PDA

Επιστροφή στο Forum : Είναι σα να έχουν φάει κεραυνό οι πλακέτες;

ramanas
16-04-10, 15:43
Λοιπόν φίλοι μου.

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτό που μου συνέβη πριν από λίγο καιρό.

Για τρία χρόνια, περίπου, είχα ένα projector μιας Χ εταιρίας ο οποίος συνολικά δεν είχε δουλέψει περισσότερες από 50 ώρες. Στις πρώτες 30 ώρες λειτουργίας του (μέσα στα δύο χρόνια της εγγύησης), παρουσίασε κάποια προβλήματα τα οποία το επίσημο service απεκατέστησε κανονικά. Λίγο πριν κλείσει τρία χρόνια (πριν λίγο καιρό δηλαδή) άνοιξα τον projector και δεν έδειχνε περιεχόμενο (είχα λευκό πανί σε οποιαδήποτε είσοδο επέλεγα).
Τον πήγα λοιπόν στο ίδιο (επίσημο) service, πλήρωσα προκαταβολικά 30Ε για έλεγχο και αφού τον κράτησαν τρεις- τέσσερις μέρες μου τηλεφώνησε ο τεχνικός που τον είχε αναλάβει (ο ίδιος που τον είχε δει και τις προηγούμενες φορές) και μου είπε ότι οι πλακέτες τροφοδοτικού και motherboard είναι σα να έχουν φάει κεραυνό και το κόστος επισκευής είναι 700 Ε περίπου. Του είπα ότι δε συμφέρει να τον επισκευάσει και ότι θα περάσω να τον πάρω.

Την ίδια μέρα αγόρασα καινούριο και μετά από μια εβδομάδα πήγα και πήρα τον παλιό από το service. Εκείνη τη μέρα είχα χρόνο και τον άνοιξα για να δω τη ζημιά που είχε γίνει. Δε βρήκα όμως εμφανή ζημιά και αρχίσαμε να ανταλλάσουμε mail με το service. Εγώ τους ρωτούσα (στέλνοντας και φωτογραφίες) που διάβολο είναι τα καψίματα σα να έφαγε κεραυνό και εκείνοι επέμεναν ότι είναι όπως μου τα είπαν. Όταν ζόρισα τα πράγματα, ο τεχνικός και ο προϊστάμενός του ήρθαν από το γραφείο μου (είμαστε πολύ κοντά) και αφού έψαξαν για λίγη ώρα την πλακέτα του motherboard βρήκαν επάνω της δύο μπάρες ¨ανοιγμένες¨. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι αυτό που μου έδειχναν (με δυσκολία) πάνω στη πλακέτα περιγράφεται δικαιολογημένα ως: σα να έχουν φάει κεραυνό.

Θα ήθελα να μου πείτε αν η ζημία αυτή δικαιολογεί μια τέτοια έκφραση.

ΥΓ. Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχει βλάβη ή όχι, αλλά το πώς αυτή παρουσιάζεται στον πελάτη από τη πλευρά τους.
Αν δηλαδή είσαστε στη θέση μου, θα θεωρούσατε ότι είναι φυσιολογικό να σας πουν (γι΄ αυτό που βλέπετε) ότι είναι σα να έχουν φάει κεραυνό οι πλακέτες;

Παρακαλώ προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί.

http://s736.photobucket.com/albums/xx1/maramanas/?action=view&current=Projectorallcopy.jpg

http://s736.photobucket.com/albums/xx1/maramanas/?action=view&current=Projectorallcopy.jpg

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

FILMAN
16-04-10, 15:51
Η φωτο πού είναι;

moutoulos
16-04-10, 16:13
Μάνο, ασχολούμαι πάρα, μα πάρα πολύ με πλακέτες ...

Αυτό που βλέπω εγώ είναι οτι, σε ένα rail (ας το πούμε αγωγός) είναι βγαλμένο το SolderMask (πράσινη μάσκα).

Αυτό μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο, σε διέλευση περισσότερου ρεύματος*, απ'το προβλεπόμενο. Με αποτέλεσμα
να ζεσταθεί αρκετά (rail), και κάποια στιγμή με λίγη προσπάθεια να φύγει η "μάσκα".

Γνώμη μου ..., "τραβηγμένο", το κεραυνός ... Αν δείς πλακέτα απο κεραυνό, θα τρομάξεις ...

