Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] toshiba l300

mtzag
17-05-14, 16:11
Σε ενα toshiba l300 επερνε μπροστα αναβανε τα λαμπακια αλλα οθονη παρεμενε καταμαυρη (δεν φορτονε λειτουργικο) σαν να επερνε μπροστα ο δισκος
και φαινοτανε οτι επανεκινουσε.
Εκανα υποθεση οτι ειτανε northbrige ή gpu και τα εκανα και τα 2 reflow μετα το reflow επερνε μπροστα για λιγο η οθονη γινοτανε μαυρη αλλα μαυρη με φως
και εσβηνε σε 2-3'' αλλαζω θεση στη ram και ξεκολαω και την μποαταρια τη mobo οποτε και πηρε μπροστα φορτωνει δεινει το λογο της toshiba
αλλα μετα οταν ειναι να διαβασει το δισκο το για να φορτωσει το λειτουργικο κολαει και δειχνει σε μαυρη οθονη μια παυλα δρομεα να αναβοσβηνει
1-2 φορες μου εβγαλε και μηνυμα can't read disk please press ctrl+alt+del το reboot ο δισκος εντομεταξυ ειναι καλος γιατι τον εβαλα σε ελλο υπολιστη και παιζει.Επισης αν βαλω ram και στα 2 slots φαινετε παλι να παιζει χωρις να σβηνει.
Αμα βγαλω τελειως το δισκο και βαλω live cd στην αρχη το διαβαζει και μετα καθως φορτωνει σε καποιο σημειο κολαει και δεν φορτωνει τελικα το λειτουργικο του live cd.

Υπαρχει περιστωση να εγινε ζημια κατα το reflow ή να μην εγινε καλο reflow ή να εχω χαλασει το τσιπακι καθως προσπαθουσα με μια καρφιτσα να βγαλω την κοκκινη κολλα που βαζουνε στα bga ? Το οτι δειχνει κανονικα το σημα της toshiba και οτι μπαινω στο bios μεσα οπου και βλεπει τα στοιχεια του δισκου
δεν σημαινει οτι ειναι ενταξει η gpu ?
Να δοκιμασω reball στο northbridge ? ΜΕ την θερμοκρασια του reflow θα μπορεσω να σηκωσω το northbridge δεδομενου οτι εχει μεινει ακομα κοκκινη κολα
κατω απο το bga ?

Η μητρικη ειναι σαν αυτη http://www.ebay.com/itm/New-Toshiba-Satellite-L300-L305-Series-Intel-Motherboard-V000138230-6050A2170201-/390795221850

toni31
17-05-14, 18:38
Κάνε δοκιμή με Ubuntu από usb, δούλεψε τα και δες αν βλέπουν τον σκληρό, μετά κάνε τα εγκατάσταση μέσα στον σκληρό και δες πως πάει ή πες σε ποιο σημείο έφτασες.

mtzag
18-05-14, 03:21
εβαλα usb και κολαει.
Υπαρχει περιπτωση να χαλασε κατι κατα το reflow η να μην εχει γινει καλα το reflow ?
Η κοκκινη κολλα που βαζουνε στα bga οταν το ζεστανω θα κραταει γερα ωστε να μην μπορω να σηκωσω το bga η οταν θερμανθει στους 200 βαθμους
δεν εχει συγκολιτικη ικανοτητα ?

toni31
18-05-14, 09:25
Κάνε reflow το SB

atsio
18-05-14, 10:53
Σε μητρικές με τον NEC Tokin κάτω από το επεξεργαστή καλό είναι να τον αλλάζεις

mtzag
21-05-14, 07:50
Το southbridge δεν το βλεπω... εχει εμφανως 3 μεγαλα chip cpu / gpu / northbridge. Επειδη δειχνει ομως εικονα ενταξει μπορω να αποκλεισω βλαβη στη
gpu σωστα ?
Τι ειναι ο nec tokin πυκνωτης ? υπαρχει περιπτωση αυτο το προβλημα που περιγραφω να ειναι απο εκει ? Που μπορω να βρω nec tokin αντιστοιχο ανταλακτικο ποσα uf/V ειναι αυτος ο πυκνωτης αν ειναι να βαλω καποιους αλλους smd σε σειρα ?
Μπορω να βαλω δοκιμαστικα στη θεση του καποιο ηλεκτρολυτικό μεγαλου μεγεθους να δω αν λυνετε το προβλημα ?

