Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Άλλη] Τηλεόραση Singer SM 37 Δεν ανάβει
Καλημέρα σας,
Έχω μια TV 14 ιντσών Singer SM 37 η οποία δεν ανάβει. Το ενδεικτικό led ανάβει κανονικά και στο πυκνωτή του τροφοδοτικού έχει τα 300V.
Το τρανζίστορ της υψηλής 2SD1554 ήτανε βραχυκυκλωμένο το άλλαξα με το 2SD1555.
Άναψε για λίγο και τώρα αυτό που μετράω και δεν γνωρίζω είναι οτι μεταξύ B E με βγαλμένο το τρανζίστορ υπάρχει βραχυκύκλωμα και επειδή δεν μπόρεσα να βρω το σχέδιο της ή το σασί της τώρα ψάχνω στα τυφλά.
Αν γνωρίζει κάποιος τι μετρήσεις πρέπει να κάνω ?
Ερώτηση προς τους εμπειρότερος υπάρχει περίπτωση να βραχυκυκλώνει η βάση με τον εκ πομπό εξαιτίας ενός μικρού μετασχηματιστή που οδηγά το τρανζίστορ ?
Μέσω αυτού του μετασχηματιστή οδηγείται κανονικά η βάση του τρανζίστορ οριζοντίου/υψηλής τάσης, με τους παλμούς οριζόντιας σάρωσης.
Λίγο σπάνιο να έχει καεί αυτός ο μετασχηματιστής ,αλλά σίγουρα η ωμική αντίσταση του τυλίγματος που μετράς θα είναι μικρή.
και πως εξηγείτε οτι όταν είναι στην θέση του ο Μ/Σ μου δείχνει βραχυκύκλωμα μεταξύ βάσης και εκπομπού του τρανζίστορ υψηλής ?
Επίσης η αντίσταση στα τυλίγματα του είναι 88Ω περίπου από την μια και 0,2Ω από την άλλη.
Γνωρίζει έστω κάποιος τι μάρκα είναι στην ουσία η TV ''SINGER'' - Model: SM37 έτσι ώστε να ψάξω για το schematic της ;
Αν μπορείς ανέβασε μερικές φωτογραφίες με το σασί.
Σίγουρα θα βοηθήσει στο να σου απαντήσει κάποιος ,πιο συγκεκριμένα,για το θέμα με τον μετασχηματιστή,όπως ακόμα και για σχέδια κ.λ.π.
Κοιτα μηπως ταιριαζει το σασσι με formenti-uranya.
367173671836719
Ορίστε μερικές foto
Αποστόλης1
15-10-13, 20:10
Στη 3η φωτο αριστερά άλλαξε τον μαύρο πυκνωτή δίπλα στον μπλε.
Οι φωτο είναι μάπα
Λίγο καλύτερες..
Η τηλεόραση έχει ανάγκη γενικότερα για αλλαγή πυκνωτών, κάποιους τους αντικατέστησα ήδη.
Ο μετασχηματιστής που οδηγά το τρανζίστορ υψηλής υποπτεύομαι ότι βραχυκυκλώνει την βάση με τον εκπομπό του και δεν ανάβει.
367203672136722
Η 47Ω/1W(?) αντίσταση δίπλα στο μικρό μετασχηματιστή και τον C419 έχει ψιλοαρπάξει, ή είναι σκιά;
Αποστόλης1
16-10-13, 15:52
Λες ότι πρέπει να αλλαχτούν πυκνωτές, αλλά δεν τουσ αλλάζεις, ακόμα δεν έχεις πει το τρ/ορ που άλλαξες αν βραχ/σε, το τροφ/κό τι τάσεις βγάζει χωρίς τρ/ορ οριζοντίου .
Αποστόλη μην με αποπαίρνεις έτσι.. δεν είμαι και ο guru στις επισκευές τηλεοράσεων μια σχετική ιδέα έχω. Για αυτό αλλωστε ζήτησα την βοήθεια του forum.
Νίκο η αντίσταση έχει όντως ψιλοαρπάξει αλλα η τιμή της είναι ok.
Πυκνωτές έχω αλλάξει από την αρχή περίπου 10 στο τροφοδοτικό, στην υψηλή και γύρο από το IC καθέτου.
Το τρανζίστορ οριζοντίου 2SD1554 (το αρχικό δικότης) δούλεψε αρχικά στην συνέχεια βραχυκυκλώθηκε
Δεν βρήκα το ίδιο και έβαλα στην θέση του το 2SD1555 το οποίο είναι μεγαλύτερο.
Στην συνέχεια προέκυψε το θέμα με τον μ/τ οδήγησης του τρανζίστορ οριζοντίου.
Τάσεις επειδή δεν έχω κάποιο σχέδιο δεν ξέρω τι πρέπει να μετρήσω Πάντως χωρίς το τρανζιστορ στην βάση 43V στον εκπομπό 114V και στον συλλέκτη 113V AC μεταξύ αυτών και πυκνωτή εξομάλυνσης.
Επίσης έχει ένα ρελέ (για το standby ?) το οποιο ενεργοποιείτε κανονικά.
