Μου έδωσαν ένα Toshiba C660D που δεν άνοιγε. ¶λλαξα πάστες, καθάρισα ανεμιστηράκια και το κατάφερα και άνοιξε μέχρι που έκανα το πρώτο reboot οπότε και αρνήθηκε να ξαναανοίξει. Έβγαλα τημ μπαταρία και έκανα reset το bios. Τίποτα. Έβαλα πάλι το πληκτρολόγιο στην θέση του και μετά απο καμιά ώρα δοκίμασα να το ανοίξω και ωπ εικόνα.Πάλι όμως μετά το reboot μάυρα μαντάτα γυρνάει το ανεμηστηράκι για 3 δευτερόλεπτα και μετά σιωπή. Δοκίμασα να κάνω πάλι reset το bios αλλά δεν είχα τύχη. Το λύνω πάλι μετράω το βύσμα του φορτιστή ok μετράω το βύσμα του λαπτοπ ok. Κατεβάζω σχηματικό να το παίξω ειδήμων κινέζικα τα μισά. Επειδή ενώ έχω εμπειρία σε αλλαγές βυσμάτων τροφοδοσίας, πυκνωτών, reflow (δεν έχω τον εξοπλισμό για reballing), είμαι τελείως άπειρος σε ότι έχει να κάνει με τα μικρότερα components καθώς και στο πώς μετράμε με πολύμετρο πάνω στην μητρική μπορεί κάποιος να μου δώσει κάποιες κατευθυντήριες; Έχει κάποιος κάποια ιδέα για το τι και που να μετρήσω; Το σχηματικό μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ http://www.megafileupload.com/en/file/619705/Compal-LA-6843P--PWWAE---2010-08-16-Rev--1-0--PDF.html. Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη.
Φίλε Παναγιώτη, Πολλή Καλημέρα σου και Καλή (επισήμως) ¶νοιξη!:biggrin:
Ζητώ, ειλικρινά, συγγνώμη, για την αργοπορημένη ανταπόκρισή μου!!:saad:
Κάνε μου μιά χάρη:
Βάλε μια κοινή παγοκύστη -με τα νερά της- στην κατάψυξή σου!
Αφού παγώσει καλά, κι έχεις πλέον τα παγάκια σου σχηματισμένα, μέσα στα 'κελιά' τους, την βγάζεις από την κατάψυξη.
Την στρώνεις, επίπεδη-οριζόντια -όσο γίνεται- επάνω σε ένα τραπέζι!
Από πάνω της στρώνεις, μία -όσο γίνεται λεπτότερη και απορροφητικότερη- πετσέτα!
Τέλος... Επάνω στην πετσέτα τοποθετείς το Laptop.
Το αφήνεις λίγο, ώστε να παγώσει, και μετά αρχίζεις τις διαδικασίες, που μας περιγράφεις (με το Laptop -πάντα- επάνω στην πετσέτα με τα παγάκια -από κάτω).
Το ανάβεις, κάνεις reboot και μάλιστα επανειλημμένα.... Κοινώς, άλλαξέ του τα φώτα στις δοκιμές κανονικής λειτουργίας.
Θα περιμένουμε να μας γράψεις νεότερά σου, οποιαδήποτε εξέλιξη-τροπή και αν αποκτήσουν τα πράγματα!:wiink:
Καλή Επιτυχία!!!
Εγώ λέω να μην χαραμίσεις τα παγάκια (φτιάξε κανένα ποτό) και να κάνεις ένα reflow στο Northbridge (U3)
Καλησπέρα ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
DGeorge (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=58063)
Φίλε DGeorge απο ότι καταλαβαίνω θεωρείς και εσύ υπεύθυνο το Northbridge συνήθως ακολούθώ την μέθοδο της θερμανσης με το θερμοπίστολο και μέτρηση της αντίστασης της πλακέτας. Αν δεν κάνω λάθος είναι η ίδια μεθοδολογία;
atsio (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=58946)
Φίλε atsio έτσι λέω και εγώ να πιω κανά τσιπουράκι και να την ψήσω για μεζέ.
Έχετε ιδέα για τις βέλτιστες θερμοκρασίες για reflow. Η διαδικασία που ακολουθώ είναι, θερμαίνω την πλακέτα μέχρι τους 230 μένω εκεί 2 λεπτά και μετά την αφήνω να κρυώσει. Βέβαια αν και έχω θερμόμετρο δίπλα στο ολοκληρωμένο δεν είμαι σίγουρος για την θερμοκρασία που πιάνουν τα solder balls (πρέπει να επενδύσω σε ir για reballing).
Χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις μιάς και είμαι και νέος στο forum. Θα προσπαθήσω να είμαι ποιό ενεργός.
Πολλή Καλημέρα σας!!!:biggrin:
Εγώ λέω να μην χαραμίσεις τα παγάκια (φτιάξε κανένα ποτό)...........
