Επιστροφή στο Forum : Viewsonic VE150mb προβλημα στο Inverter
Radiometer
24-03-10, 23:21
έχω αυτό το μόνιτορ VE150mb (http://www.br.viewsonic.com/support/desktopdisplays/lcddisplays/e2series/ve150mb/) το οποίο έχει πρόβλημα το inverter, η οθόνη δείχνει εικόνα αλλά δεν φωτίζουν οι λάμπες
το inverter είναι το DAC-12C043 και από ένα σιτε βρήκα το pinout στην φύσα εισόδου και είναι
12V
12V
GND
GND
ON/OFF
GND
ADJ
μέτρησα τις 2 τάσεις πού έρχονται και είναι σωστές, όπως και στο AJD μέτρησα 5VDC.
έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να είναι ? :001_smile:
Τώρα να έλεγα οτι κάηκαν οι λάμπες?, ταυτόχρονα?. Δεν νομίζω ...
Στην ουσία δεν βγάζει τάση απο τα τέσσερα φισάκια, που υπάρχουν στη κάτω πλευρά της πλακέτας.
Τα φισάκια αυτά παίρνουν απο τους Μ/Τστές Τ1 & Τ2, οδηγούνται με τη σειρά τους απο τα Q7,9 & Q12,XX,
δεν φαίνεται το άλλο.
Τα (μάλλον) FET λογικά παίρνουν 12V τάση, υπάρχει αυτή εκεί γύρω, ή δεν πάει καν?
Κάτι με την οδήγηση πρέπει να παίζει, εφόσον έρχονται οι τάσεις.
Μπορεί να τα έχει παίξει και ο controller (http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/165696/ETC/BI3101A-DP.html) ..., αφού σταμάτησαν ταυτόχρονα.
Radiometer
24-03-10, 23:52
τα FET γράφουν c5706 που πρέπει να είναι το 2SC5706 που είναι NPN Silicon General Purpose Transistor
τα μέτρησα και φαίνονται οκ. τον controller πως τον μετράμε σύμφωνα με το data sheet τι τάσεις πρέπει να έχω και που?
Βασικά Pin 7&10, αν παίρνει τα 12V (μπορεί και 5V).
Μετά θες παλμογράφο, να δείς αν βγάζει στα 8 & 9, κάποια/μερικά KHz (50-250Khz).
Radiometer
25-03-10, 00:36
λοιπόν μετράω κανονικά 12 V στην τροφοδοσία του IC,
Άλλα παρατήρησα κάτι, μόλις συνδέσω το VGA καλώδιο στην κάρτα γραφικών η τάση πέφτει στα 3,35 V στην τροφοδοσία του controller άλλα και στη φύσα
το monitor δείχνει ώμος κανονικά την εικόνα που στέλνει το PC
Πέφτει και στα Pin που παίρνει τα ρεύμα απο το τροφοδοτικό (φίσσα inverter) ?.
Radiometer
25-03-10, 00:45
Πέφτει και στα Pin που παίρνει τα ρεύμα απο το τροφοδοτικό (φίσσα inverter) ?.
αν λες την 7πινι φύσα που ανέφερα στο πρώτο μήνυμα, ΝΑΙ πέφτει και εκεί
Μμμμ, μήπως έχεις πρόβλημα στο τροφοδοτικό (12V), που τροφοδοτεί τη πλακέτα ?.
Radiometer
25-03-10, 00:54
εδώ είναι η άλλη πλακέτα :001_rolleyes:
κάτω δεξιά η πολύχρωμη φύσα πάει στον Inverter
Το 1 & 2 της φίσσας που είναι τα 12V, είναι ίδια ή διαφορετικά 12V?
Radiometer
25-03-10, 01:12
Το 1 & 2 της φίσσας που είναι τα 12V, είναι ίδια ή διαφορετικά 12V?
δεν σε κατάλαβα :confused1:
το μαύρο και το καφέ έχουν 12v και όταν συνδέσω το VGA βύσμα πέφτει στα 3,35 V
Κάτω απο την φίσσα, στη Bottom πλευρά (πίσω) της πλακέτας , το μαύρο και
το καφέ είναι ενωμένα?, ή είναι ξεχωριστές (ανεξάρτητες) οι τάσεις των 12 βόλτ.
