PDA

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Aspire 8920g δεν εχει εικονα

JOUN
25-02-14, 19:51
Καλησπερα
Εχω ενα 8920G το οποιο δεν μου δειχνει εικονα.
Οταν το πρωτοπηρα βαζοντας εξωτερικο μονιτορ ειχα εικονα μεχρι το σημειο που τα windows φορτωνουν τον driver της καρτας γραφικων(μετα κολουσε)
Σκεφτομαι καρτα γραφικων.Βαζω linux πανω κατω τα ιδια:Φορτωνει μεχρι το σημειο που εχει γραφικα μετα κανει επανεκινηση(σε εξωτερικη οθονη παντα)
Οποτε βεβαιωνομαι οτι φταιει η καρτα γραφικων(αμ δε! )
Της κανω reflow δουλευει στην δικια του οθονη μεχρι να φορτωσει τον driver κολαει εκει και μετα την επανεκινηση δεν ξαναδειχνει τιποτα..
Σκεφτομαι δεν εκατσε καλα το reflow(σπανια περιπτωση να μην μου δουλεψει καθολου)
Ξανακανω reflow αυτη την φορα δεν δειχνει τιποτα σε καμμια οθονη..Με τα πολλα βρισκω ενα φιλο που εχει ιδιο λαπτοπ (αλλα χαλασμενο κιαυτο) του παιρνω την καρτα την βαζω επανω τιποτα παλι τα ιδια..

Να σημειωσω οτι και στα δυο λαπτοπ ειχε προβλημα η μπαταρια του cmos την οποια την αλλαξα και τις δυο φορες αλλα χωρις αποτελεσμα..
Να εχει χτυπησει το bios οπως μου ετυχε σε αλλο acer;Nα ειναι χαλασμενες και οι δυο καρτες;Tο Northbridge;Κατι αλλο;
Ακουω γνωμες..
Ευχαριστω.

xrhstos1978
25-02-14, 21:00
κανονικα θελει αλλαγη το chip. μηπος σου στραβοσε η πλακετα με το reflow? μηπος σου ξεκολησαν εξαρτηματα γυρο απο το chip?

JOUN
25-02-14, 21:09
Oχι βεβαια..Η καρτα γραφικων ειναι MXM δηλαδη αποσπωμενη, το reflow εγινε εκτος μητρικης..

JOUN
01-03-14, 20:30
Κανενας;

atsio
01-03-14, 21:54
Εγώ νόμιζα ότι το είχες φτιάξει

JOUN
01-03-14, 22:01
Oχι απλως ειχα αλλα να φτιαξω γιαυτο δεν ξαναεγραψα.
Λες να παιξει με reflow στο northbridge;

atsio
01-03-14, 22:09
Δεν θα το μάθεις εάν δεν ελέγξεις πρώτα που ακριβώς είναι το πρόβλημα. Βγάλε φωτογραφίες της MXM μπρός-πίσω.

JOUN
01-03-14, 22:21
Tης καρτας εννοεις;Εχω δυο και μου κανει το λαπτοπ τα ιδια και με τις δυο.

atsio
01-03-14, 22:28
Ναι την κάρτα. Εάν μπορείς και τις δύο θα ήταν καλύτερα.

JOUN
01-03-14, 22:49
Οριστε..Η παλια ειναι η δικη του που της εκανα reflow αλλα δεν επαιξε.Η δεξια φαινεται διαφορετικη αλλα παιζει στο ιδιο λαπτοπ.Την εχω αλλαξει εγω περιπου εναμιση χρονο πριν αλλα το (αλλο) λαπτοπ ειναι χαλασμενο περιπου εδω και εξη μηνες(δεν ξερω αν σε μπερδεψα)

atsio
01-03-14, 23:01
Δες την αντίσταση στο πηνίο και στις δύο

JOUN
01-03-14, 23:12
Ενταξει ειναι(0 Ωμ) δεν μου εχει τυχει ακομη καμενο πηνιο.Δες και μια καλυτερη αναλυση των φωτο εδω:
http://tinypic.com/m/i3gsva/4

atsio
01-03-14, 23:19
Τα amper που τραβάει το laptop όταν ξεκινάει ποιά είναι (γράψε όλες τις διαφορές στα amper);

atsio
01-03-14, 23:22
Βιάστηκα να σου απαντήσω. Δηλαδή έχεις βραχυκύκλωμα στο πηνίο και στις δύο κάρτες;

JOUN
01-03-14, 23:36
Δεν έχω μετρήσει αμπέρ.Για το πηνίο τι εννοεις; Είναι φυσιολογικό να δείχνει 0 ωμ.