Εχω σκοπο να κανω reball στο northbridge τι λετε αξιζει η δεν παιζει να ειναι απο εκει και να ασχοληθω μονο με τον πυκνωτη ?

atsio
21-05-14, 12:48
Είναι από την άλλη πλευρά του board (από τον επεξεργαστή) κάτω ακριβώς από αυτόν.

atsio
21-05-14, 12:54
Ο NEC TOKIN έχει πολύ χαμηλό ESR.
Το laptop δεν ξεκινάει με τίποτα πάνω;
Flash το BIOS έκανες;

mtzag
21-05-14, 13:04
Tο laptop ξεκιναει παει στο bios στο bios βλεπει το δισκο αλλα μετα το post οταν παει να διαβασει το δισκο για να φορτωσει τα windows
εχει μια μαυρη οθονη με μια κατω παυλα να αναβοσβηνει και κολαει εκει.
Με τι μη εξωτικο πυκνωτη μπορω να αντικαταστησω το nec/tokin 900uf 2.5V ωστε να επιβεβαιώσω οτι ειναι αυτο το προβλημα ?
Αν βαλω προσωρινά ενα αλουμινιου ηλεκτρολυτικο θα μπορεσω να δω για να ξερω αν πρεπει να παραγγειλω νεο nec/tokin 0e907 ?
Flash το bios δεν το εκανα αλλα δεν νομιζω να εχει σχεση αυτο γιατι το bios φαινετε να παιζει.

atsio
21-05-14, 14:25
http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=8991

mtzag
21-05-14, 16:01
θα ψαξω στο σκραπ πυκνωτων που εχω και ελπιζω να βρω κατι για δοκιμη.

toni31
21-05-14, 16:30
Σε ενα toshiba l300 επερνε μπροστα αναβανε τα λαμπακια αλλα οθονη παρεμενε καταμαυρη (δεν φορτονε λειτουργικο) σαν να επερνε μπροστα ο δισκος
και φαινοτανε οτι επανεκινουσε.
Εκανα υποθεση οτι ειτανε northbrige ή gpu και τα εκανα και τα 2 reflow μετα το reflow επερνε μπροστα για λιγο η οθονη γινοτανε μαυρη αλλα μαυρη με φως
και εσβηνε σε 2-3'' αλλαζω θεση στη ram και ξεκολαω και την μποαταρια τη mobo οποτε και πηρε μπροστα φορτωνει δεινει το λογο της toshiba
αλλα μετα οταν ειναι να διαβασει το δισκο το για να φορτωσει το λειτουργικο κολαει και δειχνει σε μαυρη οθονη μια παυλα δρομεα να αναβοσβηνει
1-2 φορες μου εβγαλε και μηνυμα can't read disk please press ctrl+alt+del το reboot ο δισκος εντομεταξυ ειναι καλος γιατι τον εβαλα σε ελλο υπολιστη και παιζει.Επισης αν βαλω ram και στα 2 slots φαινετε παλι να παιζει χωρις να σβηνει.
Αμα βγαλω τελειως το δισκο και βαλω live cd στην αρχη το διαβαζει και μετα καθως φορτωνει σε καποιο σημειο κολαει και δεν φορτωνει τελικα το λειτουργικο του live cd.

Υπαρχει περιστωση να εγινε ζημια κατα το reflow ή να μην εγινε καλο reflow ή να εχω χαλασει το τσιπακι καθως προσπαθουσα με μια καρφιτσα να βγαλω την κοκκινη κολλα που βαζουνε στα bga ? Το οτι δειχνει κανονικα το σημα της toshiba και οτι μπαινω στο bios μεσα οπου και βλεπει τα στοιχεια του δισκου
δεν σημαινει οτι ειναι ενταξει η gpu ?
Να δοκιμασω reball στο northbridge ? ΜΕ την θερμοκρασια του reflow θα μπορεσω να σηκωσω το northbridge δεδομενου οτι εχει μεινει ακομα κοκκινη κολα
κατω απο το bga ?