Radiometer
25-03-10, 19:06
όχι την ίδια τάση παίρνει
Μου κάνει εντύπωση πάντως, που γονατίζουν τα 12V. Δεν νομίζω να έπρεπε να είναι έτσι.
Στην ουσία με το που συνδέεις την καλωδίωση VGA στην οθόνη, δίνει εντολή, στο BI3101
που αυτό με τη σειρά του "τροφοδοτεί", τα Bipolar ή Fet (με 50-250KHz), και άγουν περνώντας
ρεύμα απο τους T1 & T2.
Αυτοί οι Μ/Τστές με τη σειρά τους παράγουν την σχετικά υψηλή τάση προκειμένου να ανάψουν
οι "λάμπες".
Όμως αυτό δεν είναι εφικτό μιας και τα Bipolar ή Fet, δεν μπορούν να άγουν, επειδή γονατίζουν
τα 12Vdc που τα τροφοδοτούν.
Και ας μην ξεχάσω αυτό που έγραψα και παραπάνω:
Θες παλμογράφο, να δείς αν βγάζει στα 8 & 9, μερικά KHz (50-250Khz).
... του BI3101, γιατί αν δεν βγάζει ...
γονατίζουν τα 12V
πρεπει να δωσεις εξωτερικη ταση
Με εξωτερικό πάκ 12V, γίνεται η τροφοδοσία αυτού (monitor).
dimitris_p
27-03-10, 00:15
Δύσκολη βλάβη.Έχεις μετρήσει την τάση του τροφοδοτικού του μόνιτορ μήπως γονατίζει την στιγμή που κουμπώνει η vga??Και κάτι άλλο,η τάση πέφτει ακόμα και χωρείς να είναι κουμπωμένη η φισα του inverter στην πλακέτα?
Radiometer
27-03-10, 00:31
Δύσκολη βλάβη.Έχεις μετρήσει την τάση του τροφοδοτικού του μόνιτορ μήπως γονατίζει την στιγμή που κουμπώνει η vga??Και κάτι άλλο,η τάση πέφτει ακόμα και χωρείς να είναι κουμπωμένη η φισα του inverter στην πλακέτα?
θα το δοκιμάσω αυτό που λες,
πάντως το μόνιτορ δουλεύει με εξωτερική DC τροφοδοσία 12V 3Α
μόλις δώσω τάση οι λάμπες ανάβουν για 1 δευτερόλεπτο και μετά σβήνουν.
Όταν γονατίζει η τάση στο inverter το μόνιτορ δείχνει κανονικά την εικόνα που του δίνω :001_huh:
Φίλε είχα και 'γώ το ίδιο πρόβλημα αλλα ήταν καμένη η μια λάμπα.
Το έλυσα αντικαθιστώντας τις λάμπες με led.
Πώς ;
Χρειάζεσαι 2-3 ώρες εργασίας και θα έχεις οθόνη led!
Αν ενδειαφέρεσαι μπορώ να σου εξηγήσω
alejandros1967
18-04-11, 12:29
Τελικά βρέθηκε η λύση?
Έχω και εγώ ένα παρόμοιο πρόβλημα δηλ.κουμπώνοντας το βύσμα στην πλακέτα τού inverter ανάβει η οθόνη για δευτερόλεπτα και μετά σβήνει.
Βάζοντας εξωτερική τάση στην board του inverter η διαφορά είναι ότι αναβοσβήνει συνέχεια τις λάμπες.
alejandros1967
20-04-11, 13:13
Τελικά βρέθηκε η λύση?
Έχω και εγώ ένα παρόμοιο πρόβλημα δηλ.κουμπώνοντας το βύσμα στην πλακέτα τού inverter ανάβει η οθόνη για δευτερόλεπτα και μετά σβήνει.
Βάζοντας εξωτερική τάση στην board του inverter η διαφορά είναι ότι αναβοσβήνει συνέχεια τις λάμπες.
Το πρόβλημα τελικά ήταν στο inverter.
Τώρα παίζει μια χαρά.