JOUN
01-03-14, 23:38
Αύριο θα μετρησω αμπέρ.

atsio
01-03-14, 23:40
Στα πηνία έχεις continuity με την γείωση ( δεν χρειάζεται να τις κουμπώσεις στον connector στο board);

JOUN
01-03-14, 23:50
Ναι . κατά περίεργο τρόπο η καινούρια έχει γύρω στα 1 ωμ ενώ η παλιά 0.

atsio
01-03-14, 23:54
Reball ή αλλαγή GPU (πιθανώς το δεύτερο) και στις δύο.

JOUN
02-03-14, 00:06
Πως θα γινει Αδαμ να μου πεις πως τα καταλαβαινεις αμεσως κατι τετοια;
Εμπειρια,διαβασμα,ολα μαζι , κατι αλλο;
Το υποψιαζομουν για την πρωτη γιαυτο και παραγγειλα την GPU αλλα μεχρι να ερθει μπορεσα να βρω την αλλη καρτα και μετα μπερδευτηκα τελειως αφου το λαπτοπ κανει τα ιδια.

JOUN
02-03-14, 00:08
Μαλλον δηλαδη και τα δυο πασχουν απο καρτα γραφικων.
Την GPU πηρα απο εδω:http://www.ebay.com/itm/180913866997?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 εχω ακουσει πολυ καλα λογια γι αυτον τον πωλητη..

toni31
02-03-14, 00:29
Ρε Γιώργο στην 1η φώτο, την δεξιά κάρτα, το Q9 για δες λίγο τι λέει πάνω και κάνε μια δοκιμή συνέχειας το πιν 1 με το 4 κανονικά δεν θα πρέπει να έχει short, αν έχεις χρόνο.
Έχω μια κάρτα από ένα 6930z που την έκανα reflow αλλά μου βγάζει short και εμένα στο πηνίο και στο μοσφετ. Tο οποίο πιν 1 με 4 σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι short.

JOUN
02-03-14, 00:42
Τα 1-2-3 ειναι συνδεμενα στην γειωση.Μεταξυ αυτων και του 4,105 KΩ μου δειχνει.

atsio
02-03-14, 01:31
Ρε Γιώργο στην 1η φώτο, την δεξιά κάρτα, το Q9 για δες λίγο τι λέει πάνω και κάνε μια δοκιμή συνέχειας το πιν 1 με το 4 κανονικά δεν θα πρέπει να έχει short, αν έχεις χρόνο.
Έχω μια κάρτα από ένα 6930z που την έκανα reflow αλλά μου βγάζει short και εμένα στο πηνίο και στο μοσφετ. Tο οποίο πιν 1 με 4 σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι short.

Αντώνη σου βρήκα το σχηματικό. Σου στέλνω προσωπικό μήνυμα με το link.

atsio
02-03-14, 01:38
Μαλλον δηλαδη και τα δυο πασχουν απο καρτα γραφικων.
Την GPU πηρα απο εδω:http://www.ebay.com/itm/180913866997?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 εχω ακουσει πολυ καλα λογια γι αυτον τον πωλητη..

O see-ic όντως είναι όντως πολύ καλός. Πιθανώς ανέβασες πολύ θερμοκρασία στο reflow και έγινε η ζημία. Για να επιβεβαιώσεις που είναι το short ξεκόλλησε το πηνίο και δες από πιά πλευρά είναι.

JOUN
02-03-14, 02:07
Δεν νομιζω Αδαμ να εγινε απο θερμοκρασια,πανω απο 250 δεν το πηγα.Ειναι και η δευτερη καρτα που δεν της εχω κανει τιποτα.
Το βραχυκυκλωμα τι σημαινει;Το προκαλει η GPU;

atsio
02-03-14, 03:15
Προσπάθησε να μην πηγαίνεις πάνω από τους 230 (που μπορεί να είναι πάνω από 250 πάνω στο chip, αναλόγως την θερμοκρασία του preheater - το βλέπεις βάζοντας ένα thermocouple πάνω στην gpu). Για την δεύτερη δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε - μπορεί να ήταν προβληματική η gpu που είχες αλλάξει.
Τις περισσότερες φορές βραχυκυκλώνει η GPU, μπορεί όμως να έχεις short στα balls ή στο κύκλωμα τροφοδοσίας της GPU (το πιο σπάνιο).

