PDA

Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με δέκτη audioline

aser
08-09-07, 00:34
Έχω έναν ψηφιακό αποκοδικοποιητη για τα κανάλια της ερτ χθες ξαφνικά δεν λειτουργούσε βεβαία έχω να το ανάψω εδώ και κάτι εβδομάδες, το έβγαλα από την πρίζα και το ξανά έβαλα άλλα τπτ.

Άνοιξα το καπάκι και παρατήρησα ότι η πυκνωτές στην τροφοδοσία του είναι λίγο φουσκωτή και έτσι κατάλαβα ότι τα τίναξαν, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής τι πυκνωτές να πάρω ρωτάω; Αυτούς που έχει είναι 16v/1000mf & 16v/470mf δεν θέλω να βάλω τους ίδιους γιατί κάτι παρόμοιο πρόβλημα είχα διάβαση για έναν δορυφορικό δεκτή που κόλλαγε και του άλλαξαν της τιμές στους πυκνωτές και από τότε όλα οκ.

ο δέκτης είναι ο audioline ηλ.σχέδιο δεν βρίσκω πουθενά.

aser
08-09-07, 16:07
Τελικα το εφτιαξα 8) αλλα μια ερωτηση αν αντι για τους πυκνωτες 1000mf/16v βαλω 1000mf/63v θα προκαλεσω βλαβη; :roll:
οπως εχω γραψει με τα ηλεκτρονικα ερασιτεχνικα ασχολουμε

babisko
08-09-07, 19:20
Τελικα το εφτιαξα 8) αλλα μια ερωτηση αν αντι για τους πυκνωτες 1000mf/16v βαλω 1000mf/63v θα προκαλεσω βλαβη; :roll:
οπως εχω γραψει με τα ηλεκτρονικα ερασιτεχνικα ασχολουμε

Προφανώς θέλεις να πεις 1000uF (χίλια μικροφαράντ), όχι 1000mF (χίλια μιλιφαράντ).
Τα βασικά χαρακτηριστικά των πυκνωτών είναι η χωρητικότητά τους και η τάση λειτουργίας τους. Ένας πυκνωτής με μεγαλύτερη τάση λειτουργίας απλά αντέχει σε μεγαλύτερη τάση. Είναι όμως πιο ογκώδης και πιο ακριβός. Αν χωράει στην πλακέτα, δεν πειράζει αν βάλεις μεγαλύτερης τάσης λειτουργίας. Δεν κερδίζεις όμως τίποτε.

aser
09-09-07, 01:59
Έχεις δίκαιο γραφεί uf άλλα εγώ το διάβαζα ως mf λόγο το u το έβλεπα σαν μ.

ευχαριστώ για την πληροφορία ο λόγος που θέλω να βάλω μεγαλύτερο είναι γιατί σε αυτό που έχω βάλει τώρα μάλλον δεν θα αντέξει για πολύ καιρό και στο τεχνικό κείμενο που είχα διαβάσει αναφέρει να μπει μεγαλύτερης από την αναγραφόμενη τάση, αν θες να δεις τι εννοώ να σου το ανεβάσω.

babisko
09-09-07, 09:56
Νομίζω ότι είναι υπερβολή να αντικαταστήσεις ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές των 16V με άλλους των 63V. Όχι ότι θα συμβεί τίποτε, καλύτερα είναι, αλλά είναι πιο ακριβοί και πιο ογκώδεις. Ίσως δεν χωράνε στην πλακέτα. Υπάρχουν ηλεκτρολυτικοί με τάση λειτουργίας 25, 35, 40, 50, 63, 70, 100V κ.λ.π.
Αλήθεια η πλακέτα με πόση τάση τροφοδοτείται; Μπορείς για ασφάλεια να βάλεις πυκνωτές με ονομαστική τάση λειτουργίας τουλάχιστον 30% μεγαλύτερη από την τάση που θα δουλεύουν. Για παράδειγμα, αν η τροφοδοσία της πλακέτας γίνεται με τάση 12-15V, τότε οι πυκνωτές με τάση λειτουργίας 16V, δεν θα τα καταφέρουν, μπορείς να βάλεις την επόμενη τιμή που είναι 25V που είναι αρκετά. (και παραπάνω να βάλεις, όπως είπαμε, δεν πειράζει). Η ποιότητα των πυκνωτών επίσης έχει σημασία.
Η επιλογή δική σου.

aser
09-09-07, 10:09
Χθες λογο βιασυνης να δω το βραδυ το σινε πηγα σε καταστημα ηλεκτρονικων και δεν ειχε των 25 που ζητησα αλλα μονο των 63 που πηρα, ομως επιδι δεν ηξερα αν θα προκυψει προβλημα κατα την λειτουργια του δεν τους εβαλα, και σε παλια πλακετα ραδιοφωνου που εχω στην ακρη βρηκα των 16 οπου και εβαλα.

Οντως ειναι ογκωδεις αλλα αν τως γυρισω πλαγια η αν τους βαλω με κολλα στο κουτι σε σημειο που δεν ενοχλη και τραβηξω με καλωδιακι για την πλακετα δεν θα προκυψει κανενα προβλημα.