρχεται στα 98.9 mA.
Να δώσω και πληροφορίες για την τάση, μετράω 19.38 V με τροφοδοτικό στον "αέρα", και 18.85 V κατά τη σύνδεση με τη MoBo.

Σύνδεσε και το fan, με οθόνη συνδεδεμένη (μην αφαιρείς μνήμες), χωρίς δίσκο και μπαταρία και ξαναμέτρησε.

andyferraristi
26-08-15, 20:56
Δηλαδή δοκίμασες να τον 'ξεκινήσεις' με (και χωρίς) την μπαταρία συνδεδεμένη, ενώ το τροφοδοτικό/φορτιστής ήταν κι αυτό στην πρίζα και στο laptop (ενεργό);
Γενικά, αν θέλεις, γράψε μας αναλυτικά, -μία-προς μία- όποια ενέργεια έκανες. Περιληπτικές εκφράσεις κάπου-κάπου παρανοούνται/(δεν γίνονται κατανοητές).
Δεν θα παρεξηγηθεί κανείς από εμάς, αν μας τα περιγράψεις σαν σε ηλίθιους!!!!!..... Σε διαβεβαιώ!

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με τη μπαταρία εκτός (σκέτη πλακέτα). Κατά τα άλλα (κάτι που δεν ανέφερα), μόλις κόλλησα τα καλώδια στο Jack και πάτησα το Start Button το Lap Top άναψε τα ενδεικτικά Leds (τόσο του Start Button, όσο και της MoBo), και λειτούργησε το fan του processor. Μόλις λοιπόν ανακάλυψα την γενεσιουργό αιτία της μη εμφάνισης σήματος στην οθόνη (εσωτερική, ή εξωτερική) "παίζοντας" με τις μνήμες, έκανα Boot μέχρι τη στιγμή που μου έγραψε την ένδειξη της μη ύπαρξης λειτουργικού συστήματος (λογικό αφού έλειπε ο δίσκος από πάνω). Έκλεισα το μηχάνημα, σύνδεσα την εσωτερική οθόνη (μόνο αυτό έκανα, δηλαδή δεν σύνδεσα δίσκο ή οτιδήποτε άλλο, με τη λογική τα βήματα να γίνουν ένα - ένα), τότε άναψε για δύο - τρία δευτερόλεπτα, και από τότε ... αναζητείται εναγωνίως λειτουργία για Lap Top. :biggrin:
Δεν θυμάμαι κάποια άλλη λεπτομέρεια να σου γράψω, πέρα από το γεγονός ότι έκτοτε ότι δοκιμές και μετρήσεις στην πλακέτα γίνονται με την πλακέτα εκτός του Lap Top (επάνω σε αντιστατικό πανί), και όπως γράφω παρακάτω στον Αδαμ, με την ματαρία αποσυνδεδεμένη ...

Σύνδεσε και το fan, με οθόνη συνδεδεμένη (μην αφαιρείς μνήμες), χωρίς δίσκο και μπαταρία και ξαναμέτρησε.

Αύριο πρωΐ που θα ξαναέρθω σε επαφή με το μηχάνημα θα δοκιμάσω αυτά που μου λες και θα επανέλθω με καινούρια δεδομένα.

teo966
26-08-15, 21:10
οταν εβαλες την εσωτερικη οθονη ειχες το τροφοδοτικο η' την μπαταρια συνδεμενη?

andyferraristi
26-08-15, 22:34
οταν εβαλες την εσωτερικη οθονη ειχες το τροφοδοτικο η' την μπαταρια συνδεμενη?