JOUN
02-03-14, 10:57
Eννοειται οτι μετραω την θερμοκρασια με εξωτερικο thermocouple που το βαζω στο πλαι του chip,αυτο εδω (http://www.ebay.com/itm/SCOTLE-TS1-Omega-K-Type-Thermocouple-Wire-Temperature-Sensor-Magnetic-Holder-/221370254635?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338ab2052b)​ γιαυτο ειμαι (σχεδον) σιγουρος οτι δεν καηκε απο το reflow.

JOUN
02-03-14, 11:59
Για να επιβεβαιώσεις που είναι το short ξεκόλλησε το πηνίο και δες από πιά πλευρά είναι.
Και στις δυο καρτες ειναι προς το NVVDD.Αρα;Την ακουσε η GPU και στις δυο καρτες,σωστα;

atsio
02-03-14, 13:45
Eννοειται οτι μετραω την θερμοκρασια με εξωτερικο thermocouple που το βαζω στο πλαι του chip,αυτο εδω (http://www.ebay.com/itm/SCOTLE-TS1-Omega-K-Type-Thermocouple-Wire-Temperature-Sensor-Magnetic-Holder-/221370254635?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338ab2052b)​ γιαυτο ειμαι (σχεδον) σιγουρος οτι δεν καηκε απο το reflow.

Αυτό που λέω είναι ότι μπορεί να βλέπεις 250 πλάι στο chip αλλά η θερμοκρασία στο flip chip να είναι 270. Προσπάθησε να μην πηγαίνεις πάνω από 230 και η θερμοκρασία στο flip chip να μην ξεφεύγει τους 245. Δεν ξέρω εάν χρησιμοποιείς δεύτερο thermocouple αλλά καλό είναι να έχεις τουλάχιστον ακόμα έναν μήπως κάποιος από τους δύο δεν κάνει καλή επαφή.
Για του 230 που σου λέω δες

π.χ. το default profile που δείνει η jovy για GPU σε laptop.

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37344&stc=1

όπου δεν ανεβαίνει πάνω από τους 220. Και σε profile για lenovo με λεπτό board πάνω από τους 217 (που το βλέπουμε σε πολλά laptop - τα λεπτά boards)

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37345&stc=1

Και σε χονδρά board τους 225 βάζοντας την θερμοκρασία του bottom heater ψηλά. Βέβαια η Jovy μετρά θερμορασία board που είναι συνήθως χαμηλότερη από ότι στο πλάι του chip.

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37346&stc=1

Δες τι λένε και άλλοι για τους Media Communication Processors της Nvidia.

"Yes, that's one of the most common problems. You should measure anyway the motherboard standby internal power supplies.
But, about 90% of that symptom is solved reballing the MCP. If the date code its 2007 you might consider replacing it for a recent one.
The warp maybe too little to notice but might be enough to cause bridging on the chip corners or even not welded balls in the center.
As you may know, the pads in this motherboard aren't bounded and are very small, its more difficult to set a good aliment.
If you use a good profile or in first case a manual set up temperature you may reduce the warp to minimum, but the better and professional choice would be using some jig support.
For your machine you might consider(if you don't have already) using something like this: http://www.diy-buy.com/bga-reballing-ji ... p7454.html (http://www.diy-buy.com/bga-reballing-jig-bga-reballing-fixture-for-achi-ir-6000_p7454.html)

Or you can make yourself ones like I did for my first machine as the ones for my machine were out of stock... (I build most of my tools, but time is money...)
Its not too hard. You can find parts like this from outdoor clearings of the roof eaves and adapt them.

My recommendation for your repair, if you didn't try anything like a reball yet, is to do a step by step clearing for failure.
If possible, try with a known working CPU and RAM. Don't need to attach the fan but keep the heatsink attached while testing, this AMD get hot quickly and may cause temperature shutdown.

If it doesn't work disassemble the laptop, take the power button flat of the chassi too and be careful with its motherboard connector (I receive a lot with broken connectors).