*H διέλευση παραπάνω ρεύματος οφείλεται συνήθως σε "προβληματικό" ή χαλασμένο εξάρτημα (βραχυκυκλώνει),
και τραβά περισσότερο ρεύμα.

tasosmos
16-04-10, 17:44
Ε καλα προφανως η "επισκευη" θα ηταν να πεταξουν ολοκληρες τις πλακετες κ να βαλουν καινουργιες. Εξ'ου κ το κοστος.
Λογικο βεβαια εν μερει, ποιος θα κατσει να διαθεσει τον χρονο και τον κοπο που χρειαζεται για κανονικο ελεγχο κ επισκευη...

Απλα εχει περασει μεγαλυτερο ρευμα απο το προβλεπομενο λογω βλαβης ή ειχε καποιο σχεδιαστικο/κατασκευαστικο ελαττωμα οπως ειπε κ ο Γρηγορης.

SRF
16-04-10, 17:54
Αν & η υπόθεση όπως λες είναι τελειωμένη... (καλώς κατ'εμέ), παρ'όλα αυτά το πράγμα δείχνει να έχει πρόβλημα το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο που επιλέγει τις εισόδους του προτζέκτορα! Οι πίστες όντως έχουν λειώσει (ο χαλκοδιάδρομος) & όχι απλά έχει "πετάξει" την μάσκα! Στο συγκεκριμένο τμήμα πάντως είναι δυνατή η επισκευή (αντικατάσταση IC & επιδιόρθωση χαλκοδιαδρόμων με wire-up)! Άποψή μου είναι ότι η πιθανότητα να δουλέψει πάλι είναι αρκετά μεγάλη... αλλά όχι σίγουρη (αν έχει στείλει τάση στις εξόδους των Video Buffer τότε μάλλον θα τα έχει κάνει μαντάρα & μετά).
Το ολοκληρωμένο είναι εδώ
http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD8183_8185.pdf

ramanas
16-04-10, 18:57
Ναι, εντάξει.
Όταν εγώ τους έκανα ευγενικά παρατήρηση (στην αρχή), οτι δεν πρέπει να λένε στον κόσμο ότι νάναι, μου την είπανε χοντρά, τι λέτε κύριε και βέβαια ο τεχνικός μας έχει δίκιο, η πλακέτα είναι σαν να την έχει χτυπήσει κεραυνός, κλπ. Έφτασαν στο σημείο να μου αναλύουν πως είναι να την έχει χτυπήσει κεραυνός (ενώ τους είχα στείλει φωτογραφίες και δεν φαινόταν τίποτα από αυτά που περιέγραφαν) και όλα αυτά γραπτός (e-mail).
ΕΕΕΕ! μετά μουλάροσα και εγώ και έφτασαν στο σημείο να έρθουν εδώ, κλπ. Την ημέρα εκείνη με προκάλεσαν να την στείλω στην μαμά εταιρεία (με δικά μου έξοδα φυσικά) για να μου το επιβεβαιώσουν και εκείνοι, λένε!

Επειδή αυτοί επιμένουν, είναι η πλακέτα ΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΕΡΑΥΝΟΣ;

Phatt
16-04-10, 19:03
Κοιταξε, η ζημια αυτη μπορει να προκληθει απο κεραυνο, δηλαδη να παθουν ζημια οι χαλκοδρομοι η αλλα υλικα επανω στην πλακετα χωρις απαραιτητα να γινει καρβουνο ολη η πλακετα.Αυτο βεβαια προϋποθετει ο κερανος να ειναι παρακειμενος και να μην εχει κεραυνοβοληθει απ'ευθειας...Γνωμη μου...

ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
16-04-10, 20:10
Μάνο, ασχολούμαι πάρα, μα πάρα πολύ με πλακέτες ...

Αυτό που βλέπω εγώ είναι οτι, σε ένα rail (ας το πούμε αγωγός) είναι βγαλμένο το SolderMask (πράσινη μάσκα).

Αυτό μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο, σε διέλευση περισσότερου ρεύματος*, απ'το προβλεπόμενο. Με αποτέλεσμα
να ζεσταθεί αρκετά (rail), και κάποια στιγμή με λίγη προσπάθεια να φύγει η "μάσκα".

Γνώμη μου ..., "τραβηγμένο", το κεραυνός ... Αν δείς πλακέτα απο κεραυνό, θα τρομάξεις ...