Όχι, τις προσέχω τις κακοτοπιές ...

andyferraristi
27-08-15, 07:37
Καλημέρα με φρέσκες πρωϊνές μετρήσεις. Τοποθέτησα επάνω στη MoBo processor, fan, μνήμη, monitor, και φυσικά μπαταρία (τα minimum για τη λειτουργία του). Μόλις σύνδεσα το τροφοδοτικό, και χωρίς να κάνω οτιδήποτε είχα μια απότομη αύξηση του ρεύματος στα 290 mA, η οποία διατηρήθηκε για 2 - 3 δεύτερα, και κατόπιν έπεσε στα 4.93 mA, η οποία ένταση έμεινε αμετάβλητη ακόμα και με το πάτημα του Start Button. Κάτι επιπλέον που παρατήρησα είναι ότι κατά την τοποθέτηση του τροφοδοτικού, και χωρίς να κάνω καμία απολύτως ενέργεια, το Led2 (Battery Led) ανάβει για 5 sec, και μετά σβήνει για άλλα τόσα. Πατώντας το Start Button όμως κάνει 11 blinks. Το αναφέρω μήπως βοηθήσει σε κάτι ...

misterno
27-08-15, 08:30
Καλημέρα.
Θα σου προτείνω κάτι απλό. Πάρε το σχέδιο και κάνε όλες τις μετρήσεις που αφορούν τις συνδέσεις του jack που έβαλες σε επίπεδο ωμικής συνέχειας με ωμόμετρο. Όλες οι πλακέτες laptop έχουν 4 στρώματα το λιγότερο. Αν όλες οι μετρήσεις στα σημεία επαφής του jack είναι ΟΚ, τότε αφαίρεσε τα ΌΛΑ τα πλακετάκια (wifi-bluetooth), RAM, CPU και δώσε τάση μόνο από το τροφοδοτικό χωρίς μπαταρία. Δες αν ανοίγει το FAN και αν ανάβει το power led και φυσικά πόση ώρα αυτό παραμένει ανοικτό. Ταυτόχρονα μέτρα τάσεις στα σημεία επαφής με το jack και στα περιφερειακά εξαρτήματα. ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ. Κάνε αυτά και τα ξαναλέμε πάλι.

atsio
27-08-15, 10:21
Τοποθέτησα επάνω στη MoBo processor, fan, μνήμη, monitor, και φυσικά μπαταρία (τα minimum για τη λειτουργία του).

Σου ζήτησα να τις κάνεις (τις μετρήσεις) χωρίς μπαταρία.

andyferraristi
27-08-15, 12:59
Πάρε το σχέδιο και κάνε όλες τις μετρήσεις που αφορούν τις συνδέσεις του jack που έβαλες σε επίπεδο ωμικής συνέχειας με ωμόμετρο.

Το έκανα και όλες οι συνέχειες ωμικά δείχνουν Ok ...

Αν όλες οι μετρήσεις στα σημεία επαφής του jack είναι ΟΚ, τότε αφαίρεσε τα ΌΛΑ τα πλακετάκια (wifi-bluetooth), RAM, CPU και δώσε τάση μόνο από το τροφοδοτικό χωρίς μπαταρία. Δες αν ανοίγει το FAN και αν ανάβει το power led και φυσικά πόση ώρα αυτό παραμένει ανοικτό.

Έτσι ακριβώς όπως μου το ζητάς, δεν έχω ούτε οπτική ένδειξη από Led, αλλά ούτε περιστροφή (έστω και ελάχιστη) του Fan ...

Σου ζήτησα να τις κάνεις (τις μετρήσεις) χωρίς μπαταρία.

Ζητώ συγνώμη, παρανόησα. Λοιπόν με μπαταρία εκτός, και με συνδεδεμένα στη MoBo, processor, fan, ram, και display (εσωτερικό), έχω 74 - 75 mA κατά τη σύνδεση του τροφοδοτικού, 77.8 mA κατά το πάτημα του Start Button και κατόπιν 80.2 mA αφού αφήσω το Start Button, ένδειξη που την έχω για μερικά δευτερόλεπτα ...

atsio
27-08-15, 15:53
Ποιά είναι η αντίσταση με τηνγείωση στα pins του PQ51;

andyferraristi
27-08-15, 17:53
Αδάμ καλησπέρα. Επειδή μου προέκυψε ανάγκη να απομακρυνθώ από το εργαστήριο, θα μετρήσω αύριο, και θα σου γράψω ...

