Επιστροφή στο Forum : ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Καλησπέρα.
Έχω μια κάρτα γραφικών η οποία παρουσιάζει οριζόντιες γραμμές και στο τέλος κολλάει.
Οπτικά φαίνεται να έχει οξείδωση λόγω υπερθέρμανσης στις επαφές και τις διαδρομές πίσω απο τα chipakia (εκεί παρουσιάζεται πιο σκουρο χρώμα που φέρνει σε μπρουτζόμαυρο :biggrin:) .Εάν υποθέσουμε οτι αυτό κ μόνο αυτό προκαλεί το πρόβλημα πως είναι δυνατόν να απομακρύνουμε-διορθώσουμε την οξείδωση σε αυτά τα σημεία?
στεφανος μιχαλης
30-12-11, 20:56
φίλε μου σου είναι εύκολο να ανεβάσεις μια φότο να έχουμε οπτική επαφή?? πιστεύω θα βοηθούσε περισσότερο... να φανεί και το μέγεθος της ζημιάς.!
Η πρώτη είναι το μπροστιό μέρος με βγαλμένη την ψύκτρα, η δεύτερη το πίσω με την ψύκτρα και η τρίτη&τέταρτη το πίσω χωρίς την ψύκτρα...Πάνω στα τσιπάκια αυτο που γκριζάρει ειναι η θερμοαγώγιμη....γύρω απο αυτά είναι το πρόβλημα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται!!!
27192271932719427195
Εμένα δε μου φαίνεται για πρόβλημα πάντως. Αν θες να το καθαρίσεις χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή πανάκι και καθαριστικό πλακέτας ή αφρό. Να είναι mild detergant, μη βάλεις ασετόν ή άλλο δυνατό καθαριστικό. Τη θερμοαγώγιμη καλό θα είναι να την καθαρίσεις και να βάλεις καινούργια αφού έβγαλες την ψύκτρα. Αν στο κάνει πάντα μετά από λίγο, μάλλον είναι θέμα θερμοκρασίας. Δες αν το ανεμιστηράκι λειτουργεί κανονικά και χωρίς να κάνει κάποιο ιδιαίτερο θόρυβο.
στεφανος μιχαλης
30-12-11, 21:50
η αλήθεια είναι πως δεν φαίνεται καλά... ένα κόλπο που έμαθα απο έναν παλιό ήταν τις επαφές που είχαν οξειδωθεί να τις τρίβω με το μπλε σημείο απο τις γόμες εκείνες που είναι πορτοκαλί και μπλε..... τώρα αν το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε κολλήσεις φρεσκαρέτες λίγο.... δες τπτ και για κανένα πυκνωτή φουσκομένο!! και ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα. Πάντως θα συμφωνήσω με το παραπάνω μνμ δεν πρέπει μα πέζει τόσο πολυ ρόλο αυτό.... κοίταξε για το θέμα θερμοκρασίας
Ρε φιλε,καθαρισετει εκει περα.ΑΥτο δεν ειναι απλα σκονη,ειναι μαυρο ,στο πατομα την ειχες?-_-.Δεν μπορω να κτλβω που ειναι το gpu στην πρωτη αφου λες οτι εχεις βγαλει την ψυχτρα.Τελοσπαντων.Ριξτεις ενα καλλο και ολοκληρομενο καθαρισμα.Στην ψυχτρα απο μπροστα καθαρισε τον ανεμιστηρα τελειως ,καθαρισε το σημειο που ακουμπαει απο κατω αφεροντας οτι υπολιματα εχει απο θερμοαγωγιμη κτλπα,καθαρισε και την θερμοαγωγιμη απο το gpu .Βαλε καινουρια θερμοαγωγιμη ξαναχωστη στο pc και δες αν θα κανει τα ιδια.Τι την εχεις ετσι εξω?
Τώρα που το είπε ο φίλος, ξαναείδα την πρώτη φωτο και μου φαίνεται ότι οι δυο ηλεκτρολυτικοί στην πάνω-αριστερά γωνία της φωτο μάλλον την έχουν ακούσει λίγο.
