Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Acer aspire 6530g βραχυκυκλωμα
Καλησπερα.
Εχω ενα acer 6530g με βραχυκυκλωμα στο κυκλωμα φορτισης.
Τραβαει υπερβολικο ρευμα,οσο του επιτρεπει η προστασια του τροφοδοτικου,το εχω γυρω στα 3.5Α για να μην καψει κατι παραπανω.
Το ρευμα αυτο το τραβαει σβηστο, μονο με την motherboard χωρις τιποτα αλλο συνδεμενο εννοειται.
Στην περιοχη γυρω απο τις επαφες της μπαταριας ολα ειναι πολυ ζεστα αλλα δεν μπορω να βρω ενα συγκεκριμενο εξαρτημα που ειναι ποιο ζεστο απο τα αλλα.
Επισης η πλακετα εχει αλλαξει χρωμα απο την υπερθερμανση.Εχω ελεγξει mosfet,transistor δεν μπορεσα να βρω καποιο προβληματικο.
Αυτη την στιγμη κατεβαζω κατι που μαλλον ειναι το σχηματικο,θα ειμαι σιγουρος οταν κατεβει.
Ανεβαζω καποιες οχι τοσο καλες φωτο, αυριο με φυσικο φως θα βγαλω πολυ καλυτερες.
Ξεχασα να πω οτι χωρις μπαταρια δεν ανοιγει καθολου,αναβει μονο το μπλε λεντακι διπλα στον διακοπτη.
Ευχαριστω για τυχον προτασεις.
Edit: Τελικα κατεβηκε κα ηταν το service manual,αρα αν εχει καποιος το σχηματικο θα βολευε πολυ..
http://kythuatphancung.com/uploads/download/AS6530__ZK3.pdf
Συνήθως το πρόβλημα είναι το PQ28 και το PD11 από πίσω. Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να ξεκολλάς έναν-έναν τους πυκνωτές στην γείωση και να ελέγχεις (pc66, pc87, pc70, pc69, pd13-δίοδο, κ.λ.π).
Aδαμ ευχαριστω για την απαντηση,η αληθεια ειναι περιμενα εσενα να με βοηθησεις.
Εκει ομως που μου λες ειναι στην αρχη,το προβλημα αρχιζει αφου βαλω την μπαταρια για φορτιση,χωρις μπαταρια δεν εχω βραχυκυκλωμα.
Βρηκα το PQ1 το οποιο ειναι τελειως ανοιχτο.Ειναι δυνατον να μου παρουσιαζει τετοια συμπεριφορα;
Λογικα θα περιμενα να μην περναει καθολου ταση,οχι να κανει βραχυκυκλωμα..
Το προβλημα ειναι οτι δεν μπορω να το ξεκολλησω γιατι το εργαστηρι ειναι μεσοτοιχια με την κρεβατοκαμαρα του γειτονα και αν βαλω τον αερα τετοια ωρα θα με κυνηγησει και με το δικιο του..
Νεωτερα αυριο,ευχαριστω πολυ!
Συγνώμη, από την βιασύνη μου έγραψα pd11, ενώ ήθελα να γράψω PQ1 - που όπως ανέφερα είναι από πίσω (ήμουν απασχολημένος με κάτι άλλο). Από ότι καταλαβαίνω το board δεν ξεκινάει με το τροφοδοτικό και όταν βάζεις την μπαταρία για φόρτιση, τραβάει πολλά amper. Και πιθανότατα δεν μπορείς να δεις τι κάνει με σκέτη την μπαταρία γιατί είναι άδεια. Φοβάμαι ότι χτύπησε και ο charger PU5, αλλά αυτό θα το δεις αφού βρείς το βραχυκύκλωμα. Εάν έχεις βραχυκύκλωμα με την γείωση δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα πάνω στο board γιατί όλα δείχνουν ανοιχτά.
Και όταν το επιδιορθώσεις πέστου να πετάξει και το τροφοδοτικό γιατί από εκεί μάλλον έγινε η ζημιά.
Μεχρι στιγμης τιποτα..
