Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : πρόβλημα με CPU FAN

Tolaras
28-04-11, 16:37
Χρόνια πολλά σε όλους! Σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία!

Έχω ένα ΗΥ με μητρική GIGABYTE GA-945GM-S2 ( http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.526660 ) και επεξεργαστή Intel Core 2 Duo με socket LGA 775. Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι η stock.

Παρατήρησα ότι ώρες-ώρες δεν λειτουργεί ο ανεμιστήρας της ψύκτρας!
Είτε δεν λειτουργεί τα πρώτα 5 sec αλλά μετά δουλεύει κανονικά, είτε σταματάει να δουλεύει σε άτακτα χρονικά διαστήματα..

Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο άλλο ανεμιστήρα με 4πλο βύσμα.. Δοκιμάζοντας έναν άλλο ανεμιστήρα της Intel με 3πλο βύσμα (τροφοδοσία, γείωση, αισθητήρας) είδα ότι λειτουργούσε.

Επειδή δεν έχω παλμογράφο ώστε να ελέγξω το pin του παλμού στη μητρική, ποιο λέτε να είναι το πρόβλημα;
Τα έχει παίξει ο ανεμιστήρας, οπότε παίρνω έναν με 8 ευρώ και είμαι εντάξει ή μπορεί να έχει πρόβλημα η μητρική;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

takisegio
28-04-11, 16:58
ποιο το προβλημα του υπολολογιστη;;; σβηνει;;

herctrap
28-04-11, 17:10
αν και δεν νομιζω

μηπως ο ανεμιστηρας δεν γυρναει γιατι δεν ειναι απαραιτητο

Tolaras
28-04-11, 17:24
@ takisegio Το pc δεν είναι δικό μου.. Από ότι μου έλεγε ο φίλος στον οποίο ανήκει, που και που κολλούσε (πάγωνε) και μερικές φορές έκανε μόνο του επανεκκίνηση (λογικά για προστασία)...

@ herctrap Δεν νομίζω να μη χρειάζεται ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή! Αφού χτυπάνε μεγάλες θερμοκρασίες. Ακόμα και αντίκα Pentium MMX να δεις, ένα υποτυπώδες σύστημα ψύξης το έχει...

takisegio
28-04-11, 17:35
τι να πω αοριστη η βλαβη ανσταματησει ο ανεμιστηρας σε 10 δευτερα εχει σβησει.παρακολουθα απο το bios τισ στροφες του και αλλαξε τον φτηνος ειναι.ισως να ειναι μνημη -τροφοδοτικο -ιος .θελει ψαξιμο

Αποστόλης1
28-04-11, 22:23
@ takisegio Το pc δεν είναι δικό μου.. Από ότι μου έλεγε ο φίλος στον οποίο ανήκει, που και που κολλούσε (πάγωνε) και μερικές φορές έκανε μόνο του επανεκκίνηση (λογικά για προστασία)...

@ herctrap Δεν νομίζω να μη χρειάζεται ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή! Αφού χτυπάνε μεγάλες θερμοκρασίες. Ακόμα και αντίκα Pentium MMX να δεις, ένα υποτυπώδες σύστημα ψύξης το έχει...

Δοκίμασε με 3/πινο αν δουλεύει κανονικά και αν δεν ενοχλεί ο θόρυβος άστο έτσι, διαφορετικά δοκίμασε με PWM

Tolaras
29-04-11, 00:45
@ Αποστόλης Μάλλον αυτό θα κάνω και ίσως αγοράσουμε μια απλή ψύκτρα για αντικατάσταση..

@ takisegio Δεν έσβησε με κλειστό ανεμιστήρα.. Παρακολουθούσα στροφές και είχα προσαρμόσει και ηλεκτρονικό θερμόμετρο για να παρακολουθώ τον επεξεργαστή. Το άφησα κανά 3λεπτο.. Το bios έλεγε 34 βαθμούς C... Το επιμέρους hardware είναι οκ.. Την επανεκκίνηση την έκανε λόγω θερμοκρασίας μάλλον..