Now with RAM and CPU, connect the power button flat to the motherboard, a external monitor to VGA out and the D/C power adapter.
Apply some pressure over the MCP heatsink zone and press the power button. But be careful with the amount of pressure or you may damage the chip.

This technic its not 100% safe or flawless but when the BGA fault is little, like when there's artifacts on the image, you can get some fault return from it and see changes.
Alternative you can make a gentle reflow not passing the 200ΊC but if there's a cold join with oxidation in a pad you'll have no better result.

If you get image on screen after that your problem will be solved with a reball to the MCP. Use some supports to prevent wrap but don't block the direct zone under the chip placement.
Be careful with this chip. It handles temperature very bad.
I get a lot of this laptops from other companies with shorted MCPs due to overheating.

Try placing the PCB with the best alignment between the chip and the Top Heater so there's a good match in the heating area.

Its good to protect the crystals around the chip with aluminium foil but in my opinion its very important to check your temperature probe accuracy and keep one probe in touch with the top of the chip core while removing and soldering back the chip.

Don't pass over 230ΊC peak temperature in this chip, specially if the date code is below 2009. I usually go up to 220Ίc peak and let it cold down until 190ΊC keeping it for 40 seconds mean while. (T.A.L.)
I have no returns yet but I use 3 probes to control the temperature of all chip area to make sure that's really the temperature all over the chip area."

Και στις δυο καρτες ειναι προς το NVVDD.Αρα;Την ακουσε η GPU και στις δυο καρτες,σωστα;Πιθανότατα, αλλά θα το δεις σίγουρα όταν ξεκολλήσεις την gpu και ελέγξεις ότι έφυγε το short (αφου καθαρίσεις τα pads) και ελέγξεις ότι η gpu είναι OK.

atsio
02-03-14, 15:12
Βέβαια δεν υπολογίζω μήπως έχει στραβώσει το board. Αυτό δεν μπορεί να φανεί από τις φωτογραφίες. Εσύ μόνο μπορείς να το ελέγξεις.

JOUN
02-03-14, 15:55
Eυχαριστω πολυ Αδαμ για τον κοπο σου.Θα ξεκολλησω αυριο την GPU και θα δω τι γινεται..

Παντως δεν ειχα υποψη μου οτι υπαρχουν διαφορετικα profiles αναλογα και με το μοντελο του laptop.
Ειναι πολυ ποιο πολυπλοκο απ'οτι φανταζομουν.

JOUN
02-03-14, 16:11
Kαι κατι αλλο:πολλες φορες "αναγκαζομαι" να παω ακομη και πανω απο 250 για τον απλουστατο λογο οτι δεν λιωνουν οι μπαλες.Δηλ τις φωτιζω με φακο και πολλες φορες πρεπει να παω πανω απο 250 για να λιωσουν ενω αλλες πολυ χαμηλοτερα.Σιγουρα δεν ειναι θεμα κακης επαφης του thermocouple γιατι τοτε θα λιωναν χαμηλοτερα του αναμενομενου,οχι ψηλοτερα.

atsio
02-03-14, 16:19
Kαι κατι αλλο:πολλες φορες "αναγκαζομαι" να παω ακομη και πανω απο 250 για τον απλουστατο λογο οτι δεν λιωνουν οι μπαλες.Δηλ τις φωτιζω με φακο και πολλες φορες πρεπει να παω πανω απο 250 για να λιωσουν ενω αλλες πολυ χαμηλοτερα.Σιγουρα δεν ειναι θεμα κακης επαφης του thermocouple γιατι τοτε θα λιωναν χαμηλοτερα του αναμενομενου,οχι ψηλοτερα.

Δεν ανεβάζεις αρκετά ψηλά τον bottom heater.

JOUN
02-03-14, 16:31
Να το πηγαινω στο 210-210;

atsio
02-03-14, 16:44
Προσπάθησε μόνο με τον bottom heater η θερμοκρασία στην πάνω μεριά του board ακριβώς δίπλα στο chip να φθάνει τουλάχιστον τους 180 βαθμούς. Ποτέ να μην ξεπερνάς τους 195.

JOUN
02-03-14, 17:51
Τοτε μάλλον θέλει να το αφήνω παραπάνω ώρα στον preheater. Γιατί του κάνω ένα ας πούμε profile που παει μέχρι 200 βαθμούς αλλά μάλλον λόγω μικρής δύναμης του preheater δεν τα προλαβαίνει σωστά τα στάδια.

