Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Βραχυκηκλομένο RAIL λαπτοπ MB
Τις τελευταίες μέρες συνάντησα 2 περιπτώσεις που χαμηλής τάσης rail 3volt ,
είναι βραχυκυκλωμένα, χωρίς να έχει καεί κάποιο mosfet.
Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάποιος πυκνωτής? Τους βγάζουμε όλους? πως βρίσκουμε αυτόν που φταίει?
μόλις βγάζω τον επεξεργαστή το βραχυκύκλωμα σταματάει στους ηλεκτρολυτικούς που είναι γύρω από αυτόν.
Οπότε dead cpu? Συνεχίζει να υπάρχει όμως στους πυκνωτές γύρω απο το gpu,
Κάπου διάβασα στο νετ ότι υπάρχει ένα κόλπο στο να βρίσκεις το βραχυκύκλωμα , με ένα τροφοδοτικό με ρυθμιζόμενο ρεύμα, ωστέ να βρίσκεις τη πτώση τάση, το βρίσκω επικύνδινο όμως να βάλεις ρεύμα στην mb
λοιπόν έβγαλα τον επεξεργαστή και μέτρησα τα πιν, ειναι βραχυκυκλωμένα η γείωση με την τροφοδοσία οπότε νεκρός.
...........
λάθος έκανα ο επεξεργαστής δεν έχει βραχυκύκλωμα, παρόλα αυτά όταν τον βάζω πάνω παίρνω βραχυκύκλωμα στους ηλεκτρολυτικούς γύρω απο αυτόν,
Όταν λες βραχυκυκλωμένα, πόσα ohm;
γύρω απο το cpu έχω 6ohm και στο gpu 30ohm
ξεκόλλησα όσους ηλεκτρολυτικούς αλλά το βραχυκύκλωμα συνεχίζει , τροφοδοτεί πολλά ολοκληρομένα αυτό το rail είναι 8Α,
Τα νούμερα είναι φυσιολογικά. Δεν έχεις βραχυκύκλωμα στην CPU και GPU.
δηλαδή φταίει η μικρή αντίσταση φορτίου? για τροφοδοσία 8A που έχει το rail? η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά ic συνδεμένα και μάλιστα στα 1,8volt / 6 = 0.3A.
Και εγώ πειράματα κάνω μήπως μάθω τπτ απο επισκευές mb
κανένας καμιά βοήθεια ? 6 ohm έγραψα όχι 60.
Η αντίσταση του VCC CORE voltage της CPU είναι πολύ μικρή. Το πρόβλημα αρχίζει εάν είναι κάτω από 3 Ohm στον επεξεργαστή. Στην GPU το ίδιο αλλά έχω πετύχει και GPU με κάτω από 3 Ohm να παίζει. Με 0 Ohm σίγουρα έχεις πρόβλημα.
Το 1.8v που το βρήκες;
βάλε σχέδιο και ίσως πάρεις περισσότερες απαντήσεις :-k
το σχέδιο φίλε μου είναι 50 σελίδες, είναι μητρικής,
το βασικό που ρωτάω είναι αν θεωρείται βραχυκύκλωμα τα 6 ohm
θα ανοίξω ένα λαπτοπ που δουλεύει και θα δω
Τι λαπτοπ είναι και τι πρόβλημα παρουσιάζει? Δεν έχεις τα 3.3?
https://www.dropbox.com/s/bl5m97dehmdpwqu/Acer-Aspire-6530.pdf?dl=0
το λαπτοπ ειναι το aspire 6530,δεν ξεκινάει κατόλου,
να πώ την αλήθεια του έχω αλλάξει και 2 καμένα mosfet που είναι για την εναλλαγή φόρτιστης/αποφόρτισης.
Το ένα μάλιστα sot-32 είχε μήνει το μισό.
τελικά τα rail δεν ειναι βραχυκυκλωμένα, είδα τα 3.3v στον IC , είναι λογικό όπως είπε ο atsio.
Οπότε πρέπει να κοιτάξω το power sequence , δεν έχω ξανασχωληθεί αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος μπούσουλας για να δεις τι φταίει, επίσης έχω και ψηφιακό παλμογράφο οπότε μπορώ να παίξω με normal ή signle trigger.
Απο εκεί και πέρα υπάρχει κάποιο βιβλιαράκι- pdf που να λέει κάποια πράγματα για τη λειτουργία της μητρικής?
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=38762&stc=1
για αρχή με το ac adapter κοιτάω τις 3 τάσεις
SYS_HWPG που είδα ότι είναι το power good
5vpcu και 3vpcu
αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το sys_HWPG είναι έξοδος και καταλήγει πάλι σε έξοδο του WPCE775
Το qp1 πηρε φωτια γιατι βραχυκηκλωσε ενα απο τα 2 που ελεγχεις τις πυλες τους για την ενναλαγη φορτισης αππφορτισης.
Στάλθηκε από το GT-S6312 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
θα έλεγχα και τα pq27 και pq28 και το charger ic PU5. Συχνό πρόβλημα στα ZK3.
προτείνω αφού έχεις τάσεις και δεν έχεις βραχυκύκλωμα σε GPU CPU νομίζω πρέπει να ψάξεις με βάσει το power on sequence
δηλ έχεις αυτές τις τάσεις κάνοντας ΟΝ;
+5V_S5
+3V_S5
+1.2V_S5
ευχαριστώ για τη βοήθεια, σήμερα λόγω κρυολογίματος δεν θα ασχωληθώ .
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι γίνεται με τις τάσεις μετά το πάτημα power, πριν το power προφανώς οι τάσεις είναι stand by, αλλά μετά το power? πως το βλέπω με παλμογράφο και με normal trigger?
γιατί οπως είπα πατάω το κουμπί και δεν ξεκινάει