Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 22
    Το avatar του χρήστη manos_3
    Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή Αγορά σταθμού για reballing

Δημιουργώ νέο θέμα εδώ γιατί σε άλλο post δεν πήρα ακόμα απαντηση και ανησυχώ...!!!

Αγαπητοί συμφορουμίτες....Μετά από πολύ σκέψη και εκ μέρους μου και του ξαδέρφου μου( ο εργοδότης μου ) και επειδή βλέπω ότι το 90% των laptop που μας έρχονται παρουσιάζουν πρόβλημα στη κάρτα γραφικών και με reflow σπάνια να φτιάξουν και αν φτιάξουν θα ξαναχαλάσουν ,αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα σταθμό για reballing με όλα τα παρελκόμενα.Προσωπικά(γιατί εγώ θα ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά) δεν έχω ξανακάνει ποτέ reballing,μόνο reflow, αλλά έχω δει πολλά video και έχω δει πολλά άρθρα που πιστεύω ότι αν πάρουμε το μηχάνημα με μερικούς μήνες εξάσκηση κάτι θα κάνω!!!

Βασικά θέλω να με ενθαρρύνεται για τη πράξη αυτή και να μου προτείνεται εξοπλισμό διότι έχω δει πολλά αλλά δεν ξέρω τι να αποφασίσω και κατά πόσο αυτό θα μου κάνει δουλειά...!!
    Απ'ότι έχω δει θα χρειαστώ:

1. Το σταθμό κόλλησης/αποκόλλησης
    2. Flux
    3. Στένσιλς και βάση
    4. Solder Balls
    5. Βοηθητικά εργαλεία

Παρακαλώ τους ειδήμονες του <<reballing>> να μου απαντήσουν στα παρακάτω:

α) Ποιο σταθμό μου προτείνεται;Η αγορά θα γίνει λογικά από το εξωτερικό αλλά δεν ξέρω αν παραγγείλω κάτι π.χ. από Αμερική δεν θα πληρώσω πολλά στο τελωνείο;

β) Τι στένσιλ να προμηθευτώ; Direct Heating ή από τ'άλλα; Η εργασία που θα ασχολούμαστε θα ναι κυρίως η επισκευή στις κάρτες γραφικών/northbridge των laptop. Οπότε αν παραγγείλω ένα σετ των 250 κομματιών για παράδειγμα θα με καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυτά για αρχή....!!!!Συγχωρέστε με αν λόγω των μη αρκετών ακόμα γνώσεων μου γράφω πράγματα τα οποία δεν στέκουν καλά!
    Σας ευχαριστώ!

Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή

Καμία απάντηση ακόμα ρε μάγκες!!
    Αρχίζω και ανησυχώ!!!

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Γειά σου,

Είμαι νέος στο φόρουμ αλλά πιστεύω ότι έχω πολύ καλή γνώση-εμπειρία στο θέμα του reflow.

Όλα εξαρτώνται από τα λεφτά που είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Θέλεις Infrared ή Hot Air; Θέλεις μόνο για laptop ή μία μηχανή που να σε καλύπτει και σε μεγαλύτερα boards, πιό χονδρά και βαριά;

Για laptop θα πρέπει για μένα να δώσεις τουλάχιστον γύρω στα 1000 ευρώ (Honton 392) και να κάνεις ορισμένες αλλαγές στο μηχάνημα για να δουλεύει εύκολα και σωστά (καθώς και πολύ εξάσκηση).

Stencils, είμαι fan των direct heat και αποφεύγω τον ζεστό αέρα όταν κάνω reballing. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το infrared για να τα ζεστάνεις στους 200-220 βαθμούς ή ένας μικρός φούρνος (όχι αέρας) που να ελέγχεται από pid. Βασικά χρειάζεσαι τα universal stencils (από τα 250 θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς καμιά δεκάδα το πολύ για τα laptop, βέβαια είναι καλό να τα έχεις). Χρειάζεται να ξανακάνεις reflow των balls δεύτερη φορά αφού αφαιρέσης το stencil για να κάτσουν καλά τα balls. Βάση δεν χρειάζεσαι, χρησιμοποίησε ταινία αλουμινίου για να το κρατάς πάνω στο chip.

Βασικό είναι τα καλά thermocouples (προτιμάω τα omega) και η σωστή τοποθέτησή τους.

Flux, είμαι ευχαριστημένος με την Kingbo RMA 218.

Balls θα χρησιμοποιείς συνήθως 0.45, 0.5 και 0.6 αλλά είναι καλό να έχεις όλο το set γιατί δεν ξέρεις ποτέ.

