Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Turbo X προβλημα, καρτα γραφικων ή οθονη;
Καλησπερα.
Εχω αυτο το Turbo X(Clevo) model W76TUN με προβλημα στην καρτα γραφικων η στην οθονη.Σε εξωτερικη οθονη δειχνει κανονικα, στην δικη του οπως στην φωτο.
Το συγκεκριμενο εχει και εξοδο HDMI οποτε δεν ειμαι σιγουρος αν η καρτα ειναι ενταξει η οχι..
Ο ανεμιστηρας και η ψυκτρα ηταν μπλοκαρισμενα απο κομματια σκονης οποτε δεν μου φαινεται παραξενο να χαλασε η καρτα.
Απο την αλλη φαινεται κανονικα στην διαχειριση συσκευων..
Για οθονη παλι δεν μου εχει τυχει (ακομη ) χαλασμενη,οσες φορες εχω αλλαξει ηταν επειδη εσπασε απο πεσιμο.
Ακουω γνωμες.
windmill82
30-09-14, 22:54
Γιωργο αυτα τα clevo ειναι πολυ κακες κατασκευες ... αμα μου λες οτι ειχε στουμπωσει και απο σκονη το συστημα ψυξης.....πας για reballing - reflow και παλι σε τετοια μηχανηματα η αποτυχια ειναι πολυ πιθανη.
Aυτο ακριβως φοβαμαι και εγω,μην το κανω reflow και χαλασει τελειως.
Εντωμεταξυ το συστημα ψυξης φαινεται πολυ καλο:Εχει ξεχωριστο καπακι για να καθαριζεις το συστημα ψυξης,ο ανεμιστηρας βγαινει μαζι με το καπακι οποτε καθαριζεται πολυ ευκολα,παρολα αυτα απο turbo x εχω κακη εμπειρια απο βλαβες..
windmill82
30-09-14, 23:21
Kι εγω Γιωργο για οσο καιρο ασχολουμουν με τετοιου ειδους επισκευες ειχαμε μεγαλα ποσοστα αποτυχιων σε τετοια μηχανηματα. Κριμα που εχει και καλο συστημα ψυξης που καθαριζεται ευκολα... ο χρηστης δεν το χρησιμοποιησε ποτε.
Φίλε Γιώργο Πολλή καλημέρα σου!!
Καλησπερα.............Σε εξωτερικη οθονη δειχνει κανονικα, στην δικη του οπως στην φωτο..........Το σύμπτωμα, που αναφέρεις, ενοχοποιεί περισσότερο την οθόνη, παρά την κάρτα γραφικών.
.............Το συγκεκριμενο εχει και εξοδο HDMI οποτε δεν ειμαι σιγουρος αν η καρτα ειναι ενταξει η οχι...........Δεν καταλαβαίνω την λογική εδώ.... Επειδή η κάρτα γραφικών έχει και έξοδο HDMI, συμπεραίνεις ότι μάλλον φταίει αυτή;
Αντίθετα!.... Δοκίμασε να πάρεις (σε εξ/κή οθόνη, με HDMI-VGA αντάπτορα) σήμα και από αυτήν την έξοδο! Αν και από εκεί το σήμα είναι ΟΚ, οι υποψίες -που βαραίνουν την οθόνη- μεγαλώνουν!!!
Υποψιάζομαι μάλιστα, ότι ούτε η ίδια η οθόνη θα φταίει.... Ίσως κάτι έχει συμβεί με τη σύνδεσή της με την κάρτα γραφικών! (κάτι τόσο απλό)
Πάντως -κατ' εμέ- το 'πράγμα' δείχνει να γέρνει περισσότερο προς Οθόνη, παρά προς Κάρτα Γραφικών!
Ελπίζω να βοήθησα...
Συνονοματε ευχαριστω για την απαντηση.
Η λογικη μου για την εξοδο HDMI ειναι οτι σε αλλες περιπτωσεις εχω ακουσει(χωρις να ειμαι σιγουρος) οταν υπαρχει εξοδο HDMI,αυτη και η εξοδος VGA ειναι ανεξαρτητη απο την απεικονιση στο εσωτερικο μονιτορ,δηλ. μπορει να εχει προβλημα η καρτα και παρ'ολα αυτα να δειχνει στο μονιτορ..
Νεωτερα:
Ετρεξα το GPU-Z που πλακωνει την καρτα στο 100% και το περασε αερα..
Το συνδεσα με HDMI και σηκωσε φουλ αναλυση 1980x1020. Μια χαρα την βλεπω την καρτα.
Πριν 3 χρονια ειχα παρει κατι σαν αυτο (http://www.ebay.com/itm/360975535311?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649) το κιτ μαζι με εναν προγραματιστη για οποιοδηποτε τυπο οθονης.
