PDA

Επιστροφή στο Forum : Προβλημα σε APC UPS RS 1000

dimitris_p
10-01-09, 01:27
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά!!

Έχω ένα μικρό πρόβλημα με ένα UPS. έχω αγοράσει το APC BACK UPS RS 1000 και συμβαίνει το εξής..Όταν γίνετε διακοπή και δουλεύει απ το inverter με της μπαταριές (μόνο τότε σε όταν παίρνει κανονικά από ΔΕΗ είναι οκ)ότι συσκευή είναι συνδεδεμένη πάνω του και έχει παλμοτροφοδοτικο ακούγετε από αυτές (μαλών απ τον μετ/τη) ένα θόρυβος σας να βουίζει κάτι.Σαν όπως ακούγετε όταν ένας μετ/της έχει ζεσταθεί πολύ κάπως έτσι τέλος πάντων.Επίσης μου έχει κάψει 2 φορές έναν τηλεχ/μενο relle που συνδέω πάνω του το όποιο όταν το άνοιξα είδα ότι σκάει ένας σταθερός πυκνωτής στα 400v που η συσκευή τον έχει σε σειρά με τα 220v στο κύκλωμα...

Η ερώτηση είναι γιατί πιθανολογείτε ότι το κάνει αυτό? είναι ελαττωματικό? έχει πρόβλημα η τάση που βγάζει?και ο πυκνωτής απ τον τηλεχ/σμο γιατί σκάει? να παίρνει τίποτα κάποια συχνότητα?γιατί 220v μέχρι τα 400v που είναι ο πυκνωτής είναι αδικαιολόγητο..Όχι τίποτε αλλά αλλά φοβάμαι και το τροδο/κο απ το pc και κάτι άλλες συσκευές που έχω πάνω του.To έβαλα για προστασία και όχι για να μου κάνει ζημιά...
Ευχαριστώ για την όποια απάντηση...

λινκ 95,1
10-01-09, 01:40
καλησπερα...μηπως υπερβαινεις τις δυνατοτητες του ups?εχεις μετρησει τη ταση στην εξοδο?ποσες συσκευες εχεις στην εξοδο?ο θορυβος ειναι φυσιολογικος

dimitris_p
10-01-09, 02:05
καλησπερα...μηπως υπερβαινεις τις δυνατοτητες του ups?εχεις μετρησει τη ταση στην εξοδο?ποσες συσκευες εχεις στην εξοδο?ο θορυβος ειναι φυσιολογικος

Καλησπέρα φιλέ μου..! δεν κατάλαβες καλά μάλλον! το UPS δεν παθαίνει κάτι αλλά ο τηλεχ/σμος που συνδέω στην έξοδο του.φυσικά και δεν υπερβαίνω.απο τα 600W που έχω σύνολο μαχ το πολύ βάση του προγράμματος απ το pc τραβώ τα 280-300w.
Δεν νομίζω να είναι δικαιολογημένος γιατί έχω τοποθετήσει σε φίλους αλλά και εγώ έχω αλλάξει άλλες 2 μάρκες και αυτά δούλευαν οκ χωρείς να ακούγετε τίποτα απ τα τροφοδοτικά των συσκευών..Και να υπερβαινα το φορτίο το να σκάει ο πυκνωτής σε μια συσκευή που είναι συνδεμενη στην εξοδο του δεν είναι σωστό.
Ναι η τάση είναι σωστή στα 200v περίπου όταν είναι από το inverter.Κάτι άλλο παίζει και γίνετε η ζημιά.

λινκ 95,1
10-01-09, 02:44
βαλε ενα φεριτη γραμμης στο καλωδιο του πολυμπριζου στην εξοδο.αν δεν εχεις πολυμπριζο και παιρνεις ταση κατευθειαν απο τη συσκευη τοτε προσθεσε ενα και βαλε εναν φεριτη.αυτο ειναι μαλλον το προβλημα σου

dimitris_p
10-01-09, 10:32
Αυτό έχω σκεφτεί και εγω.Αλλά θα τον βάλω εσωτερικά στο ups γιατί από εξόδους έχει 6 όπως στα pc και χρησιμοποιώ της 4 και δεν γίνετε να βάλω σε όλες φεριτη.Θα δούμε ελπίζω να είναι αυτό.