Βασικό είναι ένα καλό μικροσκόπιο ή κάποιος άλλος τρόπος για να βλέπεις τι κάνεις.

Θα χρειαστείς ισοπροπυλική αλκοόλη, καλές τσιμπίδες, κάποιο τρόπο να στηρίζεις το chip όταν το καθαρίζεις από τα παλιά solder (π.χ. μέγγενη), μπόλικη ταινία αλουμινίου και kapton, κάποιο μαλακό πινέλο (όχι σκληρό γιατί μπορεί να "σηκώσεις" pads), καλό σύρμα αποκόλησης, ένα καλό κολλητήρι (σταθμό κόλλησης) με τις ανάλογες μύτες.

Αυτά είναι τα βασικά εάν δεν ξεχνώ τίποτα.

Να ξέρεις ένα καλό reflow (ακολουθείς Jedec/IPC profile) με καλό flux επισκευάζει μόνιμα το 85% των περιπτώσεων (δεν χρειάζεται desolder-reballing). Τα reflows που κάνουν οι περισσότεροι με κάποιο hot gun δεν λείωνει τα balls και μάλιστα με την σωστή διαδικασία (preheat - soak - reflow σε συγκεκριμένους χρόνους) απλώς μαλακώνει τα balls ή στραβώνει το board (λόγο υπερβολικής θερμοκρασίας τοπικά ενώ το υπόλοιπο είναι κρύο) με αποτέλεσμα το crack στα balls να κλείσει προσωρινά. Είδες, βασικό το workstation να είχει καλή στήριξη του board για να αποφεύγεις το flexing (προτίμα τα ανοξείδωτα).

4. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον atsio για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

elkcloner (19-03-14)

Μέλος
    Όνομα
    Peter
    Περιοχή
    attica

Προεπιλογή

φίλε, το θέμα που θέτεις είναι κάτι παραπάνω από να λύνω και αλλάξω το ανταλλακτικά και επανατοποθέτηση αλλά μέχρι στιγμής όσα μηχανάκια έστειλα για "reballing" (θεσσαλονίκη και τώρα τελευταία αθήνα) ξανά παρουσιάζουν προβλήματα μετά από μερικούς μήνες - χρόνο οπότε αξίζει? όταν είναι καλοσχεδιασμένα στο σύστημα ψύξεις τους?

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Φίλε, το 85% είναι παγκόσμια αποδεχτό καθώς και προσωπική εμπειρία (μηχανήματα πάνω από ένα χρόνο και δεν έχουν επιστρέψει). Πες ένα HP DV 6000 του 2006-2007 άντεξε με το κακό σύστημα ψύξης μέχρι το 2013 με βουλωμένο το σύστημα ψύξης δεν ξέρω πόσα χρόνια.
    Πιστεύω ότι το μηχάνημα πρέπει να καθαρίζετε κάθε έξη μήνες (και το σύστημα ψύξης και το λογισμικό) και πρέπει να περάσει στον τελικό χρήστη ότι πρέπει να το εφαρμόζει, καθώς και να παρακολουθεί τις θερμοκρασίες.
    Ενα Reflow ή ένα desolder-reball-reflow ακόμα και με καλό workstation των πολλών χιλιάδων εάν δεν γίνει σωστά θα φέρει σύντομα προβλήματα. Εάν ήταν τόσο εύκολα δεν θα υπήρχαν workstation αξίας 80,000 USD

Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή

Παιδιά ευχαριστώ κατ'αρχάς για τις απαντήσεις!!!Θα το χρησιμοποιήσω σε Motherboard και pc και laptop,κάρτες γραφικών,παιχνιδομηχανές...!!
    Θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιο συγκεκριμένο σταθμό (λογικά με υπέρυθρες) από το ebay ή αλλο site του εξωτερικού αλλά από ευρωπαική ένωση..μη πληρώσουμε και ένα σωρό λεφτά στα τελωνεία.
    Αυτό για παράδειγμα πως σας φαίνεται : http://www.ebay.com/itm/2012-Oct-rel...item2c69044170

Αυτοί οι σταθμοί συνδέονται με pc και από κει ρυθμίζω το προφίλ θερμοκρασίας που θέλω να χρησιμοποιήσω;

Κάτι άλλο....Το nozzle που βγαίνουν οι υπέρυθρες αλλάζει μέγεθος ανάλογα το τσιπάκι ή είναι στάνταρ;
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη manos_3 : 10-07-13 στις 14:42

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Είπαμε γύρω στο χιλιάρικο γιατί σε αυτό το ποσό η μηχανές ανταποκρίνονται σε αυτό που ζητάς και μιλάμε για μηχανή Hot air με τρείς ζώνες.

