Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Hp pavilion dv6 1225sv , πρόβλημα.
Έχω λάπτοπ της hp και όταν πατάω το κουμπί,δεν ανάβει (ακούγεται) κανονικά το ανεμιστηράκι και αναβοσβήνει το caps lock και το num lock.
Το παραπάνω αναβόσβημα σημαίνει πώς υπάρχει πρόβλημα και ανάλογα με το ρυθμό που αναβοσβήνουν τα φωτάκια τότε βλέπεις πιο πράγμα βγάζει error.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...name=c01443366 (http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=us&lc=en&docname=c01443366)
Συνήθως αναβοσβήνει μία φορά, κάποιες λίγες φορές 6, αλλά τώρα τελευταία μόνο μία.
Το είχα ξαναπάθει παλιότερα αλλα με το ανοιξε κλείσε άνοιγε κανονικά,μετά έστρωσε αλλα τώρα δεν ανοίγει με τίποτα.
Το θέμα είναι πώς δεν είμαι σύγουρος οτι είναι ο επεξεργαστή το πρόβλημα. Έχω γνώσεις απο λάπτοπ και ηλεκτρονικά και πολύμετρο. Μπορώ με κάποιο τρόπο να δώ αν είναι μονο ο επεξεργαστής το πρόβλημα;
Ευχαριστώ.
Chipset reflow.
Αν είσαι σύγουρος πως είναι αυτό το πρόβλημα (to chip τηε μητρικής), μήπως μπορείς να μου δώσεις μερικές συμβουλές για το reflow;
Απο 'τι ξέρω στο reflow δεν ξεκολλάμε κάτι απλά θερμένουμε το chip μόνο σωστά;
Η διαδικασία αυτή είναι σωστή: http://www.youtube.com/watch?v=VldNJ7IvWhY ;
Πόσο χρόνο πρέπει να ζεστάνω το τσιπ και σε τί θερμοκρασία;
Απλά βάζω αλουμινόχαρτο γύρο απο τσιπάκι ή χρειάζεται και κάτι άλλο;
Με πιστολάκι τον μαλλιών μπορώ να κάνω δουλεία;
Και τι πάστα να βάλω μετα στο chipset,gpu,cpu ;
Ευχαριστώ.
Πάντο σε ένα μάστορα γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να του κάνεις περμανάντ.
Μπορώ να δανειστώ πλούμετρο για την μέτρηση θερμοκρασίας για να είμαι σύγουρος πως δεν θα ξεπεράσω το όριο της θερμοκρασίας, όπως κάνει το κάνει και εδώ στο βίντεο ο τύπος : http://www.youtube.com/watch?v=tjWXExWM4RU
Πίανουν τα χέρια μου , απλά χρειάζομαι κάποιες συμβουλές γιατί θα είναι το πρώτο μου reflow.
Αν θα μπορούσε κάποιος να μου απαντίσει στο προηγούμενο πόστ μου θα με βοηθούσε πολύ.
Σε τεχνικό δεν νομίζω οτι αξίζει να το πάω (θα θέλει πάνω απο 50) ,έτσι πέρνω άλλη μητρική.
http://www.honfu.com.tw/WebMaster/uploads/technology/international/IPC%20JEDEC%20J-STD-020D.pdf
Arctic Silver 5 (http://www.arcticsilver.com/as5.htm)
ARCTIC MX-4 (http://www.arctic.ac/us_en/mx-4.html)
http://www.honfu.com.tw/WebMaster/uploads/technology/international/IPC%20JEDEC%20J-STD-020D.pdf
Απο 'τι κατάλαβα η διαδικασία για το chipset reflow είναι η εξής:
Απο την σελίδα 4 του αρχείου η Τp είναι 260°C και η απο την σελίδα 7 επιλέγουμε την δεξία στήλη.
1)Θερμαίνουμε το τσιπ στους 150°C και για 1-2 λεπτά και ταυτόχρονα αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200°C.
2)Μετά πάμε στους 217°C για 1-1,5 λεπτό και ταυτόχρονα αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 260°C με μέγιστο ρυθμό 3°C/s και με προσοχή η θεμροκρασία του τσιπ να μην είναι για πάνω απο 30s, πάνω απο τους 255°C.