Η μητρικη ειναι σαν αυτη http://www.ebay.com/itm/New-Toshiba-Satellite-L300-L305-Series-Intel-Motherboard-V000138230-6050A2170201-/390795221850

Το southbridge δεν το βλεπω... εχει εμφανως 3 μεγαλα chip cpu / gpu / northbridge. Επειδη δειχνει ομως εικονα ενταξει μπορω να αποκλεισω βλαβη στη
gpu σωστα ?
Τι ειναι ο nec tokin πυκνωτης ? υπαρχει περιπτωση αυτο το προβλημα που περιγραφω να ειναι απο εκει ? Που μπορω να βρω nec tokin αντιστοιχο ανταλακτικο ποσα uf/V ειναι αυτος ο πυκνωτης αν ειναι να βαλω καποιους αλλους smd σε σειρα ?
Μπορω να βαλω δοκιμαστικα στη θεση του καποιο ηλεκτρολυτικό μεγαλου μεγεθους να δω αν λυνετε το προβλημα ?

Εχω σκοπο να κανω reball στο northbridge τι λετε αξιζει η δεν παιζει να ειναι απο εκει και να ασχοληθω μονο με τον πυκνωτη ?

Δεν έχει GPU έχει μόνο CPU,NB,SB το NB είναι υπεύθυνο για τα γραφικά, το SB είναι υπεύθυνο για τον HDD εσύ έκανες reflow στο NB και SB, τέλος πάντων πίεσε λίγο το NH82801 και δες τι γίνετε.

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37765&stc=1

mtzag
21-05-14, 23:29
Εσπασα το nec tokin 0e907 και εβαλα 6 πυκνωτες τανταλιου smd 220uf ο καθενας (αυτους βρηκα) αλλα κανει το ιδιο πραγμα ακριβως.
Εβαλα ενα cd με linux και οταν φορτωνει του drivers για την εγκατασταση κολαει σε ενα σημειο και λεει hda : lost interrupt

Σε αυτη τη φωτο http://imgs.inkfrog.com/pix/sjk_co/V000138230-3.jpg ποιο ειναι το SB και ποιο το NH82801?

atsio
22-05-14, 09:46
Δεξιά του processor slot είναι το North, και πάνω το south

mtzag
23-05-14, 00:48
Να το κανω reball ή να βαλω εξτρα πυκνωτες ?

toni31
23-05-14, 09:53
Να το κανω reball ή να βαλω εξτρα πυκνωτες ?

Τους πυκνωτές που θα τους βάλεις?

mtzag
23-05-14, 14:05
Τους εβαλα τους πυκνωτες στη θεση του nec tokin αλλα τα ιδια.
Ξυλωσα το bga SB αλλα στις γωνιες νομιζω οτι χαλασα καποια pads απο το bga ομως εβαλα flux υγρο
και το περασα 3-4 φορες με κολληση και σαν να ξαναπιασανε κολληση τα pads αυτα λετε να παιξει η παπαλα το bga και πρεπει να βρω αλλο ?

toni31
23-05-14, 14:18
Εσπασα το nec tokin 0e907 και εβαλα 6 πυκνωτες τανταλιου smd 220uf ο καθενας (αυτους βρηκα) αλλα κανει το ιδιο πραγμα ακριβως.
Εβαλα ενα cd με linux και οταν φορτωνει του drivers για την εγκατασταση κολαει σε ενα σημειο και λεει hda : lost interrupt
Σε αυτη τη φωτο http://imgs.inkfrog.com/pix/sjk_co/V000138230-3.jpg ποιο ειναι το SB και ποιο το NH82801?

Αυτό το είπαμε και πήγαμε παρακάτω.