Εχω ελεγξει οτι μου ειπες και διαφορα αλλα,ημιαγωγους και πυκνωτες αλλα το βραχυκυκλωμα εκει..Σκεφτηκα και το charger που ειπες αλλα αν βραχυκυκλωνε δεν θα εκαιγαν και τα μοσφετ PQ29 και PQ32 που βρισκονται μετα,ετσι δεν ειναι;
Απο την αλλη αν το βγαλω φυσικα και θα σταματησει το βραχυκυκλωμα αλλα κα τι εγινε;Αν δεν εχω αλλο να το αντικαταστησω δεν λεει τιποτα.
Εχω καπου μια motherboard απο ενα 7520 θα την δω τι εχει επανω.
Εγώ δεν κατάλαβα πότε έχει βραχυκύκλωμα με μπαταρία και φορτιστή ή χώρια και πότε?
Ένας καλός τρόπος να δεις ποιο εξάρτημα είναι hot, είναι με θερμική απόδειξη από κατάστημα.
Τελικά το pq1 είναι short ή open? Αν είναι short βγάλτο και δες αν έχεις ακόμα short.
ΥΓ Αδάμ είναι short ή shark?:hahahha::hahahha::hahahha:
Χωρις μπαταρια δεν εχει βραχυκυκλωμα αλλα δεν ανοιγει επειδη ειναι καμενο το PQ1.Με φορτιστη και μπαταρια κουμπωμενη εχει βραχυκυκλωμα που τραβαει οσο ρευμα μπορει.
Δηλαδη κατι ειναι βραχυκυκλωμενο στο κυκλωμα φορτισης αλλα δεν το βρισκω..Ολα κι ολα 10 εξαρτηματα ειναι αλλα μου ξεφευγει ρε γμτ..Εκτος και καπου κανω λαθος στο συλλογισμο μου,τι να πω..
Αυτο με την θερμικη αποδειξη δεν το ειχα σκεφτει αλλα και με τα δαχτυλα πιστευω θα καταλαβαινα διαφορα,το θεμα ειναι οτι ολα τα σχετικα εξαρτηματα ειναι αρκετα ζεστα αλλα κανενα δεν καιει.
Και κατι αλλο:Οταν βαλω την μπαταρια μονο χωρις φορτιστη,το λαμπακι της αναβει πεντε φορες..
Καπου το σκεφτομαι λαθος.Βρηκα οτι ζεματουσε το PQ44 το οποιο νομιζω δεν εχει σχεση με την φορτιση(νομιζω ειπα ).Το εβγαλα και σταματησε το βραχυκυκλωμα.Το μετρησα και ηταν ενταξει, αρα το προβλημα ειναι ποιο κατω.
Πιθανώς είναι άδεια (η μπαταρία). Δες και στα 8 pin του pq44 ποιά είναι βραχυκυκλωμένα με την γείωση.
Το PL13 και PL11 σφυράν με την γείωση?
Κατι παιζεται εδω:Και τα δυο δειχνουν 170 ωμ.Πολυ λιγα ετσι;
Επισης καταλαβα οτι μαλλον δεν εχει προβλημα το κυκλωμα φορτισης αλλα κατι αλλο:Βαζοντας φορτισμενη μπαταρια χωρις τροφοδοτικο,το PQ44 παλι ζεματαει..
ΣΕ ξαναρωτώ. Με ξεκολλημένο το pq44 ποιά pin είναι βραχυκυκλωμένα με τη γείωση
Κατι παιζεται εδω:Και τα δυο δειχνουν 170 ωμ.Πολυ λιγα ετσι;
Θα με τρελανει:Τωρα χωρις να πειραξω τιποτα δειχνει απο 4ΚΩ μεχρι 50 μεχρι οτι ναναι..Εχει αρπαξει κανενας ημιαγωγος και αν κρυωσει επανερχεται;
ΣΕ ξαναρωτώ. Με ξεκολλημένο το pq44 ποιά pin είναι βραχυκυκλωμένα με τη γείωση
Συγνωμη,εχω ζαλιστει ..Το ξαναξεκολλησα και μετραω τα τρια πρωτα 60 ωμ και ανεβαινει κα τα αλλα τιποτα..
