Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Συνεχή restart σε Toshiba A300-1EG
andyferraristi
11-12-14, 16:57
Καλησπέρα. Το σύμπτωμα του τίτλου συμβαίνει ώς εξής:
Αμέσως μετα την οθόνη "φωρτώματος" των Windows
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38813&stc=1
προχωρώντας στην επόμενη κάνει restart (όχι power off).
(Όταν συμβαίνει αυτό εμφανίζει μια μπλέ οθόνη αλλά για κλάσματα του δευτερολέπτου, χωρίς να μπορώ να διαβάσω τι γράφει).
Δοκίμασα reflow στην κάρτα γραφικών (παρά το γεγονός ότι δεν έχω σφάλμα σε όσα γραφικά φορτώνει, "σπασίματα" εικόνας κ.τ.λ.), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Δοκίμασα επίσης μνήμες, έκανα boot από usb stick (με σκληρό δίσκο, DVD Rom εκτός), αλλά μάταια.
Έβγαλα την μπαταρία του BIOS για Reset, τζίφος (μπαταρία 3.1 V).
Δοκίμασα να κάνω boot χωρίς εξωτερική τροφοδοσία, με μπαταρία μόνο (για να αποκλείσω την περίπτωση του Nec Tokin), τίποτα.
Το μόνο που το κάνει να μείνει λίγο "ζωντανό", είναι να φορτώσω το Ubuntu Live Cd (από usb stick). Μόλις φορτώσει το desktop του ubuntu παραμένει "ζωντανό" για καμιά δεκαριά - εικοσαριά δεύτερα, και μετά τα ίδια (restart).
Ρίχτε παίδες καμία ιδέα, γιατί έφτασα σε τέλμα.
Στοιχεία MoBo:
MB ASSY: 1397B0029261
MB: 1110A2171336
VGA: 1110A2169814
Στοιχεία Graphics Card:
PT10S-6050A2169801-VGAB-DDR2-A03
Τέλος, θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Τι είναι αυτό που βρίσκεται στη φωτογραφία δεξιά του προσέσσορα ???
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38814&stc=1
Τα στοιχεία που αναγράφονται επάνω του είναι:
INTEL
NH82801HBM
L826NA54
SLB 9A
Είναι Southbridge ??? Παίζει να τρέχει κάτι με αυτό ????
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και συγνώμη για το "σεντόνι" ...
Καθάρισες το fan;Έβαλες νέα πάστα;
Αυτό που είναι δεξιά του CPU είναι το Southbridge...
Αφού λες ότι μπαίνει κανονικά με Ubuntu και κλήνει μετά από λίγη ώρα μου θυμίζει σύμπτωμα υπερθέρμανσης...
ioannislab
11-12-14, 17:20
Κατω απο τον επεξεργαστη εχεις τον πυκνωτη Nec tokin. 9 στις 10 περιπτωσεις φταιει αυτος και θελει αλλαγη. Δεν ειναι ακριβως αλλα θελει προσοχη απο που θα τον φερεις γιατι υπαρχουν και μαϊμου. το ειχε θίξει σε ενα αλλο θεμα αυτο ο Κος Αδάμ (atsio).
Ρε φιλε που κολλαει το reflow που εκανες με το προβλημα σου!!!καμια σχεση!!δεν εχεις προβλημα σε γραφικα και κανοντας αυτο θα δημιουργησης προβληματα παραπανω χωρις λογο και αιτια...μην βιαζεσαι και συμβουλη μου ρωτησε πρωτα....εχεις αλαξει σκληρο αρχικα για να του περασεις τα windows ξανα?
δες και αυτο με τις θερμοκρασιες που σου ειπε ο φιλος Μανωλης...
με εκτιμηση παντα και φιλικα
Eπειδη οπως ειπε ο φιλος απο επανω υπαρχει περιπτωση να φταιει ο σκληρος,δοκιμασε να βαλεις linux που τρεχει μονο απο το cd(δεν χρειαζεται σκληρο).Απο εκει θα καταλαβεις τι γινεται.