Πρέπει να γίνει ολόκληρο μάθημα.

Γιατί τρείς ζώνες. Εχεις αέρα από πάνω και κάτω (δύο ζώνες) από το chip που ελεγχονται από mutli-segment pids και preheater (τρίτη ζώνη) συνήθως από dark infrared heaters (κεραμικούς) που δουλέυουνε στο medium wave και ελέγχονται από closed loop pid.
    π.χ. προγραμματίζουμε το pid του pre-heater στους 220 βαθμούς (λέμε) ώστε το κάτω μέρος του board να φθάσει τους 180 βαθμούς (παραπάνω από 200 στο κάτω μέρος τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα να κάψουμε ολοκληρωμένα). Για αυτό και τοποθετούμε καλό ποιοτικό thermocouple (π.χ. omega) από την κάτω πλευρά για να δούμε την θερμοκρασία που θα φθάσει το board από κάτω.
    Το thermocouple που έχει το workstation είναι τοποθετημένο στις κεραμικές εστίες επομένως η ένδειξη που δίνει το pid είναι η θερμοκρασία στις κεραμικές εστίες. Εμείς θέλουμε θερμοκρασία του κάτω μέρους του board. Αυτό το κάνει το workstation γιατί δεν μπορεί να βασισθεί ότι εσύ τοποθέτησες καλά το thermocouple. Για αυτό σου ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα για μετατροπή του workstation.
    Τώρα με 180 βαθμούς στο κάτως μέρος η θερμοκρασία στο πάνω είναι περίπου στους 150 αναλόγος με το πάχος και την πυκνότητα του board. Αυτό το βλέπουμε με έξτρα thermocouple που τοποθετούμε πάνω στο board. Θέλουμε γύρω στους 150 βαθμούς γιατί αυτό είναι συνήθως το όριο για preheat για lead free boards που δίνουν τα profile του Jedec. Από τους 140 με 150 μέχρι συνήθως τους 200 ξεκινάει και τελείωνει το soaking (ενεργοποίησης του flux). Παράλληλα δουλεύουν και τα hot air heaters (και τα δύο) όπου έχουμε προγραμματίσει προηγουμένος (λέμε) τα pids τους με τα παρακάτω segments.
    segment one - preheat: πάνε στους 160 βαθμούς ανέβα 2 βαθμούς το δευτερόλεπτο και μείνε εκεί για 40 δευτερόλεπτα,
    segment two - soak: πάνε στους 220 ανέβα 1 βαθμό το δευτερόλεπτο και μείνε 40 δευτερόλεπτα
    segment three -reflow: πάνε στους 245 βαθμούς, ανέβα 3 βαθμούς το δευτερόλεπτο και μείνε 30 δευτερόλεπτα.
    segment four - peak: πάνε στους 280 βαθμους, ανέβα 3 βαθμούς το δευτερόλεπτο και μείνε 60 δευτερόλεπτα
    segement five - end: τέλος - cooling stage - ξεκινάει ο ανεμιστήρας.

Τώρα, ότι συμβαίνει με το preheater γίνεται και με το hot air, τα thermocouples είναι στην έξοδο του αέρα και όχι πάνω στο board, επομένως η θερμοκρασία που μας δίνουν δεν είναι είναι η ζητούμενη και για αυτό τοποθετούμε εξτρα thermocouple πάνω και κάτω κοντά στο chip.
    Του λέμε να περιμένει στο τέλος κάθε segment ώστε η θερμοκρασία στο board να φθάσει την ζητούμενη π.χ. 150 στο τέλος του πρώτου segment, 200 στο δεύτερο, 225 στο τρίτο και 240 στο τέταρτο.

Τα απλά workstation έχουν δύο ζώνες, pre-heater και top heater που τις περισσότερες φορές είναι αρκετό φθάνει τα watt που βγάζουν να είναι αρκετά ώστε να ανεβαίνει η θερμοκρασία μέσα στο χρονικό όριο κάθε segment του profile και σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε την θερμοκρασία στο κάτω μέρος του board να είναι στους 195 βαθμούς περίπου ώστε να ανέβει όσο είναι δυνατό η θερμοκρασία στο πάνω μέρος και να βοηθήση το hot air ή το infrared top heater.
    Στα workstation με την τρίτη ζώνη (bottom hot air) δεν ζορίζεται (δεν ανεβάζει πολύ θερμοκρασία) το top heater και επομένως είναι δυσκολότερο να καεί το bga chip και ιδίως σε περιπτώσεις που έχουμε chip on chip. Περαιτέρω εάν προσέξεις το bottom heater έχει προκαθορισμένη ροή αέρα (για να μην τινάξεις τα smt από την κάτω πλευρά) καθώς και ένα είδος στήριξης του board από κάτω γιατί στο συγκεκριμένο σημείο ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει κίδυνος στρέβλωσεις του board.