Τωρα μισο λεπτο μετα μου ξανακανει τα ιδια:Απο 1.5 ΚΩ μεχρι καποιες δεκαδες ΚΩ
ξεκόλλησε και το pq45 και το pu11 και δες στο pl13.
Αμα σου πω οτι εχω ωρες που ψαχνω που ειναι το PU11 τι θα πεις;
Α ρε Joun είσαι πρώτος. Δίπλα στο PL13, (αριστερά του), 32 pin, και γράφει RT8206B. Eνδιάμεσα έιναι το PQ46
Τωρα δεν καταλαβα..Μου εβαλες γκαζια η μου εδωσες συγχαρητηρια;Αυτο που δειχνω εννοεις ετσι;Το εψαχνα στο σχεδιο το πρωι και δεν το εχει πουθενα μονο στο Power Tree Table στο τελος.
Σε χαίρομαι γιατί είσαι μαχητής. Ναι αυτό είναι, αλλά στο δικό σου board η quanda έβαλε isl6237 (άλλη version από το αυτήν του σχηματικού)
Ωραια.Το εβγαλα.Τωρα στο PL13 εχει 1 ΜΩ.
Και γιατι ρε γμτ δεν εβαλε πουθενα οτι το PU11 ειναι το isl6237 να ξερω να μην ψαχνω με τις ωρες;
Aρα εχουμε θεμα μ'αυτο σωστα;
Nαι το εχω δει πολλες φορες..Βλεπω τωρα το ISL οτι σαν να εχει ραγισμα επανω..Τωρα που το εβγαλα παντως οι μετρησεις στο PL13 ειναι λογικες(καποια ΜΩ)
Πιστεύω και το RT θα σου κάνει την δουλειά. Δεν είδα τα datasheet τους.
Τωρα στο τελος στραβωσαν ολα μαζι..
Δεν ειδα ενα κοματακι solder paste και πηγε κατω απο το PQ44.. Το βλεπω καμενο λεω δεν πειραζει καπου θα εχω.
Ελα ομως που εφαγε φολα και το Winbond WPCE 775CA0DG.. Mου την εδωσε ασχημα τωρα .
Αδαμ οποτε βρεθεις απο Σταυρο στειλε PM.Κερναω οτι θελεις,ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
Ελπίζω να ξέρεις καλά τσιπουράδικα.
Kατι κανουμε και εμεις εδω..
Καλημερα.
Τελικα ειμαι ατυχος..Ειχα στην ακρη ενα 7530 απο το οποιο βρηκα ολα τα υλικα που ηθελα εκτος το WPCE 775CA0DG το οποιο θα μπορουσα να ειχα αποφυγει να καει.
Η πλακετα που βρηκα το ειχε αλλα το ειχα βγαλει παλιοτερα και το εβαλα αλλου.
Μηπως καταλαθος το εχεις εσυ;
(Τελικα το βλεπω θα τα αλλαξω ολα αυτα και παλι δεν θα γινει.. )
Συνεχεια..
Με ολα τα καμμενα εξαρτηματα ξηλωμενα βλεπω σταθερα παραλληλα στους PC141,PC143 και τους υπολοιπους 37 Ωμ..
Δηλαδη μεταξυ VIN και γης μετραω 37 Ωμ.Κατι αλλο εχει αρπαξει,ενω στην αρχη δεν ειχε προβλημα..Αυτη την στιγμη δεν μπορω να δωσω ταση τραβαει παρα πολυ ρευμα..
Συγνωμη,εχω ζαλιστει ..Το ξαναξεκολλησα και μετραω τα τρια πρωτα 60 ωμ και ανεβαινει κα τα αλλα τιποτα..
Τωρα μισο λεπτο μετα μου ξανακανει τα ιδια:Απο 1.5 ΚΩ μεχρι καποιες δεκαδες ΚΩ
Σε ρώτησα για να δω εάν έχεις short στο VIN στο PQ44 και είπες όχι.