*H διέλευση παραπάνω ρεύματος οφείλεται συνήθως σε "προβληματικό" ή χαλασμένο εξάρτημα (βραχυκυκλώνει),
και τραβά περισσότερο ρεύμα.

συμφωνω με το γρηγορη,αν ετρωγε κεραυνο το πρωτο που θα καπνιζε θα ηταν το τροφοδοτικο.
δεν ηξερα οτι η ACER εχει και σερβις

moutoulos
16-04-10, 23:22
Όταν έχουμε να κάνουμε με πλακέτες, που πάνω τους φιλοξενούν εξαρτήματα τεχνολογίας SMT, και μάλιστα
"σειρά" 805 (για να μην πω 603), οι αγωγοί αυτής είναι πολύ λεπτοί. Όταν ένα rail είναι 0.15mm, αντέχει περίπου
300mA (εξαρτάται βέβαια απο το πάχος χαλκού/thickness, & θερμοκρασία πλακέτας) περίπου. Αν περάσουν 500mA,
για πάνω απο 2,3,5 λεπτά, ο αγωγός θα καεί, αφού βέβαια, μαυρίσει & "τινάξει" την μάσκα.

Οπότε για μένα τουλάχιστον, το συγκεκριμένο τυπωμένο στην ιδέα και μόνο του "κεραυνού", θα "έφευγε" άσχημα.

Συμφωνώ με την ενέργεια τους, απο την άποψη, για να μην παρεξηγηθώ, οτι είναι δύσκολο στην επισκευή του,
τουλάχιστον εδώ Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνολογία (SMT), και με το δίκιο τους σου είπαν τιμή τρελή, μιας και θα
σου βάζαν απο την αρχή ολόκληρη την πλακέτα.

Διαφωνώ όμως με το χαρακτηρισμό, που σου είπαν, απλά ήθελαν απο σένα να πείσεις τον εαυτό σου οτι η ζημιά είναι
μεγάλη.

Μ'άλλα λόγια όπως τα λες, είναι οτι μετα τις 50 ώρες χάλασε, το πήγες στο service, στο φτιάξαν, και έπαιξε τον
τελευταίο χρόνο μόνο 20 ώρες, και κατά τα λεγόμενά τους "αποτελειώθηκε".

Ψάξε στο διαδίκτυο, γιατί μάλλον μυρίζομαι προβληματικό τυπωμένο απο την εταιρεία/κατασκευαστή, αν υπάρχουν
αντίστοιχες περιπτώσεις με το PCB (πλακέτα), του συγκεκριμένου projector.

lynx
17-04-10, 00:07
...και αποτι βλεπω δυο απο τα rails που φενεται να εχει φυγει το
solder resist οδηγουν στα πιν DVCC(14) και Vcc(17) :001_rolleyes:

απο το pdf:

"There are three power supply pins on the board. “VCC” is +5 V
analog, “VEE” is –5 V analog, and “DVCC” is +5 V digital."

nassosxlvbros
19-04-10, 10:16
Καλημέρες
Με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται "κεραυνοβολημένη"....περισσότερο φαίνεται σαν να πέρασε υπερβολικό ρεύμα παρά κάτι άλλο...αν χτύπαγε κεραυνός δεν θα βλέπαμε όχι εξάρτημα αλλά και το κτίριο ολάκερο που λέει ο λόγος....μάλλον ή δεν ήθελαν να μπλέξουν με επισκευή ξανά ή έπεσες σε προβληματική πλακέτα,ή να θέλουν-ήθελαν απλά να πουλήσουν καινούργιο μηχάνημα....:wiink:

ramanas
08-11-11, 09:58
Καλημέρα,
Μετά από την συμβουλή ενός από τα μέλη αυτής της παρέας (λυπάμαι πολύ που δεν θυμάμαι το όνομά σου φίλε μου για να σε τιμήσω και αναφορικά), πήρα έναν BENG HD και μέχρι στιγμής παίζει καλά.

Τον παλιό όμως θα μπορούσα να τον δώσω δωρεάν, σε κάποιον από εσάς που έχετε τον ίδιο ή ασχολείστε με αυτά, μπας και πιάσει τόπο (η λάμπα έχει λιγότερες από 50 ώρες).

Φωτογραφία: http://s736.photobucket.com/albums/xx1/maramanas/?action=view&current=ProjectorAcerPD120DDLPallparts01.jpg

Όποιος τον θέλει μπορεί να περάσει από το γραφείο μου ή να στείλει κούριερ.