PDA

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] ΗΡ DV5-1105ev [Λύθηκε - Solved]

toni31
12-01-14, 11:41
Σκέφτηκα, μια που σήμερα είμαι χαλαρά, να δημοσιοποιήσω την επίλυση βλάβης σε ένα HP DV5-1105ev, το οποίο θα πήγαινε στην ¨άκρη¨, διότι ήθελε αλλαγή πλακέτας, το κόστος θα ήταν μεγάλο και η αντικατάσταση του λάπτοπ με καινούργιο θα ήταν ποιο συμφέρουσα.

Σύμπτωμα:
Βάζω βύσμα, ανάβει το LED.
Πατάω το power, ανάβουν τα λαμπάκια μπροστά για 1’’ μετά σβήνουν, το ίδιο γινόταν όσες φορές και αν πατούσα το κουμπί, με ή χωρίς μπαταρία, χωρίς να ξεκινάει τίποτα.
Ξηλώνω, μετράω, φτάνω στην PR126 η οποία είχε το πρόβλημα και δεν άφηνε τα 18V να περάσουν.

37064

Επίλυση:
Αντικατάσταση της PR126 (2R0), δεν είχα ίδια και έβαλα μια 2R2 το σύστημα δουλεύει μια χαρά.

Χρόνος επισκευής: 3 ώρες χαλαρά με καφεδάκι και αλλαγή λάμπας στο φωτιστικό γιατί κάηκε.

Κόστος Ανταλλακτικού: 200,0 ευρώ (τοποθετήστε το ποσό σε καθρέφτη, για να δείτε την πραγματική αξία).

Συνολικό Κόστος: Ανεκτίμητο.

painkiller44
15-01-14, 13:23
καλησπέρα ,παιζει να εξηγήσεις απο που ξεκινησες το μετρημα ;και πως συνέχισες ;

toni31
15-01-14, 17:56
Ξεκίνησα από την αρχή, από το βύσμα και μετά ακολούθησα την πορεία του ρεύματος. Όταν έφτασα στο ISL6251 ήξερα ότι στο πιν 24 έπρεπε να είχα 18-19V (το διάγραμμα το λέει), εγώ είχα 1-1,5V μέτρησα την αντίσταση και την βρήκα με λάθος τιμή, σε σχέση με την αναγραφόμενη τιμή της. Την αντικατέστησα και το σύστημα δούλεψε.
Η σελίδα στην φωτογραφία, είναι ένα κομμάτι από το SYSTEM CHARGER του μηχανήματος.

painkiller44
15-01-14, 18:00
οπότε δεν ειναι ολο το σχεδιάγραμμα εννοω μπορει καποιος να καταλάβει απο το κομματι που παραθεσες και μονο ;

toni31
15-01-14, 22:02
Το σχέδιο όλο είναι 45σελ.
Αν υπάρξει παρόμοια βλάβη, σίγουρα κάποιος, θα μπορέσει να βοηθηθεί από την αναφορά μου.
Δεν είναι κάτι γενικό, δεν μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία των επισκευών.
Δεν ξέρω αν σε κάλυψα:001_smile:

nkgm
28-02-15, 15:49
Έχω ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Ανάβει το led στο πλαϊ που μπαίνει ο φορτιστής και ανάβει και το led φόρτισης μπροστά όταν είναι μέσα η μπαταρία. Όταν πατάω το power ανάβουν όλα για 1" και σβήνουν χωρίς να ξεκινάει τίποτα - όλα αυτά με ή χωρίς μπαταρία. Το fan της CPU μένει εντελώς ακίνητο καθόλη τη διάρκεια. Μέτρησα το pin 24 του ISL6251 και βλέπω κανονικά 19V. Το εν λόγω μοντέλο ειναι το dv5-1250ev.

manolo
28-02-15, 16:23
Παιδιά ο Αντώνης ήταν αρκετά επεξηγηματικός. Δε είναι δυνατόν ο άνθρωπος να ποστάρει ολόκληρο service manual. Και σωστό troubleshooting. Ακόμα και να μην ξέρεις την τιμή της τάσης στο pin 24 αν ακολουθήσεις τη διαδρομή ουσιαστικά παρεμβάλλονται 1-2 διοδάκια και η ελαττωματική αντίσταση, οπότε έχεις μια εκτίμηση της τάσης που πρέπει να εφαρμόζεται στο pin 24 έστω κατά προσέγγιση. Οπότε αν τη βρεις λάθος, ξέρεις τι και που θα μετρήσεις. Συγχαρητήρια!