Μάλλον δεν μετράς σωστά.Ο εκπομπός του τρανζίστορ υψηλής πάντα πάει στην γείωση,στη βάση έχουμε τον παλμό και στον συλλέκτη την τάση +Β που στην δικιά σου επειδή είναι 14" πρέπει να είναι γύρω στα 115V.Πάντα μετράμε DC.
εξαιρετικές οδηγίες.. μαθαίνοντας κάτι θα βγει..
αυτό είναι και το σχέδιο της http://elektrotanya.com/bush_2029t-mkii.pdf/download.html
(χωρίς το τρανζίστορ υψηλής)
Η τάση V CE είναι 110V περίπου και υπάρχει βραχυκύκλωμα μεταξύ βάσης και εκπομπού.
Άρα κάτι βραχυκυκλώνει με την γείωση τους παλμούς οδήγησης του τρανζίστορ.
Σωστά ?
Δεν υπάρχει βραχυκύκλωμα,μετράς το τύλιγμα του πηνίου.Στο συλλέκτη του Q401 τι τάση έχεις;
Αν βραχυκύκλωνε κάτι μεταξύ βάσης και εκπομπού του τρανζίστορ οριζοντίου/υψηλής τάσης ,τότε λογικά (όπως σωστά υποθέτεις ) δεν θα υπήρχαν οι παλμοί οδήγησης (θα γειώνονταν) ,οπότε το τρανζίστορ θα βρίσκονταν μόνιμα σε αποκοπή, άρα θα ήταν λίγο δύσκολο να καεί .
Πέρα από αυτά που σου πρότειναν παραπάνω ο Αποστόλης και ο Γιώργος , κάνε ένα έλεγχο και στους πυκνωτές μεταξύ συλλέκτη και εκπομπού του τρανζίστορ οριζοντίου/υψηλής τάσης ,ή αν δεν έχεις όργανο να τους μετρήσεις, άλλαξέ τους απευθείας ,έχουν μικρό σχετικά κόστος .
Υπάρχει και κάποια πιθανότητα βέβαια, να έχει πρόβλημα και ο μ/τ υψηλής τάσης .
Γιώργο στο συλλέκτη του Q401 η τάση είναι 5,3 V.
Αυτά είναι τα 5V του Standby ?
Όχι. Η τάση standby 5V βγαίνει από το pin 3 του regulator 7805 (αν διαβάζω σωστά, το IC901), μέσω της τάσης ( ~ 16V ) που παίρνει στην είσοδό του το regulator( pin 1) από την δίοδο D905 και του C917 και φυσικά δεν τροφοδοτεί το τρανζίστορ οδήγησης οριζοντίου.
Θα προσπαθήσω ,με δυο λόγια , να σου περιγράψω λίγο γρήγορα,την λογική λειτουργίας του κυκλώματος ελέγχου οριζοντίου και standby .
Το κυρίως τροφοδοτικό βγάζει δύο τάσεις. Την τάση των 110V ( D904, C915) και την τάση των 16V (D905 ,C917).
Η τάση 16V όπως έγραψα και παραπάνω, γίνεται μέσω του regulator IC 901 , η τάση standby 5V.
Η τάση των 110V από το τροφοδοτικό ( D904, C915), που τροφοδοτεί τον συλλέκτη του τρανζίστορ οριζοντίου/υψηλής Q402 ,πάει επίσης, μέσω της αντίστασης R416 / 3K-5W και του πρωτεύοντος του μετασχηματιστή Τ401, και στο συλλέκτη του τρανζίστορ οδήγησης οριζοντίου Q401, μειωμένη όμως ,λόγω της πτώσης τάσης πάνω στα παραπάνω εξαρτήματα.
Η τάση στο συλλέκτη του τρανζίστορ Q401 θα είναι περίπου 55V όταν το τρανζίστορ λειτουργεί, (δηλαδή όταν έχει οδήγηση με παλμούς οριζοντίου).Αν τώρα το τρανζίστορ Q401 δεν λειτουργεί ( δεν υπάρχουν παλμοί οδήγησης οριζοντίου) , η τάση στο συλλέκτη του λογικά θα πρέπει να είναι περίπου 110V.
Η τάση αυτή τώρα ( 110V), << ελέγχεται >> από τα τρανζίστορς Q906, Q907 και αυτά ( τα Q906, Q907) με την σειρά τους , μέσω των τρανζίστορς Q905,Q605,Q604 ,μιας επαφής / διακόπτη που βρίσκεται μέσα στον γενικό διακόπτη power on/off και της αντίστοιχης εντολής από το pin41 του ολοκληρωμένου IC 801.
Οπότε βάση των παραπάνω και με την βοήθεια του σχεδίου, κάνε τους απαραίτητους ελέγχους / μετρήσεις γύρω από αυτά τα εξαρτήματα.
Δεν ξέρω αν είναι κατανοητά ή αν θέλεις κάποια επεξήγηση πάνω σε αυτά.Εδώ είμαστε πάντως.
Υ.Γ. Επειδή είναι λίγο δυσδιάκριτο στο σχέδιο που δίνεις στο link στο ποστ#15, δεν είμαι 100% σίγουρος για τους κωδικούς θέσεις και τις τιμές των εξαρτημάτων.
Μου αρέσουν αυτές οι αναλύσεις... thanks