andyferraristi
28-08-15, 08:39
Καλημέρα. Οι ωμικές μετρήσεις που λαμβάνω είναι άπειρο στα pins 1, 2, 3 (Source), άπειρο στο pin 4 (gate), και 15.37 kΩ στα pins 5, 6, 7, 8 (Drain) ...

atsio
28-08-15, 10:32
Παράξενο, και τα volt στο source, gate και drain;

andyferraristi
28-08-15, 11:20
Source (pins 1, 2, 3): 19.39 V
Gate (pin 4): 8.2 V
Drain (pins 5, 6, 7,): 19.39 V

Και επειδή μου έκανε εντύπωση το ίδιο δυναμικό στα source και drain, μέτρησα ωμικά τα pins αυτά, και δεν έχω συνέχεια (δεν βρήκα βραχυκύκλωμα δηλαδή) ...

atsio
28-08-15, 12:36
Δεν είναι αυτό το παράξενο. Το παράξενο έιναι ότι τραβάει λίγο παραπάνω από το κανονικό όταν κουμπώνεις το τροφοδοτικό (όχι ότι δεν συμβαίνει σε ορισμένα boards), αλλά οι μετρήσεις σου δείχουν ότι η γραμμή των 19v δεν έχει πρόβλημα και το κύκλωμα προστασίας δεν βρίσκει πρόβλημα στο board. To ότι δεν ξεκινάει το board αλλά καταφέρνει να τραβήξει ορισμένα ma προτού κλείσει δείχνει πιθανότητα πρόβλημα στην GPU ή το PCH.
Δες την αντίσταση με την γείωση στα PL40,PL41,PL10,PL38,PL14,PL32,PL30,PL27,PL28 χωρις τροφοδοτικό (βγάλε και τον επεξεργαστή).

andyferraristi
28-08-15, 13:47
PL 14: 13.7 Ω - 14 Ω
PL 27: 20.45 kΩ - 20.57 kΩ
PL 28: 18.1 kΩ - 18.1 kΩ
PL 30: 26.05 kΩ - 26.06 kΩ
PL 32: 0.481 kΩ - 0.481 kΩ
PL 38: 0.5 Ω - 0.4 Ω
PL 40: 0.768 kΩ - 0.769 kΩ
PL 41: 0.768 kΩ - 0.769 kΩ

Οι δύο μετρήσεις που σου αναγράφω είναι από το ένα και από το άλλο pin. Όμως όσο και να έψαξα, δεν βρήκα πουθενά στη MoBo το PL 10, αλλά ούτε τα γειτονικά του PU 12, και PQ 39, PQ 40, PQ 41. Μήπως πρόκειται για κάτι optional ???

atsio
28-08-15, 14:04
Όμως όσο και να έψαξα, δεν βρήκα πουθενά στη MoBo το PL 10, αλλά ούτε τα γειτονικά του PU 12, και PQ 39, PQ 40, PQ 41. Μήπως πρόκειται για κάτι optional ???

Αυτό σημαίνει ότι το board είναι UMA version και δεν έχει GPU (U34).
Καθάρισε το καλάι από τα PJ9 και PJ10 ώστε να φανούνε τα pads και μέτρησε ξανά το PL38. Εάν δεν είναι ποιά 0.5Ω τότε πας για αλλαγή PCH

andyferraristi
28-08-15, 14:34
4.5 Ω και 5.3 Ω

atsio
28-08-15, 15:11
Καλό αυτό. Μέτρα την αντίσταση με την γείωση στα pads του PJ9 και PJ10. Για να βρεις τα pads από την πλευρά του PL38 χρησιμοποίησε continuity με το PL38

andyferraristi
28-08-15, 17:23
Αδάμ μου συμβαίνει κάτι περίεργο. Μετράω στα PJ9, και PJ10, και κάθε φορά λαμβάνω και διαφορετικές μετρήσεις. Συνήθως 0 (ή 0.xx Ω). Το φαινόμενο αυτό υφίσταται με διάφορους συνδυασμούς πολύμετρου - καλωδίων. Τι συμβαίνει ??? Κάνω κάτι λάθος ???