Μου ειχε βγει πανω απο 100Ε δεν θυμαμαι ακριβως ποσα.Το θεμα ειναι οτι δεν μπορω να πω οτι μου ηταν ιδιαιτερα χρησιμο.Σημερα που θυμηθηκα και το χρησιμοποιησα βλεπω οτι στην φωτο ( τα ιδια που μου εδειχνε και επανω στο λαπτοπ).Ενω η καρτα γραφικων που του δινω σημα(απο το Desktop μου) βλεπει κανονικα την οθονη,οταν δινω σημα πρασινιζει το led που δειχνει οτι το παιρνει αλλα απο εικονα τιποτα..
..........Σημερα που θυμηθηκα και το χρησιμοποιησα βλεπω οτι στην φωτο ( τα ιδια που μου εδειχνε και επανω στο λαπτοπ)........Άλλο ένα 'στοιχείο, που ενοχοποιεί την οθόνη!!!
.....Ενω η καρτα γραφικων που του δινω σημα(απο το Desktop μου) βλεπει κανονικα την οθονη,οταν δινω σημα πρασινιζει το led που δειχνει οτι το παιρνει αλλα απο εικονα τιποτα..Αν και η φράση δεν βγάζει και πολύ νόημα... Θα προσπαθήσω να βγάλω κάποιαν άκρη... Το LED που πρασινίζει (δείχνοντας λήψη του σήματος) να υποθέσω ότι βρίσκεται πού; Αν είναι πάνω στην οθόνη (και το πιο λογικό):
1) Μήπως αυτό το LED, δείχνει απλώς POWER-ON για την οθόνη;
2) Ακόμα και αν όντως επιβεβαιώνει λήψη σήματος (της Κάρτας Γραφικών - από την Οθόνη)... Ακόμα και τότε, είσαι σίγουρος για την υπόλοιπη υλική υποδομή της οθόνης; Αν δεν λειτουργεί (για παράδειγμα) η ψηφιακή αποκωδικοποίηση σήματος, γιατί να σου δείξει εικόνα; Αυτό που σου δείχνει δεν είναι εικόνα!! Είναι ένα τυχαίο πρότυπο κατακόρυφων γραμμών, το οποίο έχει προκύψει από τη βλάβη (της οθόνης). Λειτουργεί -προφανώς- η οριζόντια σάρωση, όπως -φυσικά- και η κατακόρυφη σάρωση, αφού έχεις μιά πλήρη εικόνα-θόρυβο στην οθόνη σου. Αν δεν λειτουργούσε η κατακόρυφη σάρωση θα είχες μια οριζόντια γραμμή (μάλλον τυχαία διακεκομμένη), ενώ αν δεν λειτουργούσε η οριζόντια σάρωση θα είχες μια κατακόρυφη γραμμή είτε μαύρη (πλήρες σκοτάδι), είτε με κάποιον φωτισμό.
Η οθόνη σου έχει και δικό της ηλεκτρονικό κύκλωμα (κάποιο πλακετάκι) ή πάει απ'ευθείας στην κάρτα γραφικών;
Αν υπάρχει κάποιο-τέτοιο-ξεχωριστό πλακετάκι, τότε ίσως το πρόβλημα να υπάρχει εκεί.......
Αν η κάρτα γραφικών συνδέεται απ'ευθείας στην οθόνη, τότε άλλαξε οθόνη και μην προβληματίζεσαι άλλο!
Θα βάλλω και στοίχημα τις μπύρες, ότι εξωτερική οθόνη θα δείξει καλά και από την HDMI έξοδο (είτε απ'ευθείας, είτε με αντάπτορα HDMI-VGA).
Επειδή σε βλέπω (από την αρχή), ότι τρώγεσαι να αλλάξεις Κάρτα Γραφικών (και όχι Οθόνη), δεν ξέρω -τελικά- ποιό θα σου έρθει φτηνότερα; Λάβε υπ'όψιν, πως όταν λες -σε Laptop- "Αλλάζω Κάρτα Γραφικών", εννοείς -μάλλον- "Αλλάζω Μητρική", καθώς η Κάρτα Γραφικών είναι chipάκι on-board της Μητρικής!
Αυτό το ΚΙΤ, που δείχνεις, (αν καταλαβαίνω καλά) είναι κάποιας μορφής Εξωτερική Κάρτα Γραφικών!
Αν θέλεις -Ντε και Καλά- να αλλάξεις Κάρτα Γραφικών, κι είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις, μπορείς να βρεις και καλύτερες εξωτερικές Κάρτες Γραφικών για Laptop.