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!

Nemmesis
29-04-11, 01:20
ισως να ειναι μνημη -τροφοδοτικο -ιος .θελει ψαξιμο

και πως δηλαδη μπορει ενας ιος να το κανει αυτο???
το τροφοδοτικο μονο στο fan της cpu δεν δινει ταση???
η μνημη παλι τι σχεση εχει???

εγω λεω να το ξεματιασει το μηχανημα γιατι μπορει να το ματιαξε καμια σελιδα στο internet...

ygiok
29-04-11, 09:43
Παιδιά μία σημαντική σημείωση που θα βοηθήσει σε τέτοιου είδους προβλήματα μελλοντικά. Υπάρχουν δύο τύποι επεξεργαστών της Intel. Ο ένας που κατασκευάζεται στην Taiwan και ο δεύτερος που κατασκευάζεται στη Κίνα. Για τον πρώτο η θερμοκρασία λειτουργίας ΠΡΕΠΕΙ να είναι το πολύ μέχρι 45 βαθμούς Κελσίου, για τον δεύτερο μπορεί να ξεπεράσει και τους 60 βαθμούς με ανώτατο τους 75. Κατά συνέπεια, το να υπάρχει σωστή ψύξη ανάλογα με τον επεξεργαστή είναι αυτονόητο. Οι ψύκτρες και οι ανεμιστήρες που κυκλοφορούν στις BOX εκδόσεις των επεξεργαστών της Intel, είναι σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή που περιέχει το κουτί. Αν προσέξετε καλά, θα δείτε πως από CPU σε CPU υπάρχουν διαφορές στα πτερύγια της ψύκτρας (ακόμα και στις φτερωτές των ανεμιστήρων) σε μία ίδια σειρά.

Τα κολλήματα που μπορεί να τρώει το σύστημα κατά τη λειτουργία του, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Γι' αυτό το λόγο είναι σκόπιμο όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα (αν δεν τα κάνει από την αρχή) να αλλάζουμε τη θερμοαγώγιμη σιλικόνη μεταξύ ψύκτρας και επεξεργαστή. Προσοχή, η λευκή σιλικόνη που προμηθευόμαστε από καταστήματα ηλεκτρονικών (λευκή) έχει πολύ καλύτερο θερμικό συντελεστή απαγωγής από ότι η ασημένια που βρίσκεται συνήθως σε συσκευασίες στα καταστήματα υπολογιστών. Ταυτόχρονα, απαιτείται συχνό καθάρισμα της ψύκτρας και των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

Οι 4pin ανεμιστήρες χρησιμοποιούν πράγματι, παλμό ελέγχου, που προέρχεται από τη μητρική με βάση την θερμοκρασία που ανιχνεύει το BIOS μέσω του αισθητήρα που συνήθως βρίσκεται στη βάση του επεξεργαστή. Ποτέ μα ποτέ δεν σταματά η λειτουργία του κινητήρα της ψύκτρας, για τον απλούστατο λόγο πως πρέπει να διατηρείται συνεχής ροή αέρα στα πτερύγια της ψύκτρας, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, ένας ανεμιστήρας που σταματά να δουλεύει, σημαίνει δύο περιπτώσεις:

Η πρώτη αναφέρεται στη μάκα που έχει μαζευτεί στο ρότορα του μοτέρ του ανεμιστήρα με αποτέλεσμα να του ανεβάζει τη τριβή και συνεπώς να "κόβει" λόγω αυξημένης θερμοκρασίας του ίδιου του μοτέρ (θερμικό). Η δεύτερη, σχετίζεται με την σωστή επαφή της ψύκτρας με τον επεξεργαστή (ακόμα και 0,1mm έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει εκθετικά η θερμοκρασία του). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε πολύ καιρό, ανεμιστήρες σε αυτή τη κατάσταση.