Δεν χρειάζεσαι τροφοδοσία για να βρεις το βραχυκύκλωμα. Δες με continuity με την γείωση στο pq28 και pq1 τι γίνεται σε όλα τα pin.
Σε ρώτησα για να δω εάν έχεις short στο VIN στο PQ44 και είπες όχι.
Δεν χρειάζεσαι τροφοδοσία για να βρεις το βραχυκύκλωμα. Δες με continuity με την γείωση στο pq28 και pq1 τι γίνεται σε όλα τα pin.
Aδαμ με στεναχωρεις..Μετα απ'οσα εγραψα πιστευεις οτι ειμαι ασχετος;
Τοτε μου εδειχνε απο 1.5 ως 50 ΚOhm ..Τωρα μου δειχνει αντισταση 30 Ωμ (ουσιαστικα short) συνεχεια..Μαλλον απο το σκαλιγμα αυτο που ηταν αρπαγμενο καηκε εντελως (και μου εκαψε και το Winbond και το PQ44 )
Eνταξει ξερω οτι δεν χρειαζεται τροφοδοσια για να ελεγξω για βραχυκυκλωμα..
Μην στεναχωριέεεεσαι. Θα το βρεις και αυτό.
Ετσι ελπιζω.Το θεμα ειναι οτι βλεπω στο σχεδιο οτι η VIN πηγαινει σε 100 διαφορετικα σημεια τα οποια φυσικα ειναι ολα παραλληλα μεταξυ τους οποτε πρεπει να τα ελεγχω ενα-ενα.Πιστευεις οτι μπορω να αποκλεισω καποια εξαρτηματα τα οποια δυσκολα χαλανε(ας πουμε ηλεκτρλυτικους ) η ολα ειναι εξισου πιθανα να εχουν αρπαξει;
Σε καθε περιπτωση με το ολο ψαξιμο και το κολλα-ξεκολλα εχω αποκτησει μεγαλη ευχερεια στην χρηση θερμου αερα και solder paste ενα σημειο που δεν τα πηγαινα και τοσο καλα.
Επισης με τη βοηθεια σου εχω καταλαβει οτι χωρις σχηματικο δεν υπαρχει περιπτωση να γινει τιποτα και με αυτο μπορω τωρα να ελεγξω σε μερικα σημεια αν υπαρχει προβλημα η οχι..
Συνήθως το πρόβλημα είναι κάποιος πυκνωτής (Οχι ηλεκτρολυτικοί). Απομόνωσε κάθε κύκλωμα που ελέγχεις και ξεκίνα από την αρχή, ξεκολλάς pq28, pq27 και βλέπεις ποιά pin βραχυκυκλώνουν.
Επίσης έλεγξε και στην κάθοδο του pd11.
Ο ανεμιστήρας δούλευε καθόλου?
Θα το ξαναπιασω αυριο.Ο ανεμιστηρας δεν δουλευε.Τι μας λεει αυτο;
Αδαμ γιατι εχει σχεση η PD11;Αν ειχε βραχυκυκλωσει αυτη θα μπορουσε να "περασει" το βραχυκυκλωμα στην VIN;Αφου εχει αναμεσα την PD12 και το PQ28.
Αν κοιτάμε το ίδιο σχέδιο στην σελ39 είναι το Thermal Protection που εμπλέκει και το Vin και το EC ρίξε μια ματιά να δεις τι γίνεται εκεί.
Δεν ελέγχεις εάν έχει πρόβλημα η PD11 αλλά εάν έχεις βραχυκυκλωμένο charger
Προτού φτασει στο PQ28 μέσω του VA1 πάει στα PQ27 και PQ1 στα οποία κλείνει το gate.
Μαλιστα,το βλεπω τωρα.Σας ευχαριστω και τους δυο για τις υποδειξεις.
Προτού φτασει στο PQ28 μέσω του VA1 πάει στα PQ27 και PQ1 στα οποία κλείνει το gate.