Όμως, στην περίπτωσή σου, όλα τα μέχρι-τώρα στοιχεία ενοχοποιούν την Οθόνη, και όχι την Κάρτα Γραφικών!
Γιωργο ευχαριστω για το "σεντονι" που καθισες και εγραψες..Θα σου τα πω επιγραμματικα γιατι με τα σεντονια δεν τα παω καλα..
Στο ποστ #7 λεω οτι εχει παιξει με φουλ αναλυση σε HDMI.
To κιτ που φαινεται στην φωτο στο #8 ειναι ενας ανταπτορας που παιρνει σημα VGA απο εξοδο καρτας γραφικων και το μετατρεπει ωστε να παιζει σε οθονη λαπτοπ.Εχει μια πλακετα που κανει την μετατροπη και μια πινοσειρα που δεχεται διαφορετικα βυσματα για διαφορους τυπους Lcd panel.Φαινεται καλυτερα εδω (http://www.ebay.com/itm/360975535311?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649)
Στην φωτο επισης φαινεται ενα led πρασινο το οποιο βρισκεται πανω σε μια πλακετα με διαφορα μπουτον ελεγχου του πανελ( menu,up, down, enter)
Το led αυτο χωρις σημα ειναι κοκκινο και μολις παρει σημα πρασινιζει.
Απο ολα αυτα συμπερανα οπως ελεγες στην αρχη οτι φταιει η οθονη.Το επιβεβαίωσε και μελος με πολυ μεγαλυτερη εμπειρια και γνωσεις απο εμενα.
Πρεπει ομως να καταλαβεις οτι εσυ μπορει να λες οτι φταιει η οθονη με ευκολια,εγω ομως πρεπει να το ψαξω οσο γινεται περισσοτερο γιατι μιλαμε για ενα ποσο 70-80 ευρω οποτε δεν μπορω να το αποφασισω με ευκολια..
Επειδή σε βλέπω (από την αρχή), ότι τρώγεσαι να αλλάξεις Κάρτα Γραφικών (και όχι Οθόνη), δεν ξέρω -τελικά- ποιό θα σου έρθει φτηνότερα; Λάβε υπ'όψιν, πως όταν λες -σε Laptop- "Αλλάζω Κάρτα Γραφικών", εννοείς -μάλλον- "Αλλάζω Μητρική", καθώς η Κάρτα Γραφικών είναι chipάκι on-board της Μητρικής!
Οχι βεβαια, σιγα μην αλλαξω motherboard(καρτα χωριστη δεν υπαρχει)
Ενα reflow θα εκανα στο BGA της καρτας.
Γιωργο ευχαριστω για το "σεντονι" που καθισες και εγραψες..Θα σου τα πω επιγραμματικα γιατι με τα σεντονια δεν τα παω καλα..
Στο ποστ #7 λεω οτι εχει παιξει με φουλ αναλυση σε HDMI.
To κιτ που φαινεται στην φωτο στο #8 ειναι ενας ανταπτορας που παιρνει σημα VGA απο εξοδο καρτας γραφικων και το μετατρεπει ωστε να παιζει σε οθονη λαπτοπ.Εχει μια πλακετα που κανει την μετατροπη και μια πινοσειρα που δεχεται διαφορετικα βυσματα για διαφορους τυπους Lcd panel.Φαινεται καλυτερα εδω (http://www.ebay.com/itm/360975535311?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649)
Στην φωτο επισης φαινεται ενα led πρασινο το οποιο βρισκεται πανω σε μια πλακετα με διαφορα μπουτον ελεγχου του πανελ( menu,up, down, enter)
Το led αυτο χωρις σημα ειναι κοκκινο και μολις παρει σημα πρασινιζει.
Απο ολα αυτα συμπερανα οπως ελεγες στην αρχη οτι φταιει η οθονη.Το επιβεβαίωσε και μελος με πολυ μεγαλυτερη εμπειρια και γνωσεις απο εμενα.
Πρεπει ομως να καταλαβεις οτι εσυ μπορει να λες οτι φταιει η οθονη με ευκολια,εγω ομως πρεπει να το ψαξω οσο γινεται περισσοτερο γιατι μιλαμε για ενα ποσο 70-80 ευρω οποτε δεν μπορω να το αποφασισω με ευκολια..
Οχι βεβαια, σιγα μην αλλαξω motherboard(καρτα χωριστη δεν υπαρχει)
Ενα reflow θα εκανα στο BGA της καρτας.
Γιώργο τελικά με reflow επιλύθηκε το θέμα σου?
Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα σε ένα άλλο clevo το οποίο με ένα απλό restart λύνεται
( δεν εμφανίζονται σε κάθε άνοιγμα οι γραμμές)
Επίσης στο VGA δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς εμφανιζονται οι γραμμές στο laptop