luhe98922
27-12-09, 22:43
Σπέρα σε όλους! Όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο, προσπαθώ να επισκευάσω το "παλιό" cd-player του σπιτιού (μοντέλο technics SL-PG440A). Βασικά το πήγαμε σε ηλεκτρονικό ο οποίος μας είπε οτι χρησιμοποιεί πρωτόγονο σύστημα μεταδοσης κίνησης στην κεφαλή του λέιζερ και οτι ο ίδιος δεν μπορεί να το φτιάξει. Είναι ένας σταθερός μαγνήτης γύρω από τον οποίο υπάρχει ένα πηνίο (το οποίο μπορει να κινείται), πάνω στο οποίο είναι συνδεδεμένη η κεφαλή... Δίνεις ρεύμα στο πηνίο και κινείται πέρα δώθε, με παρόμοιο τρόπο με την κεφαλή ενός σκληρού δίσκου. (μπορώ να ανεβάσω foto αλλά είναι λίγο μπάχαλο να το "διαλύσω". Αν χρειαστεί βέβαια θα το κάνω...). Είπα λοιπόν να το ανοίξω κ εγώ να δω μήπως και ήταν δικαιολογία του ηλεκτρονικού (είναι και μηχάνημα 15 ετών μπορεί να βαριόταν να το φτιάξει) μπας και μπορώ να κάνω κάτι. Παρατήρησα τα εξής:
Κάποιες φορές περιστρέφει το CD και κάποιες όχι (χρησιμοποιεί ένα απλό DC μοτεράκι το οποίο λειτουργεί, το τσέκαρα)
Κάποιες φορές διαβάζει το CD και κάποιες όχι
Ακόμα και αν αναγνωρίσει τον δίσκο δεν μπορεί να παίξει κομμάτια
Η κεφαλή (καθαρή είναι το τσέκαρα) κινείται λίγο σπασμωδικά και χτυπάει στο τέρμα της διαδρομής της
Το πηνίο που ανέφερα παραπάνω είναι ΟΚ
Τα ηλεκτρονικά πάνω στην πλακέτα είναι καλά (όχι σκασμένοι ηλεκτρολυτικοί, δεν έχει σημεία υπερθέρμανσης, κλπ)
Από αυτά σκέφτομαι τα εξής:
Θα μπορούσε να έχει χασει τη δυναμή του ο μαγνήτης (αρκετά απίθανο θα έλεγα αφού αυτή η διαδικασία παίρνει δεκαετίες από όσο ξέρω)
Μήπως τον ήπιε ο επεξεργαστής/εγκέφαλος του σε κανα σκαμπανέβασμα του δικτύου (που μου φαίνεται και πιό πιθανό) και μια δουλεύει μια όχι?
Αν κανένας έχει παρόμοια εμπειρία, έχει κάτι να προτείνει, ή έχει ιδέα ως προς το τι μπορεί να είναι το πρόβλημα ποστάρει. Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη...
Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε πληροφορία πείτε το...
Κάποιες φορές περιστρέφει το CD και κάποιες όχι (χρησιμοποιεί ένα απλό DC μοτεράκι το οποίο λειτουργεί, το τσέκαρα)
Κάποιες φορές διαβάζει το CD και κάποιες όχι
Ακόμα και αν αναγνωρίσει τον δίσκο δεν μπορεί να παίξει κομμάτια
Η κεφαλή (καθαρή είναι το τσέκαρα) κινείται λίγο σπασμωδικά και χτυπάει στο τέρμα της διαδρομής της
Το πηνίο που ανέφερα παραπάνω είναι ΟΚ
Τα ηλεκτρονικά πάνω στην πλακέτα είναι καλά (όχι σκασμένοι ηλεκτρολυτικοί, δεν έχει σημεία υπερθέρμανσης, κλπ)
Από αυτά σκέφτομαι τα εξής:
Θα μπορούσε να έχει χασει τη δυναμή του ο μαγνήτης (αρκετά απίθανο θα έλεγα αφού αυτή η διαδικασία παίρνει δεκαετίες από όσο ξέρω)
Μήπως τον ήπιε ο επεξεργαστής/εγκέφαλος του σε κανα σκαμπανέβασμα του δικτύου (που μου φαίνεται και πιό πιθανό) και μια δουλεύει μια όχι?
Αν κανένας έχει παρόμοια εμπειρία, έχει κάτι να προτείνει, ή έχει ιδέα ως προς το τι μπορεί να είναι το πρόβλημα ποστάρει. Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη...
Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε πληροφορία πείτε το...