Ευχαριστώ για τις προτάσεις αλλά...την γόμα την δοκίμασα ήδη αλλά τίποτα!Στην πρώτη όπως έχω αναφέρει σχετικά με το πρόβλημα φαίνονται τα τσιπάκια κ όχι το gpu που είναι κάτω από την ξεχωριστή ψύκτρα με τον ανεμιστήρα που βλέπεις και στην φωτό ο οποίος δουλευει κανονικότατα!Τώρα στην πίσω πλευρά μέχρι και που τρως μεγάλε πάνω της.Όπως είπα εχει οξείδωση απο θερμοκρασία και για αυτό εχει μαυρίσει. Άκυρο και το καθάρισμα κτλ γιατί και θερμοαγώγιμη έχει κτλ αλλά έχει κ οξείδωση και βραχυκυκλώνει επίσης :wiink:! Τώρα για τα πυκνωτάκια παίζει αλλά που βρίσκεις νέα οέο? Πάντως στην φωτό φαίνονται παραμορφωμένα απο κοντά δείχνουν οκ μάλλον!
στεφανος μιχαλης
31-12-11, 02:05
λοιπόν εχω και άλλη πρόταση αν μπορεί να γίνει βέβαια, αφού με τα άλλα δεν έγινε τπτ..... πάρε βέβαια και κανένα καθαριστικό του εμπορίου να δεις για την οξείδωση, αλλά κατέβασε και το HIRRENS BOOT κανε boot από αυτό να τρέξεισ τα διαγνωστικά με προβήματίζει πολύ το φαινόμενο!!! σου δίνω link για αν θες να το κάνεις και με ενημερώνεις
http://www.hirensbootcd.org/download/
Papas00zas
31-12-11, 03:04
NOZZON, υπάρχει μια λύση που την έκανα εγώ σε δικιά μου κάρτα γραφικών:Αν δε μπορείς να βρεις αυτόυς τους πυκνωτές , που για κακή σου τύχη είναι smd, βγάλ' τους με προσοχή και κόλλα κανονικούς.Θέλι όμως ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και πιθανόν να χρειατεί καλωδιάκι για τη σύνδεσή τους σν δε φτάνει το μήκος των ακροδεκτών τους.Βέβαια, η δική μου διέφερε στο ότι οι πυκνωτές αυτοί ήταν στην πίσω πλευρά της κάρτας και δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα, παρά μόνον πώς να τους στηρίξω μετά που λύγισα τους ακροδέκτες οτους και δεν ξεκόλλησαν ξανά.Για λεπτομέρειες θα σου ξαναγράψω.
Ειδάλλως, θα πρέπει να βρεις σταθμό ειδικό για εξαρτήματα smd και να το κάνεις μόνος σου ή να πας σε κάποιον εξειδικευμένο μαγαζί που ασχολείται με τέτοια εξαρτήματα και να σου τα αλλάξουν εκεί.Δε νομίζω να κοστίσει πολύ σε σχέση με το να πάρεις άλλη.
Παίδες ευχαριστω πολύ και θα τα δοκιμάσω σύντομα...Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεις και να θες να αγοράσεις κάποια αντίστοιχη...Τώρα για να πω οτι ξέρω τι είναι οι smd δεν ξέρω...Πως θα δω τα χαρακτηριστικά λειτουργείας τους ώστε να έκανα πιθανή αντικατάσταση με τους κλασικούς?
Papas00zas
31-12-11, 15:01
Τα χαρακτηριστικά τα γράφουν επάνω τους οι πυκνωτές. ¨Ητοι: Αν έχεις έναν τέτοιο πυκνωτή με ενδείξεις π.χ.: 30 V,470 όπως ήταν στη δικιά μου αυτό σημαίνει 30 V, 470 μF. ¨Οσο για τα σμδ είναι εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης και η τοποθέτησή τους είναι μανίκι.
Δηλαδή εμένα που γράφει κάθετα το ένα κάτω από το άλλο στους πυκνωτές πάνω αριστερά 281 , 1000 , 6 z σημαίνει ότι είναι 281V, 1000μF, (το 6 z ξέρω :P) ???
