Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Μαύρη οθόνη
Καλησπέρα παιδιά και καλώς σας βρήκα. Έχω ένα Toshiba a100-237. Το οποίο ανάβει αλλά δείχνει μαύρη οθόνη. Στην αρχή Όταν άναβε η οθόνη ήταν λίγο κόκκινη και μετά συνερχοταν Τώρα δε δείχνει τπτ. Ψαχτηκα λίγο και από αυτά που διάβασα συμπερανα πως είναι το ινβερτερ της οθόνης. Βρήκα ανταλλακτικό και το άλλαξα αλλά δυστυχώς τπτ. Σας παρακαλώ τη γνώμη σας και τη συμβουλή σας και Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
patentasre
10-04-14, 23:52
Καλησπερα κωστα.απο τα λιγα που περιγραφεις φιανεται οτι εχεισ προβλημα με την καρτα γραφικων και οχι με το inverter της οθονης.αν δεν εχει φωτισμο η οθονη αλλαζεις inverter.οταν βγαζει χρωματα καθετες γραμμες και σπαει την οθονη στα 6 η 8 ιδια κομματια συνηθως φταιει η καρτα γραφικων.ακουγεται το ανεμιστηρακι οταν παιρνει εμπρος ο η/υ?
Κατά πάσα μεγάλη πιθανότητα τα γραφικά είναι οφ
Φιλε μου κατα 99 % καρτα γραφικων..
κανε τα εξης....
τσεκαρε τις μνημες...
βαλε ενα εξωτερικο monitor και δες αν το monitor δειχνει εικονα οταν ανοιγεις το laptop σου...
Καλησπέρα παιδιά. Δοκίμασα αυτά που μου είπατε. Δοκίμασα να συνδέσω σε εξωτερικό μόνιτορ και δεν έδινε σήμα. Άρα συμπεραινουμε ότι είναι κάρτα γραφικών Ε;
Το πρόβλημα αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι στο 945GM (Northbridge) της Intel που είναι υπεύθυνο για τα γραφικά.
Και αλλάζει αυτό φίλε μου η το λάπτοπ είναι για πέταμα;
"Δοκίμασα να συνδέσω σε εξωτερικό μόνιτορ και δεν έδινε σήμα."
Ναι αλλά για να παίξει το εξωτερικό θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το δεύτερο monitor από τα win ή από το bios.
"Στην αρχή Όταν άναβε η οθόνη ήταν λίγο κόκκινη και μετά συνερχοταν Τώρα δε δείχνει τπτ."
Εμένα μου φαίνεται σαν να χρειάζεσαι λάμπα.
"Δοκίμασα να συνδέσω σε εξωτερικό μόνιτορ και δεν έδινε σήμα."
Ναι αλλά για να παίξει το εξωτερικό θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το δεύτερο monitor από τα win ή από το bios.
"Στην αρχή Όταν άναβε η οθόνη ήταν λίγο κόκκινη και μετά συνερχοταν Τώρα δε δείχνει τπτ."
Εμένα μου φαίνεται σαν να χρειάζεσαι λάμπα.
Δοκίμασα ένα πάνελ από έναν Toshiba a200 αλλά ούτε σ αυτό δουλεύει...
Και αλλάζει αυτό φίλε μου η το λάπτοπ είναι για πέταμα;
Και αλλάζει και επισκευάζεται, αλλά χρειάζεται γνώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό, αν είναι κάτι τέτοιο που συζητάμε (κανείς δεν θα μπορέσει να σου δώσει σαφής απάντηση για το πρόβλημα, χωρίς να το δει).
Αν δεν το΄χεις μην κάνεις τίποτα που μπορεί να δεις σε youtube και να διαβάσεις στο internet, διότι υπάρχει κίνδυνος να το κάνεις χειρότερα, πήγαινε σε κάποιον τεχνικό που θα μπορεί να χειριστεί τέτοιου είδους βλάβη και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επισκευή.