3) Μειώνουμε την θερμοκραία μέχρι τους 217°C με μέγιστο ρυθμό -6°C/s.
4) Τέλος κλείνω το πιστολάκι και το αφήνω να κρυώσει 8 λεπτά ή μέχρι τους 25°CΔιορθώστε με αν κάτι το έγραψα λάθος.
Υ.Γ. Σήμερα μετά απο κάτι εβδομάδες άνοιξα το λάπτοπ και με την δεύτερη προσπάθεια άνοιξε.Του βάζω ένα σκηρό επάνο (χωρίς windows) και ξανάνοιξε, μου έβγαλε οτι δεν μπορεί φυσικά να κάνει boot και πατάω restart και το έκανε κανονικά, μετά το κλείνω απο το κουμπί και το ξαναπατάω και με την 2η άνοιξε ξανά.Τώρα που γράφω το δοκίμασα ξανά και άνοιξε με την 2η. Λέω όμως να το κάνω το reflow , εσείς τι λέτε για αυτό;;
eleCtroAsxetos
21-06-14, 21:41
με τετοια ζεστη στους 25C δε θα παει σε 8 λεπτα, ουτε σε 8 ωρες μη σου πω. οπως το καταλαβαινω εγω πρεπει να το αφησεις να παει σε θερμοκρασια περιβαλλοντος σταδιακα, γιατι οσο ειναι ζεστη η μητρικη, δε θελει κακομεταχειριση γιατι δεν εχουν αποκτησει τη σκληρυτητα και τις μηχανικες ιδιοτητες οι ρητινες και τα υλικα που την αποτελουν.
προσεξε τους ηλεκτρολυτικους πυκνωτες σε καμια περιπτωση να μην τουν πλησιασει υψηλη θερμοκρασια.
Εγω ο βλακας κατεστρεψα μια μητρικη πριν μερικους μηνες γιατι πιστεψα οτι αν την εβαζα στο φουρνο θα γινοταν reflow. Εγινε το reflow αλλα εβγαλαν υγρα 2 ηλεκτρολυτικοι που κατεστρεψαν ουσιαστικα τη μητρικη
θα χρειαστεις επισης μια κιτρινη διαφανης ταινια που μοιαζει με σελοτειπ για να προστατεψεις καποια τσιπ απο τη θερμοκρασια. δε ξερω πως τη ζητας.
υγ. τα παραπανω θα τα κανεις τη στιγμη που θα σταματησει το λαπτοπ να λειτουργει. προς το παρον εφοσον δουλευει δεν το πειραζεις. Αγνωστε αι βουλαι των ηλεκτρονικων. αν μετα δε δουλευει θα το εχεις μαραζι
Βασικά τώρα που ξανακοίταξα το αρχείο του toni31 είδα πώς τα 8 λεπτά είναι το μέγιστο χρονικό όριο που πρέπει να έχω πίασει την μέγιστη θερμοκρασία (260°C), όχι το όριο που θα κρυώσει. Μόνο το τσιπάκι θα είναι εκτεθημένο στο πιστολάκι μαλλιών, η υπόλοιπη θα είναι καλημένη απο αλουμηνόχαρτο.
Καλή η ιδέα που έδωσες για την κίτρινη ταινία που έχει ανοχή στην θερμοκρασία (την έχω δεί σε κάτι βιντεάκια στο youtube) αλλα δεν ξέρω ούτε εγώ πως λέγεται. Το λάπτοπ μου το κάνει καιρό αυτό το πρόβλημα που έγραψα στο 1ο πόστ, βέβαια συνήθως συνέρχονταν μετά απο 10-70 ανοιγοκλεισίματα,είχα μείνει μέχρι μία μέρα χωρίς λάπτοπ,τώρα όμως έμεινα εβδομάδες.