Για υπερθερμανση δεν το νομιζω γιατι εκει δεν πεταει μπλε οθονη,σβηνει κατευθειαν.
Σε ποιες περιπτώσεις το κάνει?
Ρεύμα + Μπαταρία
Ρεύμα
Μπαταρία
andyferraristi
11-12-14, 20:37
Καθάρισες το fan;Έβαλες νέα πάστα;
Αυτό που είναι δεξιά του CPU είναι το Southbridge...
Αφού λες ότι μπαίνει κανονικά με Ubuntu και κλήνει μετά από λίγη ώρα μου θυμίζει σύμπτωμα υπερθέρμανσης...
Η καθαριότητα (πάστα και pads) ήταν το πρώτο που έγινε μόνο και μόνο επειδή ανοίχτηκε (standard operating procedure) ...
Κατω απο τον επεξεργαστη εχεις τον πυκνωτη Nec tokin. 9 στις 10 περιπτωσεις φταιει αυτος και θελει αλλαγη. Δεν ειναι ακριβως αλλα θελει προσοχη απο που θα τον φερεις γιατι υπαρχουν και μαϊμου. το ειχε θίξει σε ενα αλλο θεμα αυτο ο Κος Αδάμ (atsio).
Για να βεβαιώσω τον Nec Tokin δοκίμασα να το δουλέψω φορώντας του μόνο την μπαταρία του, ώστε με τη σταθερή τάση που παρέχει (χωρίς ripple), να λειτουργήσει. Πάντως εάν καταλήξω σε αυτόν, θα κοιτάξω να τοποθετήσω τους τέσσερις πυκνωτές και όχι άλλον Nec Tokin (διάβασα τις πρόσφατες δημοσιεύσεις περί των Nec Tokin, και κάποιων Ανατολικοασιατών εμπόρων) ...
Ρε φιλε που κολλαει το ρeflow που εκανες με το προβλημα σου!!!καμια σχεση!!δεν εχεις προβλημα σε γραφικα και κανοντας αυτο θα δημιουργησης προβληματα παραπανω χωρις λογο και αιτια...μην βιαζεσαι και συμβουλη μου ρωτησε πρωτα....εχεις αλαξει σκληρο αρχικα για να του περασεις τα windows ξανα?
δες και αυτο με τις θερμοκρασιες που σου ειπε ο φιλος Μανωλης...
με εκτιμηση παντα και φιλικα
Θα σου πω μα ποιό σκεπτικό έγινε το Reflow. Επειδή θεώρησα ότι παρά το γεγονός ότι δεν είχα τα κλασσικά συμπτώματα (γραμμές, "σπασμένη" εικόνα κ.τ.λ.), ήταν η ώρα που πήγαινε να φορτώσει τα "επιπλέον" των Windows και θεώρησα ότι μπορούσε να φορτώσει μέχρι κάποιο ελάχιστο σημείο, αλλά όχι παραπάνω ...
Σκληρό δεν έχω αλλάξει, αλλά προσπάθησα να φορτώσω Ubuntu Live Cd από Usb Stick χωρίς καθόλου σκληρό (και DVD Rom) στο μηχάνημα.
Όσο για τις θερμοκρασίες, το μόνο που μπορώ να γράψω είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός "φορτώματος" μέτρησα το Southbridge με θερμόμετρο υπέρυθρων (της πλάκας είναι η αλήθεια), και μέτρησα περίπου 50 βαθμούς κελσίου. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω κάτι σε προσέσσορα και κάρτα γραφικών γιατί βρίσκονται στην κάτω μεριά ...
Eπειδη οπως ειπε ο φιλος απο επανω υπαρχει περιπτωση να φταιει ο σκληρος,δοκιμασε να βαλεις linux που τρεχει μονο απο το cd(δεν χρειαζεται σκληρο).Απο εκει θα καταλαβεις τι γινεται.
Για υπερθερμανση δεν το νομιζω γιατι εκει δεν πεταει μπλε οθονη,σβηνει κατευθειαν.