Το λάπτοπ δεν είναι για πέταμα
Μπορει να είναι το inverter αλλα μπορει να είναι και η τροφοδοσία που ξεκιναει από την μητρικη και συγκεκριμένα ξεκιναει με τη σειρα της από την κάρτα γραφικων! Η ποιο απλη λύση για να δεις αν φταιει η καρτα γραφικών παρε ένα σεσουάρ και ζέστανέ το ακριβώς στο σημείο που βγάζει τον αέρα μέχρι 80 βαθμούς και μετά αναψέ το! Aν δείξει κάτι τότε χρειάζεσε το λεγόμενο reflow η αν είναι ποιο σοβαρό reballing! Δώσε προσοχή μεγάλη στο ζέσταμα γιατί αν το παρακάνεις μπορεί να λιώσεις τα πλαστικά! :)
Το ινβερτερ το άλλαξα όμως με καινούργιο και πάλι τπτ! Θα δοκιμάσω αυτό με το πιστολάκι και θα πω!.
Και αλλάζει και επισκευάζεται, αλλά χρειάζεται γνώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό, αν είναι κάτι τέτοιο που συζητάμε (κανείς δεν θα μπορέσει να σου δώσει σαφής απάντηση για το πρόβλημα, χωρίς να το δει).
Αν δεν το΄χεις μην κάνεις τίποτα που μπορεί να δεις σε youtube και να διαβάσεις στο internet, διότι υπάρχει κίνδυνος να το κάνεις χειρότερα, πήγαινε σε κάποιον τεχνικό που θα μπορεί να χειριστεί τέτοιου είδους βλάβη και έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επισκευή.
Το λάπτοπ δεν είναι για πέταμα
Μπορει να είναι το inverter αλλα μπορει να είναι και η τροφοδοσία που ξεκιναει από την μητρικη και συγκεκριμένα ξεκιναει με τη σειρα της από την κάρτα γραφικων! Η ποιο απλη λύση για να δεις αν φταιει η καρτα γραφικών παρε ένα σεσουάρ και ζέστανέ το ακριβώς στο σημείο που βγάζει τον αέρα μέχρι 80 βαθμούς και μετά αναψέ το! Aν δείξει κάτι τότε χρειάζεσε το λεγόμενο reflow η αν είναι ποιο σοβαρό reballing! Δώσε προσοχή μεγάλη στο ζέσταμα γιατί αν το παρακάνεις μπορεί να λιώσεις τα πλαστικά! :)
Το ινβερτερ το άλλαξα όμως με καινούργιο και πάλι τπτ! Θα δοκιμάσω αυτό με το πιστολάκι και θα πω!.
Έχω δει πολλά που ήταν επισκεύάσιμα και μετά έγιναν για πέταμα.
......Aν δείξει κάτι τότε χρειάζεσε το λεγόμενο reflow η αν είναι ποιο σοβαρό reballing!......
Δεν υπάρχει αυτό που λες….
Συμφωνω με τον DARIO πιο πανω, απλα το πιστολακι δεν ανεβαζει θερμοκρασια ικανη να λυωσει τις κολλησεις της καρτας. θελει πιστολι θερμου αερα με μυτη στο μεγεθος της καρτας και μικροτερη και πολυ εμπειρο χερι αλλιως κανεις πολλες ζημιες γυρω γυρω......
Συμφωνω με τον DARIO πιο πανω, απλα το πιστολακι δεν ανεβαζει θερμοκρασια ικανη να λυωσει τις κολλησεις της καρτας. θελει πιστολι θερμου αερα με μυτη στο μεγεθος της καρτας και μικροτερη και πολυ εμπειρο χερι αλλιως κανεις πολλες ζημιες γυρω γυρω......
Τότε σίγουρα θα κάνεις ζημιά.
Παιδια ειπα να το ζεστανει για να δημιουργησει συστολη και μονο για διαγνωση ωστε να ειναι 100% σιγουρος οτι φταιει αυτο! Αν αναψει μετα το ζεσταμα σημαινει σιγουρα οτι φταιει η καρτα γραφικων!
windmill82
02-09-14, 21:40
Αν το ζεστανει με πιστολακι και παλι δεν δειξει τιποτα τι συμπερασμα βγαζεις? θελει ή οχι reballing?
Τελικά τι απέγινε με το λάπτοπ;
Εχώ το A100-192 και δεν ανάβει , είχε παρόμοια προβλήματα με την κάρτα γραφικών.
Σταύρος
Φίλε Σταύρο Πολλή Καλησπέρα σου!:biggrin:
Ένα από τα φαινόμενα, που παρουσιάζονται από φίλους-μέλη (και σε άλλο Forum όπου συμμετέχω) είναι η αδιαφορία (για να μην τη χαρακτηρίσω χειρότερα).
