Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Επισκευη δεκτη υπερυθρων σε οθονη βιντεοπροβολεα

coolgas
03-07-13, 23:44
Καλησπέρα σας.
Γραφω αυτο το αρθρο για να με βοηθησετε σε καποιες αποριες που εχω για ενα σχετικα ευκολο κυκλωματακι που ελέγχει την οθονη ενος βιντεοπροβολέα μεσω υπερύθρων.

36319
Όπως ακριβως στην φωτογραφια, η επάνω πλακέτα αφορά το κύκλωμα τροφοδοσιας, καθως επισης και τα τελικα ρελε ελέγχου της οθονης.
Η κυρίως πλακέτα κάτω, τροφοδοτειται μεσω των 2 (από 4) καλωδίων, και περιέχει τυπικά εξαρτηματα που δεν χρειαζεται καν να ελεγχθουν για την καλή λειτουργία τους οπως 7805 (ειναι ΟΚ) και τα τελικα transistor εξοδου που στέλνουν εντολές πίσω στα ρελε μεσω των άλλων 2 καλωδιων...
Το μόνο μεμπτο σημειο ειναι ένα ATMEGA8-16PU (http://www.ebay.co.uk/itm/120994422530?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649)...
Υποτίθεται λοιπόν πως ενα τετοιο τσιπ ειναι προγραμματισμένο να εκτελει καποιο συγκεκριμενο προγραμμα, οπότε είναι μη αντικαταστασιμο? Έχετε κάποια ιδέα για το τι γινεται τωρα που η αντιπροσωπεια της οθονης στην Ελλαδα δεν την υποστηριζει πια? Συνηθιζεται απο τους επισκευαστες να επικοινωνουν με την μαμα βιοτεχνια κατασκευης (στο εξωτερικο) για να τους προμηθευσουν ή το ξεχναμε κατι τετοιο?

Καποια ιδεα να εβαζα κατι αλλο ως πομποδεκτη υπερυθρων, μιας και η οθονη λειτουργει μια χαρα βραχυκυκλωνοντας τα ρελε?

Καθε ιδεα για να ενεργοποιηθει η οθονη ξανα θα ηταν ευπροσδεκτη...

hurt30
05-07-13, 04:40
Μπορεί από το τηλεκοντρόλ να κατασκευαστεί μια ανάλογη πλακέτα λήψης από το μηδεν.
Φτάνει οι εντολές να είναι απλά on-off και όχι μυστήριες serial/proprietary κλπ.

Πόσες εντολές έχει; Μπορείς να στείλεις μια φώτο από το τηλεκοντρόλ;

coolgas
08-07-13, 16:45
36332
Πολυ Καλή ιδέα, μακαρι να μπορεσουμε να βρουμε το σετ εντολων που χρησιμοποιει μεσω πομπου...
Επίσης μου είπαν πως ειναι δυσκολο να εχει καει το ολοκληρωμενο, διοτι εκτελει μονο κωδικα, τπτ άλλο, οπότε μπορεί να δυναται να διαβαστει και στην παρουσα κατασταση... Ισχύει?
Σου στέλνω λοιπόν την φωτο που ζητησες, μπορουμε να δουμε οτι υλοποιειται πάλι με το ιδιο ολοκληρωμενο...
Οι εντολές που διαθέτει είναι up-down & stop, αλλά υπάρχει και ένα εξτρα πληκτρο για programming της ανω ή κάτω μεγιστης θέσης κλπ, κάτι που δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτέ, και ειναι και κρυμμενο μεσα στο κουτι!
Ερωτηση αρχαριου... Αν ενωσω τα καταληλλα πόδια που κάνει reset το τσιπ παιζει να το κανω να λειτουργησει απο την αρχη, ή το reset ειναι για απλη επανεκκινηση?
Επίσης, ειναι αναγκη να κατασκευαστει ολόκληρη η πλακετα? Δεν μπορουμε να προγραμματισουμε μονο ενα τσιιπ απο την αρχη? τοποθετωντας το στην υπάρχουσα?
Τέλος πιστεύεις πως θα μπορούσες να το αναλάβεις? Εχω περιορισμένες γνωσεις επί του θεματος και η καμπύλη εκμαθησης θα ειναι μεγαλη... Επι το αζημιωτο βεβαια... Ειμαι ανοιχτος σε προτασεις γενικοτερα, ο σκοπος αγιαζει τα μεσα...
Φιλικά, Κωστας.

hurt30
08-07-13, 19:47
36332
Πολυ Καλή ιδέα, μακαρι να μπορεσουμε να βρουμε το σετ εντολων που χρησιμοποιει μεσω πομπου...

Δεν χρειάζεται να βρεις κάτι. μπορεί να διαβαστεί από το τηλεκτρόλ κουμπί κουμπί η κάθε εντολή.

36332
Επίσης μου είπαν πως ειναι δυσκολο να εχει καει το ολοκληρωμενο, διοτι εκτελει μονο κωδικα, τπτ άλλο, οπότε μπορεί να δυναται να διαβαστει και στην παρουσα κατασταση... Ισχύει?

Ναι είναι πιθανόν αυτό. Αν και συνήθως σε έτοιμες εφαρμογές τα ολοκληρωμένα προστατεύονται από ανάγνωση για να μην αντιγράφονται.

36332
Σου στέλνω λοιπόν την φωτο που ζητησες, μπορουμε να δουμε οτι υλοποιειται πάλι με το ιδιο ολοκληρωμενο...

Δυστυχώς κάποιο πρόβλημα υπάρχει και δεν φαίνεται η εικόνα που έχεις στείλει.

36332
Οι εντολές που διαθέτει είναι up-down & stop, αλλά υπάρχει και ένα εξτρα πληκτρο για programming της ανω ή κάτω μεγιστης θέσης κλπ, κάτι που δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτέ, και ειναι και κρυμμενο μεσα στο κουτι!

Πρέπει κάποιος γνώστης να δει το μηχάνημα από κοντά.

36332
Ερωτηση αρχαριου... Αν ενωσω τα καταληλλα πόδια που κάνει reset το τσιπ παιζει να το κανω να λειτουργησει απο την αρχη, ή το reset ειναι για απλη επανεκκινηση? Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις αν τα εξαρτήματα που συνδέονται στο pin 1 (μια αντισταση και ίσως ένας πυκνωτής) είναι εντάξει ή ίσως να τα αλλάξεις προληπτικά. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

Η διαδικασία Reset γίνεται κάθε φορά που τροφοδοτείται η πλακέτα αυτόματα.
Με τις γνώσεις που καταλαβαίνω ότι έχεις, καλλίτερα να μην το πειράξεις.

36332
Επίσης, ειναι αναγκη να κατασκευαστει ολόκληρη η πλακετα? Δεν μπορουμε να προγραμματισουμε μονο ενα τσιιπ απο την αρχη? τοποθετωντας το στην υπάρχουσα?

Ναι, γίνεται αν και δεν είναι σοβαρό το κόστος μιας πλακέτας όπως αυτή.

36332
Τέλος πιστεύεις πως θα μπορούσες να το αναλάβεις? Εχω περιορισμένες γνωσεις επί του θεματος και η καμπύλη εκμαθησης θα ειναι μεγαλη... Επι το αζημιωτο βεβαια... Ειμαι ανοιχτος σε προτασεις γενικοτερα, ο σκοπος αγιαζει τα μεσα...
Φιλικά, Κωστας.

Ναι μπορώ να το κάνω (με τις προυποθέσεις των εντολών που σου είπα παραπάνω). Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σου προγραμματίσω atmel τσιπάκι γιατί χρησιμοποιώ αποκλειστικά PIC.