manolo
28-02-15, 16:30
Νίκο έλεγξε το PQ11 σε πρώτη φάση. (Αν φυσικά το system charger στο μηχάνημά σου είναι το ίδιο ή έστω παρόμοιο). Τσέκαρε και το ICL6251 όσον αφορά τις τάσεις στα V pins. (Pins τάσεων).

nkgm
28-02-15, 16:48
Δεδομένου οτι το thread είναι inactive εδώ και έναν χρόνο, να υποθέσω πως η απάντησή σου απευθύνεται στην απάντησή μου; Δεν κατηγόρησε κανείς τον Αντώνη - το πρώτο που έκανα ήταν να πατήσω το thanks γιατί σπάνια βρίσκεις τόσο επεξηγηματικό ποστ. Το διάγραμμα της πλακέτας το κατέβασα από άλλο γνωστό φόρουμ και ακολούθησα τα βήματα του Αντώνη και απλά διαπίστωσα πως στην περίπτωσή μου δεν φταίει η εν λόγω αντίσταση. Ξέρω πως τα ίδια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε ένα σωρό διαφορετικούς παράγοντες, και φυσικά δεν είναι δυνατό ενα ποστ να λύσει τα προβλήματα όλων. Παρόλα αυτά, και επειδή φαίνεται πως φταίχτης ειναι το κύκλωμα τροφοδοσίας, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλοι χρήστες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα (εξετάζω και τα άλλα ποστ για το σχετικό μοντέλο).

nkgm
28-02-15, 16:55
Ευχαριστώ για την συμβουλή Μανόλη. Το κοιτάζω τωρα. Οι τάσεις στο ISL6251 φαίνονται ΟΚ. Βέβαια δεν κρύβω πως δεν μου έχει ξανατύχει να κάνω τόσο low-level troubleshooting πλακέτα (software guy here), οπότε σίγουρα κάποια πράγματα μου διαφεύγουν. Στο PQ11 απλά ελέγχω τις εισερχόμενες τάσεις;

manolo
28-02-15, 17:03
Φυσικά Νίκο δεν είπα ότι κατηγόρησε κάποιος (ή εσύ) τον Αντώνη απλά ήθελα να πω κι εγώ ότι ήταν πλήρως επεξηγηματικός. Το πρόβλημά το δικό σου φαίνεται να είναι, όπως λες κι εσύ, κατά 99% κύκλωμα τροφοδοσίας γι' αυτό και έγραψα να τσεκάρεις το PQ11 και το ίδιο το ISL6251.

manolo
28-02-15, 17:07
Ναι έλεγξε όλα τα pins στα οποία λογικά θα εμφανίζει τάση (σίγουρα 1, 5 και 6) εκτός του pin 4 που πάει στη γη οπότε η τάση είναι 0.

nkgm
28-02-15, 17:13
Τα pins 1 και 5 είναι στα 19V. Με το pin5 (MAINON) δεν ξέρω τι να κάνω - ο υπολογιστης δεν ξεκινάει καν (πέρα από το στιγμιαίο flash όλων των led όταν πατάω το power).

toni31
28-02-15, 19:26
Ποιο ΜΒ έχεις?

nkgm
28-02-15, 23:23
Γειά σου μέγα Αντώνη.

Το replacement part code του MB ειναι το 506070-001. Το schematic έχει τίτλο "HP DV5 AMD - QUANTA QT8" και υποθέτω πως είναι το σωστό γιατί επαληθεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός απο το PU8 το οποίο κατά το schematic θα έπρεπε να είναι το ISL6237, αλλά πάνω στο MB βρήκα το RT8206B (http://www.richtek.com/download_ds.jsp?s=838).

toni31
01-03-15, 00:21
Στο PL7 τι έχεις?

nkgm
01-03-15, 00:51
Δυστυχώς είμαι εκτός μέχρι την Τρίτη οπότε θα το κοιτάξω τότε. Τι παίζει ακριβώς με το schematic; Αν δεν κάνω λάθος, δίπλα στην PR126 έχει 10_6, όμως στο MB έχει 2R0 όπως παρατήρησες και εσύ.

nkgm
05-03-15, 20:26
Σχετικά με το PL7, η ένδειξη πάνω στο component είναι 1R5.

