Επιστροφή στο Forum : [Σταθερός Η/Υ] Κατεστραμμένο τσιπάκι στην κάρτα γραφικών
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με την κάρτα γραφικών μου ποιο πολύ όσοι ασχολούνται με τα ηλεκτρολογικα θα ξέρουν το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κατεστραμμένο τσιπακι είναι πολύ μικρο υπάρχει περιπτωσει να αντικατασταθει και αν ναι πως;;...αυτό είναι το πρόβλημα έχω ψάξει και δεν βρήκα κανένα άλλο λειτουργεί κανονικά άλλα όταν πανε να φορτώσουν τα windows κολαει εκεί περνάει δηλαδή το BIOS νομίζω αυτό είναι το πρόβλημα είναι κρίμα να πετάξω ολόκληρη κάρτα γραφικών γι αυτόν τον λόγο..
Εχω επισυναψει και μια φωτογραφια να δειτε
Πρώτα απ' όλα μ' αυτά τα πράγματα ασχολούνται περισσότερο οι ηλεκτρονικοί και λιγότερο οι ηλεκτρολόγοι.
Δεύτερο, η φωτογραφία δεν έχει καλή ευκρίνεια, αλλά προφανώς δεν πρόκειται για τσιπάκι αλλά για τρανζίστορ. Θα πρέπει να το μετρήσεις με το πολύμετρο πρώτα για να βεβαιωθείς ότι όντως αυτό είναι το πρόβλημα. Ύστερα θα πρέπει να βρεις τον τύπο του τρανζίστορ για να πάρεις το ίδιο ή αντίστοιχο και να το αντικαταστήσεις. Δες τι γράφει πάνω και ψάξε στο google. Τέλος, για να αντικαταστήσεις SMT εξαρτήματα όπως αυτό, είναι κομματάκι δύσκολο ειδικά για κάποιον που απ' ότι καταλαβαίνω δεν ξέρει και πολλά. Αν ίσχύει το αντίθετο προχώρα.
Δοκίμασε άλλη κάρτα γραφικών. Νομίζω είναι η καλύτερη επιλογή. Πρόσεχε γιατί το να επισκευάσεις αυτή τη βλάβη, αν δεν το έχεις ξανακάνει μπορεί να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά. Έχεις να κάνεις με SMT στο ξαναλέω. Κλείνοντας θα πρέπει να σου πω ότι τα SMT εξαρτήματα θέλουν εξειδικευμένα εργαλεία για να τα ξεκολλήσεις και να τα κολλήσεις ξανά. Αυτά εν ολίγοις.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εξάρτημα οφείλετε για την δυσλειτουργία της κάρτας, αλλά όπως και να έχει η απάντηση παραπάνω καλύπτει την ερώτηση σου.
Εγώ δεν κατάλαβα πως είσαι σίγουρος ότι φταίει αυτό το τσιπάκι όπως το λες.
Μπορείς να διευκρινίσεις αν θέλεις, με ποιο τρόπο διαπίστωσες ότι αυτό το εξάρτημα είναι όντως χαλασμένο και πως συμπερανες ότι ευθύνεται το συγκεκριμένο εξάρτημα για το πρόβλημα που αναφέρεις ;
Εγώ δεν κατάλαβα πως είσαι σίγουρος ότι φταίει αυτό το τσιπάκι όπως το λες.
Γιατι εχω την ιδια καρτα γραφικων και λειτουργει κανονικα τωρα θα μου πεις μπορει να μην ειναι αυτο το προβλημα εγω λεω αυτο ειναι δεν υπαρχει κατι αλλο καμμενο να το πω πανω στην καρτα την εψαξα καλα...τωρα για να το κανω αυτο μονος μεχρι πυκνωτη και chip μπορω ανετα να κολησω το ξανακανει και με επιτυχια κιολας αλλα αυτο το μικρο πραγματακι ειναι πολυ λεπτεπιλεπτη δουλεια και φοβουμαι μην το κανω χειροτερα...αν το δωσο σε καποιο ηλεκτρονικο και το διορθωση ποσο λετε να μου παρει??
σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!
Α! Δηλαδη λειπει κοματι απο το εξαρτημα αν καταλαβα καλα απο την φωτο,σωστα;
Τωρα ποσο θα σου παρει καποιος τι να σου πουμε,ποιος να ξερει..Οτι και να πουμε εμεις το θεμα ειναι τι θα πει αυτος..Ανταλλακτικο εχεις βρει;
Παντως δεν θελει ουτε 2 λεπτα για να γινει απο καποιον που εχει ασχοληθει και "το'χει" το θεμα..
betacord85
30-06-14, 00:30
καταρχας ποσ ξερεις οτι αυτο το εξαρτημα ειναι τσιπακι?τεσπα για να χαλασει αυτο το εξαρτημα σιγουρα θα εχει καψει και κατι αλλο...τρανσιστορ ειναι οποσ και το διπλανο του με τα τρια ποδια...