atsio
28-08-15, 17:45
Εάν καθαρίσεις το καλάι θα δεις σε κάθε pj (jumper) από δύο pads. Το έκανες αυτό;

andyferraristi
28-08-15, 18:25
Εννοείς να βγάλω το καλάϊ με το κολλητήρι ??? Ή απλά να καθαρίσω από το flux ??? Εάν εννοείς το flux, καθάρισα καλά τις επαφές ...

atsio
28-08-15, 18:34
Ναι, να καθαρίσεις το καλάι με κολλητήρι και σύρμα. Από κάτω έχει από δύο pads κάθε PJ. Το ένα pad είναι η γραμμή που έρχεται από το pl38 και το άλλο η γραμμή που συνεχίζει

andyferraristi
28-08-15, 19:28
Δυστυχώς δεν διαθέτω σύρμα αυτή τη στιγμή. Προσπάθησα όμως με σύρμα από πολύκλωνο καλώδιο αφού το γύμνωσα. Όμως ενώ βλέπω ότι οπτικά (και όσο με βοηθούν τα μυωπικά μάτια μου) έχουν ξεχωρίσει οι επαφές, εντούτοις το μπιπεράκι χτυπά, δείχνοντας μου αυνέχεια. Είναι φυσιολογικό αυτό ???

atsio
28-08-15, 20:07
Δεν καθάρισαν καλά. Πρέπει κάθε pad σε κάθε pj να σου δίνει διαφορετική ωμική αντίσταση. Πρέπει να μην υπάρχει επαφή των δύο pads ώστε να δεις ποιά μεριά της γραμμής είναι βραχυκυκλωμένη.

andyferraristi
28-08-15, 20:30
Ε τότε θα εγκαταλείψω την προσπάθεια για σήμερα. Θα προσπαθήσω αύριο να βρω σύρμα, θα ξαναπροσπαθήσω, και όταν θα έχω μετρήσεις, θα ξαναγράψω. Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου, και τον χρόνο σου ...

andyferraristi
29-08-15, 13:27
Καλημέρα. Λοιπόν πήγα και ψώνισα νήμα αποκόλλησης, έκανα αυτά που μου είπες, και έχω και μετρήσεις.
Μέτρησα 30.8 ΚΩ από τη μεριά του PL 38, και 0 - 0.5 Ω από την άλλη μεριά ...

atsio
29-08-15, 13:44
Χτυπημένο PCH, το U41.

andyferraristi
29-08-15, 14:13
U 41, Southbridge ??? Μάλιστα. Οπότε εδώ τελειώνει το έργο μου γιατί μου λείπει ο εξοπλισμός ώστε να προχωρήσω παρακάτω (παρά το γεγονός ότι το chip το βρήκα μόνο 10 $ στο ebay). Να σε ευχαριστήσω ακόμα μια φορά από καρδιάς για την πολύτιμη βοήθεια που μου παρείχες, καθως και τον χρόνο που διέθεσες για μένα. Να 'σαι πάντα καλά να συνεχίσεις να βοηθάς τον κόσμο ...

atsio
29-08-15, 14:18
Κάνει την δουλειά και του Northbridge και του Southbridge. Με 10$ δεν θα το εμπιστευόμουν. Γύρω στα 30-50$ κάτι γίνεται και πάλι με αμφιβολία για την ποιότητά του.

andyferraristi
29-08-15, 14:31
Με 10$ δεν θα το εμπιστευόμουν. Γύρω στα 30-50$ κάτι γίνεται και πάλι με αμφιβολία για την ποιότητά του.