takisegio
29-04-11, 11:54
[QUOTE=Tolaras;429235]@ takisegio Το pc δεν είναι δικό μου.. Από ότι μου έλεγε ο φίλος στον οποίο ανήκει, που και που κολλούσε (πάγωνε) και μερικές φορές έκανε μόνο του επανεκκίνηση (λογικά για προστασία)...
για την επανεκκινηση ευθυνεται μνημη-τροφοδοτικο και ισως καποιος ιος που του εχει παρει ολους τους πορους και κρασαρει και κανει reboot

Tolaras
30-04-11, 01:26
Ένα ξεμάτιασμα το χρειάζεται έτσι κι αλλιώς!! Μου έχει ζητήσει να του κάνω format, άρα αν υπάρχει και ιός θα φύγει..
Την μνήμη την έλεγξα με εργαλείο διάγνωσης και την βρήκε εντάξει.
Ενώ ήταν σε λειτουργία μέτρησα τις τάσεις που έδινε το τροφοδοτικό και ήταν και αυτές εντάξει.

Άρα κοιτάω αν παίρνει καθάρισμα ο ανεμιστήρας και αν δεν φτιάξει βάζω άλλον.. Αν τελικά έχει πρόβλημα η μητρική, βάζω έναν με 12 volts μόνιμα..

@ ygiok: Μήπως είναι λίγο χαμηλά τα όρια που λες; Αυτή τη στιγμή που στο pc μου τρέχει μόνο ο Google Chrome το EVEREST Ultimate Edition λέει τις εξής θερμοκρασίες:
CPU 33
Core1 51
Core2 54
Core3 53
Core4 52
Αλλά με το που ανοίξω μια λίγο απαιτητική εφαρμογή οι τιμές ανεβαίνουν τρελά! Έχω χτυπήσει μέχρι και 95 βαθμούς σε κάθε πυρήνα και με καλό αερισμό στο κουτί. Ο επεξεργαστής είναι ο i7 920 με την stock ξύκτρα του. Δικαιολογούνται αυτές οι θερμοκρασίες ή μήπως δεν είναι οι πραγματικές;

Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις!

Xarry
30-04-11, 01:52
Οι i7 ειναι σαν τους παλιους intel τηγανιζεις αυγο. Εμενα ενας διπυρηνος ειχε βαρεσει 100+ γιατι ειχε ξεκουμπωσει η ψυκτρα και δεν επαθε τιποτα.

BESTCHRISS
02-05-11, 12:10
η ψυχτρα ειναι αλουμινιου η χαλκου,εχει heat-pipe
η ψυχτρες αλουμινιου ειναι τελειως της πλακας εγω εχω αγορασει στον 4πυρινο τον amd 3,4 η θερμοκρασια σε full εργασια του
δεν ξεπερναει τους 42C σε οπλους τους επεξεργαστες καθαρος χαλκος http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=168

παντως αν θελεις βγαλε την ψυχτρα βαλε καινουργια αλοιφη προτιμηση την γκρι καλυτερη απο την ασπρη αφου καθαρισεις καλα τις επιφανειες ψυχτρα και επεξεργαστη και ξαναβαλε την ψυχτρα με το ανεμιστηρακι παλι
επεισης ελενξε τις στροφες του ανεμιστηρακι αν ανεβαινουν οι στροφες full speed οταν ζεσταινεται ο επεξεργαστης με το EVEREST
μπορεις να μπεις στο bios της μητρικης και να ορισεις σε πια θερμοκρασια του επεξεργαστη θελεις να εχει full speed ο ανεμιστηρας