Είτε έκανες τη δουλειά σου, είτε όχι, ενημέρωσε!!! Βλέπεις ότι ανταποκρίνονται είτ' έτσι, είτ' αλλιώς στο πρόλημά σου.
Και ιδού τα αποτελέσματα!
Πάμε πάλι από την αρχή:
....Εχώ το A100-192 και δεν μου ανάβει, είχε παρόμοια προβλήματα με την κάρτα γραφικών.
ΣταύροςΗ έκφραση "δεν μου ανάβει", εκτός από αναπτήρα, παραπέμπει σε πλήρη απώλεια λειτουργικότητας!
(Δεν ανάβει το LED από κανένα πλήκτρο, δεν ακούγεται κανένας ανεμιστήρας,.....Τίποτα!!! Όλα νεκρά!!! )
Αυτό εννοείς ότι συμβαίνει;
Κάνε τη χάρη τόσο σ' εμένα, όσο και σ' εσένα και διάβασε αυτό! (http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=68217&p=563828&viewfull=1#post563828). Κλείσε τα μάτια σου! Φαντάσου εμένα στην Αθήνα να προσπαθώ να καταλάβω:
Τι έγινε; Πώς προέκυψε; Υπήρξε κάποιου είδους 'προειδοποίηση' (κάποια δυσλειτουργία σχετική); Το άνοιξες το μηχάνημα; Από σκόνη/βρωμιά πώς τα πάει; Κοίταξες τη μπαταρία του (μήπως έχει κάποια σοβαρή ζημιά/μέχρι και βραχυκύκλωμα);
Όσο τσιγκούνηδες θα είσαστε στην παροχή λεπτομερών πληροφοριών, τόσο το δικό μας έργο θα γίνεται από δύσκολο ως αδύνατο να βοηθήσουμε!!!!:wiink:
Φίλε Σταύρο Πολλή Καλησπέρα σου!:biggrin:
Ένα από τα φαινόμενα, που παρουσιάζονται από φίλους-μέλη (και σε άλλο Forum όπου συμμετέχω) είναι η αδιαφορία (για να μην τη χαρακτηρίσω χειρότερα).
Είτε έκανες τη δουλειά σου, είτε όχι, ενημέρωσε!!! Βλέπεις ότι ανταποκρίνονται είτ' έτσι, είτ' αλλιώς στο πρόβλημά σου.
Και ιδού τα αποτελέσματα!
Πάμε πάλι από την αρχή:
Η έκφραση "δεν μου ανάβει", εκτός από αναπτήρα, παραπέμπει σε πλήρη απώλεια λειτουργικότητας!
(Δεν ανάβει το LED από κανένα πλήκτρο, δεν ακούγεται κανένας ανεμιστήρας,.....Τίποτα!!! Όλα νεκρά!!! )
Αυτό εννοείς ότι συμβαίνει;
Κάνε τη χάρη τόσο σ' εμένα, όσο και σ' εσένα και διάβασε αυτό! (http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=68217&p=563828&viewfull=1#post563828). Κλείσε τα μάτια σου! Φαντάσου εμένα στην Αθήνα να προσπαθώ να καταλάβω:
Τι έγινε; Πώς προέκυψε; Υπήρξε κάποιου είδους 'προειδοποίηση' (κάποια δυσλειτουργία σχετική); Το άνοιξες το μηχάνημα; Από σκόνη/βρωμιά πώς τα πάει; Κοίταξες τη μπαταρία του (μήπως έχει κάποια σοβαρή ζημιά/μέχρι και βραχυκύκλωμα);
Όσο τσιγκούνηδες θα είσαστε στην παροχή λεπτομερών πληροφοριών, τόσο το δικό μας έργο θα γίνεται από δύσκολο ως αδύνατο να βοηθήσουμε!!!!:wiink:
Καλημέρα,
ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, δεν πίστευα ότι κάποιος θα απαντήσει λόγο παλαιότητας του θέματος και για αυτό και η ομολογουμένος χαζή διατύπωση. Εχω αρκετά ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση και γράφω με πολλές λεπτομέρειες για το λόγο του αληθούς ρίξε μια ματιά στο http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=68800 σχετικά με καμένο δέκτη που έχω.