Τι λέτε παιδιά να κάνω ή να μην το κάνω το reflow;
Kapton tape λέγεται αλλά με την περμανάντ που θα του κάνεις δε θα χρειαστεί.
eleCtroAsxetos
22-06-14, 00:39
εχεις παρανοησει μαλλον οταν σου λενε για πιστολι θερμου αερα δεν εννοουνε πιστολακι μαλλιων. Εννοουνε πιστολι που πιανει θερμοκρασιες της ταξης των 300+ βαθμων κελσιου. Με το πιστολακι μαλλιων ζητημα να πιασεις τους 60-80 C ουσιαστικα παντως θα κανεις ενα καλο καθαρισμα απο τις σκονες.
το αναζητας σαν heat gun. Ειχε ενα το λιντλ ολη τη βδομαδα με 19 ευρω. Στο ηρακλειο σημερα που κοιταξα ειχαν περισσεψει 10αδες οποτε ψαξτο και στη περιοχη σου τη δευτερα.
Να ξερεις οτι ετσι και αλλιως δεν ειναι ενδεδειγμενος τροπος για την ηλεκτρονικη το heatgun γιατι δεν ελεγχεις θερμοκρασιες και βασιζεις πολλα στην τυχη. Αλλα εφοσον πιανουν τα χερια σου και αν εχεις καλο ελεγχο της θερμοκρασιας της μητρικης και εγω θα το προσπαθουσα αν δεν ειχα πλεον κατι να χασω(εδω την εψησα στο φουρνο σα πιτσα:001_tt2:).
Θα χρησιμοποιήσω πολύμετρο για να ελέγχο την θερμοκρασία όπως εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=tjWXExWM4RU
Βέβαια ο τύπος ξεφεύγει λίγο απο τις θερμοκρασίες του σχεδιαγράμματος , και μετά γυρνάει και ζεστένει και απο την πίσω πλευρά της μητρικής εκεί που βρίσκεται το τσιπάκι !!
Βέβαια δεν νομίζω να έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα αν παίξω με τους μικρότερους χρόνους και με λίγο πιο μικρές θερμοκρασίες (για λόγους ασφαλείας), μίας και όπως είπα πρίν,σήμερα άνοιξα το λάπτοπ και είδα πως με την 2η άνοιξε κανονικά!! Αλλά λέω αφού θα του κάνω φορματ και του βάλω και ssd ας κάνω και το reflow για να ξεμπερδέψω με το πρόβλημα μία και καλή.
Θα κωλύσω και με kapton tape το αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει απο τον αέρα.
Με πιστολάκι >2000W τις πιάνω αυτές τις θερμοκρασίες.
Σου έβαλα το αρχείο για να σου δείξω ότι, οι θερμοκρασίες έχουν μια ακρίβεια και με το θερμοπίστολο λίγο χλωμό να τις τηρήσεις. Το αρχείο το έβαλα μπας και σε αποτρέψω να πάρεις θερμοπίστολο και κάνεις reflow. Το μόνο που θα καταφέρεις, δεν ξέρω για την περμανάντ, αλλά popcorn σίγουρα, όπως πολλοί άλλοι που το επιχείρησαν.
andyferraristi
22-06-14, 12:19
θα χρειαστεις επισης μια κιτρινη διαφανης ταινια που μοιαζει με σελοτειπ για να προστατεψεις καποια τσιπ απο τη θερμοκρασια. δε ξερω πως τη ζητας.
Καλή η ιδέα που έδωσες για την κίτρινη ταινία που έχει ανοχή στην θερμοκρασία (την έχω δεί σε κάτι βιντεάκια στο youtube) αλλα δεν ξέρω ούτε εγώ πως λέγεται.
Kapton Tape λέγεται ...
Edit: Sorry, τώρα μόλις είδα ότι με είχαν καλύψει από εχθές το βράδυ.:oops:
Τoο μόνο που θα καταφέρεις, δεν ξέρω για την περμανάντ, αλλά popcorn σίγουρα, όπως πολλοί άλλοι που το επιχείρησαν.
Αν δεν κάνεις ποπκόρν πως θα μάθεις;
Αν δεν κάνεις ποπκόρν πως θα μάθεις;
Εσύ το popcorn το έπαθες και έμαθες με θερμοπίστολο?
^^ Mπα με σταθμο που τον πλακωσα τερμα επαθα και εμαθα..