Για τον σκληρό απάντησα παραπάνω. Όσο για τις θερμοκρασίες, έχω κι εγώ την ίδια γνώμη με εσένα (χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος ...
Σε ποιες περιπτώσεις το κάνει?
Ρεύμα + Μπαταρία
Ρεύμα
Μπαταρία
Σε όλους τους συνδυασμούς που ανέφερες ...
Βγάλε τον nec tokin και βάλε στην θέση του 4x330uf tantalum
Σε ασφαλη λειτουργια δοκιμασες να τον βαλεις να δεις την συμπεριφορα του?
Επισης δοκιμασες να απενεργοποιησεις την αυτοματη επανεκκινηση σε περιπτωση λαθους ωστε να δεις αυτη η μπλε οθονη τι μηνυμα βγαζει?
andyferraristi
12-12-14, 08:11
Βγάλε τον nec tokin και βάλε στην θέση του 4x330uf tantalum
Επειδή όπως είπα έχω φτάσει σε τέλμα, μάλλον θα το πράξω (δεν μου έχουν μείνει και πολλές κινήσεις). Απλά θα ήθελα να μου διευκρινήσεις εάν πρέπει να ζητήσω κάποια τάση λειτουργίας για τους πυκνωτές ...
Σε ασφαλη λειτουργια δοκιμασες να τον βαλεις να δεις την συμπεριφορα του?
Όταν πρωτοέπεσε στα χέρια μου του ζήτησα να μπει σε ασφαλή λειτουργία και φόρτωσε. Ήταν και η μοναδική φορά που το έκανε, γιατί από τότε δεν έμπαινε ούτε σε αυτήν (ήταν και ένας από τους λόγους που έστρεψαν το σκεπτικό μου σε κάρτα γραφικών).
Επιπλέον να προσθέσω ότι "έτρεξα" το mini XP φόρτωμα από το Hirens Boot Cd, και φόρτωνε κανονικά χωρίς Restart ...
Επισης δοκιμασες να απενεργοποιησεις την αυτοματη επανεκκινηση σε περιπτωση λαθους ωστε να δεις αυτη η μπλε οθονη τι μηνυμα βγαζει?
Όχι αυτό δεν το δοκίμασα. Φαντάζομαι η επιλογή γίνεται από το BIOS. Θα το δοκιμάσω, και θα γράψω νεότερα ...
EDIT: Δεν βρήκα επιλογή απενεργοποίησης αυτόματης επανεκκίνησης μέσα από το BIOS. Είναι κάπου αλλού ??? Πάντως, ψάχνοντας στο BIOS, βρήκα μια επιλογή απενεργοποίησης του ενός πυρήνα. Το είχε δοκιμάσει κάποιος άλλος συμφορουμίτης σε ACER με αντίστοιχο πρόβλημα. Δυστυχώς στην δική μου περίπτωση δεν λειτούργησε ...
Μνήμες και επεξεργαστή άλλαξες (ρωτάω γιατί δεν βλέπω να το αναφέρεις πουθενά) ή δοκίμασες να το ξεκινήσεις με μόνο μία μνήμη σε διαφορετικό slot;
Αυτό δίπλα στον επεξεργαστή είναι το Northbridge και όχι το Southbridge (και δεν θα το πείραζα).
Το πόσους tantalum θα βάλεις εξαρτάται από τον Tokin που έχει το board. Θέλεις πολύ χαμηλό ESR και τα volt που περνάνε είναι πολύ λίγα (κάτω από 2). Εγώ πάντως προτιμώ να ξαναβάζω Tokin (παρά την εμπειρία μου με Tokin από Κίνα).