Λοιπόν το λαπτοπ που προσπαθώ να φτιάξω είναι της γυναίκας μου είναι το toshiba satellite a100-192. Στις αρχές κατά καιρούς η οθόνη του έβγαζε κάτι κόκκινες κάθετες γραμμές. Κάποια στιγμή πατώντας τον διακόπτη να ανάψει άναβαν προς στιγμή τα led και στην συνέχεια έσβυνε τελείως. Το άνοιξα άλλαξα thermal paste στην ψύκτρα του επεξεργαστή, μήπως και φταίει αυτό καθάρισα το cooler από σκόνη. Δυστυχώς δεν ξεκίνησε. Το Τροφοδοτικό που το μέτρησα φαίνετε να βγάζει σωστή τάση και δοκίμασα και φορτίο με την βοήθεια δύο 12 volt λαμπών τις ανάβει. Η μπαταρία είχε πρόβλημα από καιρό δεν κρατάει φορτίο. Δοκίμασα να ξεκινήσω το λαπτοπ και δίχως μπαταρία επίσης δεν ξεκινάει.
Αυτά τα ολίγα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, διάβασα και το θέμα http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=68217
.......Η μπαταρία είχε πρόβλημα από καιρό δεν κρατάει φορτίο. Δοκίμασα να ξεκινήσω το λαπτοπ και δίχως μπαταρία επίσης δεν ξεκινάει.......Πολλή Καλημέρα σου και πάλι!:biggrin:
Όπως έχω γράψει, έχω ελάχιστη πείρα στη διάγνωση/επισκευή Laptops. Ωστόσο με λογική σκέψη Φυσικού-Ηλεκτρονικού, και κάποια μικρή πείρα στα PC, φαντάζομαι ότι μπορώ να βγάλω κάποιαν άκρη.
1) Υπάρχουν αρκετά -απ'όσο μπορώ να γνωρίζω- Laptops, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε παρουσία μπαταρίας (με, ή και χωρίς φορτιστή), ώστε να λειτουργήσουν!
Η σκέψη είναι λογικότατη! Το Laptop είναι φτιαγμένο για να λειτουργήσει στη μέση του πουθενά, εφόσον τροφοδοτείται από την μπαταρία του!:wiink: Άρα η ύπαρξη λειτουργικής μπαταρίας θεωρείται απαραίτητη!!!! )
2) Οπότε, στη θέση σου, αν μπορούσα, είτε θα δανειζόμουν, είτε θα αγόραζα μιά τελείως φτηνιάρα μπαταρία (που να του 'κάνει'), απλώς και μόνο για να δοκιμάσω αν λειτουργεί με 'καλή' μπαταρία τοποθετημένη!
2α) Αν όντως λειτουργήσει, τότε, θα επέστρεφα την δανεική, ή θα έβγαζα τη φτηνιάρα και θα αγόραζα μια καλή μπαταρία!
2β) Αν δεν λειτουργήσει, θα επέστρεφα την δανεική, και θα αγόραζα μιά φτηνιάρα! Αυτό θα το έκανα, επειδή θα την χρειαζόμουν (τη φτηνιάρα) -σίγουρα- παρούσα-συνδεδεμένη, ενώ θα έψαχνα για άλλη βλάβη/αιτία δυσλειτουργίας. (Την 'δανεική' δεν θα μπορούσα να την κρατήσω πέρα από 1~2 μέρες! 'Δανεική' είπαμε! ...Όχι 'Αγύριστη'!:biggrin:)
Αυτά τα ολίγα, προς το παρόν. Περιμένω απαντήσεις σου -ούτως ή άλλως!!!!
Κανένα laptop δεν έχει ανάγκη την μπαταρία για να λειτουργήσει. Εάν συμβεί αυτό είχει πρόβλημα στο κύκλωμα τροφοδοσίας.
Κανένα laptop δεν έχει ανάγκη την μπαταρία για να λειτουργήσει. Εάν συμβεί αυτό είχει πρόβλημα στο κύκλωμα τροφοδοσίας.
Θα το ξανανοίξω θα δω το κύκλωμα γύρω από το τροφοδοτικό. Επίσης ένα άλλο που σκέφτηκα να βγάλω την vga μήπως βραχυκύκλωσε και κόβει το την τροφοδοσία κάποια προστασία.
Το λάπτοπ είναι αρκετά παλιό κανα 2 ακόμη δοκιμές ακόμη και θα πάει πατάρι. Δεν είναι να ξοδεψω πολλά λεφτά.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και των δύο φίλων Αδάμ και Γιώργο.