.......
atsio
Φίλε atsio έτσι λέω και εγώ να πιω κανά τσιπουράκι και να την ψήσω για μεζέ.....(Κλαίω...) ...Θά 'λεγα ότι δεν είναι και η ενδεικνυόμενη μέθοδος!..... Από την άλλη, όμως... "Ο πελάτης έχει πάάάάάάντα δίκιο!"
Τρελλός είμαι, για να σου φέρω αντίρρηση; Να μού' ρθει καμμιά ξανάστροφη, σε χρόνο ανύποπτο, μέσα απ' την οθόνη;!;!:hahahha:
Καλησπέρα ευχαριστώ για τις απαντήσεις..........Θα προσπαθήσω να είμαι πιο ενεργός.Βλέπεις; Η καλωσύνημας, η ευγένειά μας, κλπ κλπ είναι δολωματάκια για να 'τσιμπήσεις' και να σε κλείσουμε και 'σένα στο δικό μας 'κλουβί με τις τρελλές'!
...Κι εμείς κάπως έτσι την πατήσαμε, από τους προηγούμενους, και κοίτα την κατάντια μας! ...Γίναμε ενεργοί! Μαμά μου..... Σνιφφφφ! (τουλάχιστον δεν είμαστε 'παθητικοί'! :hahahha:)
__________________________________________________ ________________________
Γι 'αυτό εξακολουθώ να σας πάω!!! Βλέπω ότι το χιούμορ περισσεύει, χωρίς να χάνεται η όποια σοβαρότητα σε κάθε θέμα!!!! Κι αυτό πρέπει να το θέλει κανείς πολύ, για πετυχαίνει την διατήρηση τόσο λεπτής ισορροπίας!!!
Σοβαρά τώρα...... Στο θέμα μας!
........Φίλε DGeorge απο ότι καταλαβαίνω θεωρείς και εσύ υπεύθυνο το Northbridge;............Λάθος. Θεωρώ πιθανό το γεγονός υπερθέρμανσης, γενικότερα, σε κάποιο-οποιοδήποτε σημείο/υποσύστημα. Οπότε, σε πρώτη φάση, η παγοκύστη (πρόχειρη-ισχυρή ψύξη) θα δείξει αν πρόκειται -γενικότερα- για φαινόμενο/αποτέλεσμα από υπερθέρμανση, ή όχι.
Στο σχολειό, στα Μαθηματικά κυρίως, αυτή η μέθοδος λεγόταν "Εις άτοπον απαγωγή!"
Οδηγώντας σε 'άτοπο' αποτέλεσμα, απέκλειες μία-προς μία κάθε λάθος περίπτωση, μέχρις ότου σου έμενε η σωστή.
Ακόμα κι αν 'έπεφτες με τη μία' στη σωστή περίπτωση, έπρεπε -πάλι- μία-προς μία να αποκλείσεις όλες τις υπόλοιπες. Έτσι, επιβεβαίωνες το γεγονός ότι είχες -πράγματι- πετύχει τη σωστή περίπτωση!:wiink:
Αν, λοιπόν, δείξει να μην συγκινείται από την ψύξη, κι εξακολουθήσει το πρόβλημα, θα γνωρίζουμε -τουλάχιστον- να ψάξουμε οπουδήποτε αλλού, εκτός από θέμα υπερθέρμανσης.
Αν, όμως, δείξει να υπακούει στην ψύξη, και να συμπεριφέρεται φυσιολογικά, κάτω -ακόμα- και από
τις μεγαλύτερες απαιτήσεις, τότε ψάχνουμε πιθανές αιτίες υπερθέρμανσης (λόγω κακής ροςή αέρα μέσα στο μηχάνημα -λόγω πολλών αιτιών-, υπερβολικής σκόνης επάνω σε cpu -και γενικότερα σε chipάκια-, και λόγω διαφόρων άλλων αιτιών):wiink:
Είναι (πάντα σ' αυτήν την περίπτωση) πιθανόν, κάποιο εξάρτημα (υποσύστημα) να έχει 'αρπάξει', ή να έχει αποκτήσει κάποια θερμική υπερευαισθησία στη θερμότητα, λόγω προβληματικής λειτουργίας του.
Μας αναφέρεις ότι:
.......Πάλι όμως μετά το reboot μάυρα μαντάτα γυρνάει το ανεμιστηράκι για 3 δευτερόλεπτα και μετά σιωπή. ..........Αν έχει γεμίσει σκόνη, ο χώρος μέσα στο Laptop, το πιθανότερο είναι να έχει αρπάξει και τρίχες, ή άλλου είδους ίνες από το περιβάλλον. (..ειδικά αν 'έπαιζε παιχνίδια, ή Internet' κολλημένο σε κάποια ακρυλική κουβέρτα κρεβατιού) CSI το κάναμε εδωμέσα!!! .....¶ντε πλέον!!!:001_tt2:
Αν συμβαίνουν, λοιπόν, διάφορα τέτοια χαριτωμένα μέσα στο Laptop σου, κατά πρώτον το ψύχεις.
