Επιστροφή στο Forum : Μπορώ να κάνω διάγνωση με πρόχειρο reflow;
Καλησπέρα. Έχω ένα laptop που υποπτεύομαι ότι θέλει reflow/reballing το τσιπάκι των γραφικών. Προτού το πάω σε κάποιον πιο έμπειρο, μπορώ να κάνω ένα πολύ πρόχειρο reflow με κανέναν θερμό αέρα/πιστολάκι/αναπτήρα (!) για να δω αν θα έχω βελτίωση (οπότε τότε ξέρω ότι εκεί είναι όντως το πρόβλημα) ή λέτε ότι θα του βγάλω τα μάτια λόγω απειρίας;
Ευχαριστώ.
ziakosnasos
25-04-14, 11:51
Τι σου κάνει το λαπτοπ πες μας πρώτα ακριβώς αλλά τo πιθανότερο εάν επιχειρήσεις κάτι με αυτά που λές παραπάνω θα το καταστρέψεις γιατί υπάρχουν πολλοί παράμετροι , μπορεί να φτάσεις 300+ βαθμούς στην πλακέτα και μετά γειά σας η πλακέτα , επίσης το να κάνεις reflow χωρίς να έχεις έναν preheater δεν θα κάνεις τίποτα σωστό , υπάρχουν και κάποιοι που το κάνουν αλλά για εμένα δεν είναι σωστό . Καλύτερα πήγαινε το σε κάποιον έμπειρο που ασχολείται με το άθλημα εάν είναι και καλό λαπτοπ κρίμα είναι να το φας έτσι και σιγουρέψου ότι θα το κάνει reball και όχι reflow γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο ...
για να βεβαιωθείς οτι η κάρτα γραφικών είναι τσιου τον συνδέεις με μια οθόνη (καπου θα εχεις ξέμπαρκη). Αν εχει σημα τοτε δεν χαλασε η καρτα αλλα η οθόνη (inverter, backlight) αν δεν εχεις σήμα τότε όντως τσιου η καρτα γραφικών. Αυτό που δεν μας είπες είναι αν κανει εκκίνηση το μηχανημα, αν όχι παιζει να ειναι γραφικών αλλά και τροφοδοσία καθώς και ολη η motherboard. Πεσμας το μηχανάκι σου να καταλάβουμε. Τελος μην επιχειρήσεις τίποτα απο αυτά που ανέφερες γιατί το πας το μηχανημα για διαλυση....σωστός?
Το laptop (HP pavilion dv6) έκανε μια φορά ένα πρόβλημα με την οθόνη (ξεκίνησε με αυτήν σβηστή ή έσβησε μετά) και από εκείνη την ώρα δεν ξαναπήρε μπρος. Έχω τσεκάρει τα βασικά και απ' ότι βλέπω το googling δείχνει ότι μάλλον είναι κάρτα γραφικών.
Εν, πάσι περιπτώσει, δεν θα κάνω μαϊμουδιές, θα πάει σε κάποιον πιο έμπειρο με αυτό, απλά θέλω να τσεκάρω αν όντως φταίει αυτό.
Πρόσβαση σε preheater έχω. Έχεις κανείς κανένα προφίλ να δοκιμάσω; Να βάλω πχ το preheater στους X βαθμούς, το IR στους Y βαθμούς, λίγο κατάλληλο flux, kapton tape γύρω-γύρω και, για πόση ώρα να τα αφήσω; Υπάρχει κανένας ασφαλής συνδιασμός να δοκιμάσω;
Γεια σου Χαράλαμπε. Γράψε αν μπορείς το μοντέλο του laptop. Έχει ξεχωριστό chip γραφικών?
Τι εννοείς ότι δεν ξαναπήρε μπρος? Δεν αντιδρά στο πάτημα του power ή τι κάνει?
Το laptop (HP pavilion dv6) έκανε μια φορά ένα πρόβλημα με την οθόνη (ξεκίνησε με αυτήν σβηστή ή έσβησε μετά) και από εκείνη την ώρα δεν ξαναπήρε μπρος. Έχω τσεκάρει τα βασικά και απ' ότι βλέπω το googling δείχνει ότι μάλλον είναι κάρτα γραφικών.
Εν, πάσι περιπτώσει, δεν θα κάνω μαϊμουδιές, θα πάει σε κάποιον πιο έμπειρο με αυτό, απλά θέλω να τσεκάρω αν όντως φταίει αυτό.
