PDA

Επιστροφή στο Forum : Επισκευη Soundcraft Spirit E Series κονσολας

Neskis
03-01-11, 13:52
Καλημέρα παιδιά, καλή χρονια!!
Θα ηθελα την γνωση και την βοηθεια σας σε προβλημα με τροφοδοτικα απο κονσολα ηχου και συγκεκριμενα
της Soundcraft Spirit E series. Εχουν καεί αρκετά, και στην αρχη ως λυση ηταν η αντικατασταση 200+ € και μετα λογω συνεχους
"λαμπαδιάσματος" η επισκευη. Επειδη ομως παραγινε το κακο εψαξα για καποια λυση στο internet και επεσα πανω σε αυτο
( αν επιτρεπεται) http://www.neufeld.newton.ks.us/electronics/?p=498. Καπου αλλου βρηκα οτι το βασικο προβλημα ειναι
η υπερθερμανση καποιων εξαρτηματων, και οντως στα νεοτερα τροφοδοτικα ειχαν ψυκτρα στο τρανζιστορ και υπερυψωμενες
αντιστασεις. Το αποτελεσμα ηταν το ιδιο απλα καιγονταν ...3 μηνες αργοτερα. Μιας και δειχνει προβλημα αρχικης σχεδιασης
μπορουμε να βρουμε εναν εναλλακτικο τροπο τροφοδοσιας ? (τασεις +15v,-15v,+48v). (Το επισυναπτομενο pd
Προτεινει καποιος το παρακατω σχεδιο αλλα επειδη δεν ειμαι advanced ηλεκτρονικος
και το original τροφοδοτικο ειναι "Switching Power Supply" μηπως τελικα εχω παρενεργειες (πχ.θορυβο)?

ΥΓ. Το επισυναπτομενο pdf ειναι η προσπαθεια αποτυπωσης της πλακετας σε χαρτι.(οχι δικης μου) Εχω ανεβασει στο Section για τα service manual ολοκληρο το schematics της κονσολας αν βοηθαει.

Σας Ευχαριστω

Κοπρίτης
07-01-11, 01:40
!!!!!
Με πλήρη ειλικρίνεια, φταιει το FET που δεν έχει ψύκτρα ή σωστή ψύκτρα ! Από εκεί ξεκινάνε όλα, η βλάβη που κάνει είναι αλυσιδωτή, συχνά καίγεται κάποιος τελεστικός που προκαλεί επιπλέον υπερθέρμανση στο τροφοδοτικό, μέχρι να κλατάρει τελείως, συχνά καίγοντας παραπάνω τελεστικούς. (φτάσανε να το πουλάνε 200 ευρά???/)
Υπάρχει μια λύση:
-Πρώτα θα καταλάβεις πως δεν είναι να δουλεύει 24ωρα, είναι ένα φτηνό κινέζικο πράμα....
-Μπορείς να φτιάξεις ένα τροφοδοτικό +- 17V και 48V, με απλούς μετασχηματιστές που θα το βάλεις εξωτερικά της κονσόλας και θα το συνδέεις με ένα 4πολικό βυσμα.
-Μια ακόμα λύση είναι να αλλάξεις ΟΛΑ τα εξαρτήματα στο πρωτεύον στάδιο, χρησιμοποιώντας το ίδιο ή καλύτερο Fet με μια καλή ψύκτρα. Δοκίμασε να το στηρίξεις σε μια λαμαρίνα, χώρος δεν υπάρχει διαθέσιμος....Επιπλέον, βάλε 2 ζένερ 18V στην έξοδο του τροφοδοτικού ώστε να καούν αν γινει υπερθέρμανση και να ρίξουν την ασφάλεια, χωρίς να πάει η βλάβη παρακάτω.