Έτσι παρακάμπτεις τον ανεμιστήρα, τη σκόνη επάνω στη cpu, κλπ κλπ.
Όταν οι ημιαγωγοί (chipάκια, αλλά και γενικότερα) είναι σε ψύξη, είναι ευτυχισμένοι και λειτουργούν άψογα (αν δεν έχουν καεί, ή υποστεί κάποια άλλη βλάβη).
Η σκόνη είναι θερμομονωτήςμ και λειτουργεί ως 'κουβέρτα' οπουδήποτε. Έτσι, αν το -καλυμμένο από σκόνη- αντικείμενο παράγει κάποια θερμότητα, αυτή συσσωρεύεται-προστίθεται διαρκώς.
Καταλαβαίνεις λοιπόν, τι πρόκειται να συμβεί, σε κάποια στιγμή, αν το 'σκονισμένο' αντικείμενο είναι κάποιος ημιαγωγός (CPU, άλλα chipάκια, κλπ)!
......Και τώρα... Μετά τα σοβαρά......... ......Χαβαλέ συνέχεια:
......... μιάς και είμαι και νέος στο forum.....Αγόρι μου, πού πας;;; Δεν σου έμαθε η μάνα σου, να προσέχεις τις παρέες σου; Χεχεχεχεχεχεχε
Δεν βλέπεις τα δικά μας τα χαΐρια; Φιρί-φιρί πας; Χεχε
Να φανταστείς, ότι τόσα τέτοια δυσφημιστικά έχω γράψει για το forum, και η διαχείριση δεν λέει να με ξεγράψει.... "Εκεί!" λέει "Σκλάβος στη γαλέρα! .......Ας πρόσεχες πριν κάνεις αίτηση μέλους! Μετά την απομάκρυνσιν εκ του Ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!!!"
Και "κράάάάάάάκκκκ' το μαστίγιο πάνω απ' τα κεφάλια! "Δουλέψτε κοπρόσκυλα!" "Τσάμπα, νομίζετε - ότι, σας ταΐζουμε;" (Φαντάσου να μας ταΐζανε, κιόλας, τι θα γινόταν;!!! ) Χιχιχιχιχι Χάρμα θάψιμο!!!
Μόνη ελπίδα στον καθένα μας, είναι να φέρει καινούργιο 'αίμα'.... Έτσι μαζεύει κάποιους-ελάχιστους πόντους. Αμα συγκεντρωθούν αρκετοί ( =φέρεις πολλούς φρέσκους στη γαλέρα) τότε μπορείς να κερδίσεις ξανά την ελευθερία σου....
Και πάλι....Ομερτά!! ....Διαφορετικά.... 'Τσιμεντωμένος' στον Βόσπορο! Χεχεχε
........Θα προσπαθήσω να είμαι πιο ενεργός.Τώρα πλέον δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσεις! Όταν πρωτοακούσεις το μαστίγιο δυό χιλιοστά δίπλα από το αυτί σου, έρχεσαι και στανιάρεις με τη μία! Οι 'μαστόροι' της διαχείρισης του πλοίου είναι αρτιότατα εκπαιδευμένοι στην πειθώ. Αυτά τα παιδιά.... Πρέπει να το είχαν, και πριν την εκπαίδευση, το 'χάρισμα'... Ένα κάτι σε κληρονομικό: Από Administrators σε Moderators και τούμπαλιν!
Χιχιχιχιχι ¶ψογο θάψιμο!!! Ξεπέρασα τον εαυτό μου σε κάθε προηγούμενη επίδοσή μου, στο φτυάρι!!!!!
Έχετε ιδέα για τις βέλτιστες θερμοκρασίες για reflow. Η διαδικασία που ακολουθώ είναι, θερμαίνω την πλακέτα μέχρι τους 230 μένω εκεί 2 λεπτά και μετά την αφήνω να κρυώσει. Βέβαια αν και έχω θερμόμετρο δίπλα στο ολοκληρωμένο δεν είμαι σίγουρος για την θερμοκρασία που πιάνουν τα solder balls (πρέπει να επενδύσω σε ir για reballing).
Με ποιό τρόπο την θερμαίνεις στους 230?
Με ποιό τρόπο την θερμαίνεις στους 230?
Θερμοπίστολο
230 βαθμοί είναι η θερμοκρασία του θερμού αέρα (από το μπιστόλι σου) και όχι η θερμοκρασία που πιάνει το bga ic. Χωρίς heater από κάτω και flux δεν θα καταφέρεις να λιώσεις τα balls εκτός και εάν ανεβάσεις πολύ την θερμοκρασία με το μπιστόλι αλλά αυτό θα καταστρέψει το bga ic. Το "ζέσταμα" του Northbridge με το μπιστόλι θα σου δώσει ένδειξει εάν όντος το πρόβλημα είναι εκεί.