toni31
05-03-15, 21:33
Δες με το πολύμετρο τι τάση έχει σε σχέση με την γείωση, χωρίς να πατήσεις κάποιο κουμπί.

nkgm
05-03-15, 22:56
Ακριβώς 0V και στα 2 pins. Έκανα και δοκιμή συνέχειας (χωρίς τροφοδοσία) και δεν φαίνεται το 1.2V να είναι βραχυκυκλωμένο στη γείωση.

toni31
05-03-15, 23:40
Όταν πατάς το κουμπί να ξεκινήσει έχεις τάση?

nkgm
06-03-15, 00:25
Οταν πατάω το κουμπί, ανάβει στιγμιαία το led του κουμπιού αλλά δεν ειναι αρκετός ο χρόνος για να καταγράψει καινούρια ένδειξη το πολύμετρο.

toni31
07-03-15, 08:45
Στην σελ.45 του σχηματικού, σου λέει το power on sequence, ξεκίνα με το pin 101 EC (U9)

nkgm
07-03-15, 22:11
Διάβασα κατά τύχη σε ένα thread (http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?p=538280) στο badcaps (συγκεκριμένα τα σχόλια του Th3_uN1Qu3) και μέτρησα τους πυκνωτές πάνω στο τσιπάκι της GPU και σε κάποιους βρήκα shorts. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους από τους πυκνωτές του NB. Φαίνεται πως κάποιος επιχείρησε να κάνει reflow την GPU.

2 απορίες:

1. Μπορώ να είμαι σίγουρος πως το short προέρχεται από το τσιπάκι της GPU; Ή απλά επειδή υπάρχουν ένδείξεις reflow οφείλω να υποθέσω πως αυτό είναι η αιτία του short;
2. Αν όντως φταίει το reflow, αυτο σημαίνει πως τηγανίστηκε το τσιπάκι και το short προέρχεται εσωτερικά, ή οτι κάτω απο το τσιπάκι γεφύρωσε η συγκόλληση, και πιθανώς να διορθώνεται με ένα BGA rework;

toni31
07-03-15, 23:10
Σε ποιους πυκνωτές βρήκες βραχυκύκλωμα?
Αν έχει γίνει reflow θα υπάρχουν σημάδια τα βλέπεις?

atsio
08-03-15, 00:18
Καταρχάς πρέπει να κοιτάς σε λάθος σχηματικό και όταν λες βραχυκύκλωμα, πόσα Ohm μετράς?

nkgm
08-03-15, 01:05
Τα κόκκινα στην παρακάτω εικόνα είναι κολλημένα στη γείωση. Την ίδια συμπεριφορά παρατήρησα και για κάποια πάνω στο NB. Υποθέτω πως είναι decoupling/buffering caps αλλά δέχομαι διορθώσεις :)

Ναι υπάρχουν σημάδια: λείπει η κόκκινη κόλλα από τις γωνίες της GPU και η επιφάνεια του package έχει φουσκώσει λίγο σε ορισμένα σημεία. Έπρεπε να το είχα υποψιαστεί, απλά ο προκάτοχος του δεν μου ανέφερε τίποτα σχετικό.

Τέλος, φαίνεται πως λείπει ένα πυκνωτάκι (τα pads shorted), αν και αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στα υπόλοιπα.

Το σχηματικό είναι για το QT8 όπως έγραψα σε προηγούμενο post. Επίσης, πάνω στο MB γράφει DAQT8HMB6B0.

Σχετικά με την αντίσταση, στα κόκκινα ειναι 0.6 Ohm, ενώ στα υπόλοιπα ξεκίνησε απο 100 Ohm στην πρώτη μέτρηση, και όσο μετράω πέφτει (πχ η τελευτάια μέτρηση ήταν 98.7 Ohm για το ίδιο component που πριν λίγο ήταν 100 Ohm). Επίσης, πληροφοριακά, το ένα άκρο των "καλών" πυκνωτών είναι στο δικό του net (το άλλο άκρο κλασικά στη γείωση με όλα τα υπόλοιπα).

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39405&stc=1

toni31
08-03-15, 01:47
Άστο, θελει αλλαγή το BGA έχει popcorn.

nkgm
08-03-15, 02:38
Θα μπορούσες να επεκταθείς λίγο (αν δεν γίνομαι κουραστικός);