Προσπάθησε με XP από USB αυτό, http://pcsupport.about.com/od/tipstricks/ht/disautorestart.htm.
andyferraristi
12-12-14, 14:20
Μνήμες και επεξεργαστή άλλαξες (ρωτάω γιατί δεν βλέπω να το αναφέρεις πουθενά) ή δοκίμασες να το ξεκινήσεις με μόνο μία μνήμη σε διαφορετικό slot;
Με τις μνήμες έπαιζα, δηλαδή δοκίμαζα να το ξεκινήσω με μόνο μία μνήμη σε διαφορετικό slot. Όσο για προσέσσορα, δυστυχώς δεν έχω spare για αντικατάσταση - δοκιμή ...
Αυτό δίπλα στον επεξεργαστή είναι το Northbridge και όχι το Southbridge (και δεν θα το πείραζα).
Το πόσους tantalum θα βάλεις εξαρτάται από τον Tokin που έχει το board. Θέλεις πολύ χαμηλό ESR και τα volt που περνάνε είναι πολύ λίγα (κάτω από 2).
Νομίζω ότι έχω το Nec Tokin 0E907 ...
Νομίζω ότι έχω το Nec Tokin 0E907 ...
Τέσσερεις που είπε και ο Αντώνης είναι εντάξει.
Η απενεργοποιηση της αυτοματης επανεκκινησης βρισκεται στο ιδιο μενου με τις επιλογες της ασφαλης λειτουργιας
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38845&stc=1
Τον tokin αν τον έχεις σαν ανταλλακτικό να τον βάλεις, όχι όμως να τον βγάλεις από αλλού.... Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην σου παίξει έτσι.
Ειδάλλως αυτό που είπα στα 2.5V.
andyferraristi
13-12-14, 10:48
Τέσσερεις που είπε και ο Αντώνης είναι εντάξει.
Ναι το γνωρίζω αυτό, απλά η απορία μου ήταν στα πόσα Volt έπρεπε να "παίζουν" οι πυκνωτές. Όμως απ' ότι διάβασα στα 2.5 V είναι καλά ...
Η απενεργοποιηση της αυτοματης επανεκκινησης βρισκεται στο ιδιο μενου με τις επιλογες της ασφαλης λειτουργιας
Ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω (από Δευτέρα όμως που θα έρθω ξανά σε επαφή με το Lap Top) ...
Τον tokin αν τον έχεις σαν ανταλλακτικό να τον βάλεις, όχι όμως να τον βγάλεις από αλλού.... Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην σου παίξει έτσι.
Ειδάλλως αυτό που είπα στα 2.5V.
Όχι Αντώνη, δεν έχω τίποτα σε ανταλλακτικό. Θα γίνει αγορά. Αλλά για κάποιο λόγο (διαβάζοντας και το αντίστοιχο θέμα στο badcaps), μου φαίνεται πιο "αξιόπιστη" η λύση των τεσσάρων πυκνωτών. Αν μη τι άλλο, μου έρχεται πιο εύκολη η υλοποίηση ...
andyferraristi
13-12-14, 16:45
Με τις μνήμες έπαιζα, δηλαδή δοκίμαζα να το ξεκινήσω με μόνο μία μνήμη σε διαφορετικό slot. Όσο για προσέσσορα, δυστυχώς δεν έχω spare για αντικατάσταση - δοκιμή ...
News Flash !!!
Το προσωπικό μου Lap Top (ένα DELL Latitude D630) "φοράει" τον Core 2 Duo T7250, ενώ το "προβληματικό" Α300 τον Core 2 Duo T5750 (τουλάχιστον εάν ισχύει το CPU PN: 6025B0038204 που αναγράφεται στη MoBo), που έχουν το ίδιο socket. Αδαμ τι λες, να επιχειρήσω μια "τράμπα" σαν δοκιμή που θα μου αποκλείσει το ενδεχόμενο του "χτυπημένου" προσέσσορα ???
andyferraristi
15-12-14, 15:34
Νεότερα από το μέτωπο:
Δοκίμασα με άλλον προσέσσορα και μνήμες, αλλά τζίφος. Το πρόβλημα παραμένει ...
