Επιστροφή στο Forum : HP Laptop με βραχυκυκλωμένο πυκνωτή
Radiometer
05-12-10, 22:13
Μου φέρανε ένα HP Laptop νεκρό, δεν εκκινούσε το μόνο που άναβε ήταν το led που έχει διπλά στην υποδοχή του φορτιστή.
αφού πρώτα έγινε φύλλο και φτερό χωρίς τις συσκευές επάνω προσπαθώντας να το ξεκινήσω δεν έδειχνε κάποιο σημείο ζωής,
όποτε και ξεκίνησα να ψάχνω για τίποτα ασφάλειες η κάνα καμένο εξάρτημα στην περιοχή κοντά στην τροφοδοσία του.
Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα έναν SMT πυκνωτή βραχυκυκλωμένο τον ξεκολλάω και ... το Laptop ξεκίνησε κανονικά :biggrin:,
το έχω 3 μέρες χωρίς των πυκνωτή επάνω και το μηχάνημα δουλεύει μια χαρά.
Ο πυκνότης είναι δίπλα και κάτω από την Επεξεργαστή και σχέδιο δεν μπόρεσα να βρω για να δω την ονομαστική του τιμή
όποτε το ερώτημα μου είναι πως αμα δεν κολλήσω και το αφήσω έτσι τι λέτε να έχει πρόβλημα ?
στην παρακάτω φωτογραφία με κόκκινο βέλος είναι η θέσει του ξεκολλημένου πυκνωτή και με μπλε βέλος δείχνω εναν που έχει ακριβός το ίδιο σχήμα και μέγεθος
Γιάννη να υποθέσω nx6110?
Αν μπορείς να μετρήσεις τον παρόμοιο?
ωραίος αλλά πώς κατάλαβες ότι ήταν βραχυκυκλωμένος ο συγκεκριμένος
με καπασιτόμετρο ίσως ?
Radiometer
05-12-10, 22:34
Γιάννη να υποθέσω nx6110?
Αν μπορείς να μετρήσεις τον παρόμοιο?
είναι της σειράς DV 9000 αν θυμάμαι καλά, θα έχει την ίδια τιμή με τον παρόμοιο ? άσε που θα πρέπει να τον ξεκολλήσω για να γίνει σωστή μέτρηση
Υποθετω σχεδιο ή αλλο ιδιο για να δεις δεν υπαρχει.
Αν και ειναι μπακαλικη μεθοδος υπαρχει ενας τροπος να βγαλεις μια ψιλοακρη παρολο που ως γνωστον δεν γραφουν τιμη επανω οι κεραμικοι.
Αν ειναι απο τον ιδιο κατασκευαστη, ιδια συσκευασια κ σειρα συνηθως οσο πιο καφε σκουρο ειναι το χρωμα τους τοσο μεγαλυτερη χωρητικοτητα εχουν ενω οι πολυ μικροι ειναι προς το ανοιχτο μωβ-γκρι.
Οποτε ψαχνεις καποιον κοντινο πυκνωτη με ιδια ακριβως εμφανιση, τον μετρας και αντικαθιστας τον αρχικο με αρκετα καλες πιθανοτητες να εισαι κοντα στην πραγματικη τιμη του.
Δεδομενου οτι αυτος που εβγαλες ειναι 0805 αν βλεπω καλα απο την φωτο και ο κατασκευαστης χρησιμοποιει μεχρι και 0402 το πιθανοτερο ειναι οτι ψαχνεις κατι σε ταξη εκατονταδων nF ή μF.
Radiometer
05-12-10, 23:17
ωραίος αλλά πώς κατάλαβες ότι ήταν βραχυκυκλωμένος ο συγκεκριμένος
με καπασιτόμετρο ίσως ?
με το πολυμετρο
Δεδομενου οτι αυτος που εβγαλες ειναι 0805 αν βλεπω καλα απο την φωτο και ο κατασκευαστης χρησιμοποιει μεχρι και 0402 το πιθανοτερο ειναι οτι ψαχνεις κατι σε ταξη εκατονταδων nF ή μF.
ναι σχεδία δεν μπόρεσα να βρω,
ο πυκνωτής είναι 1206 έχω μια κάρτα γραφικών που έχει κάνα 2 τέτοιους πάνω.
Οκ, λαθος στην κλιμακα. :p
Αν ειναι 1206 υποθετω δεν θα ναι πολυ δυσκολο να βρεις και στα μαγαζια αντιστοιχο αφου μετρησεις τον "καλο" παρομοιο. Τουλαχιστον Αθηνα φερνουν καναδυο μαγαζια σε τετοια μεγεθη.
Παντως αν ειναι δες μηπως μπορεις να βρεις προς τα που πανε οι διαδρομοι απο τον βγαλμενο με το ματι/με πολυμετρο μπας και παρεις μια ιδεα για την λειτουργια του.
Λογικα για αποζευξη θα ειναι αφου δουλευει και χωρις αυτον το λαπτοπ αλλα μηπως κ βγαλεις κατι παραπανω.
Γιάννη εγώ λέω μην μπείς καν στον κόπο να τον αλλάξεις. Κάντου διάφορες δοκιμές για να σιγουρευτείς και είσαι ΟΚ.
Εχω στα χερια μου motherboard απο DV6000 (Κανω δοκιμες επανω της οπως λεω σε αλλο θεμα) Αν νομιζεις οτι ειναι παρομοια πες μου να κοιταξω
Υ.Γ Πανω στην motherboard μου δειχνει γυρω στα 30 pF
Radiometer
08-12-10, 21:41
JOUN νομίζω πως είναι διαφορετικές η μητρικές άλλα δεν χάνουμε τίποτα να το δεις άμα μπορείς,
έχω ανεβάσει στο πρώτο μήνυμα μια φωτογραφία, το σημείο είναι κάτω από την CPU φαίνεται και η μεταλλική βάση στηρίξεις του επεξεργαστή
και με κόκκινο βέλος είναι ο πυκνωτής που βραχυκύκλωσε
Ναι ειναι διαφορετικες αλλα στο ιδιο σημειο εχει πυκνωτη με τα ιδια στοιχεια(PC 32) οποτε ειναι πολυ λογικο να συμπερανω οτι εχει ιδια τιμη.Την μετρησα επανω στην πλακετα περιπου στα 30pF.
Y.Γ Αστο ακυρο..Ο πυκνωτης στην δικια μου ειναι στην επανω μερια της πλακετας.
Radiometer
09-12-10, 23:09
σήμερα κόλλησα ένα που βρηκα σε μια μητρική και φαίνεται να δουλεύει σωστά,