Neskis
07-01-11, 13:23
Φιλε μου καλημερα, καλη χρονια

"-Πρώτα θα καταλάβεις πως δεν είναι να δουλεύει 24ωρα, είναι ένα φτηνό κινέζικο πράμα...."
Δεν εχεις αδικο, απλα το εμαθα κατοπιν εορτης. Οπου μπορεσα τις εκανα bypass και τις κλεινω απο διακοπτη που εβαλα εξωτερικα.

"-Μπορείς να φτιάξεις ένα τροφοδοτικό +- 17V και 48V, με απλούς μετασχηματιστές που θα το βάλεις εξωτερικά της κονσόλας και θα το συνδέεις με ένα 4πολικό βυσμα'
Αυτο ειναι το πρωτο που σκεφτηκα. Το τροφοδοτικο που εχω στο δευτερο συννημενο ειναι αρκετο? Μπορω με καποιο τροπο τα -+ 15 που βγαζει να τα κανω -+17 ?

Για την τριτη επιλογη, περα απο τον περιορισμενο χωρο, να σου πω την αληθεια δεν εχω εμπιστοσυνη στην σχεδιαση. Γενικα αν δεις την πλακετα τα μισα σχεδον εξαρτηματα εχουν υπερθερμανθει.
Για να βαλουν στην δευτερη εκδοση ψυκτρα σημαινει οτι δεν ημουν ο μονος που τις εκαιγε. Και μου εβαλαν ψυκτρα 2cmx1cm. Με απλη λογικη καποιος θα καταλαβαινε οτι δεν ειναι αρκετη, αλλα σου λεει
ποιος το ξανασχεδιαζει απο την αρχη... Μαλλον θα παω στην λυση του εξωτερικου τροφοδοτικου.

Σε ευχαριστω
Νικος

Κοπρίτης
07-01-11, 19:25
Το 2ο σχέδιο θα σου δουλέψει μια χαρά. Την τάση εξόδου από 15 στα 17 την ανεβάζεις με διόδους 1N4001, υπολόγισε 0,6 V περίπου για κάθε μία, δηλαδή θα χρειαστείς 2-3 σε κάθε regulator, που τις συνδέεις σε σειρά με το πιν που παει στη γη, σαν αναποδη ζενερ, ή θα βάλεις από μια ζενερ 1,8V περίπου.
Το σχέδιό σου πλεονεκτεί γιατί δεν θέλεις 3ο τύλιγμα μετασχηματιστή για τα 48 Volt.

Neskis
08-01-11, 17:33
Δεν ξερω ποσο χρονο θα μου παρει γιατι εχουν περασει 15+ χρονια απο τοτε που ασχοληθηκα με κατασκευη πλακετας
αλλα θα το δοκιμασω και ελπιζω να πανε ολα καλα.

Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου
Νικος

spaceboy
31-03-11, 16:32
Καλησπερα παιδια, εχω μια κονσολα soundcrat m8 και θα ηθελα αν ξερει καποιος να μου πει που μπορω να βρω το technical manual με το ηλεκτρονικο διαγραμμα της κονσολας για να την κανω επισκευη...

FILMAN
01-04-11, 15:30
Δημήτρη η Soundcraft μαζί με το μηχάνημα δίνει και τα σχέδια...

FILMAN
01-04-11, 15:34
Κι εγώ χρειάστηκε να αντιμετωπίσω προβληματικό τροφοδοτικό σε μια Ε12... Σχεδίασα λοιπόν ένα γραμμικό τροφοδοτικό και το έβαλα στη θέση του. Το κακό ήταν ότι το παλιό είχε ανεβάσει τάση εξόδου και είχε κάψει αρκετούς τελεστικούς στο κύκλωμα της κονσόλας. Αν υπάρχει ενδιαφέρον, πέστε μου να ανεβάσω το σχηματικό και τα αρχεία PCB του τροφοδοτικού που έφτιαξα.

Κοπρίτης
29-04-11, 15:12
Filman, Η Soundcraft δεν δίνει σχέδια μαζί με το μηχάνημα, τα πουλάει, καπου 70 Ε την καθε κόπια. Το μπλοκ διάγραμμα δίνει μόνο