Θα αυμφωνήσω αν και δεν έχω εμπειρία εκτός από αυτά που έχω διαβάσει εδώ στο forum. Πάντως ακόμα και αξιόπιστο να ήταν, σκοντάφτω σε πιο βασικά πράγματα (υποδομή) ...

toni31
29-08-15, 18:25
Πάντως είναι απίστευτο, ένα λάπτοπ μπήκε για βύσμα και φεύγει με PCH χτυπημένο. Είναι να μην σου τύχει που λέμε:saad::saad::saad:

andyferraristi
29-08-15, 18:51
Πάντως είναι απίστευτο, ένα λάπτοπ μπήκε για βύσμα και φεύγει με PCH χτυπημένο. Είναι να μην σου τύχει που λέμε:saad::saad::saad:

Γι αυτόν τον λόγο τους διευκρινίζω ότι εάν κάτι το έχουν για φτιάξιμο, να το πάνε για φτιάξιμο, εάν το έχουν για πέταμα, τότε παρεμβάλομαι ως τελευταία λύση (της συμφοράς όπως αποδεικνύεται) ...

DGeorge
30-08-15, 13:52
Γι αυτόν τον λόγο τους διευκρινίζω ότι εάν κάτι το έχουν για φτιάξιμο, να το πάνε για φτιάξιμο, εάν το έχουν για πέταμα, τότε παρεμβάλομαι ως τελευταία λύση (της συμφοράς όπως αποδεικνύεται) ...
Υποψιάζομαι ότι δεν φταις εσύ (τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση).... Οπότε μην υποβαθμίζεις τον εαυτόν σου ως τεχνικό!!!
Κι η δική μου πείρα αγγίζει τη μηδενική, και ειδικά σε σχέση με την πείρα παλληκαριών εδωμέσα.
....Μα κανένας δεν ξεκίνησε 'Γνώστης'-'Ο δεν παίζομαι!'! Κανένας!!!!
Υποψιάζομαι έντονα
.........Μου το έφεραν να κολήσω το DC Jack που ήταν κομένο (μάλλον από βίαιο τράβηγμα κρίνοντας από το γενικότερο "ξεχαρβάλωμα" των τριγύρω πλαστικών)........ότι το Laptop συμμετέσχε -άθελά του- σε ~μικρό όργιο. ....Με μπύρες ήταν; ...Χωρίς μπύρες ήταν; Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω.
Το γεγονός είναι ότι η βία πάνω στο jackάκι ήταν μάλλον γενικευμένη (και φυσικά σου το απέκρυψαν).
Δηλαδή: Μην παραξενευτείς αν -για παράδειγμα- ακούσεις, ότι το Laptopάκι βρέθηκε -ενώ δούλευε- σε καμμιά λεκάνη με νερό, μπανιέρα, κλπ, ή ότι έπεσε -πάντα σε λειτουργία- από τραπέζι ~1,5 μέτρο ύψος.
Τα jackάκια στα Laptop (και όλες τις σχετικές συσκευές) δεν είναι πλέον τόσο -μηχανικά-ευαίσθητα όπως ήταν κάποτε! Χρειάζεται παραγματική βία!
Έσω έτοιμος! Σου κρύβουν πληροφορίες σχετικά με τον φόνο.

Κάνει την δουλειά και του Northbridge και του Southbridge. Με 10$ δεν θα το εμπιστευόμουν.......
......Οπότε εδώ τελειώνει το έργο μου γιατί μου λείπει ο εξοπλισμός ώστε να προχωρήσω παρακάτω (παρά το γεγονός ότι το chip το βρήκα μόνο 10 $ στο ebay).....
Αν θα τους το παραδώσεις με το jackάκι απλώς ξανακολλημένο, θα σου απαιτήσουν να λειτουργεί και το Laptop! (Ίσαμ' εδώ βρωμάνε κάτι τέτοιες π@@@@@@ου@@@@στιές!)
Εγώ:
1) Θα προειδοποιούσα ότι έχει εκτεταμένη βλάβη, και συνεπώς θα στοιχίσει (βάλε όσα νομίζεις -βασικά την τόση εργασία σου) Ευρώ!