chip
10-01-09, 12:47
Πράγματι αυτό συμβαίνει σε κάποιες συσκευές με τη σειρά RS της APC.
Το πιο πιθανό (δεν το έχω ελέγξει με παλμογράφο) είναι οτι βγάζει κυματομορφή που μοιάζει πολύ με τετράγωνο παρά με τραπέζιο (για ημίτονο ούτε λόγος να γίνεται). Μάλιστα τα RS έχουν σχετικά χαμηλό βάρος και όγκο κάτι που με κάνει να πιστεύω οτι δεν έχουν μετασχηματιστή για 50Hz στην έξοδο αλλά φτιάχνουν DC 310V με τεχνικές παλμοτροφοδοτικού και μετά με κάποια γέφυρα από τρανζίστορ δημιουργούν τα 220V με τετραγωνική κυμματομορφή. (επαναλαμβάνω οτι δεν έχω ανοίξει APC από τη σειρά RS και έτσι είναι απλά ικασία).
Στη συσκευή σου λοιπόν δεν αρέσει αυτού του είδου η κυμματομορφή. Ένας πιθανός λόγος για να μην της αρέσει είναι αν διαθέτει ενεργό κύκλωμα διόρθωσης συνιμητόνου (active PFC). Κύκλωμα διόρθωσης συνιμητόνου έχουν κανονικά όλα τα παλμοτροφοδοτικά πάνω από 200-300W (κανονικά υποχρεούναι και για λιγότερα). Τα φθηνά τροφοδοτικά χρησιμοποιούν ένα απλό chock απότε μάλλον δεν έχουν πρόβλημα ενώ τα πιο ακριβά για να κάνουν καλύτερη διόρθωση έχουν ενεργό (τσιπάκι και ένα πηνίο).
Σε σχετικό ερώτημα από κατασκευαστή τροφοδοτικού υπολογιστή η απάντηση ήταν οτι δεν θα πάθει ζημιά το τροφοδοτικό από την κυματομορφή του APC σειράς RS. Βέβαια άλλος κατασκευαστής ποιοτικών τροφοδοτικών (seasonic) έχει αναφέρει οτι αν ups με τετραγωνικό παλμό συνδεθεί σε τροφοδοτικό με active pfc το τροφοδοτικό μπορεί να πάθει ζημιά.
Προσωπικά θα απέφευγα τέτοιες συνδέσεις. Η λογική μου λέει οτι ακόμα και αν οι τάσεις και τα ρεύματα είναι μέσα στα όρια λειτουργίας ο ήχος παράγεται από κάποιο εξάρτημα το οποίο εξαναγκάζεται από το παλμικό ρεύμα να ταλαντώνεται μηχανικά. Η ταλάντωση αυτή λογικά θα προκαλεί τουλάχιστον μηχανική κόπωση στο εξάρτημα αλλά και στις κολήσεις στην πλακέτα.

Notios38
10-01-09, 18:42
Δες αν μπορεις με παλμογραφο με ενα ωμικο φορτιο τι εξοδο εχεις...αν ειναι τροποποιημενο ημιτονο/τραπεζιο..εχεις πιθανον αιχμες τασης \AC...αν ειναι 10 ετιας εχει κυκλωμα με γεφυρα Η και 310v dc.Αν ειναι παλιοτερο πιθανον να ειναι τετραγωνο.....αν βαλεις επαγωγικο φορτιο η ελαχιστο φορτιο εργαζεται σωστα?αν και αυτη η εταιρια ειναι σωστη...απο οσα εχω δει ως τωρα..

dimitris_p
10-01-09, 19:55
Δες αν μπορεις με παλμογραφο με ενα ωμικο φορτιο τι εξοδο εχεις...αν ειναι τροποποιημενο ημιτονο/τραπεζιο..εχεις πιθανον αιχμες τασης \AC...αν ειναι 10 ετιας εχει κυκλωμα με γεφυρα Η και 310v dc.Αν ειναι παλιοτερο πιθανον να ειναι τετραγωνο.....αν βαλεις επαγωγικο φορτιο η ελαχιστο φορτιο εργαζεται σωστα?αν και αυτη η εταιρια ειναι σωστη...απο οσα εχω δει ως τωρα..