Papas00zas
04-01-12, 02:44
Δηλαδή εμένα που γράφει κάθετα το ένα κάτω από το άλλο στους πυκνωτές πάνω αριστερά 281 , 1000 , 6 z σημαίνει ότι είναι 281V, 1000μF, (το 6 z ξέρω :P) ???
Ναίσκε. Ερώτηση: το 6z τι είναι αφού ξέρεις?
εβγαλες την ψυχτρα απο το gpu? καθαρισες την χυχτρα της? καθαρισες τις θερμοαγωγιμες ,εβαλες νεα και επανατοποθετισες?
Απο εκει επρεπε να ξεκινησεις...
Συνιθος οι ati ζεταινονται,οι nvidea κατι καινε με την μια.. :P
Αδερφε εχεις πιει το αιμα της καρτας!!
Την εχεις ανοιξει και παλιοτερα η τωρα ειναι πρωτη φορα ? εχω την εντύπωση οτι την εχεις ξανα ανοίξει πάλι και εχεις βαλει αλλη παστα και λογικα πρεπει να τι εκανες και overclocking σωστα?
η καρτα σου εχει αρπαξει το μονο που μπορεις να κανεις ειναι reflow ειδαλλως κλαψε την και κοιτα για αλληhttp://64.19.142.12/r24.imgfast.net/users/2413/50/15/34/smiles/97915.gif
Papas00zas
05-01-12, 12:05
Συνιθος οι ati ζεταινονται,οι nvidea κατι καινε με την μια.. :P
Εμένα μου λες? Πρόερσι το καλοκίρι μου κάηκε η κάρτα στα καλά καθόυμενα....¨Εβαλα μετά μια ati x 300 και μετά πάλι μια GeForce 6200. Δεν έχω ακιόμη πρόβλημα.Περιμένω να δω.
Papas00zas
05-01-12, 12:10
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεις και να θες να αγοράσεις κάποια αντίστοιχη...
Ξέρεις μήπως τι θα πει ebay? Για ψάξε κατα κει....
Ναίσκε. Ερώτηση: το 6z τι είναι αφού ξέρεις?
Βρε Papas00zas μας δουλεύεις....εδώ ρωτάω τα άλλα αυτό θα ήξερα?! Μπορείς τώρα να μου πεις αν θέλεις βέβαια..
Ξέρεις μήπως τι θα πει ebay? Για ψάξε κατα κει....
Δεν νομίζω οτι έχει καμία σε nVidia που να τρώγεται.... Αν πέτυχες καμία στείλε link...
1.Ο πάνω αριστερά πυκνωτής (που είναι ζευγαρι) αυτό που ειναι δεξια την εχει κανει για Γιαννενα.....αλλαξετον και τον αλλον αν μπορεις
2. Καθαρισε καλά, βάλε αγωγιμη καλή και απο πάνω αν εχεις κοψε κομματια χαλκού 2μμ για καλύτερη θερμοαγωγιμότητα....
3. Αν και πάλι τίποτα ηρέμησε.....καθαρισε ξανα και αφου σκεπάσεις τη γύρω περιοχή απο GPU με αλουμινοχαρτο, προσπαθησε με ενα αναπτηρα αναγωγικης φλογας (αντιανεμικο) να κολλησεις ξανα τη GPU με πλακετα) Κανε ελαφρια απο 5-10 εκατοστα περασματα με τη φλογα γυρω γυρω ομοκεντρα τεττραγωνα να καλύψεις όλη το ολοκληρωμένο της GPU. Βαλε απο αρχή καλη παστα, χαλκο και απο επανω ψυκτρα....δεν εγγυώμαι οτι θα δουλέψει αλλα υπάρχει πιθανότητα....δεν χανεις και τίποτα....αν δουλέψει απλα βαλε της καλο ανεμιστηρα και ψύκτρα
αυτο με τον αναπτηρα καλο αλλα θελει εμπειρεια.στη θεση σου φιλε μου θα επαιρνααλλη καρτα -δεν θα αντεξει πολυ ακομα....
Έχω άλλη ATI αλλά επειδή σε nVidia δεν παίζει καμία λέω μήπως και την σώσουμε την καρτούλα!
Papas00zas
12-01-12, 16:42
Δεν νομίζω οτι έχει καμία σε nVidia που να τρώγεται.... Αν πέτυχες καμία στείλε link...
