Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Παλμοτροφοδοτικό λάπτοπ

giorgos
23-12-09, 00:33
Γειά σας έχω ένα παλμοτροφοδοτικό απο ένα λάπτοπ και το έκαψα....
Βασικά το λαπτοπ στο κατω μέρος έγραφε 19βολτ 4.74 αμπέρ
και αυτό που έβαλα εγώ ( αγορασμένο απο ebay για τη μάρκα που έχω)
19 βόλτ 3.42 αμπέρ περίμενα οτι θα καιγόταν...:001_tt2: βάση λογικής αλλά όσο δούλεψα το λα΄πτοπ καμια ώρα περίπου όταν το έβαλα δούλευε κανονικά και όταν έβαλα μια επιλογή για υψηλές επιδόσης (απο εξεικονομιση μπαταρειας που ήταν) στο λάπτοπ ...παπαλα....υποθέτω πως τράβηξε παραπάνω απο ότι αντεχε και κάηκε...

θέλω να ρωτήσω τα παλμοτροφοδοτικά γενικα δεν έχουν προσταια για τέτοια περίπτωση...?
Επίσης ψάχνοντας να δώ αν βγάλω άκρη ανακάλυψα μια δίοδο ζενερ καμένη στα 18 βόλτ 1βάτ ήταν.
Την αντικατέστησα με καινούργια και έχωντας το πολύμ,ετρο στην έξοδο όταν το έβαλα στην πρίζα άναψε το ενδεικτικό λειτουργίας του για λίγο και έβγαλε 19 βόλτ στην έξοδο η οποία τάση σταδιακά έπεσε μέχρι που έγινε 0 πάλι καίγοντας μου ξανά τη ζένερ...

Μια διοδο σοτκι που είχε φαίνεται καλή το ίδιο και ενα ολοκλιρομένο nec κ2141

*>Αν δεν βοηθάει η περιγραφή θα κοιτάξω να ανεβάσω φώτο....
Επίσης κάποιος μπορεί να πεί οτι με 10 ευρώ παιρνω καινούργιο απλά θέλω να δώ μηπως μπορώ να κάνω κάτι...
ευχαριστω

dalai
23-12-09, 02:13
zener στα 18 βολτ που ηταν? βαλε καμοια φωτο να βλεπουμε.
Παντως οι zener για να καουν ,μονο απο υψηλο ρευμα, οποτε μαλον κατι αλλο την ρουφηξε πρωτο και πηρε μπαλα και τη ζενερ.
Απο το τροπο που λεσ οτι ξανακαηκε , υποψιαζομαι οτι η ζενερ ηταν παραλληλλα στην εξοδο ,για να σε προστατευσει απο υψηλη ταση ή στιγμιαιες υπερτασεις.Το παλμοτροφοδοτικο εχει χαλασει και στελνει περισσοτερα (?) οποτε καει την ζενερ.
Χωρις τη ζενερ, τι ταση εχει υπο φορτιο (οχι το φορητο,.δοκιμασε με μια αντισταση ισχυος καλυτερα 20-100 Ω ) ?

giorgos
23-12-09, 13:55
Να και η φώτο....η ζένερ είναι στα 2 ακρα του c09 οπως φαίνεται η πλακέτα απο κάτω...και απο οτι φαινεται δεν είναι στην έξοδο του τροφοδοτικου.
κατι έχει βραχυκυκλώσει μάλλον?

http://rapidshare.com/files/324815125/palm3.JPG
http://rapidshare.com/files/324816412/palm4.JPG

Αποστόλης1
23-12-09, 15:22
Αλλαξε τον μικρο πυκνωτη κοντά στη ζένερ

Mihos
23-12-09, 23:13
Γιατί δεν ανεβάζεις τις φωτογραφίες εδώ; Πρέπει να περιμένεις 45s για να τις κατεβάσεις αν δεν έχεις λογαριασμό στο RapidShare.

giorgos
23-12-09, 23:50
οριστε εδω η φώτο

Υποθέτω μιλάς για τον ηλεκτρολυτικο πυκνωτή που είναι δίπλα απο τον μεγάλο?
Η ανάμεσα σε μια απλή δίοδο και στο ολοκληρωμένο με τα 8 ποδαράκια?(εκεί γράφει ακριβώς XIN)

mystaki g
24-12-09, 00:40
ολοκληρωμένο με τα 8 ποδαράκια?(ε)ποιο ολοκληρωμενο εχει;

kitMAN
24-12-09, 01:29
Το ολοκληρωμένο είναι συμβατό με UC3842. Η ζένερ περιορίζει την τάση τροφοδοσίας του ολοκληρωμένου κοντά στα 18 με 19 Volt και καίγεται γιατί 1)ο πυκνωτής (που είπε ο Αποστόλης) τα έχει παίξει (χλομό), 2) η δίοδος δίπλα στη ζένερ είναι και αυτή καμένη, ή 3) το δευτερεύον τύλιγμα που τροφοδοτεί αποκλειστικά το ολοκληρωμένο δίνει μεγάλη τάση, ίσως να έχει αρπάξει το πρωτεύων.

giorgos
24-12-09, 02:55
ka3842b ειναι το ολοκληρωμένο.
ο πυκνωτής είναι καλός όπως και η δίοδος τα είχα μετρήσει.
Επίσης ηλεκτρολυτικοί καλοί.
Αυτό που δεν μου αρέσει είναι μια αντίσταση ισχύος που έχει δίπλα απο τον μεγάλο πυκνωτή αν και δεν φαίνεται μαυρισμένη μετράω 0.6 ωμ...
αλλά έχει επάνω χρώματα... πορτοκαλί - ασπρο - ασημι - χρυσο.....υπάρχει τέτοιος συνδιασμός?
3ο ψηφίο ασημι?

kitMAN
24-12-09, 08:18
Η αντίσταση ισχύος είναι 0.39 Ωμ. Δεν μετράνε όλα τα πολύμετρα με ακρίβεια τόσο χαμηλές αντιστάσεις. Είναι συνδεμένη εν σειρά με το FET και χρησιμεύει σαν αισθητήρας ρεύματος στο πρωτεύων τύλιγμα του μετασχηματιστή. Όταν το ολοκληρωμένο ανιχνεύσει 1 Volt στα άκρα της, δίνει σιμά στο FETνα σταματήσει να άγει, για να το προστατεύσει και για να μην έρθει σε κορεσμό ο πυρήνας του μετασχηματιστή. Σε αυτή την περίπτωση το μέγιστο ρεύμα πρωτεύοντος είναι 1V/0.39Ω = 2.56Α και είναι η μοναδική ενεργός προστασία που έχει το τροφοδοτικό που ρώτησες πιο πριν.

giorgos
24-12-09, 09:02
οπότε μάλλον πρόκειτε για το μετασχηματιστη όπως μου είπες οπότε δεν θα ασχοληθώ άλλο με το τροφοδοτικό...
ευχαριστω

Αποστόλης1
24-12-09, 14:13
Μετασχηματιστής αποκλείεται να φταίει. Πιθανότερη περίπτωση είναι το optoisolator, αν όταν λές μέτρησες τους πυκνωτές εννοείς χωρητικότητα δεν λεει τίποτα, μόνο μέτρηση ESR ή αντικατάσταση.