Eιναι νέας σειράς δεν είναι παλιό και το εχω 5-6 μηνες μπορεί και ποιο λίγο.Είναι κατι λεπτα που εχει βγαλει που εχουν και FUN.

dimitris_p
11-01-09, 18:58
To άνοιξα το μηχάνημα και έβγαλα μερικές φώτο και της ανεβάζω.Αυτό που δε μου άρεσε ειναι οτι υπάρχει μεν φεριτης αλλά ειναι ο ίδιος που έχει και στα 220v από εκει που παίρνει ταση δηλαδή.Τώρα σκέφτομαι και γι αυτό τον λόγο το αφήνω ανοιχτό προς το παρόν να βάλω άλλον φεριτη για την έξοδο.Λέτε να κάνει τίποτα η τσάμπα ο κόπος?Στην φωτο1 είναι ο φεριτης που αναφέρω.

dovegroup
11-01-09, 19:12
Τα APC είναι πολύ υψηλής ποιότητας UPS.
Λογικό είναι ο inverter να μην βγάζει τέλειο ημίτονο, όμως δεν είναι λογικό να πετάει "θόρυβο", οι φερρίτες στην είσοδο έχουν το ρόλο τους και είναι να μην επιστρέφει πολύ "θόρυβο" στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Δοκίμασε στον αυτοματισμό σου καλύτερης ποιότητας πυκνωτές μο τάση που αφορά AC και βάλε και ένα φίλτρο C-L-C να κόψεις ότι μπορείς.
Αν έχεις παλαιό τροφοδοτικό απο υπολογιστή καμμένο και έχεις κρατήσει την είσοδο με το φίλτρο μπορείς να την προσαρμόσεις στην κατασκευή σου, για να μην μπλέξεις σε σχεδίαση και ψάξιμο.

dimitris_p
11-01-09, 19:42
Τα APC είναι πολύ υψηλής ποιότητας UPS.
Λογικό είναι ο inverter να μην βγάζει τέλειο ημίτονο, όμως δεν είναι λογικό να πετάει "θόρυβο", οι φερρίτες στην είσοδο έχουν το ρόλο τους και είναι να μην επιστρέφει πολύ "θόρυβο" στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Δοκίμασε στον αυτοματισμό σου καλύτερης ποιότητας πυκνωτές μο τάση που αφορά AC και βάλε και ένα φίλτρο C-L-C να κόψεις ότι μπορείς.
Αν έχεις παλαιό τροφοδοτικό απο υπολογιστή καμμένο και έχεις κρατήσει την είσοδο με το φίλτρο μπορείς να την προσαρμόσεις στην κατασκευή σου, για να μην μπλέξεις σε σχεδίαση και ψάξιμο.

Είναι όντως καλή ποιότητα κατασκευής.Φαίνεται και απ τα υλικά άλλωστε αλλά και από το μοντάρισμα της πλακέτας.Αυτό με τον φεριτη ίσως δεν το έγραψα σωστά.Δεν αμφιβάλω για τον ρόλο του στην είσοδο, αυτό που δεν ξέρω αν ειναι σωστό είναι το γιατι μέσα στον ιδιο υπάρχουν και τα καλώδια της εξόδου του iverter και οχι σε έναν άλλο φεριτη.

dimitris_p
12-01-09, 14:35
Τελικά έβαλα 2 ξεχωριστούς φερριτες για δοκιμή στην έξοδο αλλά δεν έκανα δουλειά.πάλι τα ίδια.

stom
12-01-09, 17:11
Τσαμπα παιδευεστε...
Η σειρα Back ups ειναι η φτηνη της APc και βγαζει ενα ωραιοτατο τετραγωνο, το οποιο ειναι καταλληλο για παλμοτροφοδοτικα, οχι ομως και φτηνιαρικους τηλεχειρισμους που κανουν υποβιβασμο τασης δυκτιου με πυκνωτη.
Εκει ειναι το προβλημα, και απλα δεν λυνεται
Χρειαζεσαι ups της σειρας on-line και οχι back....

Notios38
12-01-09, 17:18
απο πειρα σε τετοια συστηματα,μονο αιχμες τασης που διδει το inverter μπορει να σου καταστρεψει τον πυκνωτη,βαλε εναν ΜΚΡ η καλυτερο σε περισσοτερη ταση,η συγκεκριμενη σειρα ειναι συναρμολογηση Κινας,και δεν ειναι on-line ...τους φεριτες που εχει ειναι για emc... απο και προς την παροχη εισοδου,,,ο ενας απο οτι διακρινω παιζει στην εξοδο,μα αν κατι δεν παει καλα στη εξοδο της γεφυρας Η δεν νομιζω οτι θα το αποροφησει.Υπαρχουν στο εμποριο VDR στα 275v ac σε μεγεθος μεγαλου πυκνωτη φακης...βαλε μερικα παραλληλα με μια ασφαλεια 2-3 Α σε σειρα πριν και δες αν θα αλλαξει....