Αφού πήρα kapton tape και κάλυψα με προσοχή το τμήμα γύρο από το chipset της μητρικής και μετά έβαλα στις άκρες της μητρικής (που είχαν μεγάλη απόσταση από το chipset) αλουμινόχαρτο, ζέστανα μέχρι τους 100-150 βαθμούς την πίσω πλευρά της μητρικής για λίγα δευτερόλεπτα και με προσοχή μετά ξεκίνησα το 1ο μου chipset reflow.Τώρα σας γράφω από το επισκευασμένο λάπτοπ μου!!!! Δεν ήταν καμία τρομερή διαδικασία,και φυσικά δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τα 80-100αρικα που ζητάνε για αυτήν. Το λάπτοπ μου παεί σφαίρα. Του έβαλα ssd και τα windows 8.1.
Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι ότι στο site της HP δεν είχε driver για τα windows 8.1 και έβαλα των 7. Τα πήρε, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα,diver για wifi και κάρτα δικτύου δεν χρειάστηκε γιατί λειτουργούσαν κατευθείαν, μόνο κάρτα γραφικών που κατέβασα από άλλο site όταν πατάω να δώ την κάρτα γραφικών στο advanced center από το screen solution γράφει: ATI radeon hd 4500 series και όχι 4530 που έγραφε παλιά.
Έβαλα το AMD vision engine control center αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτός ο driver της κάρτας γραφικών μίας και όταν μπαίνω σε αυτό βλέπω μόνο ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή και πουθενά για την κάρτα γραφικών.
Σοφο μακαρι να κανω λαθος αλλα αν δεν κανεις σωστα το reflow το πιθανοτερο ειναι να σου ξαναπαρουσιασει το προβλημα πολυ γρηγορα.
ziakosnasos
07-08-14, 22:53
Δηλαδή τόσο καιρό που κάναν reball με προθερμαντήρα , σταθμό θερμού , φλουξ κλπ τζάμπα λεφτά :head: ...
Θερμοπίστολο :w00t: .
Τι να δώσεις 80-100 ευρώ στον άλλον τον απατεώνα , που θα σου κάνει Reball απαπαπα [-X αφού και αυτός το ίδιο κάνει .
Σόρρυ κιόλα αλλά εντάξει το ότι το έκανες μπράβο σου :ok: κανένα πρόβλημα ( ο χρόνος θα δείξει πόσο θα πάει) αλλά με το να λές "Δεν ήταν καμία τρομερή διαδικασία,και φυσικά δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τα 80-100αρικα που ζητάνε για αυτήν " μειώνεις πχ την δουλειά που γίνεται στο reball συγκρίνοντας την με το τσουρούφλισμα του θερμοπίστολου και αυτό είναι κάπως :-k.
Δηλαδή τόσο καιρό που κάναν reball με προθερμαντήρα , σταθμό θερμού , φλουξ κλπ τζάμπα λεφτά :head: ...
Θερμοπίστολο :w00t: .
Τι να δώσεις 80-100 ευρώ στον άλλον τον απατεώνα , που θα σου κάνει Reball απαπαπα [-X αφού και αυτός το ίδιο κάνει .
Σόρρυ κιόλα αλλά εντάξει το ότι το έκανες μπράβο σου :ok: κανένα πρόβλημα ( ο χρόνος θα δείξει πόσο θα πάει) αλλά με το να λές "Δεν ήταν καμία τρομερή διαδικασία,και φυσικά δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τα 80-100αρικα που ζητάνε για αυτήν " μειώνεις πχ την δουλειά που γίνεται στο reball συγκρίνοντας την με το τσουρούφλισμα του θερμοπίστολου και αυτό είναι κάπως :-k.
Δεν αναφέρομαι στην διαδικασία reball, αλλά στο reflow, και ναι 100 ευρώ για ένα REFLOW είναι πάρα πολλά,70-90 ευρώ κοστίζει άλλη μητρική οπότε δεν συμφέρει, το πρόβλημα μου δεν ήταν τόσο έντονο (άνοιγε με την 2η φορά το λάτοπ) αλλά είπα να κάνω το reflow για να ξεμπερδεύω, τήρησα κατα γράμμα το σχεδιάγραμμα από το αρχείο που ανεβάστηκε σε προηγούμενο ποστ. Ευχαριστώ για την βοήθεια παιδιά.