Άγγελε δυστυχώς το αντίστοιχο menu στο δικό μου δεν έχει αυτές τις επιλογές. Αντιθέτως έχει μόνο αυτές:
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38857&stc=1
Έχετε καμιά καινούρια ιδέα, ή λέτε να προχωρήσω στην παραγγελία πυκνωτών αντικατάστασης του Nec Tokin ???
andyferraristi
16-12-14, 16:20
Λοιπόν στη συνέχεια του δράματος μου. Αφού κατάφερα να εντοπίσω το επιθυμητό menu που μου έδωσε τη δυνατότητα παγώματος της Blue Screen, έλαβα την παρακάτω οθόνη:
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38862&stc=1
σύμπτωμα το οποίο παραπέμπει στο File System. Με δεδομένο ότι δεν μπορώ να κάνω boot σε Safe Mode with Command Prompt και να "τρέξω" το chkdsk /F, είπα να προχωρήσω σε Format. Μάταια παίδες. Δεν μπόρεσα ποτέ να ρίξω Windows επάνω (το format του δίσκου έγινε σε άλλον υπολογιστή), αλλά ούτε δούλεψε όταν του έβαλα έναν άλλο σκληρό επάνω από άλλο LapTop (με Win φορτωμένα εννοείται).
Τι μπορεί να παίζει ρε παιδιά (εκτός από τα ούτως ή άλλως διαταραγμένα νεύρα μου) ????
O γκούγκλης (https://www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=0x00000024) επιβεβαιώνει ότι τα έχει παίξει ο δίσκος. Οσα format και να του κάνεις σαν slave σε άλλο μηχάνημα, αν την έχει ακούσει στο file system, σαν bootable δεν νομίζω να ξαναπαίξει.
Οσο για τον έτοιμο δίσκο, ήταν απο το δίδυμο αδερφάκι του; Γιατί αν έχει στηθεί σε διαφορετικό hardware, δύσκολο να παίξει.
andyferraristi
16-12-14, 18:46
Συμφωνώ σε αυτό που λες Νίκο. Όντως δεν ήταν ούτε δίδυμο αδελφάκι του, αλλά αύτε είχε στηθεί σε παρεμφερές Pc. Όμως θεωρώ ότι τουλάχιστον θ' "ανέβαζε" τα windows (μέχρι κάποιου σημείου), χωρίς το δικό μου σύμπτωμα ...
Ναι ναι, άλλαξε τον με NEC TOKIN για να έχει το ίδιο πρόβλημα σε 1-2 άντε 3 χρόνια...
Η λύση είναι να αφαιρέσεις πολύ προσεκτικά τον NEC TOKIN και να βάλεις στη θέση του low esr tantalum capacitors. Το έχω κάνει με επιτυχία στο παρελθόν και μάλιστα δε χρειάστηκα ειδικό εξοπλισμό για smd κολλήσεις (αν και βοηθάει πολύ).
Το ότι δε βλέπεις βελτίωση με μπαταρία με προβληματίζει πάντως.
Δεν έχεις περίσσσιους δίσκους για να δοκιμάσεις να βάλεις στη θέση του αρχικού και να περάσεις windows;
andyferraristi
12-01-15, 16:26
Και ΝΑΙ κύριοι, έχουμε οριστική λύση στο θέμα. Το πρόβλημα ήταν όντως ο Nec Tokin. Απλά όταν συνέβη στην αδελφή μου, και μετά τα διαδοχικά crashes, μάλλον "τρέλανε" και το file system (εξ ου και το blue screen που παρέπεμπε σε δίσκο).
Αφού λοιπόν αντικατέστησα το Nec Tokin με tantalum πυκνωτές, "ετρεξα"και το Ultimate Boot CD ώστε να "καθαρίσω" τα partitions, και φόρτωσα windows κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς κανένα restart.
Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες βοήθειες σας ...