Πρόσβαση σε preheater έχω. Έχεις κανείς κανένα προφίλ να δοκιμάσω; Να βάλω πχ το preheater στους X βαθμούς, το IR στους Y βαθμούς, λίγο κατάλληλο flux, kapton tape γύρω-γύρω και, για πόση ώρα να τα αφήσω; Υπάρχει κανένας ασφαλής συνδιασμός να δοκιμάσω;
Το laptop (HP pavilion dv6)
Τσιπακι καρτας γραφικων.Δεν χρειαζεται καμμια αλλη πληροφορια.
Γεια σου Χαράλαμπε. Γράψε αν μπορείς το μοντέλο του laptop. Έχει ξεχωριστό chip γραφικών?
Τι εννοείς ότι δεν ξαναπήρε μπρος? Δεν αντιδρά στο πάτημα του power ή τι κάνει?Γεια σου Θανάση! Το μοντέλο έγραψα ότι είναι το HP pavilion dv6. Απ'όσο είδα το chip γραφικών είναι ξεχωριστό. Το PC δεν αντιδρά με το πάτημα του power (δοκίμασα και hard reset), και δεν ανάβει γενικά κανένα led, αλλά δεν φταίει το καλώδιο, αφού το μοντέλο έχει φωτάκι που ανάβει (είναι το μόνο) δίπλα από το jack της τροφοδοσίας μόλις βάλεις το ρεύμα. Και εφόσον έκανε αρχικά το πρόβλημα με την οθόνη, σε πονηρεύει ότι δεν είναι θέμα τροφοδοσίας (ίσως).
Τσιπακι καρτας γραφικων.Δεν χρειαζεται καμμια αλλη πληροφορια.Είναι σεσημασμένο, ε;! Είναι 4 ετών, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι μάλλον αφού τελικά χτύπησε το chip. Δεν νομίζω ότι το κάνουν όλα τα μοντέλα μετά από 4 χρόνια!
Οπότε Γιώργο (JOUN) λες ότι δεν αξίζει να κάνω δοκιμή πριν το πάω σε κάποιον;
Τωρα μολις προσεξα οτι ειπες οτι δεν αντιδρα καθολου στο πατημα του power οποτε μαλλον πρεπει να αναθεωρησω αυτο που εγραψα παραπανω.
Καλημέρα Χαράλαμπε. Από κάτω γράφει και το μοντέλο του laptop, π.χ. dv6-1341eo ή dv6-1233eo κτλ.
Είναι με intel ή AMD CPU?
Πρέπει να βρεις το σχηματικό, να ξεκινήσεις μετρήσεις να δούμε που κοντά είναι το πρόβλημα. Γιατί όπως είπε ο Γιώργος αλλάζει το πράμα.
Καλημέρα Χαράλαμπε. Από κάτω γράφει και το μοντέλο του laptop, π.χ. dv6-1341eo ή dv6-1233eo κτλ.
Είναι με intel ή AMD CPU?Νόμιζα ότι σου αρκούσε η βασική περιγραφή! Είναι το DV6-1360ev, με Intel CPU και ATI γραφικά.
Παιδιά συμφωνώ ότι η σωστή μεθοδολογία είναι να το πιάνεις από το μηδέν, αλλά λόγω:
1) ελλείψεως χρόνου
2) σχετικού googling για troubleshooting του εν λόγω laptop
3) το ότι το πρόβλημα ξεκίνησε με την οθόνη
έλεγα να το κοίταζα απ'ευθείας στα γραφικά. :(
ΥΓ: Δεν βρίσκω και το schematic, αν και θυμόμουν ότι το είχα!
Η μητρική σου πρέπει να είναι η UT3 ή UT5. Συνήθως το πρόβλημα δεν είναι στην GPU (εάν είναι η discrete version) αλλά στο GMCH (Northbridge) και όντως δεν ξεκινά.
Όπως λέει και ο Αδάμ το πρόβλημα πρέπει να είναι στο Northbridge, όπου πρέπει να είναι ενσωματωμένος και ο ελεγκτής γραφικών, και όχι ξεχωριστός.
Ίσως να είναι αυτό το motherboard (http://www.ebay.com/itm/Laptop-motherboard-HP-dv6-P-N-518433-001-daut3amb6c0-31ut3mb0030-/140982000957?pt=UK_Computing_Other_Computing_Netwo rking&hash=item20d32e9d3d).
Γεια σου Θανάση! Το μοντέλο έγραψα ότι είναι το HP pavilion dv6. Απ'όσο είδα το chip γραφικών είναι ξεχωριστό. Το PC δεν αντιδρά με το πάτημα του power (δοκίμασα και hard reset), και δεν ανάβει γενικά κανένα led, αλλά δεν φταίει το καλώδιο, αφού το μοντέλο έχει φωτάκι που ανάβει (είναι το μόνο) δίπλα από το jack της τροφοδοσίας μόλις βάλεις το ρεύμα. Και εφόσον έκανε αρχικά το πρόβλημα με την οθόνη, σε πονηρεύει ότι δεν είναι θέμα τροφοδοσίας (ίσως).