Τώρα για της IR μηχανές, προτιμούνται οι μηχανές με Elstein κεραμικά (Jovy RE 8500) που θεωρούνται τα κορυφαία ( τα Watt που λένε τα βγάζουν και η ακτινοβολία είναι ομοιόμορφη). Σου αναφέρω την Jovy γιατί δίνει και κεφαλές που ρυθμίζουν την αντανάκλαση (π.χ. 20Χ20, 40Χ40, 50Χ50, 70Χ70), έχει τρείς ζώνες infrared ?????, πάνω 600Watt 12x6cm (είναι καλό εάν θέλεις να βγάλεις καμμία βάση μνήμης) και δύο ζώνες από κάτω, στην μέση με ένα μεγάλο κεραμικό 1000Watt, και δύο πλαινά από 1000Watt το καθένα.
    Ρυμίζει τις θερμοκρασίες (ένταση) της κάθε ζώνης με dimmer και η Jovy δίνει ένα μεγάλο αριθμό ελεγμένων profiles από την ίδια.

Σου αναφέρω την Jovy γιατί χρειάζεσαι ένα μεγάλο σε μεγεθος preheater με πολύ ισχύ σε watt (2400 και πάνω - 3000 στην περίπτωση της Jovy) με ένα ισχυρό και μεγάλο top heater.
    Στις μικρές μηχανές όπως αυτή που αναφέρεις τα κεραμικά είναι αμφιβόλου ποιότητας (μπορεί να λένε 400watt αλλά να βγάζουν ισχύ για 250), τα thermocouples είναι χάλια (Η θερμοκρασία να είναι 240 και εσύ να βλέπεις 220), η βάση άστα, το μέγεθος του preheat μικρό (θέλεις όλο το board να είναι πάνω από τον pre heater) αλλά βέβαια και το κόστος της Jovy πρέπει να είναι στις 1600 λίρες αγγλίας.
    Πολύ παίρνουν μια φθηνή μηχανή που το preheater να χωρά τα board που θέλουνε και το top heater να είναι 8Χ8cm και αργότερα αλλάζουνε τα κεραμικά σε Elstein (ακριβά!!!! κυκλοφορεί ένα στρόγγυλο 80mm Εlstein στο ebay και στα κινέζικα online μαγαζιά, το RFS80 για το οποίο η Elstein στο site της δεν αναφέρει τίποτα).
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη atsio : 10-07-13 στις 18:33

9. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον atsio για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

JOUN (11-07-13)

Μέλος
    Όνομα
    Μανώλης
    Περιοχή
    Χανιά

Προεπιλογή

Φίλε σε ευχαριστώ γι'αυτά που γράφεις αλλά μπερδέυτηκα άσχημα....!!!!!!
    Με λίγα λόγια....με μια μηχανή σαν αυτή που λέω θα κάνω δουλειά...;;;;

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

OXI. ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣΑΙ

Μέλος
    Όνομα
    Αδάμ
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη

Προεπιλογή

Για να καταλάβης την διαφορά του κεραμικού Elstein με τα άλλα κεραμικά δες τον Bird 5000 http://www.ebay.co.uk/itm/BIRD-SDC-5...69886619%26που θα έλεγα ότι σου κάνει εάν και ακόμα το pre-heat zone είναι μικρό (4 τεμάχια 24.5x6 cm plates των 500W = 2000W preheat) με ένα σωρό καλούδια, με top heater τον Elstein SHTS 300Watt 6x6cm (είναι η καλή σειρά της Elstein) και ανταλακτικό κεραμικό "ποιοτικό" ταιβανέζικο (ΟΧΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ) των 500Watt (για να καταλάβεις την διαφορά της ποιότητας). Δηλαδή, εάν χαλάση το Elstein των 300Watt βάλε το προσωρινό ανταλακτικό των "500 Watt" μέχρι να έρθει το καινούργο Elstein.

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. [Miele] Αγορά πλυντηρίου ρούχων
    από rafa1919 στο forum Πλυντήριο
    Απαντήσεις: 15
    Τελευταίο Μήνυμα: 19-06-13, 11:18
  2. [Sony PS3] ερωτηση για reballing..
    από johny7 στο forum Παιχνιδομηχανή
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-03-13, 10:04
  3. cpu reballing HELP!!!!
    από johny7 στο forum Ερωτήσεις & Συμβουλές