Οχι δεν λειπει κατι στην φωτο που εβαλα κυκλωσα και το προβλημα για να μην ψαχνετε τωρα τσιπακι τρανζιστορ δεν ξερω μου ειχε πεσει απο τα χερια και εσπασε αν παρατηρήσεις γωνια αριστερα πανω στο τσιπακι ή τρανζιστορ φαινετε σπασμενο...ανταλλακτικο οχι ακομα θα ψαξω
Δεν γνωριζω πολλα αλλα αυτο βλεπω που ειναι σπασμενο και οχι κατι αλλο πχ καμμενο τσιπακι,τρανζιστορ η φουσκωμενο πυκνωτη
Άρα αν κατάλαβα καλά, μετά από οπτικό έλεγχο (και μόνο) έβγαλες το συμπέρασμα ότι είναι χαλασμένο το συγκεκριμένο εξάρτημα που έχεις κυκλώσει και λόγω του ότι έσπασε η μία γωνία του μετά από πέσιμο-χτύπημα.
Ο οπτικός έλεγχος είναι σαφώς απαραίτητος σε μια επισκευή ηλεκτρονικού κυκλώματος, αλλά από μόνος του δεν είναι πάντα 100% σίγουρος για να κάνεις σωστά μια επισκευή. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται και άλλου τύπου έλεγχοι, διάφορες μετρήσεις κ.ο.κ.
Κατά την γνώμη μου η βλάβη βρίσκεται, κατά μεγάλη πιθανότητα, αλλού (ή έστω και αλλού) και όχι στο συγκεκριμένο εξάρτημα (ή όχι μόνο στο συγκεκριμένο εξάρτημα).
Ναι οπτικό μόνο βλέπεις δεν ξέρω και πολλά...πολύμετρο έχω αλλά πως θα κάνω την μέτρηση δεν ξέρω..την διαγνωσει να δω αν ο ασθενής θα γίνει καλά η όχι..αλλού που αλλού που μπορεί να βρίσκεται;;;...πραγματικά δεν ξέρω
Ε καλα Χρηστο προφανως δεν σε ενδιαφερει και πολυ η επισκευη του αφου απαντησες ενα μηνα μετα..
Αν δεν με ενδιέφερε δεν θα απαντούσα καν!
Papas00zas
05-08-14, 09:08
Επειδη βλέπω ότι θα μαλώσουμε, η απαντηση ειναι απλή:
1. https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%8 2+%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B6%CE%B9%CF%83%CF%84 %CE%BF%CF%81+%CE%BC%CE%B5+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85 %CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=iXDgU_npMurc8ge-vYHwCg
2. http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=48447
Προσοχή ομως όσον αφορά τον τύπο. Αν είναι μόσφετ δε μπορεις να το ελεγξεις παρα μόνο για βραχ/μα. Ατυό θα το εχεις οταν ΕΚΤΟς κυκλωματος το μετρήσεις μεαξυ 2 ποδιών και σου βγάλει 0 Ω.
Επισης, για να εισαι καλυμμενος, φωτισε το με ενα φακό υπο γωνία και δες τι γράφει ώστε παιρνοντας τα στοιζεια του να κανεις αναζήτηση και να δεις το datasheet του εν λόγω τρ.
Και απότι βλπεω επίσης, η κάρτα είναι AGP, που τείνει να εξαφανιστει....γι αυτο ισως ο φίλος μας να επιμένει....
Εεε όχι και να μαλώσουμε σιγά....Σε ευχαριστώ Papas00zas θέλει μελέτη το πράγμα τι είναι το datasheet,μόσφετ έχω δρόμο..θα ψάξω και σε κανένα youtube θα προχωρήσω στην μελέτη και ενημερώνω.
Papas00zas
18-08-14, 11:57
τι είναι το datasheet,μόσφετ έχω δρόμο...
Το φυλλάδιο-συνήθως 6-7 σελίδες με ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά του εξαρτήματος που ψάχνεις, τόσο ηλεκτρικά όσο και μηχανικα. Σε δευτερεύοντα ρόλο εχει διαστασεις και κάποια αλλα ψιλολόγια.