Δώσε μοντέλο και βλέπουμε. Και θα ξαναρωτήσω αυτό το 6ζ τι ειναι, αφού είπες ότι το ξέρεις και δε σε δουλεύω.
Είπαμε ότι δεν ξέρω....Τώρα αν θες να το παίξω στα ζάρια..... Η συγκεκριμένη κάρτα φοράει τσιπάκι nVIDIA GeForceFX 5900 Ultra... Ψάχνω για κάτι καλύτερο απο αυτή και αν γίνεται και καινούργιο από stock... 128mb βρίσκω 256 η μεγαλύτερη είναι το πρόβλημα!Οι περισσότερες του e-bay είναι στην κατάσταση της δικής μου σχεδόν και πιο αργές επίσης
Papas00zas
12-01-12, 16:59
Είπαμε ότι δεν ξέρω....Τώρα αν θες να το παίξω στα ζάρια..... Η συγκεκριμένη κάρτα φοράει τσιπάκι nVIDIA GeForceFX 5900 Ultra... Ψάχνω για κάτι καλύτερο απο αυτή και αν γίνεται και καινούργιο από stock... 128mb βρίσκω 256 η μεγαλύτερη είναι το πρόβλημα!Οι περισσότερες του e-bay είναι στην κατάσταση της δικής μου σχεδόν και πιο αργές επίσης
Μήπως έχεις κρατήσει κουτί ή κάτι σχετικό; Εγώ να ψάξω αλλά δεν εγγυώμαι τίποτα.
Papas00zas
12-01-12, 17:00
Ρε συ, αυτό το τσιπάκι έχει 8,5 χρόνια στην αγορά. Πόσα χρόνια την έχεις την κάρτα;
Από το καλοκαίρι 2003 που πρωτοήρθε Ελλάδα. Σαν και αυτη με αλλες ψυκτρες http://www.msi.com/product/vga/FX5900U-VTD256.html Δες εδω μερικές φωτό σαν την δικιά μου http://www.firingsquad.com/media/gallery_index.asp/79 Και το z θα έλεγα ότι μάλλον ειναι συχνότητα...μην νομίζεις ότι σε γράφω - απλά δεν ξέρω!
Papas00zas
12-01-12, 21:48
Από το καλοκαίρι 2003 που πρωτοήρθε Ελλάδα. Σαν και αυτη με αλλες ψυκτρες http://www.msi.com/product/vga/FX5900U-VTD256.html Δες εδω μερικές φωτό σαν την δικιά μου http://www.firingsquad.com/media/gallery_index.asp/79 Και το z θα έλεγα ότι μάλλον ειναι συχνότητα...μην νομίζεις ότι σε γράφω - απλά δεν ξέρω!
Και η radeon 9200se που έφτιαξα εγώ, ίδια ηιλκία έχει.(Τυχαίο; Δε νομίζω :P) Ωραία, θα ψάξω και θα σου στείλω, αν η κάρτα σου δε σώζεται. Μπορεί να στείλω πμ.
Papas00zas
14-01-12, 15:11
Για δες τι βρήκα εδώ:
http://www.ebay.com/itm/NVIDIA-GeForce-FX-5900-Ultra-256MB-256-Bit-AGP-DVI-VGA-Video-Graphics-Card-P172-/200692151829?pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item2eba2f3615#ht_4363wt_952 νομίζω ότι σου κάνει, αν είναι αυτό το μοντέλο της κάρτας σου.
Και αν δεν ικανοποιήθηκες, κοίτα τα όλα:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2043212.m570.l1313&_nkw=Nvidia+geforce+5900&_sacat=0
Πάντως, έχει και ανταλλακτικά για κάρτες.
Ας ελπίσουμε ότι θα παίζει κάποια από αυτές....
Papas00zas
18-01-12, 15:18
Δοκιμάζεις και μας λες
Μαγαζάκι για τους πυκνωτές εγχώριο παίζει και αν είναι και στην αττική πλζζζζ :biggrin:
Δεν τους βρίσκω τους πυκνωτές...Κανείς καμιά πρόταση?Κανένα κατάστημα?