Ξυλωσα το bga SB αλλα στις γωνιες νομιζω οτι χαλασα καποια pads απο το bga ομως εβαλα flux υγρο
και το περασα 3-4 φορες με κολληση και σαν να ξαναπιασανε κολληση τα pads αυτα λετε να παιξει η παπαλα το bga και πρεπει να βρω αλλο ?
Τώρα δεν ξέρω τι να σου πω!!

atsio
24-05-14, 00:55
Βρες άλλο

mtzag
24-05-14, 01:51
Τη ζημια την εκανε η κοκκινη κολλα που βαζουνε στο bga για οσα chip σηκωσα χωρις κολλα δεν εβγαλα pads.
Υπαρχει λυση για αυτη την κολλα ?

ziakosnasos
24-05-14, 02:25
Θερμό αέρα και με μια οδοντογλυφίδα σιγά σιγά την βγάζεις

mtzag
24-05-14, 06:40
Το εκανα τελικα reball και εχει το ιδιο προβλημα μετα το reball απογοητευση κριμα ολος ο κοπος
Υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι στη μητρικη και οχι στο chip ?
Τελως παντων θα παρω αλλη μητρικη καινουργια η χαλασμενη αλλα μαλλον προς καινουργια παω να μην χανω τζαμπα την ωρα μου.

toni31
24-05-14, 08:48

Τη ζημια την εκανε η κοκκινη κολλα που βαζουνε στο bga για οσα chip σηκωσα χωρις κολλα δεν εβγαλα pads.
Υπαρχει λυση για αυτη την κολλα ?

Το εκανα τελικα reball και εχει το ιδιο προβλημα μετα το reball απογοητευση κριμα ολος ο κοπος
Υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι στη μητρικη και οχι στο chip ?
Τελως παντων θα παρω αλλη μητρικη καινουργια η χαλασμενη αλλα μαλλον προς καινουργια παω να μην χανω τζαμπα την ωρα μου.

Εμένα με μπέρδεψες, αν ισχύουν αυτά που λες γιατί περιμένεις να δουλέψει!!!

mtzag
24-05-14, 11:01
Πριν να χαλασω τα pads (που δεν ξερω αν χαλασανε τελικα γιατι κολλησανε εκει μπιλακια) ειχε το ιδιο προβλημα αρα δεν ειναι απο τα pads (3 pads).
Μηπως ειναι κανεις αλλος πυκνωτης ή πηνειο (ενα πηνειο ζεματαγε οτι το ακουμπουσα)?
Κατι αλλο πως ξεκολαει ευκολα το direct heat stencil απο το bga μετα το reball ? Μου εβγαλε την πιστη να το ξεκολλησω ριχνοντας και διαλυτικο νιτρου
για να βγαλω το amtech4300 flux το εβγαλα στο τελος αλλα ψιλοκατεστρεψα το stencil.

Αγορασα μια αλλη χαλασμενη μητρικη ελπιζω αυτη να φτιαξει.

mtzag
24-05-14, 17:52
Θερμό αέρα και με μια οδοντογλυφίδα σιγά σιγά την βγάζεις

Οδοντογλυφιδα ? Αυτη η κολλα ειναι πολυ σκληρη δεν σπαει η οδοντογλυφιδα ? Με τι θερμοκρασια αερα μαλακωνει και ξεκολλαει η κοκκινη κολλα ?
Παντως διαλυτικο νιτρου που δοκιμασα δεν την βγαζει.

mtzag
06-06-14, 22:13
Αγορασα μια χαλασμενη ιδια μητρικη απο ebay την εβαλα και ειναι τελειως νεκρη δεν αναβει τιποτα κανενα led.
Αρα κατι ειναι μαλλον στην τροφοδοσια... το σχεδιο ειναι εδω http://downloads.ziddu.com/downloadfile/13187702/Toshiba_L300___www.laptop-717.com.pdf.html .
Που μπορω να κανω καποιους γρηγορους ελεγχους ωστε να να εντοπισω σε ποιο σημειο περιπου ειναι το προβλημα ?
Το καλο ειναι οτι εχω μια ιδια μητρικη που δεν εχει προβλημα τροφοδοσιας οποτε εχω ανταλακτικα.
Η πρωτες μετρησεις που εκανα ειναι
PAD1 18.92V
PAD2 0V
PAD3 0V
PAD4 0V
PAD5 18.92V
PAD6 0V
PAD7 3.36V
PAD9 18.92V