βεβαια μπορει να συμβαινει αυτο που γραφει ο φιλος ΧΑΡΗΣ γιατι αυτοι εχουν πλαστικα περιστροφομενα σιφτηρακια με σουστα και χαλανε ευκολα
με αποτελεσμα να μην εχει σωστη πιεση η ψυχτρα με τον επεργαστη
οταν ανεβαζει θερμοκρασια ο επεξεργαστης η καρτα γραφικων κανει επανεκινησεις το pc η βγαζει μπλε οθονη με κινεζικα γραμματα και γραφει 0χ000000Α και λοιπα
αυτο γινεται για προστασια
οσο γιατι τις τασεις αν θελεις να τις ελενξεις πρεπει να τις μετρησεις υπο φορτιο οταν δηλαδη ειναι συνδεμενο το τροφοδοτικο στο pc και σε λειτουργια
για να δεις αν γονατιζει
αν πηγαινει στους 95C θα τον καψεις σιγουρα
ΦΙΛΙΚΑ

Xarry
02-05-11, 13:29
Αν ειχε ξεκουμπωσει η ψυκτρα οπως στην περιπτωση μου θα ειχε καει 100% μετα απο τοσες ωρες. Εμενα ουτε 5λεπτο δεν ηταν γιατι το χα ψιλιαστει και τον εκλεισα.

BESTCHRISS
02-05-11, 13:55
Αν ειχε ξεκουμπωσει η ψυκτρα οπως στην περιπτωση μου θα ειχε καει 100% μετα απο τοσες ωρες. Εμενα ουτε 5λεπτο δεν ηταν γιατι το χα ψιλιαστει και τον εκλεισα.

και πολυ σωστα εκανες για αυτο υπαρχουν προγραμματα οπως ειναι το everest για να ελενχουμε κυριως τροφοδοσιες αλλα και θερμοκρασιες
αλλα και test σε λειτουργια 100% του επεξεργαστη
αλλα εγω σε καρτα γρφικων δεν τπ προλαβα εκανε μια φορα επανεκινηση και την δευτερη επανεκκινηση bye-bye
οριζοντιες γραμμες στην οθονη ευτυχως ειχε εγγυηση και μου την αλλαξαν
γιατι σταματησε να δουλευει το ανεμηστηρακι γιατι δεν εκανε επαφη το καλωδιο του καλα και δεν γυρνουσε
δυστυχως δεν εχουν ελενχο στροφων στο ανεμηστηρακι οπως εχει στον επεξεργαστη ακι ετσι δεν μορεις να το καταλαβεις αμεσα αλλα μονο απο την αυξηση θερμοκρασια του GPU
και αυτο αν εχεις σε λειτουργια το everest
ΦΙΛΙΚΑ

strempeklas
05-01-12, 18:08
ειχα παρομιο προβλημα (με ακριβως την ιδια μυτρικη ) τελικα το ολο θεμα ηταν απο κακι λειτουργεια του cpu cooler
εβαλα αυτο και ξενιασα 27388 27389

strempeklas
05-01-12, 18:15
ειχα παρομιο προβλημα (με ακριβως την ιδια μυτρικη ) τελικα το ολο θεμα ηταν απο κακι λειτουργεια του cpu cooler
εβαλα αυτο και ξενιασα 27388

BESTCHRISS
06-01-12, 12:46
εγω πηρα αυτη που κανει για ολους τους επεργαστες και ειναι καθαρος χαλκος
http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=469

ΦΙΛΙΚΑ

agis68
06-01-12, 13:25
εγω πηρα αυτη που κανει για ολους τους επεργαστες και ειναι καθαρος χαλκος
http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=469

Πράγματι αυτη ειναι η καλύτερη και αθόρυβη...τη χρησιμοποιω σε πελατες εδω και 3 χρονια και ξενοιασα...

Nemmesis
06-01-12, 13:34
εγω και με την i1 της thermaltake ειμαι πολυ ευχαριστημενος, ποτε δεν περιμενα οτι θα κρατισει τοσο πολυ το fan της τοσο καιρο... την εχω 2,5 χρονια και ακομα ειναι οσο αθορυβο ηταν και στην αρχη... στο τροφοδοτικο αλλαξα 2φορες 12ρι και παλι αυτο ακουω..