Το Vin δεν ενεργοποιεί τα gates των PQ1 & PQ27 το EC τα ελέγχει αυτά.
1) Battery Mode or Learning Discharge Mode:
D/C#=High Level --> PQ27=turn on, PQ28=turn
off, PQ1=turn on;
2) Adapter Mode or Learning Charge Mode:
D/C#=Low Level --> PQ28=turn on, PQ27=turn
off, PQ1=turn off;
Connect PR97 net from VA to VA1 for can't power on when docking attached and plug adaptor in docking side.
Λίγο όμως μετράει αυτή την στιγμή στην περίπτωση του.
Πάντως αν έχει βραχυκύκλωμα στην γραμμή του Vin θα πρέπει να τα πάρει όλα για έλεγχο, κοινός καλό κουράγιο.
Πάντως αν έχει βραχυκύκλωμα στην γραμμή του Vin θα πρέπει να τα πάρει όλα για έλεγχο, κοινός καλό κουράγιο.
Αυτο ακριβως λεω..
Το Vin δεν ενεργοποιεί τα gates των PQ1 & PQ27 το EC τα ελέγχει αυτά.
1) Battery Mode or Learning Discharge Mode:
D/C#=High Level --> PQ27=turn on, PQ28=turn
off, PQ1=turn on;
2) Adapter Mode or Learning Charge Mode:
D/C#=Low Level --> PQ28=turn on, PQ27=turn
off, PQ1=turn off;
Connect PR97 net from VA to VA1 for can't power on when docking attached and plug adaptor in docking side.
Λίγο όμως μετράει αυτή την στιγμή στην περίπτωση του.
Έχεις δίκιο αλλά δεν το διατύπωσα καλά εχθές (και δεν το διόρθωσα γιατί είπα να πάω για ύπνο). VA1 -> D/C_1#->D/C_1#->PQ1.
Μου έχει τύχει ΖΚ3 όπου και το PQ28 και το PQ1 είχαν και τα δύο πρόβλημα. Μάλιστα το PQ28 είχε λαμπαδιάσει κανονικά (αναγκάστηκα να ξαναφτιάξω τις γραμμές κάτω από το PQ28 .
Αυτο ακριβως λεω..
Θα πρέπει να αξίζει το κουράγιο…
Έχεις δίκιο αλλά δεν το διατύπωσα καλά εχθές (και δεν το διόρθωσα γιατί είπα να πάω για ύπνο). VA1 -> D/C_1#->D/C_1#->PQ1.
Μου έχει τύχει ΖΚ3 όπου και το PQ28 και το PQ1 είχαν και τα δύο πρόβλημα. Μάλιστα το PQ28 είχε λαμπαδιάσει κανονικά (αναγκάστηκα να ξαναφτιάξω τις γραμμές κάτω από το PQ28 .
Εχθές το βράδυ το κοιτούσα και με κοιτούσε.
Θα πρέπει να αξίζει το κουράγιο…
Μπα,για το γαμωτο το παλευω..Τωρα που γραφω εχω ξυλωσει τα χιλια δυο,τελικα βρηκα ενα μοσφετ καμμενο,το αλλαζω ξαναβαζω και αυτα που ειχαν καει χθες και τελικα μου ξανακαιει το ιδιο (το PQ43).
Δεν πειραζει..
Μπα,για το γαμωτο το παλευω..Τωρα που γραφω εχω ξυλωσει τα χιλια δυο,τελικα βρηκα ενα μοσφετ καμμενο,το αλλαζω ξαναβαζω και αυτα που ειχαν καει χθες και τελικα μου ξανακαιει το ιδιο (το PQ43).
Δεν πειραζει..
Σε καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς…
Kλασικη περιπτωση βλαβης..
Τελικα το ξανααλαξα δεν μου το καιει πλεον(μεχρι τωρα τουλαχιστον).Λειπουν ομως καναδυο εξαρτηματα ακομη αλλα το αφηνω οπως ειναι προς το παρoν.Δεν θελω να ζορισω την τυχη μου και να το ξανακαψει.