Στα drain των mosfet
Q1 18.92V
Q2 0V
Q4 0V
Q5 18.92V
Q8 2.62V
Q9 18.92V

JOUN
07-06-14, 00:16
Οδοντογλυφιδα ? Αυτη η κολλα ειναι πολυ σκληρη δεν σπαει η οδοντογλυφιδα ? Με τι θερμοκρασια αερα μαλακωνει και ξεκολλαει η κοκκινη κολλα ?
Παντως διαλυτικο νιτρου που δοκιμασα δεν την βγαζει.
Mε την προθερμανση στους 130-140 εγω την βγαζω μια χαρα με οδοντογλυφιδα.Μαλακωνει και βγαινει πολυ ευκολα.

mtzag
07-06-14, 00:27
Καμια γνωμη για την χαλασμενη μητρικη που δεν παιρνει ρευμα ?
Λεω καλυτερα να προσπαθησω αυτη για η δικια του εχει φαει 3-4 reflow οποτε να κανω τραμπα το bga λιγο χλωμο.

toni31
07-06-14, 01:08
pad4=5V ψάξτο

mtzag
07-06-14, 01:15
επειδη δεν εχω ξαναδει σχεδιο μητρικης και ουτε εχω δοκιμασει να επισκευασω ξανα
εκει που λεει στο σχεδιο PAD4 5VA εννοει οτι πρεπει να εχει 5V οταν ειναι κλειστο το μηχανημα η ανοιχτο (δεν ανοιγει καθολου ουτε αναβει καποιο led)?
To U510 να τσεκαρω που οδηγει τα Q4 και Q5 ?

toni31
07-06-14, 02:03
Αφού βάλεις το ρεύμα στο λάπτοπ, πρέπει να έχεις τα 3,3V & 5V (PAD7 & 4)

mtzag
07-06-14, 02:06
Το PAD7 εχει 3.36V αυτο ειναι καλο η οχι ? το PAD4 εχει 0V και θα δοκιμασω να τσεκαρω την τροφοδοσια του ολοκληρωμενου που οδηγει το mosfet
που βγαζει εξοδο στο PAD4.

mtzag
07-06-14, 03:31
Κοιτουσα προσεκτικα την μητρικη που πηρα απο το ebay και ειδα οτι το U521 ειχε στα ποδαρακια του σημαδια απο rosin flux και σαν να ειχε κολληθει με κολλητηρι
κοιταω λοιπον και την μητρικη που ειχε το laptop και το ολοκληρωμενο αυτο δεν ειχε flux παρατηρω λιγο καλυτερα και τι να δω...
οτι στην μητρικη που πηρα απο το ebay το ολοκληρωμενο αυτο ειτανε κολλημενο αναποδα δηλαδη στη θεση του pin1 ειναι το pin5...
Αυτος που μου την πουλησε μου ειπε οτι δεν την εχει επισκευσει και οτι μονο αγοραζει χαλασμενα laptop και τα πουλαει σαν κοματια.
Τι παιζει ? λετε να πηγε σε κανα σερβις και αλλαξανε το ολοκληρωμενο βαζοντας το καταλαθος αναποδα ?
Η μητρικη φαινετε οπτικα σε πολυ καλη κατασταση σαν καινουργια (εκτος το U521) και σιγουρα δεν εχει φαει reflow
Η δικη του μητρικη ειναι χωρις την κοκκινη κολα απο το ebay ειναι με την κολα γυρω το bga

Τελικα ξεκολλησα το U521 το εβαλα σωστα και τωρα ξεκιναει η μητρικη αναβει 2'' η οθονη και μετα σβηνει μονο του.
Οποτε η επισκευη δυστηχως δεν τελειωσε...

Τελικα ξεκολλησα τη μπαταρια εβαλα την μνημη σε αλλο slot και η μητρικη του ebay επαιξε!!!

Αν ειναι δυνατον πουλουσανε σαν χαλασμενη μια μητρικη που η μονη βλαβη που ειχε ειτανε οτι ειχανε κολλησει ενα ολοκληρωμενο αναποδα!!!

Απο τη μητρικη αυτη λειπουνε 2 connectors (cam & mic) δεν ειναι καν κολλημενοι απο το εργοστασιο αλλα θα του βαλω απο την αλλη μητρικη
γιατι βλεπω ολα τα αλλα εξαρτηματα και ειναι τα ιδια.