Αν συμφωνούσε στην τιμή:
2) Θα έπαιρνα το chipάκι των 10 $ από το ebay, και θα το αντικαθιστούσα -με κάποια πατέντα-, ώστε να 'πάρει μπρος' το 'εργαλείο'.
3) Θα κόλλαγα το jackάκι με logo, ώστε την επόμενη φορά να μη βγαίνει παρά μόνο με σπασμένο το Laptop!
4) Θα του έκανα επίδειξη καλής λειτουργίας, θα έπαιρνα τα λεφτούλια μου, και "Χαίρερε!!!!" ..........Όσο δουλέψει!

Αν δεν συμφωνούσε στην τιμή:
2α) Θα κόλλαγα το jackάκι -αν ήθελε- (και μετά από σχετική ενημέρωση χρέωσης) και θα του έπαιρνα ένα 20ρικο (για το γαμώτο)
2β) Αν δεν ήθελε, δεν θα κόλλαγα ούτε το jackάκι!!!!!! (επίσης για το γαμώτο)

Υποψιάζομαι έντονα ότι θα σου ξαναέρθει.... Τελικά, επειδή δεν θα βρει -κορόϊδο- να του το φτιάξει τσάμπα!
Εννοείται, ότι πάλι με πατέντα, το chipάκι των 10 $, κι άσε τον σε 1-2 μήνες να ξανάρθει.....

Συγγνώμη, που τα λέω έτσι χύμα! Αλλά αν πας να με εξαπατήσεις (ο πελάτης) και σε τσακώσω, δεν μπορείς να περιμένεις να σου φερθώ και με τον πλέον σωστό τρόπο......:wiink:

andyferraristi
30-08-15, 14:31
Κατ αρχήν να διευκρινήσω ότι δεν αμείβομαι γι αυτές τις δουλειές. Είμαι ναι μεν τεχνικός, αλλά σε άλλο αντικείμενο. Επειδή όμως πιάνουν τα χέρια μου (και επειδή οι σπουδές μου κάποτε ήταν ηλεκτρονικού), μου φέρνουν διάφορα ώστε να τα κοιτάξω στον ελέυθερο χρόνο μου. Η αμοιβή μου μπορείς να πεις είναι η εμπειρία που αποκομίζω. Τώρα στο προκείμενο. Το Lap Top όταν ήρθε στα χέρια μου ήταν λειτουργικό (έπαιρνε μπρος δηλαδή όταν σύνδεσα το jack). Εάν διαβάσεις το πρώτο post, γράφω ότι πήρε μπρος, αλλά δεν μου εμφάνιζε πληροφορία στο monitor. Όταν παίζοντας με τις μνήμες, εμφάνισε, η πληροφορία ήταν σε εξωτερικό monitor. Όταν σύνδεσα το εσωτερικό, ήρθε το τέλος του. Μπορεί να ήταν η κακιά στιγμή, μπορεί το monitor από το "χάδι" να έπαθε κάτι, δεν το γνωρίζω. Σημασία έχει ότι αύριο που θα επιστρέψω στη δουλειά θα το μοντάρω (ότι μπορέσω δηλαδή γιατί μιλάμε για Χιροσίμα), και θα το παραδώσω δηλώνοντας αδυναμία συνέχισης των εργασιών μου.

DGeorge
30-08-15, 20:03
Αντρέα, ακόμα και Τεχνικός Οδοποιίας να είσαι, δεν πρέπει να διαθέτεις το 'μαγικό άγγιγμα του καταστροφέα'!!!!:biggrin:
Το εργαλείο ήταν -πιθανότατα- προβληματικό! Βίωσε κάποια βίαιη εμπειρία (απ' όπου και το jackάκι) κι ήρθε και στάνιαρε το πράγμα.
Με πιθανότητα πάνω από 85% δεν είναι δικό σου το φταίξιμο!!!!!