Εχω φτασει στο σημειο που εχω 17Ωμ στο 3VPCU και δεν μπορω να βρω τι φταιει.Εχω βγαλει τα παντα που ειναι παραλληλα σ'αυτη την γραμμη αλλα τιποτα δεν το βρισκω.
Μόνο στα 3.3 έχεις πρόβλημα, οι υπόλοιπες είναι εντάξει ρε θηρίο?
Τα 3VPCU πάνε σε καμιά δεκαριά σελίδες έβγαλες από αυτές τις σελίδες όσα εμπλέκονται και πάλι τίποτα? Το wpc το άλλαξες, έχεις βγάλει το isl (3.3/5V), το charger?
Αστα Αντωνη:Εβγαλα οτι πυκνωτες ειχε επανω τα 3VPCU, εχω βγαλει το wpc,εχω βγαλει το isl ,το charger δεν θελει βγαλσιμο γιατι παιρνει μεσω μιας αντιστασης 100ΚΩ ,τιποτα και παλι τιποτα..Μεχρι το RTC και τα LED εχω ελεγξει αλλα εκει: Εχω 17Ω στα 3VPCU.
Πλεον μου την εδωσε και δεν ξανακολλαω οτι εχω ξεκολλησει αφου δεν βλεπω να γινεται..Το μεσημερι το συναρμολογησα κιολας να μην το βλεπω και μου την δινει.
Πρέπει να έχεις μαζέψει μπόλικο ανταλλακτικό....
Ειχα στην ακρη ενα αλλο acer χαλασμενο οποτε ειχα τα παντα (αν και τελικα δεν εγινε τιποτα )
Μήπως προτού ξεκινήσεις να ψάχνεις για βραχυκύκλωμα είχες ζεστάνει τίποτα πάνω στο board;
Tο ειχα κανει μια ψιλοπροθερμανση στους 50 βαθμους.Για την ακριβεια το ειχα βαλει για κανενα πενταλεπτο επανω στο καλοριφερ λαδιου επειδη δεν εβλεπα τον λογο να χρησιμοποιησω το κανονικο preheater για να ξεκολλησω ενα μοσφετ η ενα πυκνωτακι..
Γιατι ρωτας;Σκεφτεσαι τιποτα;
Y.Γ Και τελειως κρυο τα ιδια δειχνει.
Υπαρχει περιπτωση να ειναι και στα layers της πλακετας το βραχυκλωμα.
Αυτο συμβαινει συνηθως κοντα στο φις αν ειναι κολλημενο στην πλακετα.
Με θερμικη καμερα ειναι ευκολο σχετικα να το βρεις.
πραγματι....η θερμικη καμερα ειναι το πιο hi-tech εργαλειο για να βρεις ενα βραχυκλωμα σε μια πλακετα
εγω εχω την flir one second gen για ios
ενα παραδειγμα.....δειτε με υπομονη ολο το βιντεο
https://www.youtube.com/watch?v=bJdDsxxxn2U&feature=youtu.be
Κωστα εδω και καιρο σκεφτομαι για θερμικη αλλα εκανα αλλη αγορα..
Τι λεει σε εχει βοηθησει καμμια φορα η ακομη;
γιωργο σιγουρα αξιζει τα λεφτα τη
την εχω 2 μηνες και την δουλεψα 2-3 φορες
μου εδειξε κατευθειαν 2 μετασχηματιστες απο invertrer σε lcd.....δεν χρειαστηκε καν να τους μετρησω
επισης μου εδειξε κατευθειαν εναν smd πυκνωτη σε t-con.......ειναι εργαλειο αλλου επιπεδου
το θεμα ομως ειναι οτι ξοδεψα 250 ευρω για την καμερα + 150 για ενα ipad mini μεταχειρησμενο συνολο 400 ευρω
για να κανω την τρελα μου και μονο ......ο ογκος της δουλειας που εχω ειναι πολυ μικρος.....τα λυπαμε τα χρηματα
θα την βαλω σε λιγο στις αγγελιες.....σε φυσικα χαμηλοτερη τιμη απο αυτην που την πηρα