Εχω ακριβως το ιδιο προβλημα με πανεκκινησεις σε λαπτοπ acer 6920g και απο αυτα που εχω διαβασει στο φορουμ πιστευω οτι κατα 99% ευθυνεται ο προβληματικος nec tokin.Θα ηθελα να μου πειτε εαν η διαδικασια αντικαταστασης του ειναι δυσκολη;;Εχω παραγγειλει 4 talantum 330uf 2.5v απο ebay και λεω να κανω το εγχειρημα.Υπαρχει καποιος που να εχει αλλαξει μονος του χωρις την βοηθεια τεχνικου να μας δωσει τα φωτα του;
Δες εδω: http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=8991&highlight=a300
Ειναι για αλλο υπολογιστη αλλα δεν εχει σημασια.
kentavros75
21-02-19, 10:40
Καλημερα σε ολους σας, ειναι το 1ο μου ποστ εδω.
Εχω και εγω ενα toshiba satellite a300-1eg.
Η αληθεια ειναι πως το laptop δουλευε σωστα μονο σε safe mode. Σε normal mode τσακιζε. Μπαταρια δεν εχω οποτε παιζει μονο με τον εξωτερικο φορτιστη.
Παμε λοιπον στο προβλημα.
Δοκιμασα εχτες και εγω να αντικαταστησω το nec/tokin.
Αγορασα 4x330uF 2,5V tantalium απο το internet.
Μου βγηκε η ψυχη να ξεκολησω το nec, εβαλα τους 4 capacitors με την θετικη φορα εξωτερικα και στο κεντρο οι αρνητικοι πολοι, ανοιγω το laptop και πλεον δεν ανοιγει καθολου και δεν δειχνει τιποτα στην οθονη.
* Δεν ξερω αν εκανα γκαφα που δεν αφαιρεσα την cpu. Η ολη διαδικασια εγινε με φορεμενη την μητρικη στο μηχανημα.
** Δευτερη βλακεια που εκανα, ειναι πως δεν εχω φωτο απο το μοντελο του nec/tokin, γιατι αφαιρεσα το προστατευικο μεταλλο και ξεχαστηκα. Αν δεν ειναι το 907, δεν εχω ιδεα ποιο μπορει να ηταν.
Η ερωτηση τωρα ειναι, αν τελικα δεν εκαψα κατι στην μητρικη cpu κλπ, ποσους capacitors χρειαζεται τελικα αυτο το μοντελο;
Εχω δει λυσεις με 4x330, λυσεις με 6x330 , λυσεις με 4x330 μαζι με 2x220.... και καπου αλλου ειδα και μια λυση με 2x470 uF 4,3V
Ειλικρινα δεν ξερω τι να επιλεξω.
Σας ευχαριστω πολυ
Υγ. Να ρωτησω επισης, τι σημαινουν τα νουμερακια που εχει πανω το 330 ; Αυτα που πηρα ειχαν 330 e12
Kαι μια ακομα ερωτηση, επειδη για να ερθει νεα παραγγελια θα περασουν μερες, μπορω να βαλω απλους πυκνωτες για να δοκιμασω για να δω ποιο setup με πυκνωτες δουλευει σωστα;
Ελπιζω να μην σας ζαλισα
Υγ. Να ρωτησω επισης, τι σημαινουν τα νουμερακια που εχει πανω το 330 ; Αυτα που πηρα ειχαν 330 e12
tantalum capacitor 330UF(2.5V)
xrhstos1978
22-02-19, 10:15
για ανέβασε μια φωτογραφεία να δούμε τι έκανες.
kentavros75
22-02-19, 11:41
για ανέβασε μια φωτογραφεία να δούμε τι έκανες.
επισυναπτω τα καμωματα μου :)
xrhstos1978
22-02-19, 20:43
κάτι μου λέει ότι έχεις κάνει βραχυκύκλωμα!!!!!
δες με το πολύμετρο γη και στα + των πυκνωτών
kentavros75
25-02-19, 18:45
βασικα τωρα περιμενω νεους πυκνωτες, γιατι στον εναν μου εσπασε το ενα ποδαρακι στο ξεκολημα
Καλησπέρα σας
Υπάρχει κάτι νεότερο για το συγκεκριμένο? άλλαξες τελικά πυκνωτές?