Για το PM τα λέμε από βδομάδα.

JOUN
03-03-14, 13:20
Φωτο μετα την αποκολληση.

http://i62.tinypic.com/2z88ena.jpg

http://i62.tinypic.com/23wmott.jpg

http://i62.tinypic.com/292wdx1.jpg

Το pad που λειπει εφυγε στο καθαρισμα.Υποθετω οτι δεν ηταν συνδεδεμενο πουθενα.
Το chip ομως εχει γινει ενα σωμα,ολα τα pads στο κεντρικο τετραγωνο ειναι βραχυκυκλωμενα ενω συμφωνα με την πλακετα δεν πρεπει να ειναι.

JOUN
03-03-14, 19:09
Bρηκα και τον επομενο σταθμο (http://www.youtube.com/watch?v=XgfryLHhIgk) που θα παρω σε κανα διμηνο μολις μαζεψω τα ψιλα.:lool::lool:

toni31
03-03-14, 20:35
Bρηκα και τον επομενο σταθμο (http://www.youtube.com/watch?v=XgfryLHhIgk) που θα παρω σε κανα διμηνο μολις μαζεψω τα ψιλα.:lool::lool:

Μην βιαστείς χωρίς να μου πεις, να τον πάρω και εγώ, να μας κάνουν καλύτερη τιμή στα δυο κομμάτια.
Άραγε πόσο πάει το μηχανάκι καμιά 50Κ?

JOUN
03-03-14, 20:47
Ε να μην παει,γερμανοι ειναι αυτοι..

cards44
04-03-14, 18:41
καλησπέρα καλό μηνα και καλή σαρρακοστή ,
νομίζω καλό μηχάνημα για reball (σε σχέση τιμής παντα ) : scotle hr6000 ή achi hr 6000
η περιέργεια μου είναι η ολα ειναι πανομοιότυπα , βλεπε honton \ scotle \achi (ακόμα και τα χρώματα \πλαστικά ;;

tlg
05-03-14, 22:17
Παιδια θα βγω off topic , αλλα επειδη ειδα οτι μιλατε για reflow , reballing κ.λ.π ειπα να το τολμησω.

Εδω και λιγο καιρο λογω απολυσης απο την δουλεια μου ( εκλεισε η εταιρεια) προσπαθω να επαναδραστηριοποιηθω στο service Η/Υ κινητων κ.λ.π , δουλεια που εκανα και πριν απο αρκετα χρονια..

Θα ηθελα λοιπον να κανω συνεργασια με καποιον φιλο που μπορει να αναλαβει τις περιπτωσεις reballing αλλα και γενικοτερα μια συνεργασια με σκοπο το αμοιβαιο συμφερον ..

Βρισκομαι Αθηνα στο Περιστερι , οποιος θελει ας στειλει ενα ΠΜ να βρεθουμε να πιουμε ενα καφεδακι να τα πουμε .

JOUN
12-03-14, 18:15
Μου ηρθε σημερα η νεα GPU.Πριν την κολλησω μετρησα τα κεντρικα pads(στο εσωτερικο τετραγωνο) και τα βρηκα ολα βραχυκυκλωμενα(οπως και οι αλλες δηλαδη) κατι που δεν με ενθουσιασε μπορω να πω.
Την κολλησα και μου κανει ακριβως τα ιδια συμπτωματα..
Μαλλον ειναι καιρος να το δινω πισω..

toni31
12-03-14, 19:41
:head::head::head:
πάντως εγώ λέω να μην την αφήσεις τώρα….

JOUN
12-03-14, 21:16
Ε τι ρε Αντωνη μετραω την GPU πριν την κολλησω και μου την δειχνει βραχυκυκλωμενη;;Τι να υποθεσω μετα;Οτι μου εδωσε χαλασμενο τσιπακι ο Κινεζος η οτι ειναι φυσιολογικο να δειχνει ετσι;Αφου και η αλλη καρτα γραφικων που μαλλον(οχι σιγουρα) ειναι καλη τα ιδια μου δειχνει: Βραχυκυκλωμα μεταξυ πηνιου και γης..

toni31
12-03-14, 22:03
Αυτό που θα έλεγα, είναι να ξεκινήσεις βήμα-βήμα από την αρχή να δεις που είναι το πρόβλημα, σαν να ήρθε εχθές το λαπτοπ.