PDA

Επιστροφή στο Forum : [Σκληρός Δίσκος] Σκληρός IDE WD2000 & βλάβη πλακέτας

lefteriszgr
28-03-14, 18:32
Καλησπέρα σε όλους,

Σήμερα αποφάσισε ο δεύτερος σκληρός να "πάει" διακοπές και σταμάτησε να αναγνωρίζεται από το BIOS...

Τα πλήρη στοιχεία του σκληρού είναι:
MDL: WD2000JB-00KFA0
DATE: 22 JAN 2006
DCM: HSBHCAJCA

Έβγαλα την πλακέτα (2061-701314-A00 AG) και το τσιπάκι (Smooth XXXX3 1.3) έχει "αρπάξει" και φυσικά όπου X δεν φαίνεται τι γράφει, αλλά από αναζήτηση μάλλον φοράει το Smooth L6283 1.3.

Τώρα επειδή είδα τις τιμές στο ebay και τα πράγματα είναι στριμωγμένα αρκετά, άρχισα να ψάχνω παλιούς σκληρούς και βρήκα έναν Caviar WD400 με πλακέτα 2061-001292-A00 AC. Φυσικά έχουν μικροδιαφορές και δεν πρόκειται να κάνω τράμπα αυτήν την πλακέτα, όμως έχει μάλλον το ίδιο τσιπάκι Smooth.

Δεν έχω κολλητήρι θερμού αέρα για να το βγάλω και προσπάθησα με πιστόλι θερμού αέρα της πλάκας των 15 ευρώ και μου έμεινε στα χέρια (κάηκε η αντίσταση). Είπαμε όταν πάει κάτι στραβά το παίρνει ο διάολος...

Μήπως έχει κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά κανέναν χαλασμένο σκληρό ή πλακέτα ή αν έχει κάποιος αέρα και μένει δυτικά (π.χ. Πετρούπολη/Περιστέρι) και θέλει να βοηθήσει να κάνουμε τράμπα το τσιπάκι;

agis68
28-03-14, 22:53
Θα κοιτάξω γιατί εχω καποια δισκάκια "παλιάς κοπής" να δω τι παιζει αλλά μην περιμένεις θαυματα......

qazwsx
31-03-14, 02:27
φιλε μου δεν θα μπορεσεις να κανεις δουλεια με κοινο πιστολακι...
θελει πιστολι θερμου αερα για τετοιες αποκολλησεις-συγκολησεις και εχω ομως βρισκομαι αρκετα μακρια σου.. :(
δες αν βρεις καμια αλλη πλακετα αλλιως με πολυ προσοχη βγαλε με θερμο αερα το chip ομως να προσεξεις να μην κανεις ζημια στα γυρω γυρω εξαρτηματα καθως και οταν το ξεκολας με πολυ προσοχη γιατι ειναι τοσο ευαισθητα που μπορει στην αποκοληση του chip να σου ξεκολησει ολη η επιστροση αν δεν εχει λιωσει με το ζεστυαμα η κολληση καθως το βγαζεις...

atsio
31-03-14, 12:34
Για να σου καεί ο controller του moter πιθανότατα έχει και μηχανικό πρόβλημα.

lefteriszgr
31-03-14, 14:09
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

@qazwsx: Δυστυχώς αυτήν την ιδέα την παράτησα, γιατί πήγα σε μερικούς ηλεκτρονικούς εδώ στην γειτονία μου και ήταν όλοι αρνητικοί για την μεταφορά του chip. Δεν θέλανε, δεν μπορούσαν, δεν ξέρω τι να πώ...

@atsio: Μην μου λες τέτοια... μακάρι να μην είναι και μηχανικό το πρόβλημα!

Πλέον ψάχνω αγγελίες με παλιούς δίσκους μήπως βρώ τίποτα φθηνό, διαφορετικά η μόνη λύση είναι το ebay. Την πλακέτα την έχω βρεί σε δίσκους IDE της WD, από 160GB εως 320GB και όπως είπα παραπάνω η πλακέτα στο αυτοκόλητο γράφει: 2061-701314-A00 και εκτυπωμένο πάνω της γράφει: 2060-701314-002. Στην συνέχεια φυσικά πρέπει να μεταφερθεί η παλιά ROM στην καινούργια, αλλά αυτό είναι σχετικά εύκολο, μιας και πρόκειται για τσιπάκι SOP8.

Αν βρείτε κάτι λοιπόν, ενημερώστε με.

atsio
31-03-14, 15:07
Μπορείς να παραγγείλεις το IC από το ebay και μετά να ζητήσεις κάποιον τεχνικό από το forum να στο κολλήση. Θα χρεωθείς τα έξοδα του courier.

lefteriszgr
02-04-14, 12:26
Το IC το βρήκα σε άλλη παρόμοια πλακέτα, είναι το Smooth L6283 1.3, αλλά το βλέπω δύσκολο... γιαυτό ψάχνω ίδια πλακέτα που χρειάζεται μόνο η μεταφορά της ROM που μπορώ να την κάνω.

Σας ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις σας! Τώρα στέλνω emails σε όποιον έχει βάλει αγγελία το τελευταίο διάστημα και πουλάει παρόμοιο μοντέλο WD, μήπως και βρώ την πλακέτα. Που θα πάει θα την βρώ, διαφορετικά ebay...

Gmaras
02-05-14, 01:52
Καλησπέρα φίλε

έχω εναν παλιό δίσκο wd και συγκεκριμένα τον WD1600jd-22HBB0 και ετος κατασκευης 23/12/2004
αφαίρεσα την πλακέτα και το smooth είναι L6283 1,3