Είναι σεσημασμένο, ε;! Είναι 4 ετών, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι μάλλον αφού τελικά χτύπησε το chip. Δεν νομίζω ότι το κάνουν όλα τα μοντέλα μετά από 4 χρόνια!
Οπότε Γιώργο (JOUN) λες ότι δεν αξίζει να κάνω δοκιμή πριν το πάω σε κάποιον;
Να σας θυμίσω, μας είπε ο Χαράλαμπος, δεν κάνει τίποτα όταν πατάει το PBTN.
Άρα καταλήγουμε σε αυτό που λέγαμε στην αρχή (ότι θέλει reballing) αλλά σε "άλλο" chip;
ΥΓ: Καλού κακού, αν είναι εύκολο ας μου στείλει κάποιος το schematic, είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος θα το έχει! :001_rolleyes:
http://kythuatphancung.vn/uploads/download/Quanta_UT3-UT5.pdf
Αδάμ ευχαριστώ πολύ!
Το ωραίο είναι ότι είχα ψάξει σε αυτό το site αλλά με όρους dv6 ...
Αλήθεια, εκτός από το άνοιγμα και κοίταγμα της μητρικής, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος (εκτός από γενικό googling) να βρω τον κωδικό της μητρικής; Δηλαδή πώς από το DV6-1360ev πηγαίνω στο Quanta UT3/UT5;
Αδάμ τελικά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή μητρική, γιατί εδώ βλέπω μνήμες DDRII, ενώ μέσα στο laptop βρήκα DDR3 (αυτές εδώ (http://www.heise.de/preisvergleich/eu/samsung-so-dimm-2gb-m471b5673eh1-cf9-a460687.html)).
Το ίδιο site έχει και μία "Quanta LX3/5 (Huron River)" σαν αποτέλεσμα για HP dv6, αλλά μου φαίνεται ότι δεν έιναι ούτε αυτή.
Btw, άνοιξα το πρώτο καπάκι εδώ -> http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37621&stc=1 και είδα αυτό (μήπως και βοηθάει) :
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37622&stc=1
Έχεις την discrete version. Άνοιξέ το, το σχηματικό πρέπει να σου κάνει την δουλειά.
Αλήθεια, εκτός από το άνοιγμα και κοίταγμα της μητρικής, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος (εκτός από γενικό googling) να βρω τον κωδικό της μητρικής; Δηλαδή πώς από το DV6-1360ev πηγαίνω στο Quanta UT3/UT5;
Έχεις την discrete version.
Πού διδάσκονται όλα αυτά;! :saad:??? :biggrin:
Πού διδάσκονται όλα αυτά;! :saad:??? :biggrin:
Eίναι θέμα περισσότερο εμπειρίας πάνω σε καμιά 100άδα μητρικές.....και κυρίως γνώσης αποκτημένης είτε σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ....αντε και σε κανα ΕΠΑΛ
Eίναι θέμα περισσότερο εμπειρίας πάνω σε καμιά 100άδα μητρικές.....και κυρίως γνώσης αποκτημένης είτε σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ....αντε και σε κανα ΕΠΑΛΣτο πρώτο μισό θα συμφωνήσω. Για τα ΤΕΙ/ΑΕΙ μπορώ να πω ότι εκπλήσομαι που το ακούω... Για τα δε ΕΠΑΛ βάζω και στοίχημα ότι αποκλείεται να περνάνε ούτε απ' έξω. Άποψή μου τουλάχιστον :(
Για να ακριβολογούμε, η γνώση επισκευής hardware, έρχεται μετά από πολύ ψάξιμο (κυρίως στο διαδίκτυο), με εμπειρία επάνω στο υλικό, συν τις γνώσεις από τα θρανία. Δεν νομίζω ότι σε κάποια βαθμίδα της μαθησιακής εκπαίδευσης σου παρέχονται συγκεκριμένες γνώσεις για επισκευή hardware Η/Υ, κάτι γενικό σίγουρα ναι, αλλά αυτό που έξω ονομάζουν chip repair, στην Ελλάδα δεν διδάσκεται.
Το φόρουμ παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την επισκευή hardware Η/Υ, όποιος το παρακολουθεί θα αποκομίσει πολλές πληροφορίες, γιατί υπάρχουν άτομα με πολλές γνώσεις.