Οι τιμές που παίζουν για reflow είναι το πολύ 40 ευρώ, τουλάχιστον στην περιοχή μου (Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα).
Οι τιμές που παίζουν για reflow είναι το πολύ 40 ευρώ, τουλάχιστον στην περιοχή μου (Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα).
Έχεις δίκιο για την τιμή, είχα την αίσθηση ότι έπαιζαν 80-100 ευρώ (δεν θυμάμαι πως μου κόλλησε αυτί η τιμή) για το reball πάει 100-120, βέβαια εγώ ακολούθησα την συμβολή που μου γράφτηκε σε προηγούμενο πόστ και έκανα reflow. Τώρα θα δούμε πόσο θα κρατήσει. Βέβαια κατά την γνώμη μου αν ήθελε reball δεν συμφέρει γιατί με λιγότερα χρήματα παίρνεις άλλη (και ακόμα καλύτερη) μητρική.
Επανέρχομαι στο πρόβλημα, μετά από περίπου 2 μήνες το ίδιο πρόβλημα , <<μπαμ και κάτω>> χωρίς καμία προειδοποίηση.
Το έχω λύση τώρα,έκανα ξανά reflow και βλέπω πως ενώ ο επεξεργαστής και η gpu ακουμπάει επάνω στην ψύκτρα (πιο συγκεκριμένα επάνω σε χαλκό),το chipset της μητρικής ακουμπάει επάνω σε ένα ελαστικό κομμάτι (σαν τσίχλα) που αυτό με την σειρά του ακουμπάει στο αλουμίνιο της ψύκτρας , είχα βάλει και εκεί βέβαια θερμόπαστα την προηγούμενη φορά και σκέφτηκα τώρα μήπως είναι καλύτερα να βάλω ένα μικρό κομμάτι αλουμινίου ή χαλκού και να βγάλω αυτο το ελαστικό κομμάτι (που είναι σαν τσίχλα) έτσι ώστε να ψύχεται καλύτερα;
Ευχαριστώ.
Ε ναι Σοφο φαινοταν αυτο..Μια χαρα σου πηγε παντως..
Copper shim (http://www.ebay.com/itm/2pcs-15mmx15mmx1mm-Heatsink-Copper-Shim-Thermal-Pads-for-Laptop-GPU-VAG-PAD-/201172478459?pt=US_Memory_Chipset_Cooling&hash=item2ed6d069fb) λεγεται αυτο που χρειαζεσαι.
Ε ναι Σοφο φαινοταν αυτο..Μια χαρα σου πηγε παντως..
Copper shim (http://www.ebay.com/itm/2pcs-15mmx15mmx1mm-Heatsink-Copper-Shim-Thermal-Pads-for-Laptop-GPU-VAG-PAD-/201172478459?pt=US_Memory_Chipset_Cooling&hash=item2ed6d069fb) λεγεται αυτο που χρειαζεσαι.
Πιστεύεις πως είναι καλύτερη επιλογή να βάλω ένα κομμάτι χαλκού σαν αυτό, και να βγάλω αυτή την <<τσίχλα>>, θα ψύχεται καλύτερα το chipset; Αν 'ναι,που μπορώ να βρώ αυτά τα κομματάκια στον Πειραιά ή στην Αθήνα γιατί τα βιάζομαι;
Μια παρατήρηση για αυτούς που διαβάζουν, στα ¨σαν τσιχλα¨ (thermal pad) δεν μπαίνει θερμοαγώγιμη πάστα.
Επειδή εκεί που ήταν η τσίχλα δεν ανεβάζει και τρελές θερμοκρασίες μην το ζορίζεις βάλε πάλι τσίχλα.
Εγώ είχα βάλει την προηγούμενη φορά θερμόπαστα επάνω στο chipset που ακουμπά επάνω σε thermal pad.
Θα αντικαταστήσω το thermal pad, απλά επειδή βγάζει εκεί το πρόβλημα σκέφτηκα μήπως θα ήταν καλύτερα να έβαζα copper shim (κομμάτι χαλκού) για να έχω καλύτερη ψύξη.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.