.....Σημασία έχει ότι αύριο που θα επιστρέψω στη δουλειά θα το μοντάρω (ότι μπορέσω δηλαδή γιατί μιλάμε για Χιροσίμα), και θα το παραδώσω δηλώνοντας αδυναμία συνέχισης των εργασιών μου.Είναι αρκετά συνετή η πράξη σου αυτή, όπως την περιγράφεις, (και από την στιγμή, που δεν 'το κατέχεις' καθόλου με τα computers).
Δηλώνοντας 'αδυναμίας συνέχισης εργασιών', θα δείξεις -αμέσως- εντιμότητα, και αξιοπιστία -εκ μέρους σου- προς τον άλλο (πελάτη).
Όποιου είδους, κι επιπέδου, Τεχνικός κι αν είσαι, δηλώνεις ευθαρσώς: "Μάγκες μέχρι εκεί (όπου είναι το όριό μου) μπορώ να σας κάνω ότι θέλετε! Περισσότερα μη ζητάτε!"
Τέτοιου είδους 'εξηγήσεις - σπαθί' -ειδικά στις μέρες μας- είναι είδος υπό αφανισμό.
Βαθύτατα, θερμότατα, κι ειλικρινέστατα Συγχαρητήρια, τουλάχιστον εκ μέρους μου!!!!

andyferraristi
30-08-15, 20:54
Αντρέα, ακόμα και Τεχνικός Οδοποιίας να είσαι, δεν πρέπει να διαθέτεις το 'μαγικό άγγιγμα του καταστροφέα'!!!!:biggrin:
Το εργαλείο ήταν -πιθανότατα- προβληματικό! Βίωσε κάποια βίαιη εμπειρία (απ' όπου και το jackάκι) κι ήρθε και στάνιαρε το πράγμα.
Με πιθανότητα πάνω από 85% δεν είναι δικό σου το φταίξιμο!!!!!

Όποιου και εάν είναι το φταίξιμο, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ...

Είναι αρκετά συνετή η πράξη σου αυτή, όπως την περιγράφεις, (και από την στιγμή, που δεν 'το κατέχεις' καθόλου με τα computers).
Δηλώνοντας 'αδυναμίας συνέχισης εργασιών', θα δείξεις -αμέσως- εντιμότητα, και αξιοπιστία -εκ μέρους σου- προς τον άλλο (πελάτη).
Όποιου είδους, κι επιπέδου, Τεχνικός κι αν είσαι, δηλώνεις ευθαρσώς: "Μάγκες μέχρι εκεί (όπου είναι το όριό μου) μπορώ να σας κάνω ότι θέλετε! Περισσότερα μη ζητάτε!"

Κοίταξε, όταν τους διευκρινίζω ότι

... εάν κάτι το έχουν για φτιάξιμο, να το πάνε για φτιάξιμο, εάν το έχουν για πέταμα, τότε παρεμβάλομαι ως τελευταία λύση (της συμφοράς όπως αποδεικνύεται) ...

το κάνω για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το θεωρώ ανήθικο και ανέντιμο εκ μέρους μου να στερώ δουλειά (ειδικότερα την εποχή που διανύουμε) από κάποιον επαγγελματία του είδους. Ακόμα χειρότερα εάν το έκανα και επ' αμειβή, δεδομένου ότι έχω δουλεια (ευτυχώς) από την οποία αμείβομαι.
Δεύτερον, γιατί αποποιούμαι της όποιας ευθύνης σε περίπτωσης "στραβής" (καλή ώρα σαν και τώρα).

Τέτοιου είδους 'εξηγήσεις - σπαθί' -ειδικά στις μέρες μας- είναι είδος υπό αφανισμό.
Βαθύτατα, θερμότατα, κι ειλικρινέστατα Συγχαρητήρια, τουλάχιστον εκ μέρους μου!!!!

Εντάξει, κόψε κάτι, τα παραλές ... :blushing::blushing::blushing: